Ulkosuomalaisparlamentti

Ajankohtaista: arkisto

Arkistosta löytyy vanhempia ajankohtaistiedotteita. Vanhimmat löytyvät ensin.

Presidentin itsenäisyyspäivätervehdys 2016

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille
Suomen 99. itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2016.

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

2016 Tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille

Itsenäisyyspäivän 6.12.2016 juhlavastaanoton kuva: presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio


Ulkosuomalaisuuden liputuspäivä 5. elokuuta

Ulkosuomalaiset ovat toivoneet liputuspäivää ulkosuomalaisuudelle parlamentti-istunnon päätöslauselmin (34/2015; 29/2012). Ulkosuomalaisuuden merkkipäivä 5. elokuuta olisi myös osoitettu lipun symbolilla vapaaehtoiseksi liputuspäiväksi almanakassa ja Valtiokalenterissa.

Maamme omaleimaisuus ja kansainvälisyys juontuu maastamuutosta ja paluumuutosta. Tunnemme kaikki, tai olemme itse, joko tulevia, nykyisiä tai entisiä ulkosuomalaisia. Ulkosuomalaisuus ansaitsee oman merkkipäivänsä, joka sitoo kansakuntaa yhteen, maan rajoista riippumatta. Ulkosuomalaisuuden päivän sanoma on, että suomalaiset yhdessä muodostavat maailmanlaajuisen verkoston.

Liputtakaamme 5.8. yhdessä ulkosuomalaisuuden päiväksi, 100-vuotiaan Suomen kunniaksi vuonna 2017 (20-vuotiaan ulkosuomalaisparlamentin perustamispäivänä)! Ulkosuomalaisuuden merkkipäivää edistetään kannustamalla liputustavan käyttöönottoon maailmalla ja Suomessa!

Jokaisella suomalaisella on oikeus liputtaa kansallislipulla aina, kun hän näkee liputuksen aiheelliseksi. Liputus aloitetaan aamulla klo 8 ja lopetetaan auringon laskiessa, kesällä viimeistään klo 21.

Suomessa on kuusi virallista liputuspäivää, vaalipäivien ja presidentin toimeenastumispäivän lisäksi. Muita eli ns. vakiintuneita liputuspäiviä on 13. Otollisena, kesäisenä liputuskuukautena elokuussa ei Suomen kalenterissa ole ainuttakaan liputuspäivää. Suomen lippu on kaunis katsella. Liputtamalla 5.8. kodeissa, kouluissa ja järjestöissä, voimme me ulkosuomalaiset ja Suomessa asuvat liputtaa ulkosuomalaisuuden päivän yhdessä meille kaikille.


Ulkosuomalaisparlamentin käsikirja päivitetty

Ulkosuomalaisparlamentin käsikirja on päivitetty.

Käsikirjan kirjoitti alun perin varapuhemies Veli J. Ylänkö, Kanada, vuonna 2002. Käsikirjaa muokattiin 6. istunnon jälkeen vuonna 2010, ja tammikuussa 2013. Uusin päivitys on syyskuulta 2016. Muutokset ja lisäykset on tehty niin, että ne on helppo jäljittää. Liitteisiin on lisätty neljän ulkosuomalaisparlamentin alueen omat ohjesäännöt.

Lue ja lataa päivitys tästä: USP_kasikirja_2016


HENKILÖKORTTI JATKOSSA SUOMEN EDUSTUSTOISTA

(päivitetty 4.1.2017)

Vuoden 2017 alusta eli 1.1.2017 lähtien ulkosuomalaisten asema parani, kun ulkoasiainministeriö laajensi Suomen kansalaisen henkilökorttien myöntöoikeuden kaikkiin Suomen edustustoihin, jotka myöntävät passeja - samalla kun Suomen poliisin lisäksi henkilökortteja saavat ensimmäistä kertaa myöntää lisäksi myös Suomen ulkomaan edustustot. Aiemman, syksyn 2016 tilanteen mukaan myöntöoikeus olisi rajoittunut Euroopassa toimiviin Suomen ulkomaan edustustoihin eli alueella jolla henkilökortti käy matkustusasiakirjana (EU:n jäsenvaltioissa, Schengen-sopimusta noudattavissa maissa).

Pohjoismaissa (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) ei tarvita matkustusasiakirjaa, mutta henkilön on aina vaadittaessa kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja se, että hän on jonkin Pohjoismaan kansalainen.

Suomen poliisi perii henkilökortista 54 €. Edustustojen perimä 90 € on hieman alle kustannusvastaava hinta. Vuoden 2017 aikana odotetaan, että kuitenkin henkilökortin saisi edustustoista 50 % halvemmalla, jos sen hakee yhtä aikaa passin kanssa. Alennus riippuu siitä, laajeneeko Poliisin palveluvalikoima passin ja henkilökortin samanaikaisella haulla.

Toinen uudistus on, että samalla henkilökortin hakuprosessi muuttuu passin tavoin sähköiseksi! Henkilökortin hakuprosessia joustavoitetaan vastaavalla tavalla kuin passin osalta on jo tehty. Hakemuksen voi edelleen laittaa vireille henkilökohtaisesti Poliisin kanssa asioiden, mutta nyt voi lisäksi valita sähköisenkin asiointipalvelun. Sähköinen asiointi ei kuitenkaan ole mahdollista edustustoissa. Valmis henkilökortti toimitetaan Suomessa suoratoimituksena henkilökorttivalmistajalta hakijalle, jolloin hakija voi noutaa henkilökortin yksityisen palveluntuottajan toimipisteestä.

Edustustoissa voidaan myöntää tavallinen, matkustusasiakirjaksi EU-alueella kelpaava henkilökortti. Edustustot eivät myönnä alaikäisen henkilökortteja, ulkomaalaisen henkilökortteja, eivätkä väliaikaisia henkilökortteja. Huom.! alaikäinen voi saada em. tavallisen henkilökortin, jos hänen huoltajansa antavat siihen suostumuksen. Ulkomaalaisen henkilökortti voidaan jatkossa myöntää kaikille oleskeluluvan ja kotikunnan saaneille.

Henkilökorttiuudistus tuo moninaista hyötyä ulkomailla asuvalle suomalaiselle. Klikkaa otsikkoa lukeaksesi lisää tästä tärkeästä uudistuksesta.


Puhemiehistön syyskokous 2016

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontuu syyskokoukseensa Helsinkiin torstaina ja perjantaina 20. - 21. lokakuuta.

Istuntojen hyväksymiä päätöslauselmia ja muita keskeisiä ulkosuomalaisille tärkeitä asioita edistetään tapaamisissa ministerien ja eduskunnan valiokuntien puheenjohtajien kanssa. Näistä lisää otsikkoa klikkaamalla.

Puhemiehistön asialistalla ovat lisäksi mm. kahdeksan varapuhemiehen Alueraportit, vuoden 2015 istunnon päätöslauselmien edistyminen, sekä 'Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman vuosiksi 2017-2021' etenemisen seuranta. Valmistelussa on myös ensi kesänä kansallisen itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuonna pidettävä USP:n 20-vuotisjuhlaistunto 16.-17.6.2017. Istuntoa edeltävänä päivänä 15.6.2017 pidetään Suomi 100 Maailmalla -konsertti. Niin parlamentin juhlaistunto kuin ulkosuomalaisen kulttuurin konserttikin järjestetään Helsingin yliopiston vanhassa päärakennuksessa ja sen juhlasalissa.


USP:n 20-vuotisjuhlaistunto kesäkuussa 2017

Ulkosuomalaisparlamentin 9. täysistunto on samalla sen 20-vuotisjuhlaistunto. Kaksipäiväinen istunto pidetään perjantaina ja lauantaina 16.-17. kesäkuuta 2017, Helsingin yliopiston vanhassa päärakennuksessa, Senaatintorin varrella. Täysistunto-osuudet tapahtuvat yliopiston juhlasalissa ja valiokunnat työskentelevät viereisissä auditorioissa. Juhlaistunto kokoontuu Suomen valtiollisen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna, jolloin myös parlamentin pysyvä sihteeristö Suomi-Seura ry täyttää 90 vuotta.

2017_aikataulujana_juhlaistunto
Juhlaistunnon aikataulujana

Yhdeksännen istunnon Facebook-tapahtumasivu löytyy tästä. Klikkaa siellä 'Interested' saadaksesi tapahtumapäivityksiä. USP:n oman Facebook-järjestösivun päivityksetkin ovat hyödyllisiä. Ne saat klikkaamalla siellä 'Tykkää'.

Torstaina 15. kesäkuuta 2017 USP:n alueet voivat pitää aikaisin aamulla Aluekokouksiaan, ja klo 10 on juhlajumalanpalvelus. Torstain oheisohjelmiin (klo 12 alkaen) kuuluvat Senioriseminaari ja Suomi-kouluseminaari.

Lisäksi torstai-iltana 15. kesäkuuta juhlitaan yliopiston juhlasalissa 100-vuotiaan Suomen ulkosuomalaista kulttuuria. 'Suomi 100 Maailmalla -konsertin' noin klo 17-20 (maksullinen) järjestää Suomi 100 Maailmalla jossa ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ovat mukana suomalaisten verkostokumppaniensa kanssa. Lisää Suomi 100 Maailmalla -hankkeesta etusivullamme.

Järjestö- ja nuorisoapurahat

Tiesitkö, että Suomi-Seura ry:n jäsenyydestä riippumatta myös ulkosuomalaisparlamentin toiminnassa mukana oleva ulkosuomalaisyhteisö voi hakea Suomi-Seura ry:n jakamia järjestö- ja nuorisoapurahoja.

Anomusten on oltava perillä Suomi-Seurassa 30. syyskuuta 2016 mennessä. Myöhästyneitä anomuksia ei käsitellä. Lähettäkää anomuksenne hyvissä ajoin mahdollisimman tarkoin tiedoin ja tarvittavin liittein. Merkitkää pankkitilinne tiedot IBAN-muodossa lomakkeita täyttäessänne – siten nopeutatte apurahojen maksua. Seuraava tilaisuus anoa järjestö- ja nuorisoapurahoja on helmikuun 2017 loppuun mennessä.

Ulkosuomalaismediat, järjestölehdet ja järjestökotisivut huomio: vain kerran vuodessa jaettavien tiedotusapurahojen deadline on helmikuun loppu 2017.

Lisätietoa ja anomuslomakkeet: www.suomi-seura.fi – Apurahat. Lisätietoa, ja anomuslomakepyynnöt mikäli ette pysty tulostamaan niitä internetistä, voi myös pyytää Suomi-Seurasta: info@suomi-seura.fi, puh. +358-9-6841 210, fax +358-9-6841 2140.


USP mukana Porin SuomiAreenassa 11.-15.7.

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura olivat mukana Porin SuomiAreenassa 11.–15.7.2016. Kävijöitä oli enemmän kuin koskaan: 63.000.

Tänä vuonna Porin SuomiAreenan teemana oli SUOMALAINEN TYÖ JA KANSALAISJÄRJESTÖTOIMINTA.

Ulkosuomalaisparlamentin ja sen pysyvän sihteeristön Suomi-Seura ry:n yhteinen järjestöteltta löytyi koko viikon ajan Kansalaistorilta, Porin kauppatorilta. Teltallamme viipyi väkeä keskustelemassa ja saamassa tietoa siitä, miten Suomi-Seura auttaa suomalaisia ulkomaille muuttamiseen, siellä asumiseen ja Suomeen palaamiseen liittyvissä kysymyksissä! Kerroimme, miten Suomi-Seuraan liittyminen tukee ulkosuomalaisparlamenttia, joka tuo ulkosuomalaisten toiveet ja tarpeet Suomen päättäjien tietoon.

Torivarttimme Kansalaistorin MTV3-päälavalla eli "Haluatko ulkosuomalaiseksi?" viihdytti 13.7. klo 16-16.20 tietovisailulla tunnetun TV-visailun hengessä, juontajana toimittaja, entinen MTV:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero, ja tentanttuna kansanedustaja Ben Zyskowicz.

Torivarttimme starttasi Viva Melancolian 'Sijamuotosamballa'. Brysseliläinen yhtye Viva Melancolia luo suomenkielistä ”maailmanmusiikkia” yhdistäen kalevalaista laulurunoutta ja latinorytmejä. Kokoonpano Porissa: Antti Maunu: akustinen kitara ja laulu, Jari-Matti Riiheläinen: sähköbasso, Aleksi Maunu: okariina. 'Sijamuotosamba': säv. Antti Maunu, san. Antti Maunu-Elena Savia. 'Kuluu ikä laulamattaki': säv. Antti Maunu, san. mukaillen Kantelettaresta (san.trad.)

Katso Facebookissa filmi SuomiAreenan Torivartistamme "Haluatko ulkosuomalaiseksi?" Viva Melancolia ja tietovisailu erillisissä taltioinneissa.
Facebook: @Ulkosuomalaisparlamentti
www.suomi-seura.fi
http://suomiareena.fi

Kesän 2017 teemana on 100-VUOTIAS SUOMI. Tule kanssamme Porin SuomiAreenaan ensi vuonna!


Uusi toiminnanjohtaja Suomi-Seuralle

TIEDOTUSVÄLINEILLE 31.5.2016
Julkaisuvapaa heti

TINA STRANDBERG ON VALITTU SUOMI-SEURAN UUDEKSI TOIMINNANJOHTAJAKSI

Valtiotieteiden maisteri Tina Strandberg on valittu ulkosuomalaisten etu-, palvelu- ja asiantuntijajärjestö Suomi-Seura ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi.

Tina Strandberg siirtyy tehtävään Kauniaisten kaupungin hallintopäällikön virasta. Aiemmin hän työskenteli Kauniaisten kaupunginsihteerin viransijaisena. Vuosina 2002 - 2005 Tina Strandberg työskenteli Suomi-Seura ry:ssä ulkosuomalaisparlamentin sihteerinä.

Tina Strandberg aloittaa seuran toiminnanjohtajana 1. syyskuuta 2016.

Strandbergin edeltäjä, filosofian maisteri, MBA Paula Selenius siirtyy eläkkeelle lokakuussa 2016. Selenius on toiminut Suomi-Seuran toiminnanjohtajana kesäkuusta 1996 lähtien.

Lisätietoja Suomi-Seurasta: tiedotuspäällikkö Leena Isbom, puh. 09 - 684 12123, 050 - 516 4462, leena.isbom@suomi-seura.fi.


Tina Strandberg. Kuva: Suomi-Seura/Leena Isbom

Puhemiehistön kevätkokous 2016: yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontui Helsinkiin kaksipäiväiseen kevätkokoukseensa torstaina ja perjantaina 21.-22. huhtikuuta 2016, ulkosuomalaisten edunajotyöhön edistämään istuntojen hyväksymiä päätöslauselmia.

Tiivistä vierailuohjelmaa väritti kokouksen alla saatu työvoitto: istuva hallitus oli budjettiriihessään tehnyt poliittisen päätöksen tukea ulkosuomalaisten äänestysmahdollisuuksien parantamista: kirjeäänestysoikeus ulkosuomalaisille kansallisissa vaaleissa toteutetaan valtiontalouden vuosien 2017-2020 kehyspäätöksen sisällä siten, että kirjeäänestyksen toteuttamiseen ja tietojärjestelmien muutokseen on osoitettu määräraha 1,12 miljoonaa euroa vuosille 2018-2019. Oikeusministeriö voi nyt ryhtyä lainvalmisteluun (vaalilain muutos).

Toinen huomionarvoinen ja erittäin ajankohtainen teema on USP:n aseman vakiinnuttaminen ja turvaaminen saattamalla se lainsäädännön piiriin. Edistäessään asiaa vuoden 2015 täysistunnon päätöslauselman no. 39 mukaisesti, puhemiehistö tapasi ulkosuomalaisten oman vastuuministeriön Sisäministeriön Maahanmuutto-osaston osastopäällikön, ylijohtaja Jorma Vuorion. USP:n aseman uudelleenarvioinnista keskusteltiin niinikään tiiviisti eduskunnan puhemies Maria Lohelan kanssa. USP:n puhemiehistö korosti esimerkein USP:n merkitystä ulkosuomalaisia koskevien asioiden edistäjänä ja edunajofoorumina. Koska ulkosuomalaisparlamentti on ulkosuomalaisten ääni ja yhdysside Suomeen, puhemies Lohella ehdotettiin, että ulkosuomalaisparlamentin aseman virallistaminen ja turvaaminen olisi kansallisen itsenäisyyden merkkivuonna 2017 sovelias eduskunnan 100-vuotisjuhlavuoden päätös.

Puhemiehistö toimii jo tiedotuskanavana kumpaankin suuntaan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden valmisteluissa. Tuen ja tiedon tarve ulkosuomalaisten parissa on ilmeinen. Maailmalla asuvien suomalaisten paikallisia juhlavuoden hankkeita on jo tiedossa useita satoja (noin 800). Suomi tarvitsee ikkunan tuodakseen niitä esille yhdessä ulkosuomalaisten kanssa.

Suomen juhliessa itsenäisyytensä 100. vuotta, järjestämme ulkosuomalaisparlamentin 20-vuotisjuhlaistunnon 16.-17.6.2017.

USP:n kaksipäiväistä juhlaistuntoa edeltävänä iltana pidetään Ulkosuomalaisen kulttuurin juhla torstaina 15.6.2017 Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Maksullisen juhlan ajankohta on noin klo 17-20. Juhla on ikkuna ulkosuomalaiseen kulttuuriin.

Iltajuhlan tarjoaa Suomi 100 Maailmalla. Suomi 100 Maailmalla on Suomi-Seura ry:n, Suomen ev.lut. kirkon ulkosuomalaistyön/kirkkohallituksen ja Siirtolaisuusinstituutin yhteinen hanke, ja osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -ohjelmaa. Hanketta tukevat myös ulkoasiainministeriö ja Merimieskirkko ry. Klikkaa otsikkoa lukeaksesi lisää.


KIRJEÄÄNESTYKSEN VALMISTELU ALKAA

SUOMI-SEURA RY & ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI

TIEDOTUSVÄLINEILLE

Julkaisuvapaa heti 15.4.2016


Suomen hallitus on huhtikuussa pitämässään kehysriihessä kohdistanut kirjeäänestyksen aloittamiseen yhteensä 1,12 miljoonan euron rahoituksen vuosiksi 2018 – 2019. Kirjeäänestys on suunniteltu otettavan käyttöön vuoden 2019 eduskuntavaaleista lähtien. Kirjeäänestyksen tarkoitus on parantaa ulkomailla asuvien ja tilapäisesti oleskelevien äänioikeutettujen äänestysmahdollisuuksia.

Kehysriihipäätöksen myötä oikeusministeriö voi aloittaa kirjeäänestyksen käyttöönottoon johtavan lainvalmistelun sekä tarvittavien tietojärjestelmien kehittämisen.

Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti ovat 15 vuoden ajan kampanjoineet kirjeäänestyksen sallimiseksi ulkosuomalaisille. Ulkosuomalaisten äänestysprosentti on pysynyt noin 8 – 12 prosentissa. Syynä tähän ovat pääasiassa pitkät ja kalliit matkat äänestyspaikoille erityisesti pinta-alaltaan suurissa maissa. Ulkosuomalaisia äänioikeutettuja on yli 242 000.

Ulkokansalaisten kirjeäänestys on käytössä ainakin 47 maassa, muun muassa Ruotsissa. Ruotsin ulkokansalaisten äänestysprosentti on kirjeäänestyksen käyttöönoton myötä noussut 8 - 10 prosentista viimeisimpien Ruotsin vaalien 41 prosenttiin.

Lehdistotiedote_15-4-2016_Suomi-Seura_ja_USP


Puhemiehistön kevätkokous 2016

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontuu kevätkokoukseensa Helsinkiin torstaina ja perjantaina 21. - 22. huhtikuuta. Klikkaa otsikkoa lukeaksesi lisää.


TIESITKÖ LAUSUNNOISTA ETTÄ

...ulkosuomalaisparlamentti antaa vuosittain lausuntoja lainsäädäntöhankkeista jotka vaikuttavat ulkosuomalaisten elinoloihin ja heille tärkeisiin asioihin? Lausunnot annetaan tyypillisesti yhdessä USP:n pysyvän sihteeristön Suomi-Seura ry:n kanssa. Lausuntojamme arvostetaan ja lopputulemia arvioiden ulkosuomalaisparlamenttia myös kuunnellaan.

Viimeisimmän lausuntomme löydät tätä edeltävästä Ajankohtaista-uutisestamme. Se koskee esitystä ulkomaalaislain muutoksesta.

Aiempiin lausuntoihimme kuuluvat esimerkiksi: 'Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi konsulipalvelulain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi' (2.10.2014): Lausunto_konsulipalvelulaki_USP_ja_SuomiSeura

ja 'Hallituksen esitys eduskunnalle henkilökorttilaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta' (10.12.2015):
Lausunto_henkilokorttilaki_USP_ja_SuomiSeura

Viimeaikaisiin tärkeisiin esityksiimme kuuluu myöskin 'Ehdotus kirjeäänestyksen toteuttamisesta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle 30.10.2014' (esitelty alempana, tai suoraan tekstiin tästä).


LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ MUUTTAA ULKOMAALAISLAKIA

Sisäministeriö on valmistellut luonnoksen hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta. Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ry ovat antaneet esityksestä yhteisen lausuntonsa 19.2.2016. Lausunto vetoaa sisäministeriöön, ettei lakia sovelleta Suomen kansalaisen ja pohjoismaan kansalaisen perheenjäsenen oleskelulupa- tai perheenyhdistämishakemukseen.
Lausunto ulkomaalaislaki


Järjestö- ja nuorisoapurahat

Tiesitkö, että jäsenyydestä riippumatta myös ulkosuomalaisparlamentin toiminnassa mukana oleva ulkosuomalaisyhteisö voi hakea Suomi-Seura ry:n jakamia järjestö-, nuoriso- ja tiedotusapurahoja. Anomusten on oltava perillä Suomi-Seurassa maanantaihin 29. helmikuuta 2016 mennessä. Seuraava tilaisuus anoa järjestö- ja nuorisoapurahoja on syyskuun 2016 loppuun mennessä. Ulkosuomalaismediat, järjestölehdet ja järjestökotisivut huomio: helmikuun loppu on deadline vain kerran vuodessa haettaville tiedotusapurahoille.

Lisätietoa ja anomuslomakkeet: www.suomi-seura.fi – Apurahat. Anomuslomakkeet ja lisätietoa voi myös pyytää Suomi-Seurasta: info@suomi-seura.fi, puh. +358-9-6841210, fax +358-9-68412140.


Presidentin itsenäisyyspäivätervehdys 2015

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille Suomen 98. itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2015.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

2015_Tervehdys_ulkosuomalaisille_yhteisoille


USP:n juhlaistunto 2017

Ulkosuomalaisparlamentin 9. täysistunto on samalla sen 20-vuotisjuhlaistunto, ja se kokoontuu Suomen valtiollisen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Istunto pidetään Helsingin yliopiston vanhassa päärakennuksessa perjantaina ja lauantaina 16.-17. kesäkuuta 2017.

Istuntovalmistelujen aikataulu (tulostusversio):
2017_Aikataulujana_20v_juhlaistunto

9. istunnon Facebook-tapahtumasivu löytyy tästä.

Torstaina 15. kesäkuuta 2017 USP:n alueet voivat pitää Aluekokouksiaan, ja on juhlajumalanpalvelus ja oheisohjelmaa eli Suomi-kouluseminaari ja Senioriseminaari.

Lisäksi illalla juhlitaan yliopiston juhlasalissa 100-vuotiaan Suomen ulkosuomalaista kulttuuria.


USP:n JÄRJESTÖKYSELY 2014

Ulkosuomalaisparlamentti tarvitsee jokaisen toiminnassaan mukana olevan ulkosuomalaisyhteisön ja sen jäsenen näkökulman työhönsä, jotta se kehittyisi ja pysyisi ulkosuomalaisten asialla Suomessa jatkossakin. Edellinen jäsenjärjestökysely tehtiin keväällä 2004, joten jäsenjärjestökysely 2014 oli hyvä aika kerätä jälleen kokemuksia ja mielipiteitä. Huomioimalla palautteen ja kehitysehdotukset valmistaudumme parhaiten USP:n 20-vuotisjuhlavuoteen vuonna 2017. Mielipidekysely sulkeutui kesällä 2014. Kiitos kaikille, jotka osallistuitte kyselyymme USP:n toiminnasta. Kyselyyn tuli yhteensä 84 vastausta. Vastaajilla on kokemusta USP:n työstä, he ovat osallistuneet parlamentti-istuntoon tai ovat kiinnostuneita ulkosuomalaisten etujen ajamisesta sekä Suomessa että kotimaassaan.

Lue tästä, miten voimme katsoa eteenpäin: USP-järjestökysely 2014


Puhemiehistön syyskokous 2015: yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontui syyskokoukseensa Helsinkiin maanantaina ja tiistaina 19. - 20. lokakuuta. Istunnon hyväksymien päätöslauselmien edistämistyössä keskityttiin kiireellisimpien ja ajankohtaisimpien asioiden tai asiakokonaisuuksien edunajoon. Tapaamiset ja neuvottelut käytiin ministeri-, valtiosihteeri- ja eduskunnan valiokuntien puheenjohtajatasolla.

Kokouksen vanavedessä nousi pintaan varovainen optimismi Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman 2012-2016 päivityksen, ulkosuomalaisparlamentin aseman vakiinnuttamisen ja jopa kirjeäänestyksen suhteen. Varmaa on, että USP:a tarvitaan näinä taloudellisesti vaikeina aikoina ulkosuomalaisten lasten ja nuorten kielen ja kulttuurin opetuksen turvaamiseksi, ja ulkomailla toimivien suomalaisten peruskoulujen (6) sekä suomea opettavien Suomi-koulujen (noin 140, ja noin 4000 lasta) toimintaedellytysten varmistamiseksi.

Seuraava ulkosuomalaisparlamentin täysistunto päätettiin pitää kesäkuussa 2017. Yhdeksäs istunto, 20-vuotisjuhlaistunto, kokoontuu pe-la 16.-17.6.2017 Helsingin yliopistossa. Edeltävänä iltana 15.6.2017 juhlitaan yliopiston juhlasalissa ulkosuomalaista kulttuuria.


Puhemiehistön syyskokous 2015

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kokoontuessa syyskokoukseensa Helsinkiin maanantaina ja tiistaina 19. - 20. lokakuuta, oli osa syyskokousta avoin USP:n tiedotus- ja vaikutustilaisuus eduskunnan Kansalaisinfossa ULKOSUOMALAISTEN ASIALLA, SUOMEN HYVÄKSI tiistaina 20. lokakuuta 2015 klo 14.30-15.30:

Eduskunnan kansalaisinfo juliste

Ulkosuomalaisparlamentti, sen pysyvä sihteeristö Suomi-Seura ry. ja edustaja Sari Sarkomaa Kokoomuksen eduskuntaryhmän kanssa tarjosivat eduskuntatyön alkajaisiksi kansanedustajille, heidän avustajilleen ja kaikille kiinnostuneille tietoa ulkosuomalaisille ja Suomelle tärkeistä asioista: miten turvata ulkosuomalaisten lasten suomen kielen ja kulttuurin opetus- ja kouluolot. Toinen aihe oli äänestysaktiivisuus ja miten ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuutta voidaan nostaa kirjeäänestyksen välittömällä toteutuksella.

Kaikkien kahdeksan eduskuntaryhmän kansanedustajat osallistuivat tilaisuuteen, välittäen eduskuntaryhmänsä kommenttipuheenvuoron ulkosuomalaisille tärkeistä asioista:
Keskustan eduskuntaryhmä: Olavi Ala-Nissilä
Perussuomalainen eduskuntaryhmä: Maria Tolppanen
Kokoomuksen eduskuntaryhmä: Sari Sarkomaa
Sosiaalidemokraattinen ryhmä: Eeva-Johanna Eloranta
Vihreä ryhmä: Krista Mikkonen
Vasemmiston ryhmä: Matti Semi
Ruotsalainen ryhmä: Eva Biaudet
Kristillisdemokraattinen ryhmä: Sari Tanus

(Kts. myös Facebook.com/Ulkosuomalaisparlamentti)


Ulkosuomalaisparlamentin istunto toukokuussa 2015

Ulkosuomalaisparlamentin 8. täysistunto kokoontui Helsingissä, Helsingin yliopiston vanhassa päärakennuksessa Senaatintorin varrella 22.-23.5.2015. Täysistunto-osuudet käytiin ja juhlapuheet kuultiin kauniissa juhlasalissa. Istunnon kaikki tiedot löytyvät näiltä kotisivuilta kohdasta www.usp.fi > Istunto 2015. Esimerkiksi istunnon pöytäkirja kuvaa käytetyt puheenvuorot ja istunnon kulun, sisältäen myös juhlapuheet ja osallistujalistan.

Valiokuntatyöskentelyä varten 187 istunto-osallistujaa (141 ulkosuomalais-yhteisöjen edustajaa ja 46 niiden virallista tarkkailijaa) jakaantuivat kahdeksaan eri valiokuntaan. Päätöslauselmat hyväksyttiin täysistuntokäsittelyn ja äänestysten jälkeen. Avajaisiin osallistui kutsuvieraita ja paikalla oli median ja ulkosuomalaislehdistön edustajia.

Merkityksellisen tästä ulkosuomalaisten foorumista tekee se, että toukokuun parlamentti-istunto hyväksyi 41 päätöslauselmaa taustaselvityksineen. Vuodesta 1997 on kahdeksaan täysistuntoon kokoontunut satoja ulkosuomalaisparlamentin säännöt vahvistaneita ulkosuomalaisyhteisöjä ympäri maailman. Ne ovat jättäneet istunnon käsiteltäväksi aloitteita, jotka täysistunto muuttaa, hylkää tai hyväksyy parlamentin todellakin vaikuttaviksi päätöslauselmiksi.

Ulkosuomalaisparlamentin päätöslauselmat ovat painava ja vahva ulkosuomalaisten ääni Suomen päättäjille, lainsäätäjille ja vaikuttajille.

Vuoden 2015 istunnon päätöslauselmat luovutetaan 27. lokakuuta 2015 valtioneuvoston linnassa pääministeri Juha Sipilää sijaistavalle valtiosihteeri Paula Lehtomäelle, välitettäväksi valtioneuvostoon lausuntokierrokselle. Samana päivänä löydät tämän päätöslauselmayhteenvedon kotisivuiltamme.

Kiitämme 11 kutsuttua näytteilleasettajaa, jotka tarjosivat istunnon ohessa ulkosuomalaisille hyödyllisiä räätälöityjä tietoja ja esittelivät palvelujaan: ulkoasianministeriö/ kansalaispalvelut, Eläketurvakeskus ETK, Maahanmuuttovirasto/kansalaisuusyksikkö, Suomen evenkelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyö, Merimieskirkko, Siirtolaisuus-instituutti, Suomen ystävyysseurojen liitto, Etäkoulu Kulkuri, Suomen Hostellijärjestö, Victor Ek ja Kultaseppä Tarkkanen/Jean Sibelius korut. 

Tiesitkö että Radio Rapu vei parlamentti-istunnon radioon?

Ulkosuomalaisparlamentin toisen päivän koko täysistunto radioitiin. Voit kuunnella koko jännittävän päätöslauselmakeskustelun joka johti 41 hyväksyttyyn päätöslauselmaan, ja kutsuvieraan kansanedustaja Pekka Haaviston juhlapuheen sekä USP:n puhemiehen Jarmo Virmavirran 8. täysistunnon päätössanat missä vain, milloin vain. Äänitteet voit kuunnella tästä: USP radiointi

Radioinnillaan yksityinen ja riippumaton helsinkiläinen paikallisradio Radio Rapu toi parlamentti-istunnon radioon 10 vuoden tauon jälkeen, YLE Radio Finlandin lähetysten loputtua vuonna 2005.


VUOSIKIRJE JÄSENJÄRJESTÖILLE 2014

Kaikille ulkosuomalaisparlamentin toiminnassa mukana oleville ulkosuomalaisyhteisöille lähetettiin 16.1.2015 katsaus vuoteen 2014. Pahoittelemme osassa sähköpostituksia olleita virheitä joiden takia kaikki eivät ole vielä sitä vielä saaneet. Vuosikirjeen 2014 voitte lukea myös tästä:
Vuosikirje 2014


Rauhaisaa Joulua ja onnellista uutta vuotta 2015

Ulkosuomalaisparlamentti toivottaa kaikille ulkosuomalaisille, heidän perheilleen ja Suomen ystäville rauhaisaa joulua ja onnellista uutta vuotta 2015!
Rauhaisaa joulua - God jul - Merry Christmas

Tapaamme kahdeksannessa täysistunnossamme Helsingissä toukokuussa 2015!


Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivätervehdys 2014

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille itsenäisyyspäivänä 6.12.2014.

2014 Presidentin tervehdys FI


EHDOTUS KIRJEÄÄNESTYKSEN TOTEUTTAMISESTA JA RUOTSIN MALLI

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ry toimittivat 30.10.2014 eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle ehdotuksensa siitä, miten kirjeäänestysmalli ulkosuomalaisille kansallisissa vaaleissa voitaisiin toteuttaa Suomessa. Ehdotus (ohessa koko teksti) referoi myös sitä miten kirjeäänestys on hoidettu Suomeen verrattavassa maassa, Ruotsissa. Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti ehdottavat kirjeäänestyksen pikaista toteuttamista, mikä edellyttää vaalilain (714/1998) muutosta ja varojen myöntämistä tähän tarkoitukseen. - Ulkoasiainvaliokunnan lakiesitystä kannattava mietintö joulukuussa 2014 huomioi USP:n kannat ja huolenaiheet hyvin.

Lataa tiedosto tästä: Ehdotus kirjeäänestyksen toteuttamiseksi


Puhemiehistön syyskokous 2014: yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) puhemiehistö kokoontui syyskokoukseensa 23. - 24. lokakuuta. Puhemiehistö keskusteli ulkosuomalaisille ajankohtaisista asioista ja tapasi edunajotyöllemme keskeisiä päättäjiä, tällä kertaa kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat. Klikkaa otsikkoa lukeaksesi lisää.


KONSULILAIN MUUTOS: USP:n JA SUOMI-SEURAN KAKSI LAUSUNTOA

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ovat antaneet kaksi eri lausuntoa koskien ehdotusta muuttaa konsulipalvelulakia.

Näiden jälkeen 21. lokakuuta 2014 valmistui eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mietintö asiasta (UaVM 12/2014). Valiokunta puoltaa lakiehdotuksen hyväksymistä ja se astuu voimaan mahdollisimman pian. Ulkoasiainvaliokunnan mietintö UaVM 12/2014 tästä

USP:n ja Suomi-Seuran kannanotot on siinä otettu huomioon erittäin hyvin!

Erikseen voidaan mainita, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuulemisessa 2.10.2014 valiokunnan jäsenet ilmaisivat vahvan kannan esimerkkinämme esiin tulleen kirjeäänestyksen tärkeyden ja sitä koskevan selvitystyön puolesta.

Lausunto ulkoministeriön esityksestä annettiin ulkoministeriölle 23.5.2014. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuulemistilaisuuden 2.10.2014 lausunto annettiin tuona päivänä.

Uusi parlamenttisihteeri

Ulkosuomalaisparlamentti (USP) on maailmalla toimivien suomalaisyhdistysten edunvalvontaelin. Maailmalla elää noin 1,4 miljoonaa ulkosuomalaista, joista n. 300.000 on Suomen kansalaisia ja 230.000 äänioikeutettuja. USP:n sihteeristönä toimii Suomi-Seura ry. Parlamenttisihteerin tehtäviin kuuluu seurantaa, raportointia, toimintasuositusten ja lausuntojen antamista, yhteydenpitoa USP:n elimiin ja yhteistyötahoihin, sekä kokous- ja konferenssivalmisteluja.

Parlamenttisihteeri Tina Nordqvistin kahdeksan vuoden USP-palvelus tuli päätökseensä 1. elokuuta 2014. Toivotamme Tinalle paljon onnea hänen uusiin tehtäviinsä!

Ulkosuomalaisparlamentin uudeksi sihteeriksi 1.9. 2014 alkaen on valittu VTM Sini Castrén. Valinnassa painotettiin erityisesti kansainvälistä ja ulkosuomalaiskokemusta, järjestöaktiivisuutta, perehtyneisyyttä Suomen yhteiskunnallisiin asioihin, kokousjärjestely-kokemusta ja kielitaitoa. Kiitos vielä kaikille hakijoille mielenkiinnostanne tehtävää kohtaan!

Puhemiehistön kevätkokous 2014: yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontui kevätkokoukseen Helsingissä torstaina ja perjantaina 8.-9.5.2014. Asialistalla oli tapaamisia sisäministeriössä, opetusministeriössä, Yleisradiossa ja ulkoasiainministeriössä. Lisäksi puhemiehistö tapasi Suomen 100-vuotisjuhlakomitean pääsihteerin Hannu Hyttisen.

Puhemiehistön kevätkokous 2014

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontuu kevätkokoukseensa Helsinkiin torstaina ja perjantaina 8. - 9. toukokuuta.

INTERNET-ÄÄNESTYKSESTÄ KYSYTÄÄN otakantaa.fi:ssä

Oikeusministeriön työryhmä kartoittaa parhaillaan nettiäänestyksen soveltumista Suomen vaaleihin sekä kunnallisiin kansanäänestyksiin. Otakantaa.fi -sivustolla on avautunut kaikille avoin kysely ja verkkokeskustelu aiheesta.

VETOOMUS PUOLUEILLE: ULKOSUOMALAISEN ÄÄNI ON TÄRKEÄ!

Kaikille puolueille tänään 2.4.2014 lähettämässään kirjelmässä ulkosuomalaisparlamentti kehottaa puolueita ottamaan ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset erityiseen huomioon vaalikampanjoissaan ja tiedotuksessaan. Puolueilla on aivan erityinen tiedotusvastuu, sillä ulkomailla elävien suomalaisten pitää aktiivistesti hakea tietoa kotimaansa ajankohtaisuuksista aivan toisella tavalla kuin Suomessa asuvat.

PASSILAIN MUUTOS 1.12.2014 ja USP:n LAUSUNTO

Joulukuun 2014 alusta alkaen uusi passilaki sallii passihakemuksen vireille saattamisen sähköisesti ilman poliisiasemalla käyntiä. Passinhakumenettelyssä ollaan lisätty sähköistä asiointia. Hakemusta tulee kuitenkin täydentää käynnillä poliisin luona antamassa nimikirjoitusnäyte ja sormenjäljet. Sormenjäljet passeissa otettiin käyttöön vuonna 2009. Muutos parantaa Suomessa asuvien tilannetta, koska aiemmin passihakemus tuli jättää poliisille henkilökohtaisesti. Lisäksi passin uusiminen onnistuu Suomessa asuvalle yli 12-vuotiaalle sähköisesti täysin ilman henkilökohtaista käyntiä poliisiasemalla eli 'kevennettynä hakumenettelynä' silloin, kun hakijalle on viimeisen kuuden vuoden aikana myönnetty aiempi passi jolloin sormenjäljet ja nimikirjoitusnäyte on saatu.

Muutos ei koske ulkosuomalaisia, joille sähköinen asiointi ei ole mahdollista Suomen ulkomaan edustustossa. Edustustoilla ei ole tarvittavia teknisiä valmiuksia sähköiseen asiointiin. Sähköinen vireillepano edellyttää vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä jotka ovat: henkilökortin kansalaisvarmenne, verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura antoivat lausunnon 11.3.2014 sisäministeriön esityksestä muuttaa passilakia sekä henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa annettua lakia.

Näin ne esittivät nyt toteutuneen lakiesityksen lausuntokierroksen aikana, että erottelu sähköisten tunnisteiden käytössä Suomessa ja Suomen ulkopuolella on keinotekoinen. Jos ulkomailla asuvalla Suomen kansalaisella on tarvittavat vahvat sähköiset tunnistimet sähköiseen passinhakuun (esim. suomalaisia pankkitunnuksia), tulisi heillä olla sama mahdollisuus sähköiseen asiointiin kuin kotimaassakin asuvat.

Uuden kevennetyn passinhakumenettelyn myötä, Suomesta haetun passin voi myös pyytää postitettavaksi ulkomaan edustustoon, josta sen voi henkilökohtaisesti hakea. Paikallisen lähetystön kanssa voi myös sopia passin lähettämisestä postitse hakijalle. Myös ulkosuomalaisella, jolla on tarvittavat suomalaiset sähköiset tunnisteet, tulisi olla mahdollisuus noutaa valmis passi lähimmästä ulkomaan edustustosta.

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ry. eivät näe syytä, miksi ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen mahdollisuudet sähköiseen ja kevennettyyn passinhakumenettelyyn rajoitettaisiin.

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura ry. ovat ehdottaneet ja toivovat edelleen että passin voimassaoloaikaa pidennetään niin pian kuin se suinkin on teknisesti mahdollista ja turvallista.

Vierailu oikeusministeri Henrikssonin luona

Ulkosuomalaisparlamentin edustajat tapasivat 16.1.2014 oikeusministeri Henrikssonin aiheena kirjeäänestys, ulkosuomalaisten äänestäminen sekä vastaperustettu Internet-äänestämistyöryhmä.

Ulkosuomalaisparlamentin vuosikirje 2013

Kaikille ulkosuomalaisparlamentin jäsenjärjestöille lähetetty uutiskirje 19.12.2013.

Oikeusministeriö selvittää Internet-äänestystä

Oikeusministeriö on marraskuussa 2013 asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotukset nettiäänestyksen mahdollistamisesta vaaleissa sekä kunnallisen neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämisestä sähköisesti.

Presidentin itsenäisyyspäivätervehdys 2013

Tasavallan presidentin tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille 6.12.2013

Puhemiehistön syyskokous 2013: yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö piti syyskokouksensa Helsingissä torstaina ja perjantaina 10. – 11.10.2013. Kokous oli uuden puhemies Jarmo Virmavirran ensimmäinen kokous sen jälkeen, kun hänet valittiin Suomi-Seuran puheenjohtajaksi huhtikuussa 2013. Suomi-Seuran puheenjohtaja toimii myös ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä.

Asialistalla oli tällä kertaa sekä tapaamisia ajankohtaisissa ulkosuomalaisasioissa että sisäistä pohdintaa ulkosuomalaisparlamentin työstä ja tulevaisuudesta.

Puhemiehistön syyskokous 2013

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö pitää syyskokouksensa Helsingissä 10.–11.10.2013 ensimmäistä kertaa uuden puhemiehen Jarmo Virmavirran johdolla. Kahden kokouspäivänsä aikana puhemiehistö keskittyy edistämään viimeisemmässä istunnossa tehtyjä päätöslauselmia ja muita ulkosuomalaisille ajankohtaisia asioita vierailemalla ja keskustelemalla eri asianomaisten kanssa.

Hallituksen uusi ulkosuomalaispoliittinen ohjelma

Hallitus on hyväksynyt uuden ulkosuomalaispoliittisen ohjelman. Ohjelma on voimassa tällä hallituskaudella (2012-2016).

Puhemieskokouksen pöytäkirja

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö piti kevätkokouksensa Helsingissä 15.-16.4.2013.

Puhemiehistön kevätkokous 2013: yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö piti kevätkokouksensa Helsingissä maanantaina ja tiistaina 15–16.4.2013. Kokous toi yhteen kahdeksan alueellista puhemiestä ympäri maailman. Kokous oli myös puhemies Ville Itälän viimeinen. Tiistaina 16.4. Suomi-Seuran vuosikokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi professori Jarmo Virmavirran, joka toimii samalla myös ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä.

Puhemiehistön kevätkokous 2013

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) viime lokakuun istunnossa valittu USP:n puhemiehistö kokoontuu kevätkokoukseensa Helsinkiin maanantaina ja tiistaina 15. – 16. huhtikuuta 2013. Kokouksen asialistalla ovat muun muassa kirjeäänestys, Suomi-koulut, hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman päivitys ja YLE:n palvelut ulkosuomalaisille sekä muut ajankohtaiset ulkosuomalaisia koskevat asiat.

Päätöslauselmien luovutus pääministeri Kataiselle

Maanantaina 8.4. 2013 ulkosuomalaisparlamentin varapuhemies Eva Biaudet ja parlamenttisihteeri Tina Nordqvist kävivät luovuttamassa Suomen pääministerille, Jyrki Kataiselle yhdet kappaleet viime marraskuisen istunnon päätöslauselmista. Pääministeri lähettää päätöslauselmat edelleen lausuntokierrokselle ministeriöihin. Ministeriöiden lausuntojen perusteella puhemiehistö ja sihteeristö ajavat päätöslauselmia eteenpäin.

Ulkosuomalaisparlamentin painetut päätöslauselmat

Ulkosuomalaisparlamentin vuoden 2012 istunnon päätöslauselmat ovat nyt saatavilla painetussa ja tulostusystävällisemmässä muodossa. Kustannus- ja ympäristösyistä sihteeristö ei tällä kertaa automaattisesti lähetetä päätöslauselmia paperisessa muodossa postitse kaikille ulkosuomalaisparlamentin jäsenjärjestöille. Jos haluat paperisen version päätöslauselmista voit joko tulostaa ne itse tai olla yhteydessä sihteeristöön.

2012 Istunnon pöytäkirja

Ulkosuomalaisparlamentin seitsemännen istunnon pöytäkirja on nyt saatavilla.

Tasavallan presidentin tervehdys ulkosuomalaisille

Tasavallan presidentin tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille 6.12.2012

Seitsemännen istunnon materiaalit

Ulkosuomalaisparlamentin seitsemännen istunnon Internet-sivulle lisätään materiaalia istunnosta ja seminaareista sitä mukaa kun ne ovat saatavilla.

Klikkaamalla pääset suoraan sivulle .

Kiitos vielä kaikille istuntoon, seminaareihin ja muuhun ohjelmaan osallistuneille!

Seuraava istunto järjestetään Helsingissä toukokuussa 2015.

Ulkosuomalaisparlamentin seitsemäs istunto

Ulkosuomalaisparlamentin seitsemäs varsinainen istunto pidettiin 26.-27.10.2012 Helsingin yliopistolla.

Istunnon osallistujien kirjeet lähetetty

Keskiviikkona 26.9.2012 sihteeristö on lähettänyt kaikille ulkosuomalaisparlamentin seuraavaan istuntoon osallistuville edustajille ja tarkkailjoille tietopaketin tulevasta istunnosta.
Ulkosuomalaisparlamentin seuraava istunto pidetään 26.-27.10.2012 Helsingissä.

Ulkosuomalaiset viennin voimavarana

Maailmalla asuu noin 1,3 miljoonaa ulkosuomalaista. Suurta osaa heistä yhdistää suomalaisten sukujuurien lisäksi halu auttaa Suomea ja suomalaisia yrityksiä menestymään maailmalla. Sen takia ulkosuomaisparlamentin istunnon yhteyteen järjestetään keskustelutilaisuus Pk-yrityksille ja ulkosuomalaisille, Verkostot ulkomailla - ulkosuomalaiset viennin voimavarana 25.10.2012.


Sihteeristön päätöslauselmaraportti 2012

Puhemiehistö päätti kevätkokouksessaan 8.5.2012, että ulkosuomalaisparlamentin nettisivulle julkaistaan alustava ja lyhyt selostus päätöslauselmien etenemisestä. Tarkoitus on, että tämä auttaisi aloitteiden laatijoita niin, että he näkevät mikä on voimassa olevien päätöslauselmien tilanne.

Puhemiesten kevätkokous Helsingissä

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontui Helsinkiin kevätkokoukseensa 7.-8.5.2012.

Verkostot ulkomailla -seminaari 25.10.2012

Ulkosuomalaisparlamentin istunnon yhteydessä järjestetään 25.10.2012 keskustelutilaisuus "Verkostot ulkomailla. Ulkosuomalaiset viennin voimavarana." Keskustelutilaisuutta varten pyydämme ulkomailla asuvia suomalaisia osallistumaan kyselyyn, jossa kartoitetaan kiinnostusta ja valmiuksia osallistua suomalaisten yritysten vientiä ja kansainvälistymistä edistävään toimintaan.

Kutsu ulkosuomalaisparlamentin istuntoon

Kaikki ulkosuomalaisparlamentin jäsenjärjestöt on täten kutsuttu ottamaan osaa ulkosuomalaisparlamentin seitsemänteen varsinaiseen istuntoon 26.-27.10.2012 Helsingissä, Helsingin Yliopiston tiloissa.

Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivätervehdys ulkosuomalaisille

Tasavallan Presidentin Tarja Halosen tervehdys ulkosuomalaislle yhteisöille itsenäisyyspäivänä 6.12.2011

Kantelu oikeusasiamiehelle Etäkoulu Kulkurin rahoituksesta

Ulkosuomalaisparlamentti on tehnyt kantelun Etäkoulu Kulkurin rahoituksesta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Ulkosuomalaisparlamentti pyytää eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan opetus- ja kulttuuriministeriön tulkintaa Perusopetuslaista. Ministeriön mukaan Etäkoulu Kulkurin toiminta ei kuulu Perusopetuslain eikä siten valtionosuusjärjestelmän piiriin.

Puhemiehistön kokous marraskuu 2011

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontuu syyskokoukseensa puhemies Ville Itälän johdolla Helsinkiin 28.–29.11.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikat

Valtioneuvosto on antanut asetuksen ulkomaille perustettavista ennakkoäänestyspaikoista vuoden 2012 presidentinvaalissa. Ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 255. Ne sijaitsevat tietyissä Suomen edustustoissa tai edustustojen toimipaikoissa 91 eri valtiossa. Ennakkoäänestyspaikkoja on enemmän kuin edellisissä vaaleissa.


Kansalaisuuslain muutokset voimaan 1.9.2011

Kansalaisuuslain uudet muutokset astuvat voimaan 1.9.2011. Tämän jälkeen myös ulkomailla asuva entinen Suomen kansalainen voi hakea kansalaisuuttaan takaisin ilmoitusmenettelyllä. Myös entisen kansalaisen alaikäisellä lapsella on oikeus hakea kansalaisuutta yhdessä vanhempansa kanssa. Täysi-ikäisillä lapsilla ei ole tätä oikeutta.

Ulkosuomalaiset ja uusi hallitusohjelma

Eduskuntavaaleissa 18.4. suurimmaksi puolueeksi nousseen Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen johdolla on päästy sopuun seuraavan hallituksen ohjelmasta. Hallituksen muut puolueet ovat Sosiaalidemokraatit, Vihreät, Ruotsalainen kansanpuolue, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit. Hallituksen ministerisalkkujaon voi nähdä valtioneuvoston Internet-sivulla www.vnk.fi. Otsikon alla näet ulkosuomalaisia ja USP:n työtä koskevat hallitusohjelman kohdat.

Pro Gradu tutkielma ulkosuomalaisparlamentista

Johanna Peltoniemi on kirjoittanut Pro Gradu-tutkielmansa Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksessa pääaineenaan valtio-oppi aiheesta "Kansallinen identiteetti ja ulkosuomalaisuus. Ulkosuomalaisparlamentin täysistunnot vuosina 1997 - 2007."

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontui kevätkokoukseensa Helsinkiin 16.-17.5.2011. Asialistalla oli tällä kertaa tapaamisia etäkoulu Kulkurin, entisen Kotiperuskoulun, Yleisradion johdon, ulkoasiainministeriön edustajien sekä eduskunnan valtiovarainvaliokunnan, perustuslakivaliokunnan ja svistysvaliokunnan puheenjohtajien kanssa. Yhteenvedon pöytäkirjasta löydät otsikon alta.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla toimitetaan 6.-9.4.2011.

Ennakkoäänestyspaikkoja perustetaan 91 eri valtioon yhteensä 241 edustustoon tai edustuston toimipaikkaan. Joissakin niistä ennakkoäänestys järjestetään kaikkina neljänä ennakkoäänestyspäivänä. Useimmissa paikoissa ennakkoäänestys on kuitenkin mahdollista vain lyhyemmän ajan.

Eduskuntavaalit toimitetaan Suomessa 17.4.2011. Kotimaassa ennakkoäänestysaika on 6.-12.4.


Ulkosuomalaisparlamentin vuoden 2012 istunto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö on yhdessä sihteeristön kanssa tarkentanut seuraavan istunnon päivämääriä. Päätettiin, että seuraava istunto pidetään Helsingin yliopistolla maanantaina ja tiistaina 22.–23.10.2012.

Suomi-koulujen valtionavustus nousee ensi vuonna

Eduskunta on hyväksynyt vuoden 2011 talousarvion. Budjettikäsittely päättyi äänestysten jälkeen perjantaina 17. joulukuuta. Budjetti hyväksyttiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaisena, joka tarkoittaa, että hallituspuolueiden valtionvarainkomiteassa ehdottama 200 000 € lisäys Suomi-koulujen valtionapuun toteutuu suunnitelman mukaisesti.

Päätöslauselmien luovutus Pääministerille

Ulkosuomalaisparlamentin vuoden 2010 päätöslauselmat luovutettiin Pääministeri Mari Kiviniemelle 7.12.2010. Pääministeri lähettää päätöslauselmat edelleen lausuntokierrokselle valtionhallintoon.
Kaikille USP:n jäsenjärjestöille on lähetetty kopio painetuista päätöslauselmista postitse. Lisää päätöslauselmia eri kielillä saa pyydettäessä sihteeristöltä. Päätöslauselmat ovat myös luettavissa USP:n nettisivuilla ja tulostettavissa pdf-versioina.


Presidentin itsenäisyyspäivätervehdys 2010

Tasavallan Presidentin, Tarja Halosen itsenäisyyspäivätervehdys ulkosuomalaisille 2010.

Inkeriläisten paluumuuttoa uudistetaan

Hallituksen esityksen inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmän lakkauttamiseksi (HE 252/2010 vp) eduskuntakäsittely alkoi 16. marraskuuta. Paluumuutto-oikeus säilyisi Inkerin siirtoväkeen kuuluneilla ja Suomen armeijassa vuosien 1939-1945 aikana palvelleilla henkilöillä.


Kansalaisuuslain kuulemistilaisuus eduskunnassa

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura olivat kuultavina tänään eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Asiana oli kansalaisuuslain muutokset. Lakiesityksessä on esitetty, että entinen Suomen kansalaisen saisi kansalaisuutensa takaisin huolimatta asuinpaikastaan ilmoitusmenettelyn kautta. Päällimmäisenä asiana esitimmme, että myös entisen Suomen kansalaisen jälkeläiselle tulisi olla sama oikeus kuten siirtymäajan säännöksissäkin oli.

Lue koko lausunto klikkaamalla otsikkoa.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiesten syyskokous 1.-2.11.2010

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö piti syyskokouksensa Helsingissä 1.-2.11.2010. Kokous oli uuden puhemiehistön ensimmäinen. Kokousta johti Suomi-Seuran puheenjohtaja ja ulkosuomalaisparlamentin puhemies, europarlamentaarikko Ville Itälä.

Kokouksen aikana käytiin ministeritason keskusteluja kirjeäänestyksestä, paluumuutosta, ulkosuomalaispoliittisesta ohjelmasta, Suomi-kouluista, Kotiperuskoulusta ja Eurooppakouluista.

Pöytäkirja kokouksesta valmistuu ensi viikolla ja siitä julkaistaan yhteenveto näillä nettisivuilla.

Lausunto ensi vuoden budjetista

Eduskunta käsittelee parhaillaan Suomen valtion talousarviota (budjettia) vuodelle 2011. Ulkosuomalaisparlamentti on jättänyt lausunnon eduskunnan sivistysvaliokunnalle opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan menoista (Pääluokka 29).


USP:n istunnon pöytäkirja

Ulkosuomalaisparlamentin työjärjestyksen §12 mukaan, Suomi-Seura ry, eli ulkosuomalaisparlamentin sihteeristö, laatii pöytäkirjan, jonka tarkastajina toimivat puhemiehet. Pöytäkirja lähetetään jokaiselle edustajalle ja hänet lähettäneelle yhteisölle viimeistään kaksi kuukautta istunnon jälkeen. Jos yhteisö ja osallistuja on ilmoittanut sihteeristölle sähköpostiosoitteensa, pöytäkirja lähetetään sähköisesti. Mikäli sähköpostiosoitetta ei ole, sihteeristö lähettää pöytäkirjan postitse.

Pöytäkirjan voi lukea kokonaisuudessaan tästä .


Kansalaisuuslakimuutos eduskuntaan

Perjantaina 11.6.2010 Eduskuntaan jätettiin kansalaisuuslakiin muutosesitys. Esityksen mukaan entinen Suomen kansalainen saisi kansalaisuuden takaisin ilmoitusmenettelyllä vaikka asuinpaikka onkin Suomen ulkopuolella.

Ulkosuomalaisparlamentin kuudes istunto

Ulkosuomalaisparlamentin kuudes varsinainen istunto pidettiin 24. ja 25.5.2010 Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Istuntoon osallistui 182 yhteisöä, 191 edustajaa ja 44 tarkkailijaa 23 eri maasta.

Lue lisää istunnosta istuntosivullamme !

Ulkosuomalaisparlamentille uusi puhemies

Euroopan parlamentin jäsen, varatuomari Ville Itälä on valittu Suomi-Seuran puheenjohtajaksi Suomi-Seuran vuosikokouksessa Helsingissä 30.3.2010. Itälän valinta tarkoittaa myös automaattisesti, että hän toimii ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä.

Ilmoittautuneet yhteisöt ja saapuneet aloitteet 2010 istuntoon

Ulkosuomalaisparlamentin kuudenteen istuntoon Helsingissä 24.-25.5.2010 on ilmoittautunut 165 yhteisöä ympäri maailmaa. Aloitteita tuli 80 kappaletta. Määräaika yhteisöjen ilmoittautumiseen ja aloitteiden jättämiseen meni umpeen 24.2.2010.

Käsittelemättömät kansalaisuusilmoitukset

Vuoden 2010 alussa Maahanmuuttovirastossa oli vielä ratkaisematta noin 1650 entisten Suomen kansalaisten ja heidän jälkeläistensä tekemää kansalaisuusilmoitusta. Kaikki kansalaisuusilmoitukset, myös ne. joihin on toimitettu pyydetyt lisäselvitykset ajoissa, pyritään ratkaisemaan 1.6.2010 mennessä.


Kirjeäänestysesitys lausunnolle

Oikeusministeriö lähettää näinä päivinä lausuntokierrokselle esityksen kirjeäänestyksen sisällyttämisestä vaalilakiin. Esityksen mukaan liitetään ulkosuomalaisparlamentin lausunto. Asiasta kertoi oikeusministeri Brax 12.1.2010 tapaamisessa ulkosuomalaisparlamentin kanssa.

Jätä aloite ulkosuomalaisparlamentin istuntoon!

Nyt on hyvä aika jättää ulkosuomalaisparlamentin istunnolle aloite. Istunto pidetään Helsingissä 24.-25.5.2010, ja aloitteita voi jättää jokainen ulkosuomalaisparlamentin jäsenjärjestö, huolimatta siitä, osallistutaanko yhteisöstä istuntoon tai ei.
Aloitteiden viimeinen jättöpäivä on 24.2.2010.
Lue lisää klikkaamalla otsikkoa tai ole sihteeristöön yhteydessä!

Presidentin ítsenäisyyspäivätervehdys 2009

Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivätervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille 6.12.2009

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous 12.–13.11.2009

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontuivat syysistuntoonsa Helsinkiin 12. ja 13.11. Päällimmäisiksi aiheiksi nousivat kansalaisuuslain uudistamistyö ja siitä lausunnolle äskettäin lähetetty lakiehdotus, inkeriläisten paluumuutto- ja maahanmuuttojärjestelmän kehitystyö sekä kirjeäänestys.

Työvoiman maahanmuuton toimenpideohjelma

Valtioneuvosto teki 5. marraskuuta periaatepäätöksen työvoiman maahanmuuton toimenpideohjelmasta. Ohjelma sisältää kuvauksen työvoiman maahanmuuton nykytilanteesta ja linjauksista sen kehittämiseksi sekä toimenpide-ehdotuksia, kuinka työvoiman maahanmuuttoon voidaan jatkossa valmistautua. Ohjelma on laadittu vuosille 2009-2011.

Ehdotus kansalaisuuslaiksi

Sisäasiainministeriö on lähettänyt laajalle lausuntokierrokselle hallituksen esityksen kansalaisuuslain muuttamiseksi. Lausuntoja pyydetään ministeriöiltä, muilta viranomaisilta ja järjestöiltä. Kansalaiset voivat ottaa kantaa muutosehdotuksiin ensi viikolla alkavassa kansalaiskeskustelussa otakantaa.fi -foorumilla.


Ulkosuomalaisparlamentin tapaaminen ministeri Virkkusen kanssa

Ulkosuomalaisparlamentin puhemies Pertti Paasio, Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Paula Selenius ja parlamenttisihteeri Tina Nordqvist tapasivat opetusministeri Henna Virkkusen 9.10. Tapaamisen aiheina olivat Suomi-koulujen rahoitustilanne ja valtioavun kattavuus.

Eurooppalaisten ulkokansalaisten oikeudet

Tukholmassa järjestettiin 14.–15.5.2009 Europeans Throughout the World-järjestön kokous, jonka tuloksena eri Euroopan maiden ulkokansalaisjärjestöt muotoilivat dokumentin EU.n ulkokansalaisten yhteisiksi tavoitteiksi ( Stockholm Recommendations ).

Henkilötiedot ajantasalla

Vain noin puolet ulkosuomalaisten henkilö- ja osoitetiedoista on ajan tasalla Suomen väestörekisterijärjestelmässä, kun Suomessa asuvien kohdalla näin on 99 prosentin kohdalla. Ulkosuomalaisille onkin nykyään entistä tärkeämpää pitää väestötietonsa ajan tasalla uuden passilain takia.

Ulkosuomalaisten passinhaku Suomessa

Biometrisen passiuudistuksen myötä passinhaku ulkosuomalaisille on vaikeutunut ulkosuomalaisille mutta kotimaassa se on päinvastaisesti helpottunut. Nyt myös ulkomailla asuvat suomalaiset voivat uudistaa passinsa Suomen vierailunsa aikana. Enää ei tarvitse hakeutua oman kotikunnan poliisilaitoksellekaan, vaan passin voi uudistaa jokaiselta Suomessa toimivalta poliisiasemalta.

USP:n puhemiehistön kevätkokous 2009

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontui kevätkokoukseen 16.-17.4.2009 Helsingissä. Puhemiehistö tapasi kokouksensa aikana maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin, opetusministeri Henna Virkkusen, eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja ulkoministeriön edustajia. Asialistan tärkeimmät aiheet olivat kirjeäänestyksen mahdollistaminen ulkosuomalaisille, kansalaisuusilmoitusmenettelyn jatkaminen sekä Suomi-koulujen tuen korottaminen.

VR:än alennukset ulkosuomalaisopiskelijoille

Ulkomailla opiskelevat suomalaiset saavat jälleen alennusta VR:n junalipuista. Alennuksen ehtona on, että opiskelija saa Suomesta Kelan opintotukea. VR poisti alennusoikeuden viime vuonna, koska yhtiö oli saanut huomauksen edellisestä käytännöstään kansalaisuuden perusteella syrjivänä.


USP:n vierailu oikeusministerillä

Ulkosuomalaisparlamentin puhemies Pertti Paasio, Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Paula Selenius ja parlamenttisihteeri Tina Nordqvist tapasivat oikeusministeri Tuija Braxin 20.3.2009. Aiheina tapaamisessa olivat kirjeäänestyksen salliminen ulkosuomalaisille ja yhdistyslain muuttaminen.

Yli 21 000 kanslalaisuusilmoitusta

Yhteensä noin 21 500 entistä Suomen kansalaista tai heidän jälkeläistään haki menetettyä kansalaisuutta takaisin viiden vuoden määräaikana, jonka nykyinen kansalaisuuslaki heille tarjosi.

Tällä hetkellä ratkaisematta on noin 9 000 ilmoitusta. Tavoitteena on, että kaikki ilmoitukset saadaan ratkaistua vuoden 2009 aikana ja suurin osa heinäkuuhun mennessä.


Ulkosuomalaiset ansaitsevat oman liputuspäivänsä


Ulkosuomalaiset ansaitsevat liputuspäivänsä


Istunnon 2017 päätöslauselmat


Istunnon 2017 päätöslauselmat


Kirjeäänestys hyväksytty!

Vaalilaki


<< Ajankohtaista | Aikaisempia tapahtumia >>


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 14.10.15 Webmaster