Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkomailla kuuluva ja näkyvä suomalainen media

Radio:

Yleisradio lopetti Radio Finlandin keski- ja lyhytaaltolähetyksensä 31.12.2006 ulkosuomalaisten ja ulkosuomalaisparlamentin aktiivisesta vastustuksesta huolimatta. Sen jälkeen YLEn radiolähetyksiä ulkomailla on voinut kuunnella satelliitin ja Internetin välityksellä.

Internetissä toimivan YLE Areenan kautta voi kuunnella yhdeksää YLEn radiokanavaa. Kanavat kuuluvat myös ulkomaille.

Kaupallisista radiokanavista ulkomaille ei Suomesta lähetetä ohjelmaa. Ero muihin maihin on selvä. Suuri osa ulkomaalaisista radioista voi kuunnella netin välityksellä. (Katso esimerkiksi tästä ) Ero johtuu siitä, että Gramex ei ole myöntänyt lupaa esittää levytettyä musiikkia Internetin välityksellä myös Suomen ulkopuolelle ilman erillistä sopimusta.

Televisio:

Yle tarjoaa suomalaista tv-ohjelmaa lähinnä YLE Areenan ja Elävän arkiston kautta.

Yleisradion tarjontaa välittävän TV Finland -satelliittikanavan jakelu ulkomaille päättyi kesäkuun 2013 lopussa. Yle luopuu satelliittijakelusta, koska käyttäjämäärä on vähentynyt. Ruotsissa TV Finland -koostekanava jatkuu nykylaajuisena erityisjärjestelyin antenni- ja kaapelivastaanotossa.

Yleisradio on ilmoittanut, että se pyrkii palvelemaan ulkosuomalaisia aiempaa paremmin nettipalvelunsa Yle Areenan avulla. Tavoite on, että Areenassa esitetään tulevaisuudessa koko kotimainen ohjelmasisältö. Yle Areenassa on nyt tarjolla kaikki ne Yleisradion itse tai yhteistyössä muiden yhtiöiden kanssa tuottamat tai muilta yhtiöiltä ostamat ohjelmat, joiden esitysoikeudet mahdollistavat niiden esittämisen Areenassa. Ohjelmat ovat katsottavissa ja kuunneltavissa määräajan. Mm. esitysoikeudet määrittävät tämän ajan.

Esitysoikeussyistä vain osa ohjelmista on katseltavissa ja kuunneltavissa Suomen ulkopuolella. Ongelmaksi ulkosuomalaisille muodostuu se, että kotimaiset ohjelmat, joissa on Gramexin alaista levytettyä musiikkia, on rajattu vain kotimaiseen käyttöön. Käytännössä tämä rajaa hyvin suuren osan YLE Areenan ohjelmista pois ulkosuomalaisten näkökulmasta. YLE on ilmoittanut, että se käy edelleen neuvotteluja Gramexin kanssa tekijän- ja esitysoikeuksista mutta tällä hetkellä on mahdotonta sanoa miten asia tulevaisuudessa kehittyvät. Yleisradiosta kerrotaan myös, että YLE Areenaa ei huhuista huolimatta olla sitomassa TV-lupamaksuun.

Ylen Elävä Arkisto tarjoaa vanhempaa kuvamateriaalia ja ohjelmia ja sen tarjonta on suurimmaksi osaksi vapaasti katseltavissa ulkomailla. Vain jokunen urheilukooste on rajattu pois ulkomaista katsottavaksi tekijänoikeussyistä.

Kaupalliset kanavat tarjoavat myös tv-ohjelmia, joita voi katsoa ulkomailta Internetin välityksellä.

Katsomo on MTV3:n netti-tv. Osa ohjelmista on katsottavissa ulkomailla. Katsomossa on myös maksullinen puoli. Suurin osa maksullisen puolen ohjelmista näkyy vain Suomessa.

TV-kanava Nelosen netti-tv on Ruutu.fi. Palvelun kautta joitakin kotimaisia ohjelmia voi myös katsoa ulkomailla. Maksullisia ohjelmia ei voi katsoa ulkomailla. iPadilla pystyy kuitenkin katsomaan Ruutua ulkomailla, jos on suomalainen iTunes-tili, jonka kautta Ruutu-aplikaatio ladattuna ja silloinmelkein kaikki ohjelmat näkyvät myös ulkomaille.


TVKaista

Netin kautta on tarjolla myös TVKaista-niminen palvelu, joka maksua vastaan tarjoaa mahdollisuuden nauhoittaa kakkien valtakunnallisten suomalaisten kanavien ohjelmaa, niin ulkomaalaista tuotantoa kuin kotimaistakin, ja katsoa ohjelmat jälkikäteen Internetissä.

Ulkosuomalaisparlamentin edunvalvonta

Ulkosuomalaispoliittisessa ohjelmassa otetaan selvästi kantaa Yleisradion ulkosuomalaistoiminnan puolesta: ”Yleisradio on vuosikymmenten ajan panostanut ulkosuomalaisille suunnattuun radio- ja televisiotoimintaan. On tärkeää, että Yleisradio jatkaa ja vahvistaa tätä toimintaa (s.18) ” ja ”Kannustetaan Yleisradiota jatkamaan ulkosuomalaisille suunnattua monipuolista ohjelmatarjontaa” (s. 11).

Ongelmana radiolähetysten kannalta on ulkosuomalaisparlamentin mielestä lähinnä tekninen. On hyvää ja kannatettavaa, että YLE on saanut yhdeksän radiokanavan musiikkeineen kokonaan kuulumaan ulkomaille tiukkojen neuvottelujen seurauksena. Kuitenkin netti on edelleen hyvin vieras väline eteenkin iäkkäimmille ulkosuomalaisille. Sen lisäksi se ei korvaa radion paikkaa kotitalouksissa jokapäiväisessä askareissa ja elämässä.

YLE Areenan kohdalla ongelma on, että tekijänoikeussyistä suurin osa ohjelmista ei näy ulkomaille. Tämä johtuu siitä, että YLE ei ole pystynyt sopimaan Gramexin kanssa ohjelmien levitetyn musiikin esittämisestä.

Ulkosuomalaispoliittisessa ohjelmassa sitoudutaan selvittämään mahdollisuudet parantaa Yleisradion televisiolähetyksien saatavuus vastaavalle tasolle radiolähetysten saatavuuden kanssa (s.11) ja ulkosuomalaisparlamentti tukee tätä tavoitetta. Tämä tietysti edellyttää levytetyn musiikin käytöstä sopiminen Gramexin kanssa.

On aivan selvää, että teknisesti eletään murrosvaihetta median lähettämisessä ja kuluttamisessa. Kuitenkin on myös selvää, että ulkosuomalaisille on yhä tärkeää että he voivat ottaa osaa Suomen yhteiskunnan tapahtumiin ja kulttuuriin myös julkisen mediatarjonnan kautta. Ulkosuomalaisparlamentin mielestä Yleisradiolla on tässä erikoistehtävä public service-yhtiönä. Myös Gramexiin toivotaan voivan vaikuttaa siihen suuntaan, että tekijänoikeusasioissa voitaisiin ottaa ulkosuomalaisten tarpeet huomioon.

Gramex
Yleisradio

Lisää tekijänoikeuksista opetusministeriön sivuilta

Sanomalehtien liitto
Kansalliskirjaston Suoma

Ulkosuomalaismedian linkkejä

Päivitetty 10.12.2013


* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 11.12.13 Webmaster