Ulkosuomalaisparlamentti

USP:n Kanadan alueen vuosikokous 2015

Novotel Hotel, Sheppard Room
3 Park Home Ave., Toronto, ON M2N 6L3
lauantai, 27.6. 2015

Läsnä: Veli Niinimaa (Kanadan alueen varapuhemies), Irina Ilmokari (Canadian Friends of Finland), Jimmy Krats (Sudbury Finnish Rest Home Society), Kauko Siik (Edmontonin Suomi-Seura), Bill Holt (CFF)

Kutsuvieraat: H. E. Charles Murto (Suomen Kanadan Suurlähettiläs), Paula Selenius (Suomi-Seura ry), Veikko Niemelä (Puheenjohtaja, Kanadan Suomalainen Kulttuuriliitto - KSK)

Estyneet: Maarit Koivunen (Toronton Suomalainen Teatteri)

Pöytäkirja

1. Kokouksen avasi klo 11:10 varapuhemies Veli Niinimaa. Hän toivotti kokouksen osanottajat ja kutsuvieraat tervetulleiksi. Päätettiin käyttää englantia kokouskielenä.

2. Kokouksen sihteeriksi nimitettiin Irina Ilmokari.

3. Asialista hyväksyttiin - lisäyksenä toivomus intensiivisestä suomenkielen kurssista Kanadassa.

4. Kutsuvieraat esiteltiin.
Suurlähettiläs Murto on ollut nyt 2,5 vuotta Suomen suurlähettiläs Kanadassa. Hän on huomioinut, että suomalaisten ja kanadalaisten mentaliteetit ovat aika samanlaisia. Kanadan suomalaiset yhteisöt voivat parhaiten taata tulevaisuutensa ottamalla nuoremmat sukupolvet mukaan toimintaan. Heidän täytyy olla myös ylpeitä suomalaisuudestaan. Toteuttaakseen toivomuksensa uudessa kotimaassaan Kanadassa, kanadansuomalaisten täytyy ylläpitää yhteyksiä kaikkien hallitusten kanssa, nimittäin kunnallisten, maakuntien ja liittohallituksen kanssa. Viimeiseksi suurlähettiläs Murto esitti tervehdyksen Suomen valtion puolesta.
Paula Selenius toi Suomi-Seuran tervehdyksen. Hän ilmoitti, että budjettia ei ole passisalkkujen lisäämiseen, eikä jo käytössä olevien korjaamiseen. Muut esillä olevat passiasiat ovat voimassaolon jatkaminen 10 vuoteen ja käyttämättömän ajan lisääminen uuteen passin kuuteen kuukauteen saakka.
Kirjeäänestys on ollut esillä jo 15 vuotta. Kaikki puolueet ovat myönteisiä, mutta hanke on estynyt virkamiestasolla. Työ Suomi-koulujen rahoittamisen nostamisesta jatkuu. Opetusministeriö antaa tällä hetkellä 450 000 euroa vuosittain. Suomi-Seura on anonut joka vuosi lisärahoitusta suoraan parlamentilta, joka on jakanut yleensä 150 000 euroa lisärahoitusta. Ja viimeiseksi, USP on aloittanut laillisen aseman tavoittelun, samojen kaavojen mukaan kuten Folktinget ja Saamelaiskäräjät.
Veikko Niemelä toi Kanadan Suomalaisen Kulttuuriliiton tervehdyksen. Hän huomioi, että KSK kamppailee olemassa olostaan niin kuin muutkin etniset yhteisöt. Jäsenmäärä on nyt 21, ollessaan parhaillaan 70:n paikkeilla. KSK myöntää nyt jäsenyyksiä sekä yhteisöille että yksityisille henkilölle. Järjestäjää vuoden 2016 Suurjuhlille ei ole tällä hetkellä. Sault Ste. Marie pohtii vuoden 2017 Suurjuhlien järjestämistä.

5. Kokouksen osanottajat esittelivät itsensä.

6. USP:n täysistunnon raportti
Veli Niinimaa raportoi USP :n 2015 täysistunnosta. Pääasiat toukokuun 22-23 pidetyistä istunnoista esitettiin kirjallisina. Samat tiedot ovat myös esillä USP:n kotisivulla www.usp.fi -> alue = Kanada.

7. Varapuhemiehen raportti
Veli Niinimaa esitti kirjallisen raportin vuoden tapahtumista. Hän huomioi Suomen 100 v. ja Kanadan 150 v. juhlien kunniaksi suunnitellut hankkeet. Maarit Koivunen on laittanut keskustelusivun USP:n Kanadan alueen käyttöön. Lopuksi Niinimaa esitti huolestuneisuutta vuoden 2016 Kanadan Suomalaisten Suurjuhlien järjestäjän puutteesta ja sen vaikutuksesta kanadansuomalaiselle kulttuurille.

8. Kanadan alueasioita:

a) Äänestys Kanadassa Suomen 2015 parlamenttivaaleissa
Huomioitiin, että Kanadassa äänestysprosentti oli erittäin alhainen, alle 3.5% (434 / 12,324).
Suurlähettiläs Murto selitti sekä toiminta- että budjettiharkinnat huomioitavaksi pystyttäessä ennakkoäänestysuurnia Kanadassa. Hän huomautti myös, että alhainen osanotto koostui ei ainoastaan kanadansuomalaisista, vaan myös työkomennuksella olevista henkilöistä ja Suomesta tulleista oppilaista. Taustaksi hän selitti, että tällä hetkellä Suomen talous ei pyöri hyvin, koska se on riippuvainen viennistä ja maailmanlaajuisen lamakauden takia Suomi on menettänyt vientimarkkinoita. On vaikea myydä suomalaista investointia ulkomaille. Lamakaudella on heikosti kysyntää suomalaiselle investointituotteille ja Suomessa valmistetuille tuotteille. Myös työttymyys lähestyy 10%, mikä lisää valtion kustannuksia ja siten myös veronmaksajien taakkaa. Tässä tapauksessa on mahdotonta odottaa rahoitusta uusien ennakkoäänestysuurnien aukaisemisesta Kanadassa pitäen mielessä heikon osanoton. Huhtikuun parlamenttivaaleissa yhdessä uurnassa oli annettu vain kymmenen ääntä. Hän muistutti myös, että matkat vaaliuurnille voivat myös olla aika pitkiä Lapissa.
Toiseksi, Kanadan säännöt rajoittavat ennakkoäänestyksen uurnat suurlähetystöön ja kunnia-konsulaattien toimistoihin. Siksi kirjeäänestys olisi merkittävä askel äänestysmahdollisuuksien parantamiseen. Sen takia kanadansuomalaisten pitäisi lähestyä Kanadan hallitusta, niin että vaaliuurnat voitaisiin laittaa edellämainittujen paikkojen lisäksi julkisiin paikkoihin kuten esimerkiksi vanhainkoteihin jne. Silloin suurlähetystö voisi nimittää sopivia kanadansuomalaisia vapaaehtoisia, jotka voisivat toimia ennakkoäänestysuurnien toimitsijoina.

b) USP:n Kanadan alueen keskustelusivu
Maarit Koivunen on asentanut suljetun keskustelusivun Facebookiin. USP:n Kanadan alueen asioista voidaan keskustella tällä sivulla ilman suuria määriä viestejä, jotka menisivät kaikille USP:n jäsenille. Yli 100 kutsua liittyä sivun käyttäjäksi on lähetetty Kanadan jäsenyhteisöille.

c) Kanadan alueen toimintasäännöt
Viides veto Kanadan alueen viime vuosikokouksessa aletuista ohjesäännöistä löytyy Kanadan alueen kotisivulta. Kommentteja pyydetään laittamaan Kanadan alueen keskustelusivulle tai lähettämään puheenjohtaja Niinimaalle tai varapuheenjohtaja Koivuselle.


d) Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlat 2017
Tiedossa on kolme projektia, jotka ovat työn alla, nimittäin Thunder Bayn Pelimannien juhlavuosikiertue ja konsertti, kirja Metro Toronton kanadansuomalaisista ja kirja ansioituneista kanadansuomalaisista henkilöistä, firmoista ja projekteista.
Suurlähettiläs Murto ilmoitti, että on vielä ennenaikaista kommentoida miten Suomen hallitus päättää juhlia molempia merkkivuosia Kanadassa. Hän muistutti, että 100-vuotisjuhlien järjestelykomitea on vasta alkanut toimimaan Suomessa. Suurlähettiläs huomioi, että keväällä 2017 Suomi ottaa haltuunsa Arktisten maiden liiton puheenjohtajuuden. Koska molemmat Suomi ja Kanada ovat liiton jäseniä, tämä voi heijastua juhlimisessa. Säästääkseen budjettia juhlavuotta varten Suomen suurlähetystö ei pidä itsenäisyyspäivän juhlia vuosina 2015 ja 2016. Seuraavat juhlat, jotka Suomen suurlähetystöt pitävät, liittyvät Suomen 100-vuotisjuhliin.
Paula Selenius ilmoitti, että Suomi 100 -järjestelykomitealla on 20 miljoonan euron budjetti. Suurin osa eli 19.5 M, tullaan käyttämään valtion Suomessa järjestämiä juhlia varten ja puoli miljoonaa euroa yksityisten ryhmien järjestämiä juhlia varten. Siksi on suotavaa, että saadakseen lisätukea juhlien pitää olla hyvin suunniteltuja ja suureksi osaksi paikallisesti rahoitettu. Lisätietoa: http://Suomi100finland.fi

e) Suomi-Seura ry ansiomerkit
Veli Niinimaa tulee pyytämään ehdotuksia Suomi-Seura ry:n ansiomerkkien kandidaateista. Ansiomerkkien anomislomakkeet ja kriteerit ovat Päivi Kukkakorvella, Suomi-Seuran jäsensihteerillä.

f) Aloituksia vuoden 2017 yleisistuntoon
- USP:n jäsenyyden loppuminen – aloitus USP:n oikeudesta lopettaa jäsenyhteisön jäsenyys virallisen erokirjeen lisäksi määrätyn ajan päästä toiminnan loppumisesta
- USP:n ansiomerkit – aloitus omien kunniamerkkien suunnittelemisestä otettavaksi käyttöön sitten, kun resurssit niin sallii
- kansalaisuus ilmoitusmenetelmällä kolmannelle sukupolvelle – aloitus takaisintuomisesta mahdollisuus saada Suomen kansalaisuus ilmoitusmenetelmällä, kuten kansalaisuuslain voimaantulon alussa viiden vuoden aikana. Syiden erittely jää ehdottajan vastuulle.
- tarkkailijoiden rooli – aloitus tarkkailijoiden roolin määrittelystä yleisistunnossa

g) Muita asioita
Ehdotus intensiivisesta Suomen kielen kurssista Kanadassa, samantapainen kuin Laajasalossa. Syy ehdotukseen on mahdollisuus osallistua viikon intensiiviseen kielikurssiin ilman Suomi-matkan kustannusta. Toronton Suomi-Kotia ehdotettiin mahdolliseksi kurssin paikaksi, koska luokkatilat ja ruuat olisivat yhdessä paikassa. Suomen kielen opettajat Toronton yliopistolta olisivat vastuussa opetuksesta. Muita samantapaisia kurssin paikkoja voidaan myöskin harkita.

9. Seuraava vuosikokous – Koska järjestäjää vuoden 2016 Suurjuhlille ei ole nimetty, Vancouver kutsui kanadansuomalaiset viettämään juhannusta siellä ja pitämään kokoukset siinä yhteydessä.

10. Seuraava USP:n istunto – kesällä tai syksyllä 2017 Helsingissä.

11. Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12:28.

Veli Niinimaa
varapuhemies, Kanadan alue

Irina Ilmokari
kokouksen sihteeri



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 15.7.15 Webmaster