Ulkosuomalaisparlamentti

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN KAHDEKSAS ISTUNTO 22.–23.5.2015
Ulkosuomalaisparlamentin kahdeksanteen täysistuntoon Helsingissä osallistui 21 maasta 187 henkeä, jotka edustivat 125:tä ulkosuomalaisyhteisöä. Osallistujista 140 oli yhteisöjen varsinaisia edustajia ja 47 virallista tarkkailijaa. Istuntoon oli kutsuttu kaikki ulkosuomalaisyhteisöt, jotka ovat mukana ulkosuomalaisparlamen-tin (USP) toiminnassa vahvistettuaan eli ratifioituaan USP:n säännöt, yhteensä 519 yhteisöä 38 maasta.

Istunnon kahdeksassa valiokunnassa ulkosuomalaisyhteisöjen edustajat työstivät tulleiden ja sihteeristön taustoittamien aloitteiden pohjalta tehtyjä päätöslauselmaehdotuksia. Valiokuntien päätöslauselmaesitykset julkistettiin toisena istuntopäivänä ja täysistunto hyväksyi yhteensä 41 päätöslauselmaa, jotka löytyvät USP:n kotisivuilta osoitteesta http://www.usp.fi/tiedosto/LIITE5_Paatoslauselmat_lyhyet_paatokset_2015.pdf.
Päätöslauselmakeskustelu löytyy Radio Ravun tallentamana radionauhoitteena osoitteesta https://soundcloud.com/tags/ulkosuomalaisparlamentti.

ALUEEN UUDET EDUSTAJAT
Ulkosuomalaisparlamentin täysistunnon yhteydessä pidetyssä aluekokouksessa valittiin alueemme uudet edustajat edellisten edustajien Raimo Luokomaan ja Timo Sainion jättäytyessä tehtävästä.

Alueen puhemieheksi valittiin Katia Brunetto Italiasta. Katia tuli Suomi-seuratoimintaan mukaan Suomi-koulun kautta ja on toiminut vuodesta 2009 myös Firenzen Suomi-seuran puheenjohtajana sekä suomen kielen opettajana aikuisopiskelijoille. Ammatiltaan Katia on freelancekääntäjä ja -konferenssitulkki, minkä lisäksi hän työskentelee kääntämisen ja tulkkauksen tuntiopettajana Università degli Studi di Firenzen yliopistossa Firenzessä.

Varahenkilöksi valittiin Marko Suomalainen Kreikasta. Marko toimi vuosina 1996–2011 Pohjois-Kreikan Suomi-Seuran puheenjohtaja, ja vuonna 2011, kun hänestä tuli Suomen kunniakonsuli Pohjois-Kreikkaan, hän jätti seuran puheenjohtajan tehtävät mutta toimii edelleen seuran johtokunnassa. Marko on osakkaana Thessalonikissa toimivassa elintarviketukussa, ja hän on opiskellut Suomessa kauppaopistossa ulkomaankauppaa ja Englannissa yliopistossa kansainvälistä markkinointia.

Aluekokouksessa keskusteltiin paljon edustajaehdokkaiden asettamista ja valintaa koskevista säännöistä, joita ei ole meidän alueellamme tarkkaan määritelty. Kokouksessa päätettiin, että puhemies ja varahenkilö laativat ehdotuksen säännöistä, joista keskustellaan ja jotka vahvistetaan seuraavassa aluekokouksessa, joka sovittiin pidettäväksi keväällä 2016. Kokouspaikka tulee olemaan jossain alueemme maassa. USP:n uusi jäsenyhteisö Kroatia-Suomi yhdistys ehdotti kokouspaikaksi Kroatiaa. Kutsu otettiin ilolla vastaan, ja puhemies ja varahenkilö tutkivat mahdollisuutta pitää kokous siellä. Kokouspaikka ja -ajankohta vahvistetaan myöhemmin tänä syksynä.

USP:N UUSI PUHEMIEHISTÖ 2015–2017
Puhemiehistön vastuulla on edistää kaikkia täysistunnon hyväksymiä päätöslauselmia. Puhemiehistö on lisäksi laatinut kaudelle 2015–2017 keskeiset tavoitteet, jotka perustuvat sekä viimeisimpiin päätöslauselmiin, aikaisempiin päätöslauselmiin että mahdollisiin muihin ulkosuomalaisia koskeviin ajankohtaisiin asioihin. Erityisiksi päätavoitteiksi puhemiehistö haluaa tällä parlamenttikaudella nostaa seuraavat asiat:

- Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman 2012–2016 päivitys sisäministeriön koordinaatiossa seuraavaksi toteutuskaudeksi vuoden 2017 alusta, sovellettavaksi kaikilla hallinnonaloilla,
- Suomi-koulujen toiminnan turvaaminen ja ulkosuomalaisten lasten ja nuorten koulutuksen, äidinkielen ja kulttuurin tukeminen (nostamalla Suomi-koulujen avustusta lisäämällä määrärahaa momentille pysyvästi ja lisäämällä Suomi-kouluille oma momentti valtion budjettiin),
- Kirjeäänestyksen toteuttaminen ulkosuomalaisille kansallisissa vaaleissa (vaalilain muutoksella ja eduskunnan siihen osoittamilla varoilla, laajan yksimielisyyden kiireelliseksi toteuttamiseksi),
- Ulkosuomalaisparlamentin toimintaedellytysten turvaaminen ja aseman vakiinnuttaminen saattamalla se lainsäädännön piiriin,
- Ulkosuomalaisten järjestötoiminnan tukeminen ja kehittäminen tavoitteena vanhojen ja uusien siirtolaisryhmien järjestöjen yhteistyön parantaminen (Suomi-Seuran, Suomen ulkomaanedustustojen sekä kulttuuri- ja tiedeinstituuttien kanssa) ja että opetus- ja kulttuuriministeriö jatkaa Suomi-Seura ry:n toimintaedellytysten turvaamista.

Puhemiehistö kokoontuu syyskokoukseen Helsingissä 19.–20.10.2015. Aluettamme kokouksessa edustaa puhemies Katia Brunetto. Älkää epäröikö ottaa yhteyttä, jos teillä on kommentteja, terveisiä, argumentteja tai kysyttävää päätöslauselmiin ja puhemiehistön erityistavoitteisiin liittyen.

VUODEN ULKOSUOMALAINEN 2015 ON MARK LEVENGOOD
Suomi-Seura ry on valinnut toukokuussa toimittaja-kirjailija Mark Levengoodin vuoden ulkosuomalaiseksi 2015. Seura palkitsee Mark Levengoodin hänen merkittävästä ja näkyvästä urastaan niin Ruotsin televisiossa kuin kirjailijana. Levengood on yksi tunnetuimpia ruotsinsuomalaisia Ruotsissa.

Mark Levengood (v. 1971–2006 Levengood-Kärkkäinen) on ruotsinsuomalainen ja suomenruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Levengood vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Helsingissä. Ruotsiin hän muutti 19-vuotiaana. Mark Levengood aloitti televisiotyönsä lauantaiaamun viihdeohjelman juontajana. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi mm. ohjelmasarjoista Mark och hans vänner, Aha – sa Mark ja Kväll i kungariket sekä työstään Ruotsin television SVT:n draamaosaston apulaispäällikkönä. Levengood on saanut useita tv-alan palkintoja sekä Ruotsissa että ulkomailla. Hän on juontanut suuria ruotsalaisia tv-gaaloja (esimerkkeinä Melodifestivalen ja Guldbaggen), keskusteluohjelmia sekä selostanut televisiossa Ruotsin hovin tapahtumia, muun muassa kruununprinsessa Victorian häät. Lisäksi Levengood on suosittu luennoitsija, ja hän on kirjoittanut useita teoksia, joista osa on käännetty suomeksi. Levengood on vieraillut Suomessa erilaisissa keskusteluohjelmissa. Kesällä 2008 ja 2009 hän isännöi Yle TV1:llä omaa kymmenosaista puheohjelmaa Levengood Suomesta, jossa hän haastatteli suomalaisia julkisuuden henkilöitä. Levengood on Unicefin hyvän tahdon lähettiläs.

Vuoden ulkosuomalaiseksi on vuodesta 1993 lähtien valittu ulkomailla asuva suomalainen tai suomalaisen siirtolaisen jälkeläinen, joka on menestynyt erityisen hyvin omalla alallaan, vaalinut suomalaista kulttuuri-perintöä ja mahdollisesti myös edistänyt Suomen ja uuden kotimaansa välistä kulttuurivaihtoa, kauppaa tai muuta yhteistyötä. Valinta voi kohdistua myös ulkosuomalaiseen yhteisönsä edustajana tai ulkosuomalais-yhteisöön. Aiemmat palkitut ovat FinnFest USA -tapahtuman perustaja Robert Selvala, kääntäjä-kirjailija Mirja Bolgár, ruotsinsuomalainen järjestöaktiivi Arvi Tervalampi, sopraano Karita Mattila, jalkapalloilija Jari Litmanen, amerikansuomalainen Vieno Williams suuren siirtolaisuusaallon edustajana, Formula1 -kuljettaja Mika Häkkinen, Linux-käyttöjärjestelmän luoja Linus Torvalds, oopperalaulaja Matti Salminen, Euroopan oikeusasiamies Jacob Söderman, säveltäjä Kaija Saariaho, toimittaja Erkki Toivanen, kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salonen, jääkiekkoilija Saku Koivu, kääntäjä Richard Impola, professori Bengt Holmström, lähetyslääkäri Leena Pasanen, toimittaja-kirjailija Helena Petäistö, Euroopan unionin talouskomissaari, EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehn, kantasolututkija, professori Outi Hovatta, kapellimestari-klarinettitaiteilija Osmo Vänskä ja The Simpsons -tv-sarjan tuottaja Bonita Pietila.

SUOMI-KOULUJEN OPETUSSUUNNITELMASUOSITUS
Opetushallitus on julkaissut tänä vuonna pitkän työn tuloksena Suomi-koulujen opetussuunnitelma-suosituksen, joka astui voimaan 1.8.2015. Sen tarkoituksena on tukea Suomi-koulujen opetuksen tavoitteiden asettamista, sisältöjen valintaa sekä oppilaiden oppimisen arviointia. Suositus on laadittu Suomi-kouluissa 3–18-vuotiaille oppilaille annettavaa opetusta varten. Soveltuvin osin sitä voidaan hyödyntää myös tätä nuorempien tai vanhempien opetuksessa. Opetushallitus suosittaa, että Suomi-koulut laativat tätä suositusta hyödyntäen koulukohtaiset opetussuunnitelmat. Opetussuunnitelmasuositus on ladattavissa pdf-versiona osoitteesta
http://www.oph.fi/download/168172_Suomi-koulujen_opetussuunnitelmasuositus_2015.pdf.

TIEDOTUSTOIMINTA JA ALUEEN FACEBOOK-SIVU
Alueemme tiedotustoiminta jatkuu entiseen tapaan sähköpostitse lähetettävien tiedotuskirjeiden muodossa ja USP:n kotisivujen kautta. Lisäksi Suomi-seuran järjestötiedote Sutinat toimii myös tiedotuskanavana.

Näiden perinteisten tiedotuskanavien lisäksi puhemies ja varahenkilö ovat perustaneet alueellemme oman Facebook-ryhmän, johon kutsumme kaikki alueemme suomalaisyhteisöt ja ulkosuomalaiset liittymään. Ryhmä löytyy nimellä "USP:n Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän alueen suomalaiset”. Facebook-ryhmän ei ole tarkoitus korvata perinteisiä yhteydenpitokanavia, vaan pikemminkin täydentää niitä ja erityisesti toimia alueemme ulkosuomalaisten keskustelufoorumina, jotta tiedotus ei tapahtuisi vain yhteen suuntaan meiltä teille suomalaisyhteisöille, vaan voisimme käydä keskustelua erilaisista ulkosuomalaisia koskettavista aiheista. Ryhmän kautta pääsemme myös paremmin tutustumaan niin toisiimme kuin ulkosuomalaisten elämään eri puolilla suurta aluettamme.

Oikein hyvää syksynjatkoa!



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 15.3.17 Webmaster