Ulkosuomalaisparlamentti

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI
YHDYSVALLAT & LATINALAINEN AMERIKKA
ALUERAPORTTI – HUHTIKUU 2016

TIEDOTUS
Yhdysvaltojen alueen aluekokousten kokoontumispaikkana on ollut kuluneiden vuosien aikana FinnFest, jonne amerikansuomalaiset ovat kesäkuukausien aikana kokoontuneet ympäri laajaa maatamme. Muutoksia on tapahtunut.
Osallistujajoukko on pienentynyt ja järjestäjiä on vaikea löytää vaativaan festivaali-organisaation. FinnFest-tapahtuma onkin muuttanut muotoaan ja festivaali on muutamana viime vuonna siirtynyt tapahtumaksi risteilyaluksilla. Aluekokouksemme järjestäminen näissä olosuhteissa on hankalaa ja taloudellisesti haasteellista vapaaehtoistyönä suhteellisen pienen osanottajajoukon huomioiden.. Laajan alueemme vuoksi olemme muuttaneetkin aluekokousjärjestelyä pois traditionaalisesta, kerran vuodessa pidettävästä kokouksesta ja yritämme tavoittaa mahdollisimman paljon aktiivisia amerikansuomalaisia toisenlaisin keinoin.
• USA
Järjestämme yksittäisiä presentaatioita eri organisaatioille käyttäen apuna Sini Castrenin valmistamaa PowerPoint-esitystä, joka kertoo selväsanaisesti sanoin ja kuvin Ulkosuomalaisparlamentin viestin kuulijoille. Haluamme jatkaa tätä tiedonlevitystä olemalla myös valmiita osallistumaan tietopakettimme kanssa erilaisiin suomalaisamerikkalaisiin tapahtumiin mahdollisuuksiemme ja etäisyyksien mukaan. Suureksi avuksemme tässä on tullut erinomainen ja läheinen yhteistyömme Finlandia Foundation Nationalin (FFN) kanssa, jonka 54 itsenäistä chapter-organisaatiota ja yli 7,000 jäsentä kattaa Yhdysvallat maantieteellisesti suurelta osin Alaskaa ja Hawaijia myöten.

• FINLANDIA FOUNDATION NATIONAL
FFN on tärkein USA:ssa toimiva, suomalaista ja amerikansuomalaista kulttuuria tukeva järjestö, joka toimii yksityisten henkilöiden lahjoitusten turvin jakaen vuosittain stipendejä ja apurahoja kohderyhmälleen. FFN:n johtokunnan USP-komitean puheenjohtajana minulla on tilaisuus raportoida USP:n toiminnasta 18-henkiselle johtokunnalle ja heidän kauttaan FFN-jäsenyhdistyksille kaksi kertaa vuodessa. FFN:n puitteissa meillä on myös ollut tilaisuus tiedottaa USP:n asioista laajaan, jäsenistölle suunnattuun jakeluun leviävässä uutislehdessä sekä muussa viestityksessä. Tulemme pitämään USP-presentaation 4-5.11.2016 Washington DC:ssä pidettävässä FFN:n ’Joint Chapter Meeting’issä, jonne on kutsuttu edustajia jokaisesta FFN:n 54 itsenäisestä jäsenjärjestöstä. Monet näistä ovat jo ennestään USP:n jäsenjärjestöjä. Vuoden 2017 täysistuntoa silmällä pitäen ajankohta on mitä parhain USP-tiedotuksen jakamiseen näille järjestöille ja niiden kautta laajalle jäsenistölle. USP-näkyvyyttä kokouksessa lisää myös se, että puheenjohtaja Jarmo Virmavirta on kutsuttu tilaisuuteen.

• LATINALAINEN AMERIKKA
Olemme yhdessä Marja Snyderin kanssa työstäneet suunnitelmaa, jolla tavoittaisimme laajan latinalaisen Amerikan suomalaisorganisaatiot. Suunnitelmissamme on tehdä tietoisku, jonka aiomme toteuttaa toukokuun aikana ja yrittää sen avulla tavoittaa mahdollisimman monta latinalaisamerikkalaista organisaatiota ja innostaa heitä liittymään Ulkosuomalaisparlamenttiin ja lähettämään edustajia ja aloitteita kesän 2017 täysistuntoon.

• KUNNIAKONSULIVERKOSTO
Olemme saaneet yhteyden Yhdysvaltojen kunniakonsuliverkostoon Washington DC:n Suomen Suurlähetystön kautta. Suurlähetystö on varsin positiivisessa hengessä tarjoutunut jakamaan tiedotteemme oman viestintäkanavansa välityksellä kunniakonsuliverkostolle. Ensimmäiset viestit ovat jo välittyneet.

• SUTINAT IN ENGLISH
Kanadan puhemiehemme, Veli Niinimaan, erinomaiset ja nopealla aikataululla tulevat käännökset suomesta englanniksi ovat hieno palvelu, jonka olemme toimittaneet säännöllisesti kuukausittain englanninkielisille järjestöjemme edustajille.

• SUOMI-TIETOUTTA:
Marja Snyder on kirjoittanut artikkelit, joita olemme jakaneet useille alueemme järjestöille suunnitelmanamme jatkaa tiedotussarjaa eri ulkosuomalaisia koskevista aiheista jatkossakin.
Tietoiskumme aiheena ovat tällä kertaa olleet:
• Suomen kansalaisuuden säilyttäminen 22:n ikävuoden jälkeen eli miten nuoren ulkosuomalaisen tulisi toimia ennenkuin hän täyttää 22 vuotta
• Varusmiespalvelu Suomessa. Onko se pakollinen?

PALAUTTEET/ KOMMENTIT ALUEELTAAMME:
Asiat, joista eniten kuulemme huomautuksia/valituksia/kommentteja kentältä, koskevat suurelta osalta n.s. konsulaattiasioita, kuten
• passinhankinta
• kansalaisuusasiat
• kansalaisilmoitus
• osoitteenmuutos, joka ei kuulemamme mukaan aina, ohjeista huolimatta, onnistu konsulaatin kautta
Edellisten lisäksi seuraavat aiheet ovat tulleet esille:
• ilmoitus suomenkielen leireistä suositellaan lähetettäväksi aikaisemmin niin, että perheet voivat tehdä matka- ja lomasuunnitelmansa aikatauluun suhteuttaen
• kesälukion peruutus on ollut suuri pettymys

KULTTUURIVAIHTO USA/SUOMI:
• SOIVA MUSIC CAMP, Kallio-Kuninkala, Tuusula, Finland
Finlandia Foundation Nationalin aloitteesta sai alkunsa SOIVA musiikkileiri vuonna 2006. Viikon kestävä musiikkileirin tavoitteena on ollut tuoda yhteen sekä suomalaisia että amerikkalaisia 11-19 -vuotiaita musiikkia opiskelevia lapsia ja nuoria sekä heidän opettajiaan sekä USA:sta että Suomesta. Leiri on alkuhaasteista selvittyään päässyt hyvään vauhtiin muutettuaan sijaintipaikkansa Concordia Collegeen, Moorhead, Minnesotaan. Soiva Camp, jonka aikana nuoret muusikot saavat opetusta 7 eri instrumentin soitossa, sävellyksessä ja improvisoinnissa, on astunut pitkän askeleen eteenpäin tavoitteissaan tänä kesänä. Tämän kesän kurssi pidetään ensimmäisen kerran Suomessa, 16-23.6.2016 Tuusulassa, Paloheimo Säätiön tiloissa Tuusulan Kallio-Kuninkalassa, joka on ollut aikoinaan Finlandia Foundation Nationalin perustajan, Yrjö Paloheimon koti. Näissä kulttuurimaisemissa nuoret muusikot opettajineen saavat vaikutteita ja kulttuurivaihtoa kansainvälisessä yhteistyössä luomalla uusia kansainvälisiä suhteita ja tutustumalla toistensa opetusmetodeihin.

• TAITEILIJAVAIHTO
Suomi 100 -tapahtumien organisoijat eri puolilla maata olisivat innokkaina vastaanottamassa suomalaisia esiintyjiä tilaisuuksiinsa. USA:n maahantuloviranomaiset ovat kuitenkin entistä tarkemmin ryhtyneet kontrolloimaan maahan tulevia esiintyjiä ja vaativat, että heillä tulee olla voimassa oleva taiteilijaviisumi. Kaksi äskettäistä tapahtumaa on tullut tietoomme Minneapolisista, joissa järjestäjät joutuivat peruuttamaan tilaisuudet viime hetkellä syystä, että maahan matkustavat esiintyjät palautettiin lentoasemalta takaisin asianmukaisen viisumin puutteessa. Viisumin hankinta on työlästä, aikaa vievää ja hankalaa ja myöskin suhteellisen kallista. Suomesta tulevilla esiintyjillä ei näissä olosuhteissa ole paljonkaan valinnanvaraa. Poiketen menneiden vuosien käytännöstä useat järjestäjät eivät halua ottaa enää vastaan esiintyjiä, joilla ei ole k.o. viisumia.

Sen lisäksi, että Suomesta halutaan esiintyjiä USA:aan, on tiedossamme useita amerikansuomalaisia esiintyjiä, jotka ovat kiinnostuneita esiintymään Suomessa suurena juhlavuotena 2017.

SUOMI 100:
• Suomi 100 –tapahtumien suunnittelu on täydessä käynnissä. Suomen suurlähetystön vetämä suunnittelukomitea, jossa ovat mukana mm. FFN, FinnFest, Finlandia University, on esittänyt eri organisaatioille ehdotuksia maata kattaviksi, näyttäviksi tapahtumiksi. Alkusuunnitelmana on ollut tuoda n.s. ”traveling sauna” -tapahtuma 12:lle eri paikkakunnalle ympäri Yhdysvaltoja. Reitti on suunniteltu alkavaksi tammikuussa 2017 Los Angelesista jatkuen sieltä Seattleen, Washingtonin osavaltioon ja sieltä edelleen eri osavaltioiden kautta itärannikkoa kohti kulminoituen joulukuun päätapahtumaan Washington DC:ssa. Sauna-konseptin ympärille on paikallisten aktivistien ja organisaatioiden tarkoitus järjestää mahdollisimman näyttäviä Suomi-tapahtumia. Suunnitelma on tällä hetkellä vaikean logistiikkansa vuoksi pysähdyksissä ja odottaa toukokuun loppua, jolloin mahdollisesti vaihtoehtosuunnitelma, ’Finland on the Road’ –esittelyrekka, saisi rahoituksen järjestettyä ja projekti voisi lähteä liikkeelle. Huolimatta näistä suunnitelmista eri yhdistykset ovat aktiivisesti aloittaneet paikkakunnillaan omat suunnittelunsa, kuten esimerkiksi meillä Seattlessa, jossa paikalliset amerikansuomalaisjärjestöt ovat keskittäneet voimansa ja kokoontuvat kuukausittain pidettäviin Suomi100-kokouksiin yhdessä suunnittelemaan juhlavuoden tapahtumia. Suunnitelmat ovat hyvin kehitteillä, mutta eivät vielä aivan valmiita julkaistaviksi. FFN koordinoi kaikkien 54:n jäsenjärjestönsä tapahtumia maanlaajuisesti ja tiedottaa niistä Suomi 100 –organisaatiolle.


SUOMALAIS-AMERIKKALAINEN LEHDISTÖ:
Olen ollut yhteyksissä yhdeksään amerikansuomalaiseen toimittajaan tiedustellen heidän näkemyksiään USA:n ulkosuomalaisten tarpeista sekä siitä, kuinka hyvin USP tunnetaan ulkosuomalaisten keskuudessa. Palautetta olen saanut seitsemältä toimittajalta. Raportti tästä erillisenä.


Seattle, WA, USA 16.4.2016

Satu Mikkola, alueen puhemies
Yhdysvallat & Latinalainen Amerikka



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 4.6.17 Webmaster