Ulkosuomalaisparlamentti

SYKSY 2016 ULKOSUOMALAISPARLAMENTISSA

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) puhemiehistö piti syyskokouksensa Helsingissä 20.–21. lokakuuta. Sisäministeri Paula Risikon kanssa puhemiehistö keskusteli USP:n saattamisesta lainsäädännön piiriin ja ministeriön työryhmän perustamisesta asiaa tutkimaan. Sisäministeri lupasi selvittää asiaa, ja hän on saanut sihteeristöltä loppusyksystä myös kirjeen asian tiimoilta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle selvitettiin Suomi-koulujen valtionavun lisäämisen tärkeyttä sekä Suomi-Seura ry:n oman, ulkosuomalaisten hyväksi tehdyn toiminnan valtionavustuksen merkitystä.

Eduskunta on tuonut jälleen poliittisen tahtonsa voimakkaasti esiin, ja valtiovarainvaliokunta on myöntänyt Suomi-kouluille 230 000 euron lisämäärärahan vuodelle 2017. Lisämääräraha on eduskunnan vahva viesti siitä, että Suomi-koulujen toiminnan taloudellinen turvaaminen hyödyttää suomikoululaisia, heidän perheitään ja Suomea. Vuonna 2016 eduskunnan lisäys oli 200 000 euroa. Tällä hetkellä Suomi-kouluissa opiskelee 4 300 oppilasta ja määrä on kasvussa. Eduskunnan tiedote lisämäärärahoista: https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Valtiovarainvaliokunnan-budjettitiedote.aspx.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien kanssa puheenaiheena oli kirjeäänestys. Hallituksen kehysriihessä löytyivät keväällä varat sekä lainvalmisteluun vuosina 2018–2019 että kirjeäänestyksen toteuttamiseen vuoden 2019 eduskuntavaaleista lähtien. Oikeusministeriö on sittemmin julkaissut lehdistötiedotteen, jossa se asettaa tavoitteekseen internetäänestyksen käyttöönoton: https://goo.gl/tpzzDC. USP:n kanta internetäänestykseen on se, että nettiäänestys tulisi ottaa vakavasti ja sitä pitäisi tutkia tarkoin, mutta ei kirjeäänestyksen kustannuksella tai niin, että kirjeäänestyksen käyttöönotto viivästyy. EU-maista sähköinen äänestys on toistaiseksi käytössä Virossa.

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen sekä lakivaliokunnan puheenjohtajan Kari Tolvasen ja varapuheenjohtaja Eva Biaudet’n kanssa keskusteltiin USP:n saattamisesta lainsäädännön piiriin ja kirjeäänestyksestä.
Ulkoasiainministeriön kansalaispalvelujen eli konsuliasioiden ja passi- ja viisumiyksikön kanssa käytiin läpi ajankohtaisia kansalaispalveluasioita. Ulkosuomalaisia muistutettiin matkustusilmoituksen tekemisen tärkeydestä. Matkustusilmoituksen voi tehdä osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi tai mobiilisivustolla m.formin.fi. Ulkomailla toistaiseksi asuva voi jättää paluupäivän tyhjäksi, ja näin ilmoittaa asuvansa toistaiseksi ulkomailla. Myös muualle matkustettaessa on tärkeää tehdä matkustusilmoitus, jotta viranomaiset saavat tarvittaessa yhteyden kaikkiin alueella oleviin suomalaisiin.

Sisäministeri Risikolle on esitetty marraskuussa, että 1,6 ulkosuomalaista huomioitaisiin kertaluonteisella liputuspäivällä ulkosuomalaisparlamentin 20-vuotisjuhlaistunnon avajaispäivänä 16.6.2017, jolloin avajaispuheen yliopiston juhlasalissa pitää tasavallan presidentti.

Ulkosuomalaisparlamentti on tehnyt töitä USP:n päätöslauselman 34/2015 edistämiseksi, jotta ulkosuomalaisuudelle saataisiin merkkipäivä 5.8. (USP:n perustamispäivä vuonna 1997). Päivä merkittäisiin Suomen kalenteriin lipun symbolilla liputuspäiväksi samoin kuin Eurooppa-päivä.

ALKUVUODEN 2017 TAPAHTUMAT

Ylimääräinen aluekokous Fuengirolassa 10.–12.3.2017
Alueen ylimääräinen aluekokous pidetään maaliskuun toisena viikonloppuna Fuengirolassa Aurinkorannikolla. Lauantaina 11.3. pidettävässä kokouksessa on tarkoitus käsitellä ja koordinoida alueemme aloite-ehdotuksia sekä tiedottaa USP-asioita. Tiedotuskirjeen liitteenä on aluekokouskutsu. Tarkempi ohjelma ja esityslista lähetetään myöhemmin. Kokouksen yhteydessä on luvassa oheisohjelmaa perjantai-illasta alkaen aina sunnuntaiaamupäivään asti, joten kannattaa hyödyntää tilaisuus ja viipyä Fuengirolassa vähän pidempään.

Kokouksen Facebook-sivuilla on mahdollista käydä keskustelua mahdollisista aloite-ehdotuksista: https://www.facebook.com/events/1810668429195826/. Ulkosuomalaisilta tulevat aloitteet ovat ulkosuomalaisparlamentin edunvalvontatyön perusta! Ensi kesäkuun istunnossa käsitellään alueelta tulleet aloitteet, jotka valiokuntatyöskentelyn jälkeen saavuttavat lopullisen muotonsa päätöslauselmaesityksinä, joiden kautta Suomen päättäjät saavat tietoa ulkosuomalaisille tärkeistä asioita ja joiden pohjalta voidaan tehdä tarvittavia lainsäädäntömuutoksia. Nyt siis miettimään mahdollisia aloitteita! Oletko havainnut Suomen lainsäädännössä tai viranomaistoiminnassa jonkinlaisen puutteen, joka asettaa ulkosuomalaiset eriarvoiseen asemaan muihin suomalaisiin nähden ja johon tarvittaisiin muutosta?

Ota yhteyttä oman alueesi suomalaisjärjestöön tai suoraan alueen puhemieheen tai varahenkilöön ja kerro aloitteestasi. Yhdessä voimme tutkia asiaa ja tehdä siitä virallisen aloitteen ulkosuomalaisparlamentin istuntoon kesäkuussa 2017. Aloitteiden jättämisen määräaika on 16.3.2017.

- Yleistä aloitteista: http://www.usp.fi/toiminta/aloitfi.php?kieli=fi
- Tarkempia ohjeita aloitteiden tekemisestä: http://www.usp.fi/toiminta/index2.php?sivu=39.
- Vuoden 2015 istuntoon tehdyt aloitteet: www.usp.fi/tiedosto/ALOITEYHTEENVETO_2015_FI.pdf
- Vuoden 2015 täysistunnossa hyväksytyt lopulliset päätöslauselmat: http://www.usp.fi/tiedosto/Paatoslauselmat_2015_suomi.pdf

Varsinainen aluekokous Helsingissä kesäkuussa ja alueen uusien toimihenkilöiden valinta
Alueemme vuoden 2017 varsinainen aluekokous pidetään Helsingissä USP:n täysistunnon yhteydessä 14. tai 15.6.2017. Tarkemmat tiedot kokouksesta lähetetään 16.5.2017 mennessä. Kokouksessa tärkeimpänä asiana valitaan alueemme uudet edustajat eli alueen puhemies ja tämän varahenkilö.

Alueen toimihenkilöt valitaan kahden vuoden välein pidettävän ulkosuomalaisparlamentin istunnon yhteydessä. Viime vuoden aluekokouksessa vahvistetun uuden ohjesääntömme mukaisesti puhemies- ja varahenkilöehdokkaita voivat asettaa vain alueen jäsenyhteisöt. Ehdokkaiden tulee myös olla USP:n täysistuntoon USP:n sääntöjen mukaisesti ilmoittautuneita jäsenyhteisöjen edustajia, ja heidän on oltava henkilökohtaisesti paikalla Helsingissä pidettävässä aluekokouksessa.

Jäsenyhteisöt voivat asettaa ehdokkaita 3.5.2017 asti. Ehdokkaat asetetaan ilmoittamalla asiasta alueen puhemiehelle ja lähettämällä tälle ehdokkaasta lyhyt, noin puolen sivun mittainen esittely. Alueen puhemies lähettää viimeistään kuukautta ennen Helsingin aluekokousta sähköpostitse kaikille jäsenyhteisöille ehdokasluettelon esittelyineen.

TIEDOTUSASIOITA

Matka-avustus nuorisolle USP:n istuntoon osallistumiseen
Ulkosuomalaisparlamentin istuntoon Helsinkiin 16.–17.6.2017 tuleville nuorille myönnetään ylimääräinen matka-avustus. Kaukomailta tulevat korkeintaan 30-vuotiaat voivat saada 500 euron, Pohjoismaista, Baltiasta tai Venäjältä tulevat 100 euron ja muualta Euroopasta tulevat 300 euron matka-avustuksen.

Avustusta voi hakea 28.2.2017 asti. Päätöksistä tiedotetaan maaliskuun loppuun mennessä. Edellytyksenä avustuksen saamiselle on, että nuori edustaa istunnossa ulkosuomalaisjärjestöä.

Jaettavien apurahojen kokonaismäärä on rajoitettu, joten yhteisöjen äänivaltaiset edustajat ovat etusijalla.
Katso avustuksen ehdot ja hakulomakkeet osoitteesta www.usp.fi > Ajankohtaista tai > Istunto 2017 tai www.suomi-seura.fi. Anomuksen voi tehdä matkustaja tai hänen järjestönsä nimetyn matkustajan puolesta.
Anomusten postitus ja tiedustelut: Hanne Selin, hanne.selin@suomi-seura.fi, +358 9 6841 2137.

Henkilökortti jatkossa Suomen edustustoista
Kaikki Suomen ulkomaan edustustot, jotka myöntävät passeja, ovat alkaneet 1.1.2017 lähtien myöntää henkilökortteja Suomen kansalaisille. Aikaisemmin vain poliisi pystyi myöntämään kortin.

Toinen uudistus on, että samalla henkilökortin hakuprosessi muuttui passin tavoin sähköiseksi! Henkilökorttihakemuksen voi myös jättää entiseen tapaan henkilökohtaisesti asioiden. Valmis henkilökortti voidaan toimittaa suoratoimituksena henkilökorttivalmistajalta hakijalle, jolloin Suomessa hakija voi noutaa henkilökortin yksityisen palveluntuottajan toimipisteestä (passeilla noutotoimipisteenä ovat R-kioskit).
Sähköinen asiointi ei kuitenkaan ole mahdollista edustustoissa. Edustustoissa voidaan myöntää tavallinen, matkustusasiakirjaksi EU-alueella kelpaava henkilökortti. Edustustot eivät myönnä alaikäisen henkilökortteja, ulkomaalaisen henkilökortteja, eivätkä väliaikaisia henkilökortteja. HUOM! Alaikäinen voi saada em. tavallisen henkilökortin, jos hänen huoltajansa antavat siihen suostumuksen.

Suomen poliisi perii henkilökortista 54 €. Edustustojen perimä 90 € on hieman alle kustannusvastaava hinta. Vuoden 2017 aikana odotetaan, että henkilökortin saisi kuitenkin edustustoista 50 prosenttia edullisemmin, jos sen hakee yhtä aikaa passin kanssa. Alennus riippuu siitä, laajeneeko poliisin palveluvalikoima passin ja henkilökortin samanaikaisella haulla.

Ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten kannattaa myös henkilökorttiasioiden sujuvan hoidon varmistamiseksi pitää osoite- ja perhetietonsa ajantasaisina. Tämä hyödyttää moninaisessa viranomaisasioinnissa. Henkilökorttianomusta tehtäessä tulee muistaa, että siihen itse kirjatut uudet osoitetiedot eivät välity lomakkeelta väestötietojärjestelmään eli eivät päivitä sitä vaan jäävät noilta osin Suomen ulkomaan edustuston tiedoksi. Omien tietojensa ajantasaisuuden voi tarkistaa väestörekisterikeskuksen internetsivulla (https://goo.gl/hCmUA5). Muutokset voi tehdä maistraattien sähköiseen asiointipalveluun.

Ajankohtaisten yhteystietojen ansiosta myös tärkeä posti löytää perille, kuten puolustusvoimien kutsuntakirje sen vuoden keväällä, jolloin mies täyttää 18 vuotta, ja ilmoitus äänioikeudesta.

Henkilökortti Milanon kunniakonsulaatista
Milanon kunniakonsulaatista voi hakea henkilökorttia (ajanvarauksella). Passia voi edelleen hakea vain suurlähetystöstä Roomasta.

Ulkosuomalaisparlamentin käsikirja päivitetty
Käsikirja on päivitetty, ja se sisältää nyt myös Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-Idän (EAL) alueen ohjesäännön: http://www.usp.fi/tiedosto/USP_kasikirja_2016.pdf.

Tiedotustoiminta ja alueen Facebook-sivu
Alueemme tiedotustoiminta jatkuu entiseen tapaan sähköpostitse lähetettävien tiedotuskirjeiden muodossa ja USP:n kotisivujen kautta. Lisäksi Suomi-seuran järjestötiedote Sutinat toimii myös tiedotuskanavana.

Perinteisten tiedotuskanavien lisäksi alueellemme on oma Facebook-ryhmä, johon ovat tervetulleita kaikki alueemme suomalaisyhteisöt ja ulkosuomalaiset liittymään. Ryhmä löytyy nimellä "USP:n Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän alueen suomalaiset”.

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille!



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 15.3.17 Webmaster