Ulkosuomalaisparlamentti

Raportti Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kokoukselle 2006.11.02-03.

Pohjois-Euroopan alue

Ruotsissa asuu pieni joukko sotaveteraaneja. Heidän keski-ikänsä on 85 vuotta. Heidän ansiostaan olemme itsenäisiä ja voimme olla Suomen kansalaisia. Oltuaan sodassa nämä miehet ja myös naiset muuttivat leivänhakuun Ruotsiin ja ovat joutuneet anomaan Ruotsin kansalaisuutta eri syistä, esim. turvallisuuden ja hyväksymisen saavuttamisesksi. Samalla he ovat joutuneet menettämään Suomen kansalaisuuden, tahtomattaan.
Tänä päivänä on heillä mahdollisuus tulla takaisin Suomen kansalaiseksi. Monelle hyvin tärkeä toive.
Mutta suuri este on korkea hinta!
On hyvä että sotalasten kansalaisuusilmoituksen hinta on pienentynyt.
Oilkeudenmukaisuuden nimissä tälle pienelle sotaveteraanien kunniajoukolle tulisi antaa Suomen kansalaisuus takaisin jopa maksutta, he ovat jo maksunsa suorittaneet kauan aikaa sitten, juuri kansalaisuuden säilyttämiseksi.
Sotaveteraanien erityistilanne on huomioitu useissa tilaisuuksissa. Pienet eläketulot eivät veny suureen kansalaisuusmaksuun. Jos Suomi kustantaa ilmoitusmaksun vielä elossaoleville sotaveteraaneille, niin tuskin se pienehkö summa aiheuttaisi taloudellisia vaikeuksia.

Mainittakoon että USP:in vara-varapuhemies Esko Melakari, Tukholman lähistöltä on palkittu yhtenä kahdeksasta Suomen ja Ruotsin kulttuurivaikuttajana. Esko Melakari toimii monen muun ohella myös R-S Valtuuskunnan sihteerinä ja hän on edistänyt kansansivistystyötä sekä työskennellyt ruotsinsuomalaisten vähemmistöaseman puolesta. Onnittelemme Eskoa Suomalais-Ruotsalaisen kulttuurirahaston kulttuuripalkinnon myötä.

Yksi jokakesäinen kulttuuritapahtuma sijoittuu elokuun puoliväliin, ”Axevallan kesä”. Ruotsinsuomalaisen keskusliiton seurojen ja Skövden lähellä sijaitsevan Axevallan kansankorkeakoulun, jonka päämies RSKL on, yhteistyönä järjestämä kulttuurin, urheilun ja viihteen viikonloppu on saavuttanut vuosi vuodelta yhä suurempaa suosiota. Vierailijoita oli noin pari tuhatta henkeä ja n. 250 asuntovaunua löysi paikan paikoitusalueelta tai kauniin luonnon helmasta koulun alueelta.
Vaalivuoden merkeissä järjestetty suomenkielisten valtiopäiväpuolueiden poliitikkojen vaalipaneeli, joka myös radioitiin, kruunasi ”Axevallan kesän” ohjelman.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna toivotti Tukholman piispa Caroline Krook ruotsinsuomalaiset kirkkopäiville Tukholmaan, Vanhaan kaupunkiin. Suomalainen seurakunta on rikastuttanut Tukholman kirkollista elämää monen vuosisadan ajan. ”Det är mitt, sa finnen om Stockholm”, sanoo vanha sanonta. Viikonloppu oli onnistunut, monimuotoisissa tilaisuuksissa rakennettiin kulttuurien välisiä siltoja.

Ruotsinsuomalaisesta kielilautakunnasta tuli 1. heinäkuuta 2006 osa Kielen ja kansanperinteen tutkimuslaitoksen (institutet för språk och folkminnen) Kielineuvostoa (Språkrådet). Ruotsin hallituksen päätös kielenhuollon uudesta organisaatiosta on merkityksellinen suomenkieliselle vähemmistölle, olemme erittäin iloisia siitä että Kielilautakunta on nyt osa Kielineuvostoa.

Suomen hallitus on hyväksynyt ulkosuomalaispoliittisen ohjelman, joka on osittain tyytyväisyydellä todettu, mutta jonka paikoitellen laimea sisältö on saanut aikaan kritiikkiä täällä Ruotsin puolella. Toivotaan tiukempaa otetta ja päättäväisyyttä kysymyksiin, ei vain ”aiotaan ryhtyä yrittämään”.

Paavo Valliuksen Hallintoalueen selvityksen loppumietintöön ovat monet suomiseurat jättäneet vastauksiaan. Odottelemme tulevia päätöksiä, ja uuden hallituksen näkemyksiä vähemmistökysymyksissä.

Tuula Fomin
USP:n Pohjois-Euroopan varapuhemies



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 25.1.08 Webmaster