Ulkosuomalaisparlamentti

Keski-Euroopan alueen Pyöreän Pöydän kokous 2006

Lontoo 04.02.06

Osanottajat

Tuuli Lindberg (Rivieran Suomi-Seura), Tina Nordqvist (Suomi-Seura Helsinki), Brita Jokinen (YLE), Pirjo Baumgartner-Heikkinen (suomalainen srk Zurich), Soile Schäfer (Itävalta-Suomi-Yhdistys), Helena Alton (The Finnish Ladies in Midlands), Tuija Jansson (Suomi-Klubi Belgia),
Leena Koivu-Kulmala (Suomi-Klubi Belgia), Leena Miettinen (Lontoon Merimieskirkko), Reijo Ruusunen (Skotlanti-Suomi-Yhdistys), Anne Markomäki-Thomasen (Suomi-Koulu Sveitsi, Sveitsin Suomiystävien Seura), Helmi Huotari-Muller (Saksa-Suomi-Yhdistys), Riitta Hanson (Suomi-Koulu Yorkshire), Anneli Boon (Lontoo), Ritva Lehmann (Hampurin Merimieskirkko), Pirkko O`Meara (St.Albans Lauantaikoulu), Felix Tölle (Bielefeldin suomalainen srk, Saksa), Soile Tölle (Bielefeldin suomalainen srk, Saksa), Karl-Friedrich von Knorre (Frankfurtin suomalainen srk), Outi Peacock (Skotlanti), Kirsti Gibbs (Suomi-Koulu Bristol), Ossi Laurila (FinnGuild, Lontoo)

Katsaus ulkosuomalaisparlamentin toimintaan:

Tina Nordqvist
Päivi Oksi-Walter

Kaksoiskansalaisuus:

Kansalaisilmoituslakiin ei ole tullut uusia muutoksia. Ilmoitusaika loppuu toukokuussa 2008, joten nyt ollaan hakuajan puolessavälissä. Joissakin maissa ilmoittautumismenettely on monimutkaisempi, sillä esimerkiksi Itävallan ja Saksan lakien mukaan on ensin haettava virallinen lupa säilyttää Itävallan ja Saksan kansalaisuus toista kansalaisuutta hakiessaan, pitkään hakuaikaan kannattaa siis näissä maissa varautua. Kansalaishakemuksen hinta on 240,-€, jonka sisäasiainministeriö vahvisti seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Maksualennusta on mahdollista hakea henkilökohtaisiin taloudellisiin syihin vedoten.
Hyväksytyn kansalaisuusilmoituksen tiedot menevät suurlähetystöstä ulkoministeriön alaiseen ulkomaalaisvirastoon, josta tiedot nyt siirretään suoraan väestörekisterijärjestelmään.Tuloksena puhemiehistön, ulkomaalaisviraston ja väestörekisterikeskuksen edustajien kanssa käydyistä neuvotteluista, ei enää vaadita legalisoituja asiakirjoja kansalaisuuden vahvistamiseksi, vaan suurlähetystössä tarkistetut ja hyväksytyt kopiot riittävät.

Suomi-Kodit maailmalla:

Terveydenhuoltoalan harjoittelupaikkoja Suomi-Kodeissa on tänä vuonna Kanadassa, USA:ssa ja Australiassa.Kaikkiin avoinna oleviin paikkoihin ei ollut hakijoita. Usp:n tavoitteena olisi laajentaa vaihto-ohjelma koskemaan myös toisen asteen opiskelijoita. Toistaiseksi rahoitus on vain tähän ammattikorkeakoulun terveydenhuoltoalan vaihto-ohjelmaan.

Suomi-Koulut:

Opetusministeriö asetti toukokuussa 2004 Maila Eichhornin selvittämään ja kartoittamaan Suomi-Koulujen toimintaedellytyksiä. Selvitykseen on pyydetty lisäaikaa toukokuuhun 2006.

Ulkomaille maksettavien eläkkeiden lähdevero:

Suomesta maksettavien eläkkeiden lähdevero muuttui 1.2.2006. Verotus muuttui progressiiviseksi. Mitä suuremmat tulot, sitä korkeampi verotus. Nyt verotus on yhdenmukainen Suomessa asuvien kansalaisten kanssa. Suomen valtio perustelee verotusmuutoksen Euroopan Unionin vaatimuksella, jossa edellytetään, että ulkosuomalaiset ovat tasavertaisia Suomessa asuvien kanssa. Verotukseen liittyy valtionvero ja erillinen kunnallisveron luonteinen maksu, joka keskimääräisenä on 18.3%. Yksittäiset verosopimukset Suomen ja eri maiden välillä määräävät kuitenkin lopullisesti, miten verotus hoidetaan. Periaatteena on, että eläkkeitä ei veroteta kahdesti. Uusi verotustapa on osoittautunut hyväksi pienen eläkkeen saajille, joiden verotusprosentti pienenee tai jopa poistuu, muta korkean eläkkeen saajien veroprosentti saattaa nousta entisestään. Ulkosuomalaisten näkökulmasta katsoen ns kunnallisverotyyppinen maksu on ongelmallinen, sillä ulkosuomalaiset eivät saa kunnilta minkäänlaisia etuja tai palveluita ja ovat samalla kunnallisveron maksajia myös omassa asuinmaassaan.Uusi laki on kuitenkin lainvoimainen.Tuuli Lindberg totesi, että uusi verotus on tältä osin kohtuuton ja epäoikeudenmukainen.Ritva Lehmann totesi, että ulkosuomalaisilla voisi olla joitain etuja kunnan terveydenhuollossa. Päivi Oksi-Walter sanoi, että verotus tulee olemaan esillä puhemiehistön kokouksessa. Eduskunnan verojaosto on luvannut, että lain seuraamuksia tarkkaillaan tämän vuoden aikana ja tarvittaessa epäkohtiin puututaan.Tina Norqvist arvioi, että uudesta laista hyötyy 90% elääkkeensaajista. Mutta olisi ollut syytä antaa myös eläkkeensaajien valita kahden eri verotustavan välillä kuten palkansaajatkin saavat valita.
Lisätietoa saa www.vero.fi, puh (0)10320460 (neuvontapuhelin)
Puhemiehistö toivoo, että ulkosuomalaiset aktiivisesti raportoisivat tapausesimerkein uuden lain vaikutuksia!

YLE

Brita Jokinen-Morris puhui YLE:n muuttuneesta toiminnasta. Hän totesi, että huhuista huolimatta ulkomaille lähetettävät ohjelmat määrällisesti ainakin toistaiseksi pysyvät entisellään, mutta uutislähetyksiä lisätään, koottuina, ja musiikkiohjelmia vähennetään. Keskusteluohjelmia on tarkoitus lisätä.
Juhani Niinistön lopetettua Radio Finlandin palveluksessa uutena RadioPeilin johtajana toimii Juha Virtanen.

Keskustelu päätöslauselmista (Usp:n yleisistunto 2005):

Leena Koivu-Kulmala kertoi ulkosuomalaisten erityisistä tarpeista Belgiassa. Belgian ulkosuomalaiset ovat pääasiassa nuoria lapsiperheitä, joista useimmat jossain vaiheessa palaavat Suomeen. Lasten oppimisvaikeudet ja niiden huomioiminen on osoittautunut haasteelliseksi ja vaikeaksi tehtäväksi.Keskimääräisesti kärsii 8% kouluikäisistä lapsista oppimisvaikeuksista. Paluumuutettaessa aiheuttaa tälle ryhmälle sopeutuminen suomalaiseen kouluun suuria vaikeuksia. Ulkomaisella ylioppilastutkinnolla voi edelleen hakea vasta vuoden viiveellä suomalaisiin yliopistoihin erilaisen hakumenettelyn takia. Pääsy muihin Eu-maiden yliopistoihin on hakumenettelyltään helpompaa, joten Suomen yliopistot menettävät todennäköisesti näin monia hyviä opiskelijoita eikä Suomessa opiskelu ole enää välttämättä prioriteetti.

Jotta ulkosuomalaiset nuoret voisivat jakaa tietoa ja kokemuksiaan opiskelun, harjoittelupaikkojen ja kesätyöpaikkojen suhteen, pitäisi nuorten verkkoa kehittää! Sitä koordinoi Markus Räty Kanadasta.
Kaikki nuoret ja nuorten järjestöt, jotka haluaisivat tässä yhteydessä verkottua, voivat ottaa yhteyttä Markus Rätyyn.

Soile Schäfer kysyi ideoita saadakseen nuoret kiinnostumaan usp:n toiminnasta. Reino Ruusunen totesi, että nuorilla on niin paljon muita aktiviteetteja, etteivät he ole erityisen motivoituneita osallistumaan omakustanteiseen usp-toimintaan. Saksan ulkosuomalaisnuoret ovat aktiivisimpia, heillä on useampia järjestötaustoja osallistua toimintaan.

Reino Ruusunen otti esiin usp:n toiminnan uskottavuuden tulevaisuudessa. Nyt kun monia isoja ja tärkeitä asioita on saatu päätökseen, on erityisesti syytä kehittää hyviä toimintastrategioita muiden esiin tulevien kysymysten selvittämiseksi, kanavoimiseksi ja esittämiseksi poliittisesti relevantteina asioina.

Alustukset

“Perintö- ja perheoikeuteen liittyvät kysymykset ulkosuomalaisnäkökulmasta”
juristi Karl-Friedrich von Knorre

“Hampurin Merimieskirkon Sateenkaari-projekti “
sosiaalikuraattori Ritva Lehmann

Päivi Oksi-Walter kiitti alustajia, ja totesi, ettei luennoitsijoita ole ylipäätään helppoa saada alustamaan Pyöreän Pöydän kokouksiin osanottajien monista toiveista huolimatta. Tähän ei valitettavasti ole olemassa minkäänlaisia budjettirahoja.

Kiitämme sydämellisesti isäntämaan järjestäjiä
Ossi Laurila FinnGuildin toiminnanjohtajana antoi meille FinnGuildin tilat käyttöömme ja järjesti tarjoilut, ja Kirsi Gibbs Iso-Britannian usp-yhdyshenkilönä hoiti monet käytännön järjestelyt.

Seuraava Keski-Euroopan alueen Pyöreän Pöydän kokous pidetään Saksassa Hampurin Merimieskirkolla 10.02.2007! Tervetuloa mukaan!

Usp:n puhemiehistön kokous pidetään 09.-10.05.06 Helsingissä. Otamme kysymyksiä ja kommentteja vastaan.

Mikäli haluatte lyhyen usp-infotilaisuuden järjestönne jonkin muun tilaisuuden yhteyteen, niin olemme oikein mielellämme käytettävissänne!

Päivi Oksi-Walter, Keski-Euroopan alueen varapuhemies
Laura Vesterinen-Maury, usp:n puhemiehistön varajäsen




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 11.2.08 Webmaster