Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan kokous
Lauantai, 12/02/2008
Basel, Sveitsi


Pöytäkirja

10.00 Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alueen uusi varapuhemies Reino Ruusunen avasi kokouksen tervetuliais puheella

10.30 USP:n viimeisistä saavutuksista ja aloitteista Ulkosuomalaisparlamentin sihteeri Tina Nordqvist selvitti tämän hetkisen tilanteen seuraavasti puheessaan:

- USP selvittää mahdollisuuksia jatkaa kansalais-ilmoituksen päättymispäivää
ja mahdollisuudesta poistaa se kokonaan

- Mahdollisuus kirjeäänestykseen on USP:n kannalta tärkeä ja USP on aktiivisesti viemässä sitä eteenpäin

- Biometristen passien tullessa käyttöön, teknillisistä syistä, passienhakupaikkoja jouduttiin vähentämään dramaattisesti ja USP hakee uusia muotoja kuten esim nk. “hakuubussi” tai jonkinlainen muu kulkuväline jolla voitaisiin helpottaa passinhakua

- Suomi-koulujen avustusrahojen määrää on vähennetty ja USP tekee töitä jotta näitä apurahoja ylläpidettäisiin ja pyrkii löytämään keinoja joilla niitä voitaisiin lisätä entisestään

- Monikulttuuristen suhteiden tukimuotoja pyritään kehittämään seurakuntien ja muitten paikallisten (ulkomailla) järjestyksien ja seurojen alla

- Senioriongelmat ja -hoito Keski-Euroopassa on yhä kasvava ongelma ja jatkuva puheen aihe! Jonkin verran kartoitusta in jo tehty aiheesta ja lisätietoja löytyy USP:n nettisivuilta

- Eläkeverotuksen muuttaminen progressiiviseksi on huomattu olevan positiivinen muutos ja noin 95% suomalaista eläkkeen saajaa ulkomailla on hyötynyt siitä. N. 5% ulkopuolelle java ovat ne, jotka asuvat maissa joilla ei ole määrätynlaisia verosopimuksia Suomen valtion kanssa. Tähän liittyy
kunnallisverotyyppinen maksu, jota Suomen valtio veloittaa ulkosuomalaisilla veronmaksajilta. Tätä maksua toisinaan veloitetaan ulkosuomalaisilta kahdesti; asuinmaassaan ja Suomessa. Suomessa tästä maksusta ei heille ole minkäänlaista hyötyä ja näin ollen se pitäisi joko hyödyntää tai poistaa kokonaisuudessaan

11.00 Edustajien esittely (katso: Pöytäkirjan lopussa oleva osanottajien lista)

USP:n TOIMINTA

11.20 Varsinainen kokous alkoi Leena Koivu-Kulmalan kysymyksellä:

Miten pitäisi toimia yleiskokouksien väliaikoina?
Miten organisoida kommunikointia?
Keneen henkilöt voivat ottaa yhteyttä USP:n asioissa maassa/alueellaan

Yleinen mielipide totesi, että kommunikointia on parannettava ja lisää yhteishenkilöitä on löydettävä. Alueen puhemies täytyy pysyä kommunikoinnin keskushenkilönä ja olla se henkilö joka vie eteenpäin ajatuksia, ideoita ja aloitteita alueen edustajana suomessa.


KIRJEÄÄNESTYS

Ulkosuomalaisten äänestys vaaleissa toi esille kysymyksen:

“Miten USP voisi korottaa äänestäjä määrää suomen vaaleissa?”

Jälleen kerran todettiin kuinka tärkeätä on toteuttaa “kirjeäänestys” mahdollisimman pian ja vaikkapa nettiäänestys tulevaisuudessa!
Tämän hetken haittoina pidettiin ulkosuomalaisten vaikeuksista tuntea vaaliehdokkaita ja heidän mahdollsia näkökantoja suomessa. Suomi-Seuran julkaisema tutkimus Suomen Silta lehdessä viime vuonna, eri puolueitten näkökannoista USP:n toimintaan, todettiin erittäin hyväksi avuksi ja toivottiin, että tulevaisuudessa samanlainen tutkimus laajennettaisiin.

Esille tuli myös ajatus, että ulkosuomalaisten pitäisi kaikkien olla keskittyneet yhteen vaalipiiriin ja esim. Uusimaata ehdotettiin yhdeksi niistä

USP on vielä jokseenkin tuntematon elementti suomalaisten keskuudessa mutta on nousemassa poliittisesti ja siitä johtuen USP:n pitäsi saada enemmän julkisuutta Suomessa. Esim. USP:n yleiskokouksessa syyskuussa 2007 todettiin olevan vähemmän “media” henkilöitä kuin aikaisemmissa kokouksissa! (Huomautuksena mainittakoon, että jotkut maaseutu-lehdet olivat julkaisseet artikkeleita kokouksesta, mutta mikä ei ollut yleisessä tiedossa osanottajille tässä kokouksessa. RR)

USP:n potentiaalinen äänestys vaikutus pitäisi tuoda selkeämmin esille vaaliehdokkaille Suomessa.

Vaaleissa ehdokkaina olevien henkilöitten tulisi löytää puolestaan parempia mainostus ja kommunikointi muotoja tullakseen tunnetuiksi ulkosuomalasiten piireissä. Varsinkin kun otetaan huomioon suomalaisten vuosittain kasvava määrä ulkomailla joilla on äänestys oikeus suomessa.


SUOMI-KOULUT

Todettiin, että Suomessa ulkomaalaisten lasten opetusta kannustetaan enemmän kuin ulkosuomalaisten lasten äidinkielen opetusta ulkomailla, koska ulkomaalaisten lasten kieliryhmissä vaaditaan olevan 4 lasta kun taas ulkosuomalaisten lasten suomen kieliryhmissä vaaditaan olevan vähintään 6 lasta?

Asia on tullut jo esille useamman kerran USP:n yleiskokouksessa ja siihen pyydetään pikaista ratkaisua.


SENIORIT

Ritva Lehman (Hampuri) ainoa palkallinen (palkattu !) seniorityöntekijä Keski-Euroopan alueella, palasi lyhyesti senioreitten ongelmiin ja lupautui antamaan kaiken mahdollisen avun ja tiedon työstään muille Keski-Euroopan maitten seniorityötekijoille. Keskustelussa ilmeni, että suurin osa rahoituksesta seniori työtä varten tulee Raha-automaatti rahastolta. Kuitenkin esim. Hampurissa oli koettu aivan vastakkainen reaktio, eli rahaa ei oltu saatu ollenkaan?

Lounas 13.00-14.00

VARA-PUHEMIEHEN VALINTA MUOTO

14.00 Tähän asti vara-puhemiehen valinta on tapahtunut Keski-Euroopan alueella alueen vuotuisissa kokouksissa ja äänestys on tapahtunut käyttäen nk. “suljettua lippuäänestys” muotoa. Lyhyen keskustelun jälkeen kokous päätti yksimielisesti pitää nykyisen menetelmän. Kokouksen osanottajat totesivat menetelmän olevan riittävän demokraattinen vaihtoehto, mutta lisäsi vaatimuksen, että sekä varapuhemies, että hänen varaehdokkaansa tulee esittäytyä kirjallisesti USP:n nettisivujen kautta ainakin kuukausi ennen aluekokousta jossa valinta tapahtuu. Tämä menetelmä antaa mahdollisuuden, kaikille Keski-Euroopan alueella asuville ulkosuomalaisille, tutustua ehdokkaisiin hyvissä ajoissa ennen kokousta.

14.50 Kommunikointi Keski-Euroopan alueella tuli jälleen esille ja todettiin sen olleen jossain määrin vaikeata tähän saakka entisen vara-puhemiehen ja Keski-Eurooppalaisten välillä. Uusi varapuhemies Reino Ruusunen lupasi yrittää pitää säännöllistä yhteyttä Keski-Euroopan “kontaktihenkilöitten” kanssa mikä puolestaan antaa heille paremmat mahdollisuudet viedä eteenpäin informaatiota alueillaan. Tiivistä yhteenottoa pyydetään myös “kontaktihenkilöitten” puolelta, jotta varapuhemies voi pysyä ajantasalla alueella kehittyvistä ongelmista ja voisi muodostaa mahdollisia ehdotuksia niiden parantamiseksi.
Todettiin, että Irlannissa on n. 1500-2000 n. 25-35 vuotiaita ulkosuomalaisia, joitten kanssa kommunikointi on ollut yllättävän vaikeaa? Varapuhemies lupasi pyrkiä kehittämään yhteyksiä Irlantiin.

15.00 Ehdotettiin, että Mikko Fischer (Saksa) kehittäisi netti-keskustelupalstan Keski-Euroopan alueen ulkosuomalaisille.

15.10 Keskustelu jatkui ja käsitteli mahdollisia ehdotuksia seuraavaan yleiskokoukseen mutta yleinen mielipide katsoi nykyisen tilanteen olevan jo vastauksia vaille ja seuraavassa aluekokouksessa voimme arvioida miten ja mitä haluamme tehdä aloitusten kannalta.

15.30 Kokous päätti että seuraava vuosikokous pidetetään Edinburghissa ja alustavasti päivämääräksi sovittiin 15-16 maaliskuuta 2009.

15.45 Varapuhemies kiitti läsnäolijoita ja päätti varsinaisen USP Keksi-Euroopan kokouksen.

Kahvitauko 15.45-16.15

LUENTO (PISA) - Leena Mähönen-Baldi

16.15 Varsinaista kokousta seurasi luento “Programme for International Students Assessments” (PISA) missä todettiin suomalaisten opiskelijoitten erittäin hyvä menestys verrattuna muihin saman tason maihin ja aihe nostatti monia mielenkiintoisia näkökantoja eri maitten edustajilta ja varsinkin vertailuihin miten eri maissa opetus menetelmät ovat eriävät toisistaan.

17.00 Luento ja Keski-Euroopan kokous päättyi.

Laura Vesterinen-Maury
Paris, France
24/02/2008


Lisäykset ja tarkistanut:
Keski-Euroopan USP:n vara-puhemies
Reino Ruusunen
Skotlanti, Iso-Britannia

OSANOTTAJAT

Edustetut maat: Belgia, Saksa, Sveitsi, Itävalta, Iso-Britannia, Ranska
(32 osanottajaa)

Sveitsi
Pirjo Baumgarten, Zurichin Seurakunta
Marianne Markomäki-Thomasser, SVFF
Esa Laitinen, Aargaun Suomi-koulu
Kirsti Lohri, SVFF
Leena Bernasconi, Suomalainen kirkko
Ulpu Riekkinen, Suomalainen kirkko
Anna Suter, Suomi-koulut
Timo Korhonen, Aargaun Suomi-koulu
Liisa Nettamo, SVFF
Kari Nettamo, SVFF
Leena Mähönen-Baldi SVFF
Outi Zumbühl SVFF

Ranska
Anna Dauvergne, Ranska-Suomi Seura
Laura Vesterinen, Ranska-Suomi Seura

Itävalta
Soile Shäfer, Itävalta-Suomi Seura

Belgia
Arto Leppilahti, Belgian Suomalainen Merimieskirkko
Leena Koivu-Kulmala, Suomi-Belgia Seura

Saksa
Esko Laaksonen, Saksa-Suomi Seura (Pohj.)
Helmi Huotari-Müller, DFG Mittlerer Swarchwald
Anneli Toikka-Steudle, Bremen DFG
Hannele Järvinen, Bremen DFG
Kerttu Salminen-Thieme, Hampurin Merimieskirkko
Markku Nurminen, DFG(Pohj) Hampuri
Sirpa Donndorff, Hampurin Merimieskirkko
Marja Gülch, Stuttgart DFG
Ritva Lehman, Hampurin Merimieskirkko
Leena Wieland, DFG Baden-Wurttemberg e.v.
Johanna Elo-Shäfer, Hampurin Suomi-koulu
Mikko Fischer, Kölnin Suomalainen Seurakunta

Iso-Britannia
Helena Alton, The Finnish Ladies in the East Midlands
Marketta Earp, Norfolk Finns (Finn-Guild)
Juha Rintamäki, Lontoon Suomalainen Merimieskirkko
Ossi Laurila, Finn-Guild
Reino Ruusunen, Finn-Guild






* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 3.4.08 Webmaster