Ulkosuomalaisparlamentti


ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN AUSTRALIA-AASIA ALUEEN KOKOUS

Aika: Lauantai, 22.03.2008

Paikka: Suomi-Päivät
Anglican Church Grammar School
Urheilukentän sali
Oaklands Parade, East Brisbane
Queensland Australia

Osallistujat: Pertti Paasio USP
Risto Söder USP Australia-Aasia
Päivi Salo USP Australia -Aasia
Satu Janhunen Gold Coast
Marjatta Peltomäki SCFSC
Timo Koski SCFSC
Glen Lindholm Suurlahetystö, Canberra
Ari Karjalainen Australian Hyvä Sanoma
Mikko Pekkala CSS (CFS)
Anneli Rickards MSS
Mikko Hietikko Brisbanen Lutherilainen Seurakunta
Tuija Ursin CFS
Juhani Ursin CFS
Jyrki Pöyhönen BSS
Tuula Huttunen FSS
Hannu Huttunen FSS


ISTUNNON PÖYTÄKIRJA

1. Kokouksen avaus
Australia-Aasian alueen puhemies Risto Söder avasi Ulkosuomalaisparlamentin Australia-Aasia alueen kokouksen kello 11.05.

2. Paikallaolijoiden toteaminen ja vieraiden esittely
Risto Söder toivotti paikallaolijat (lista läsnäolijoista yllä) tervetulleiksi, mainiten erikseen USP:n Suomen edustajan, puhemies Pertti Paasion sekä Suomen suurlähettilään Glen Lindholmin.

3. Kokouksen tomihenkiloiden valinta
Todettiin, etta Risto Soder toimii saantojen mukaan kokouksen
puheenjohtajana, ja valittiin Paivi Salo kokouksen sihteeriksi.

4. USP:n puhemiehistön kokous Helsingissä maaliskuussa 2008
Risto Söder kertoi Ulkosuomalaisparlamentin kevätkokouksesta, joka pidettiin Helsingissä 3. – 4. maaliskuuta 2008. Puhemiehistön valmistelemista yli 60 aloiteesta kokouksessa otettiin esille tärkeimmät aloitteet.
Puhemiehistö tapasi Opetushallituksen pääjohtajan Timo Lankisen maanantaina 3.3.08 ja
eduskunnan perustuslakivaliokunnan sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin tiistaina 4.3.08. Viimeksi mainittu vierailu ei johtanut kansalaisuusilmoituksen hinnan alentamiseen.


Tiistaina 4.3.08 oli tapaaminen kirkkohallituksen johdon, suurlähettiläs Ole Norrbackin, hallitusneuvos Eeva-Riitta Pirhosen ja oikeusministeri Tuija Braxin kanssa. Suomikoulujen rahoitus oli keskusteluaiheena hallitusneuvoksen kanssa ja oikeusministerin kanssa keskusteltiin kirjeäänestyshankkeesta. Suurlähettiläs Norrback kertoi johtamansa sisäasianministeriön ja maahanmuuttoviraston selvitystyöstä maahanmuuttohallinnon kehittämiseksi.
Seuraava puhemiehistön kokous järjestetään ensi lokakuussa Helsingissä ja ulkosuomalaisparlamentin täysistunto pidetään toukokuussa 2010.
Puhemies Pertti Paasio on luvannut jatkaa vielä vuoden, jotta uudet toimihenkilöt on ajettu sisään USP:n toimintaan.


5. Katsaus USP:n Helsingissä syyskuussa 2007 pidettyyn täysistuntoon ja sen jälkeisiin tapahtumiin
Puhemies Pertti Paasio kertoi ulkosuomalaisparlamentin toiminnasta, kehityksestä ja haasteista. USP:ssä puhemiehistö ja varapuhemiehistö on suurelta osin vaihtunut ja tämä on johtanut murrosvaiheeseen. Pertti Paasio on ainoa vanhemmista jäsenistä, joka vielä jatkaa toiminnassa mukana.
USP on vakiinnuttanut asemansa ja pitkät esittelyt eivät enää ole tarpeen tapaamisiin valmistauduttaessa.
Pertti Paasio kertoi tapaamisesta ministeri Astrid Thorsin kanssa ja mainitsi, ettei ehdotus kansalaisilmoituksen määräajan pidentämisestä tai poistamisesta mennyt lävitse. Määräaika säilyy entisellään eli toukokuun 2008 loppuun asti. MinisteriThorsin kanssa keskusteltiin myös kansalaisilmoituksen hinnan laskutavasta.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tapaamisen aikana pohdittiin kirjeäänestys-mahdollisuudesta. USP ei ole kyseenalaistanut kaikkia vastaväitteitä, esimerkiksi väitettä mahdollisesta vaalisalaisuuden vaarantumisesta. Kansalaisuusoikeuden täyttyminen pitäisi olla tärkeämpi asia kuin riski vaalisalaisuuden kärsimisestä. Toistaiseksi ei ole varmaa otetaanko kirjeäänestys käyttöön vuoden 2011 vaaleissa. Pertti Paasio painosti, etta on pidettävä kirjeäänestysesitys erillään muista vaaleihin tai äänestykseen liittyvistä asioista.
USP:n keskeinen asia ns. keihäänkärki, on Suomikoulujen rahoituskysymys. Painetta asian käsittelyyn maailmanlaajuisesti on syntynyt ruotsinsuomalaisten keskusliiton tultua mukaan asian ajamiseen, jotta ne suomikoulut, jotka ovat olleet tähän asti rahoituksen kohteena eivät kärsisi rahoituksen supistamisesta.
USP elää tällä hetkellä murrosaikaa ja USP:n aseman uskotaan muuttuvan. On myönteistä, että USP:n asiat ovat sisäministeriön alaisia ja yhdistettynä maahanmuuttoasioihin.
Työministeriöltä on saatu vakuutus, että Suomen Sillan rahoitus pidetään ennallaan. Sisäministeriö ei tätä asiaa ole vielä vahvistanut.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat ovat tulossa vierailulle Australiaan.
Pertti Paasio tiivisti lopuksi, etta uusi USP:n puhemiehistö joutuu ajamaan omaa asemaansa, mutta ystäviä on kaikissa puolueissa eli oli hallintorakenne millainen tahansa kontaktit ovat jo olemassa.


6. Australiaan liittyvät asiat USP:n tämänhetkisessä toiminnassa
Suurlähettiläs Glen Lindholm kertoi suurlähetystöjen pyrkivän parantamaan kaksoiskansalaisuus asian tiedoitusta. Australiaan on saapunut siirtolaisia Suomesta kaikenkaikkiaan yli 25000, joista 25-30% on palanut takaisin Suomeen.
Jos Australian suomalainen palaa Suomeen ennen eläkeiän saavuttamista, ei Australia ilman sosiaaliturvasopimuksen solmimista maksaisi eläkettä Suomeen palaaville. Tämä epäkohta on poistunut maiden välisen sosiaaliturvasopumuksen myötä.
Glen Lindholm valoitti sosiaaliturvasopimuksen taustoja, kertomalla muun muassa, etta tällä hetkellä 28 suomalaista saa kansaneläkettä Australiasta.
Yli 900 Australiassa asuvalle suomalaiselle maksetaan työeläkettä ja 74 Suomessa asuvaa saa eläkettä Australiasta Suomeen.
Sosiaali- ja terveysministeriön edustajat vierailivat Australiassa 20.10. – 1.11.2007.
Vierailun aikana käytyjen keskustelujen tuloksena sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu huhtikuisen Australian vierailun aikana Australian suomalaisten edustajia tapaamaan ministeriön edustajia.
Mikko Hietikko esitti kysymyksen suurlähettiläälle sopimuksen ratifioinnista: ”Tarkoittaako sopimuksen ratifiointi sitä, että Australian suomalaiset saisivat kansaneläkettä Suomesta?”
Glen Lindholm vastasi asian olevan näin, lisäten, että mahdollisesti Australian maksama kansaneläkkeen määrä vähennetään Suomen maksamasta kansaneläkkeestä.


7. Australia-Aasia aluen toiminta ja tavoitteet 2008-2010
Puhemies Risto Söder kertoi USP:n puhemiehistön kokoontuvan täysistuntoon seuraavan kerran toukokuussa 2010.
Australia-Aasia alueen tavoiteet vuosille 2008 – 2010:
§ Loputkin alueella toimivista seuroista pyrittävä saamaan mukaan USP:n toimintaan.
§ Varahenkilön sisäänajaminen mukaanlukien mahdollinen matka USP:n vuoden 2010 kokoukseen.
§ Yhteistyön ja tiedoitustoiminnan parantaminen Australian Suomalaisyhteisöjen kanssa.
§ USP:n Australia-Aasia alueen nettisivujen päivittäminen.

Anneli Rickhards esitti kysymyksen suomalaisyhteisöjen toiminnasta USP:n kanssa.
Pertti Paasio vastasi kysymykseen selvittämällä alueiden olevan kovin erilaisia ja siksi vertailun olevan hankalaa. Olisi kyllä hyvä tehdä tutkimus asiasta esim varahenkilön avulla. Tilastojen hankkiminen pitäisi olla helppoa netin avulla.


8. Muut esille tulevat asiat
Muita esille tulevia asioita ei ollut.


9. Kokouksen päättäminen
Puhemies Risto Söder päätti istunnon kello 11.58.



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 11.5.08 Webmaster