Ulkosuomalaisparlamentti

KESKI-EUROOPAN ALUEKOKOUS BRYSSELISSÄ 30.01.2010

Pöytäkirja
38, osanottajaa
7 eri maasta

Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alueen varapuhemies Reino Ruusunen avasi tapahtuman avauspuheellaan klo 10.20.


Kokouksen järjestäytyminen

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Reino Ruusunen ja sihteeriksi Laura Vesterinen-Maury.

Keski-Euroopan aluekokouksen vuoden 2009 pöytäkirjan hyväksyminen

Edinburghissa 2.3.2009 tapahtuneen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin yksimielisesti.


Tina Nordqvistin tervehdys ja katsaus Ulkosuomalaisparlamentin viimeaikaiseen toimintaan

USP:n sihteeri Tina Nordqvist tervehti osanottajia ja esitti lyhyen katsauksen USP:n ajankohtaisista tapahtumista :

USP:n seuraava istunto:
- Seuraava USP :n istunto on 24.-25. toukokuuta 2010.
- Yhdistysten pitää ilmoittautua viimeistään 24.02.2010 ja osanottajat viimeistään 12.04.2010.
- Aloitteiden täytyy olla sihteeristöllä viimeistään 24.02.2010.
Kirjeäänestys:

- Lakia vastaan Suomessa on koettu:

1. Vaalintaturvallisuusfobia (historiallillisista syistä)

2. Vaalirahoitus projektejen monimutkaisuus

3. Pelko äänien ”hukkaan menemisestä”

Ulkosuomalaisten tärkeys äänestäjinä on kuitenkin kasvanut ja kasvaa edelleen.

Ennen viime vaaleja Suomi-Seuran suoittaman gallupin mukaan kirjeäänestyksen lakiehdotuksen puolella olivat mm. Keskusta, Itsenääisyyspuolue, Vasemmistoliitot.

Oikeusministeriö on lähettänyt viime syksynä esityksen lyhyelle, yhden kuukauden lausuntokierrokselle kirjeäänestyksen sisällyttämisestä vaalilakiin. Esityksen mukaan on liitetty ulkosuomalaisparlamentin lausunto ja lausuntakierroksen loppueassa helmikuussa 2010. Lausuntakierroksen jälkeen ensi kevään aikana esitys lähtee eduskuntaan ja esityksen toivotaan tulevan laiksi kesällä 2010.

Lain toteuttamisen voidaan odottaa tapahtuvan seuraavissa Eduskuntavaaleissa keväällä 2011.

- Ulkomailla asuu tällähetkellä n. 220 000 suomalaista äänestysoikeutettua joista n. 32 000 Keski- Euroopassa.
- Kirjeäänestys on jo toiminnassa useassa Euroopan maassa mm. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Italiassa ja Ranskassa.
- Ulkoitalialaisten äänestysprosenttimäärä nousi yli 40% kirjeäänestyksen tullessa mahdolliseksi.
- Suomessa äänestys prosentti määrä on n. 8% ja se oli n. 12% viimeisissä presidentinvaaleissa.

Varapuheenjohtaja Reino Ruusunen esitti mahdolliset prioriteetit nykyisellä kansanedustajalla Eduskunnassa minkä tuloksena Juha Rintamäki (Lontoon Merimieskirkko) ehdotti että kaikki kokouksessa olevat osanottajat lähettäisivät postikortin tms. omalle kansanedustajallensa missä ilmenisi toivo kirjeäänestyksen laillistamisesta. Tina Nordqvist lupautui laatia kirjeen periaatteellisen sisällön ja lähettää sen kaikille.

Suomi-Koulut

Suomi-Koulujen valtionavustusta pyritään saada jatkuvasti kasvamaan. Tina kommentoi että Opetushallitus ymmärtää Suomi-Koulujen tärkeyden ja että Opetusministeriössäkin asemamme on hyvä, mutta siitä huolimatta lisää rahoitusta ei ole saatu. Rahoitus Suomi-kouluja varten tulee Opetusministöriöstä ja menevät Opetushallitukselle joka sitten antaa rahat Suomi-Seuralle. Suomi-Seura käsittelee Suomi-Koulujen avustushakemukset ja jakaa rahat Suomi-Kouluille maailmalla. Suomi-Seura ei saa maksua valtiolta tämän tehtävän touttamisesta.

Alle kolmevuotiaitten koulutuksen rahoitus ei kuulu vieläkään valtionrahoituksen alaiseksi ja tällä hetkellä suurin osa alle kolmevuotiaitten ryhmistä vetävät vanhemmat itse vuorottain ilman minkäänlaista lisämateriaalia tai lisäbudjettia.

Suurin osaa Suomi-kouluista maailmalla toimivat osallistumismaksujen avulla.

Ehdotus potentiaalisesta aloitteesta saada työhön lähtöä Suomeen suunittelevien, yli 18 vuotiaiten, valtion tukea suomenkielen opetukseen.

Suomikoulut haluaisivat Suomessa Ammattiyhtiön alaisisksi. Varapuheenjohtaja Reino Ruusunen on ollut kirjeenvaihdossa Opetusalan Ammatti Järjestön kanssa viimeiset kaksi vuotta! Vastaus tähän on vihdoinkin tullut OAJ:ltä heillä ei ole kiinnostusta asiaan. Suomi-Koulu tuki R.Y. on olemassa kuitenkin Suomessa mikä ajaa Suomi-Koulujen etuja myös.

Kaksoiskansalaisuus

- Kaksoiskansalaisuutta pyritään saamaan osaksi kansalaisuuslakia.
- Kaksoiskansalaisuuden siirtymäaika meni umpeen toukokuun viimeisenä päivänä 2008.
- Kaksoikansalaisuuslaki on sen jälkeen mennyt uuteen käsittelyyn. Uudistamistyö on jo aloitettu jotta ilmoitus menettely saataisiin takaisin ja siitä on äskettäin lähetetty lakiehdotus lausunto kierrokselle.
- Entisten suomenkansalaisten toisen- ja kolmannenpolven jälkeläiset puuttuvat kansalaislaista: heillä ei ole mahdollisutta pyytä suomenkansalaisuutta ilman Suomessa olevaa asumisaikaa.
- Kansalaisilmoitus tulee pysymään saman hintaisena kuin aikaisemmin, 240€.


Eläkeläiset

- Varapuheenjohtaja Reino Ruusunen totesi USP:n olevan 0-pisteessä koskien senioriasioita! Aluettain eläkeläisten ongelmia hoidetaan hyvin eri tavoin.
- Jokaisen ulkosuomalaisen pitäisi aloittaa järjestelyt jo 50 vuotiaana, koskien vanhentumiseen liittyvien ongelmien hoitamiseen .
- Sosiaalipoliittinen kysymys on, minkälainen kanta Suomen valtiolla on ulkosuomalaisseniorieita kohtaan?
- Suomenkielistä vanhustenhoitoa pitäisi olla mahdollisuus saada myös Suomen ulkopuolella koska vanhustenhoito mahdollisuudet Suomen ulkopuolella ovat kuitenkin hyvin vähäiset, jos ei oteta huomioon Ruotsia, Canadaa ja USA:ta, joissa suomenkielistä hoitoa on tarjolla. Myös Saksassa on mahdollista saada jonkilaista suomenkielistä vanhustenhoitoa.

- Ulkosuomalaista senioriverkostoa (ystäväverkkoa) pitäisi edelleen kehittää.

- Yleiskokouksen yhteydessä pidetyssä Senioriseminaarissa pyritään antamaan ohjeita ja apuvälineitä senioritoimintaa varten ulkomailla.


Ehdotus:

- Toiminnan aloittaminen kirkollisessa muodossa.

- Enemmän suomalaisia seurakuntia maailmalle, jotka voisivat organisoida senioritoimintaa/hoitoa.

- Ehdotuksen pitäisi myös mennä eduskunnalle sekä myös kirkolliselle hallitukselle Suomessa.

- Ruotsissa kirkko valmistelee uutta projektia ulkomailla asuville ruotsalaisille; aloitteilla on uusi verokanto joka antaisi ulkoruotsalaisille edustusoikeus olla osa ruotsinkirkon päätösvaltaa. Näin kirkollisilla varoilla voitaisiin myöskin järjestää palveluja ruotsalaisille ulkomailla.


LOUNASTAUKO 12.30-13.30

USP:n Keski-Euroopan tiedotusverkosto

- Reino Ruusunen totesi että Keski-Euroopan blogista ei ole ollut käytännöllistä hyötyä ja blogilla käynti oli harvinaista, siitä syystä blogi on poistettu. Myös sen johdonmukainen asema oli tarpeeton ottaen huomioon että samat tiedot löytyvät Ulkosuomalaisparlamentin sivuilta netistä.

- Pyrkimys parempaan informointiin Keski-Euroopan sisällä on kuitenkin toivottavaa ja alueen osoitelistan uudistaminen on juuri jo aloitettu sitä varten. Tina mainitsi että ”Sutinoita” ei voi lähettää kaikille, mutta niitä voi lähettää eteenpäin sisäisesti.

- ”USP Facebook” on myöskin olemassa.



Biometrinen passi

- Aloitteilla on saada mahdollisuus liikuteltaviin passinhakupisteisiin. 10 vuodenpassi voisi myöskin helpottaa passinhaku tilanetta henkilöille jotka asuvat kaukana passinhakupisteestä.

- Liikuteltavien passinhakupisteitten toimintaa pitäisi sijoitaa jokaisen maan koon mukaisesti. Esim. Australiassa ja USA:ssa tällä hetkellä passinhakupisteeseen saattaa olla matkaa yli 1000km.

- Vain n. 1/3 ulkosuomalaisten väestötiedoista ovat ajantasalla Suomessa. Suomalaista passia ei voi saada jos osoitetiedot ovat passinhakuprosessin aikana rekisteröity väärin Suomessa!!!


Aloitteet jo valmiina

1. Valtion taidetoimikuntaan/Taiteen keskustoimikuntaan pitäisi saada oma ulkosuomalaisia taiteilioita koskeva joustava yhteishakukiintiö.

Hannele Järvinen - Bremen

Huom. Aloite pitää lähettää opetusministeriölle, joka ajaa eteenpäin näitä asioita. Valtion taidetoimikunta ei hoida näitä asioita


2. Ulkosuomalaisen Suomessa omistaman auton rekisteröinti ja ajoneuvoveron maksaminen. (Leena Koivu-Kulmala, Begia)
(Aloite tehty ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten.)

Perusteina:
- Tähän mennessä tilanne on ollut seuraava:
- Ulkosuomalainen ei voi omistaa autoa Suomessa jos hänellä ei ole vakituista osoitetta Suomessa. Kaksi vuotta sitten tehty aloite tyrmistettiin täydellisesti Suomessa. Ongelmana on autoveron velkaaminen ulkomailta. Jos tämä hetkistä tilannetta ei voi muuttaa, siinä tapauksessa pitäisi saada mahdollisuus pitää hallinnassa ulkomailla rekisteröity auto.
- Tällä hetkellä vain Suomessa opiskeleva, tai armejassa olevat ulkosuomalaiset, voivat käyttää Suomessa asuessaan ulkomailla rekisteröityä autoa. Muissa tapauksissa aika on rajoitettu kuuteen (6) kuukauteen


3. Pyrittäisiin välttämään kaksinkertaisita kunnallisveromaksua. (Ossi Laurila, Englanti)

Tina Nordqvist:
Kunnallisveroja ei voi maksaa kaksinkertaisesti koska Suomessa ulkosuomalainen ei maksa ”kunnallisveroa” vaan ”kunnallisveron kaltaista maksua! .
Toimenpide:
EU:n Vetoomusvaliokunnalle EU:n valitus siitä että tämä maksu on epäoikeuden mukainen Suomen ulkopuolella asuvia Suomen kansalaisia kohtaan.


Mahdolliset ehdokkaat varahenkilön paikalle

- Varahenkilö Laura Vesterinen-Maury on virallisesti ilmoittautunut poistuvansa varapuhemiehen varahenkilön tehtävästä 25. toukokuuta 2010 lähtien.
- Vuonna 2009, Edinburghin Keski-Euroopan aluekokouksessa päätettiin lopullisen valinnan alueen varapuhemiestä tai hänen varaansa tapahtumaan Helsingissä, yleiskokouksen yhteydessä pidettävissä aluekokouksissa.
- Maria Guelch on tarjoutunut varahenkilöksi, Laura Vesterinen-Mauryn sijalle.

Reino Ruusunen ehdotti että jokainen puhemies ja hänen varansa pysyisivät tehtävissään enintään kaksi (2) aikakautta (2+2 vuotta)ja lisäksi että olisi myöskin mielenkiintoista jos voisimme valita henkilöt vuoroittain jokaisesta eri Keski-Euroopan maasta. Asia päätetään Helsingin aluekokouksessa ennen yleiskokousta.

USP Keski-Euroopan ulkosuomalaiset

Edunvalvonnan vuoksi olisi hyvä että tietäisimme enemmän Keski-Euroopan alueen ulkosuomalaisista. On ehdotettu että valmistaisimme tietolistan Keski-Euroopan alueella asuvista eri ikäryhmistä . Mikko Fischer Saksasta on tarjoutunut tehtävään.


Ensi vuoden Keski-Euroopan aluekokouspaikka

Seuraava aluekokous pidetään Itävallassa, Wienissä maaliskuussa 2011. Soile Schafer toimii yhteyshenkilönä.


Muut asiat

Vuoden 2010 toinen Keski-Euroopan aluekokous pidetään USP :n yleisistunnon yhteydessä :

Paikka :
Ulkosuomalaisparlamenttin Keski-Euroopan aluekokous
23.05.2010 klo 13:30 - 17:30
Meritullin seurakuntasali, Meritullin srksalin keittiö
Osoite: Meritullintori 3, 3.krs
Suntio: 09 2341 6133

Laura Vesterinen-Maury
Varahenkilö
USP Keski-Eurooppa
Ranska-Suomi Seura


Osanottajat:


Baumgartner Pirjo

Finnische Kirchgemeinde Zuerich

Sveitsi
Dauvergne Hemmilä Anja Ranskan Suomi-seura Ranska
Elo-Schäfer Johanna Hampurin suomal. Koulu Saksa
Era-Malik Heidi Suomi-Klubi a.s.b.l. Belgia
Eskelinen Tuula Bournemouth Area Finns Yhdistynyt kuningaskunta
Eskola-Schäfer Soile Itävalta-Suomi yhdistys Itävalta
Fischer Mikko Kölnin suomal. srk. Saksa
Gibbs Kirsti
Guelch Marja DFG-Mittlere Neckar-Stuttgart Saksa
Haapakka Seppo Eur.koulun vanhempainyhd. Belgia
Huhtaniemi Hannes BKS Belgia
Järvinen Hannele Bremenin suomal. srk. Saksa
Keski-Korhonen Kai Suomimiesyhdistys Belgia
Koivu-Kulmala Leena Suomi-Klubi a.s.b.l. Belgia
Laurila Ossi Britannian suomikoul. tukiryhmä Yhdistynyt kuningaskunta
Lehmann Ritva Merimieskirkko, Hampuri Saksa
Leino Tuula Suomi-Klubi a.s.b.l. Belgia
Lindeman Kaarina Saksa
Markomäki-Thomaser Mari-Anne Sveitsi
Montonen-Koeberlé Auni Ranskan Suomi-seura Ranska
Nikkanen-Kalt Päivi Ranskan Suomi-seura Ranska
Nordqvist Tina Suomi-Seura ry Suomi
Passiniemi Leena Saksa
Pleus Annikki Saksa
Pruefer Anne Merimieskirkko, Hampuri Saksa
Ruusunen Reino Yhdistynyt kuningaskunta
Räisänen Erkki Suomi-Klubi a.s.b.l. Belgia
Saastamoinen Salla Suomi-Klubi a.s.b.l. Belgia
Sakko Anneli Belgia
Salminen-Thieme Kerttu Merimieskirkko, Hampuri Saksa
Steding Marjatta Saksa
Suortti Heikki Suomi-Klubi a.s.b.l. Belgia
Temlett Ritva Ranska
Toikka-Steudl Anneli Bremenin suomal. srk. Saksa
Weckroth Antti Merimieskirkko, Antwerpen Belgia
Veikkola Marjatta Merimieskirkko, Antwerpen Belgia
Veikkola Vesa Merimieskirkko, Antwerpen Belgia
Vesterinen Maury Laura Ranskan Suomi-seura Ranska
Wieland Leena DFG Baden-Wuerttemberg Saksa
Virenius-Varela Maarit Finn-Guild Yhdistynyt kuningaskunta
Åberg Ritva Suomi-Klubi a.s.b.l. Belgia





* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 21.4.10 Webmaster