Ulkosuomalaisparlamentti

Itä-Eurooppa, touko-marraskuu 2011

ALUERAPORTTI

Kesäkuussa pidettiin perinteiset inkerinsuomalaisten kesäjuhlat. Inkerissä ja Virossa ne onnistuvat hyvin ja olivat aika isoja juhlaväen määrältä. Juhlien aikana Virossa Tallinnan Mikaelin kirkossa paljastettiin ”valkoisten” puolella taistelleelle Inkerin rykmentille omistettu muistolaata. Taas Ruotsissa kesäjuhlien tradiitio on ilmeisesti sammumassa, nykyään siellä koolle tullaan ”inkeriläismarkkinoiden” merkeissä, ja Örebrossa oli tänä kesänä vain satasen juhlijaa.

Itä-Euroopan ulkosuomalaiset osallistuivat aktiivisesti Suomi Sydämessä tapahtumiin Turussa 1.-4. heinäkuuta. Juhlijoiden ja esiityjäryhmien lukumäärältä Virosta ja Venäjältä tulleita oli kaikkien eniten. Suurin osa heistä oli inkerinsuomalaista syntyperää. Esiintyjiemme tasoa kuvaa se, että juuri Petroskoin Inkeri-kuorolla oli kunnia laulaa jumalanpalveluksessa tuomiokirkossa.

1. heinäkuuta voimaan on astunut muuttunut ulkomaalaislaki, jonka mukaan inkeriläispaluumuuttojono Venäjällä suljettiin ja koko muuttoprosessi päättyy 1.7.2016. Elo-syyskuussa Pietarissa ja Petroskoissa oli ruuhka paluumuuttovalmennukseen, siksi vanhan lain mukaan maahanmuuttovirasto on kutsunut siihen niitä, joiden numerojono oli lähestynyt taas 1.7.2011 jälkeen kaikilla jonossa olevilla on oikeus vapaasti ilmoittautua kurssille. Vaikka paluumuuttovalmennusryhmiä olikin ennätysmäärä, Petroskoissa 13 ja Pietarissa 11 (vähän alle 500 kurssilaista!), paikkoja ei riittänyt kaikille halukkaille. Lokakuun alussa ensimmäistä kertaa pidettiin ”ylimääräinen” kielitesti (siihenkin saa nykyään ilmoittautua vapaasti) tuleville paluumuuttajille, johon Pietarissa osallistui 27 ja Petroskoissa 60 henkilöä.

Koko vuoden Inkerin evankelis-luterilainen kirkko on juhlimassa omaa 400. vuotisjuhlaansa. Pääjuhlat pidettiin 30. heinäkuuta Moloskovitsassa ja Kupanitsassa. Moloskovitsan rauniokirkko on ainoa kirkko, jona on säilynyt Inkerissä Ruotsin vallan ajasta eli 1600-luvulta. Oli paljon juhlaväkeä ja kutsuvieraita monesta maasta. Hatsinan seutumuseossa on avattu juhlavuodelle omistettu näyttely. Näiden tapahtumien kautta yritämme levittää tietoa Inkerinmaan suomalaisuudesta. Inkerinsuomalaisethan ovat ilmeisesti vanhin nykyolevista ulkosuomalaisten ryhmistä.

Merkittävä oli myös lokakuussa Petroskoissa ja Pietarissa pidetty kirjanäyttely, jonka nimi oli Suomea rajan takana. Näyttely kertoi Neuvostoliitossa 1920-30-luvuilla julkaistuista suomenkielisistä kirjoista. Suomen Pietarin pääkonsulaatissa on jo jonkin aikaa toiminut Studia Generalica –niminen luenstosarja. Siitä on tänä vuonna tullut todella suosittu.

Usp:n Itä-Euroopan aluekokous pidetään 3. joulukuuta Tartossa. Siinä mm. alustavasti käsitellään mahdollisia yhteisä aloitteita tulevaan usp:n varsinaiseen kokoukseen.


Wladimir Kokko
usp:n varapuhemies
Pietari, 18.11.2011



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 16.1.12 Webmaster