Ulkosuomalaisparlamentti

Yleiskatsaus USPn istunnosta

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) 7. varsinainen istunto pidettiin Helsingissä 26-27.10. Yli 130 delegaattia ja noin 30 tarkkailijaa ottivat osaa keskusteluihin, jotka perustuivat 35 lähetettyyn aloitteeseen. Osanottaja- ja aloitemäärät olivat huomattavasti pienempiä kuin vastaavat luvut edellisessä istunnossa vuonna 2010.

Ennen ulkosuomalaisparlamentin yleistä istuntoa puhemiehistö kokoontui keskiviikkona 24.10 valmistelemaan istuntoa. Kokouksen alussa Tarja Rantala, projektipäällikkö, työ- ja elinkeinoministeriö, kertasi hallituksen uuden ulkosuomalaispoliittisen ohjelman. Puhemiehistö oli saanut jo aiemmin mahdollisuuden kommentoida sitä. Varapuhemiesten raportointialueet istunnossa jaettiin. Puhemies Ville Itälä hehkutti kahta asiaa, Suomi-koulujen ja kirjeäänestyksen tärkeyttä.

Torstaina 25.10 kaikki kahdeksan USPn aluetta pitivät aluekokouksensa, joissa alueet valmistautuivat istuntoon. Alueen osanottajat jaettiin kiinnostuksensa mukaan eri valiokuntiin. Kanadan delegaateista neljä otti osaa seniorivaliokunnan keskusteluihin, kaksi poliittisten ja virallisten asioiden valiokuntaan, kaksi yhdistettyyn nuoriso- ja opetusvaliokuntaan, ja yksi kumpaankin sosiaali- ja yhdistettyyn finanssi- ja tiedotusvaliokuntaan. Kanadan alueen pöytäkirja löytyy osoitteesta usp.fi

Torstaina oli myös juhlajumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa. Juhlasaarnan piti ulkosuomalaisten piispa, Tapio Luoma Espoon hiiippakunnasta. Erittäin täyteen torstain ohjelmaan oli myös pakattu kolme seminaaria, eli seniori, moni-kulttuurin ja moni-uskontoiset perheet, ja ulkosuomalaiset resurssina suomalaisessa liiketoiminnassa maailmalla. Illan vastaanotto Kanadan suurlähettilään Chris Shapardanovin luona jouduttiin perumaan suurlähettilään sairastumisen vuoksi.

Suomen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö avasi perjantaina varsinaisen istunnon. Entisenä ulkosuomalaisena hän oli hyvin tietoinen 1,3 miljoonan ulkosuomalaisten määrästä ja ulkosuomalaisparlamentin yli 500 jäsenjärjestöstä 37 maassa. Presidentti tiesi myös, että äänestyshalukkuutta ulkomailla on, mutta äänestäminen on joskus käytännön syistä hankalaa. Suomesta hän mainitsi ylpeästi, että Global Competitiveness -raportin mukaan Suomi on kolmanneksi paras maa, jossa yhteiskunta toimii ja on vakaa. Fund of Peace tutkimuksen mukaan Suomi on maailman vähiten epäonnistunut valtio. Ulkosuomalaisilla on tärkeä rooli Suomen ja suomalaisen kulttuurin ja kielen lähettiläinä.

Istunnon lopetti eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Puheessaan hän sanoi, että äänioikeus ja sen helppo käyttö ovat kansanvallan perusasioita. Siksi toimet ulkomailla olevien äänestysmahdollisuuksien helpottamiseksi ovat tärkeitä. Kauppalehti julkaisi lyhennelmän Heinäluoman puheesta heti sen loputtua.

Puhemies Itälä totesi loppupuheessaan, että kirjeäänestyksen saamisen myötä monet muutkin asiat selviävät. Äänestysmahdollisuuksien parantumisen myötä puolueet ja eduskunta tulevat valvomaan ulkosuomalaisten etuja ja oikeuksia paremmin.

Veli Niinimaa




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 31.10.12 Webmaster