Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentti

Itä-Eurooppa, touko-lokakuu 2012

ALUERAPORTTI

Kesäaikana 2012 suomalaistoiminta Itä-Euroopassa oli vilkasta. Virossa ja Venäjällä pidettiin inkerinsuomalaisten kesäjuhlat ja ne menivät hyvin. Kulttuuritoiminta on kehittynyt muutenkin eteenpäin, mm. yhteistyössä niin Suomessa toimivien kansalaisjärjestöjien kanssa kuin eri inkeriläisliittojen välillä.

Syyskuussa Inkerissä ja Karjalassa on alkanut uusi suomen kielen opetuksen lukuvuosi ja se on todella laajanmittaista. Inkeriläisliittojen yhteydessä Inkerissä ja Karjalassa parasta aikaa suomea opiskelee eri tasoisilla kursseilla noin 600 aikuista.

Itä-Euroopan ulkosuomalaiset on edustettu hyvin myös tulevassa ulkosuomalaisparlamentin 7. varsinaisessa istunnossa, meillä on toisesksi suurin porukka siinä.

Syyskuun alussa Unkarin Siófokissa pidettiin suomalais-ugrilaisten kansojen 6. maailmankongressi. Inkerinsuomalaisilla oli siellä oma demokraattisesti valittu yhdeksän hengen valtuuskunta, johon kuuluivat edustajat Venäjältä, Virosta ja Suomesta. Mainitsin viime alueraportissani, että suomalaisten lukumäärä Venäjällä on dramaattisesti pudonnut (miinus 40% kahdeksassa vuodessa).
Maailmankongressissa, jonka avajaispäivänä puheen pitivät Unkarin, Suomen ja Viron presidentit sekä Venäjän kulttuuriministeri, kävi ilmi, että tämä ei ole vain meidän ongelma. Virolaisten lukumäärä Venäjällä putosi samaan aikaan 36%:lla, karjalaisten määrä 35%:lla, vepsäläisten 29%:lla. Vielä nopeammin vähenee äidinkielen taitoisten lukumäärä, esim. Karjalan tasavallassa karjalaa osaa alle 3% paikallisväestöstä. Näin suomalais-ugrilaiset kielet muuttuvat Venäjällä eksoottisiksi.

Siófokissa tarkkailijana Karjalan edustustoon kuului myös inkerinsuomalainen Aleksanteri Hutilainen, tasavallan päämies, presidentti Putin on nimittänyt hänet virkaan toukokuussa.

Samoin huomaa, että inkerinsuomalaisten toiminta niin Venäjällä kuin Virossa on edellisiin vuosiin verrattuna heikennyt. Yhä vaikeammin on järjestää kesäjuhlat, yhä vähemmän meitä on suomalaistoiminnassa mukana, yhä useammin inkeriläisliittojen paikallisjärjestöjen toiminta sammuu. Taas suomensuomalaisten toiminta Virossa on nousussa, esim. vain Tartossa nykyään toimii 3 usp:n sääntöjen ratifioinutta suomensuomalaisten järjestöä. Olen varma, että jo lähivuosina painopiste ulkosuomalaistoiminnassa Itä-Euroopassa alkaa siirtyä suomensuomalaisten järjestöjen suuntaan.

Järjestöasioista on lisättävä, että Virossa on tapahtunut muutoksia. Toivo Kabanen ei ole enää Viron inkerinsuomalaisten puheenjohtaja, hänen seuraajana on Silvi Labbi Võrusta. Toivo jatkaa kuitenkin Viron inkerinsuomalaisten kansallis-kulttuurisen vähemmistökansan edustuston puheenjohtajana ja tulee osallistumaan istuntoomme. Karjalasta ei saa edelleenkään vastakaikkua, Vadim Byrkland on jäänyt kenellekään vastaamaatta eikä mitään selittämättä.

35:sta aloitteesta tulevaan varsinaiseen kokoukseen vain kaksi on tullut Itä-Euroopasta. Niistä toiseen haluaisin kiinnittää huomiotanne. Ehdotetaan, että esim. 23. marraskuuta julistettaisiin ulkosuomalaisten vaikka liputuspäiväksi suomalaisessa kalenterissa. Pyytäisin tähän muidenkin aluekokouksien ja ulkosuomalaisyhteisöjen kannatusta.


Wladimir Kokko
usp:n varapuhemies
Pietari, 16.10.2012



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 22.11.12 Webmaster