Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentti

Itä-Eurooppa, lokakuu 2012 – huhtikuu 2013

ALUERAPORTTI

Lokakuussa 2012 pidetyn ulkosuomalaisparlamentin varsinaisen istunnon tuloksiin Itä-Euroopan suomalaisjärjestöt ovat tyytyväisiä. Niiden edustusto istunnossa oli runsaslukuinen ja kaksi alueelta tullutta aloitetta meni läpi. On tärkeää, että suomalaisviranomaisten reaktiota odottamatta esim. tuo inkeriläisarkistoasia etenee itsestään. Tallinnan inkeriläisseura on järjestänyt rahoitusta arkistohanketta varten ja tekee järkevää työtä tällä kentällä. Tartossa on valmistumassa kirja paikallisen inkeriläisseuran historiasta ja Pietarissa valmistellaan inkerinsuomalaisten kansallisliikkeelle omistettuja näyttelyjä. Myös istunnon hyväksymä päätöslauselma YKI:n suorittamisesta Suomen ulkopuolella herättää meillä kiinnostusta.

Virossa ulkosuomalaistoiminnassa tapahtuu tärkeitä muutoksia. Suomensuomalaisten järjestöjen lukumäärä kasvaa ja yhteistyö niiden välillä vahvistuu. Kevättalvella pohdittiin jopa Viron suomalaisten liiton perustamista muttei sitä ole ainakin toistaiseksi tehty. Viron inkerinsuomalaisten liiton (VIL:n) kanssa yhteistoiminta myös kehitetään. Käytännössä VIL:n ulkopuolelle jäänyt Toivo Kabanen on yhä aktiivinen, hänen johtaman Inkerinsuomalaisten kansallis-kulttuurisen autonomian lisäksi perustettiin Suomalaisen kulttuurin kehittämissäätiö, molempien järjestöjen kautta Viron valtio kanavoi omaa rahatukea suomalaistoimintaan. On syntynyt ristiriitainen tilanne, kun jäsenistö on toisissa yhteisöissä, mutta niiden on anottavaa tukea toisten järjestöjen (Kabasen) kautta. Kyllä se tiettyä jännitettä aiheuttaa.

Suomalaistoiminnan asianomaiseen menoon mielestäni voi vaikuttaa juuri usp. Ymmärtääkseni kaikki tahot pyrkivät sopuun ja yhteistyöhön. Usp:n seuraava aluekokous sen takia pidetään 29. kesäkuuta Haapsalussa, jossa VIL silloin pitää omat kesäjuhlat, jossa asuu varahenkilöni Markku Lehtonen ja jossa on sitä suomensuomalaisten toimintaa.

Yhteistyö inkerinsuomalaisten ja suomensuomalaisten järjestöjen välillä vahvistuu myös Pietarissa. Ehkä paras esimerkki on se, että Inkerin Liiton aikuisten kieliryhmät opiskelevat iltaisin Pietarin suomalaisen koulun tiloissa.

Petroskoista uutisia suomalaistoiminnasta ei saada valitettavasti Vadim Byrklandilta (Karjalan suomalaisten Inkeri-liitolta) vaan median kautta. Maherra Aleksanteri Hutilainen tekee paljon kehittääkseen tasavallan taloutta ja saadakseen mm. suomalaista pääomaa Venäjän Karjalaan. Joulukuussa koeajettiin jopa uusi matkustajajuna Petroskoi-Joensuu. Kehitys kansallispolitiikassa kuitenkin huolestuttaa jatkuvasti. Pertoskoin yliopistossa ei ole enää suomalais-ugrilaisten kielten tiedekuntaa lukuvuoden alusta alkaen, nyt se on vain filologisen tiedekunnan laitos. Samoin Periodika kustantamo, joka aikaisemmin oli erikoistunut suomen ja karjalan kielisen kirjallisuuden julkaisemiseen on menettänyt tämän erikoisstatuksen. Siis Karjalan tasavallassa on inkeriläispaluumuuton takia yhä vähemmän suomalaisia ja se muuttuu yhä vähemmän suomenkieliseksi.

Inkerinmaalla valmistaudumme isoon juhlintaan lokakuun alussa 2013. Sillon tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Hatsinan lähellä sijaitsevaan Kolppanaan perustettiin opettajaseminaari. Siitä on tullut myöhemmin inkerinsuomalaisten älymystön kehto. Kaikki inkeriläis-kansallisliikkeen alunpanijat olivat Kolppanan seminaarin kasvatteja. Samoin Inkerin Liitto täyttää 25 vuotta. Suunnitelmien mukaan vietetään 4 merkkivuoden juhlapäivää 3.-6. lokakuuta. Juhlinnat sisältävät kolme näyttelyä, kansanpukutyöpajan, dokumenttifilmien festivaalin, tieteellisen konferenssin, linja-autokierroksia maaseudulla, pääjuhlan konsertteineen, jumalanpalveluksen Kolppanan kirkossa ja muistolaatan paljastamisen. Asiassa olemme mukavasti päässeet yhteistyöhön paikallisviranomaisten kanssa. Pikku hiljaa merkkivuoden juhlinnan isohko budjettikin alkaa järjestyä. Juhliin tulevat inkeriläisjärjestöjen johtajat neljästä maasta, historiamme parhaat tutkijat, Suomen Pietarin pääkonsulaatin edustajia, korkeat paikalliset virkamiehet.

Sen yhteydessä haluaisin kutsua myös Suomi-Seuran ja usp:n edustajia meille juhlimaan lokakuun alussa 2013. Muistaakseni Suomi-Seuran delegaatio ei ole käynyt Pietarissa jo moneen vuoteen eikä Hatsinassa kai koskaan. Tervetuloa!


Wladimir Kokko
usp:n varapuhemies
Pietari, 5.4.2013



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 24.4.13 Webmaster