Ulkosuomalaisparlamentti

Yhteenveto ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokouksesta

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö piti syyskokouksensa Helsingissä torstaina ja perjantaina 10. – 11.10.2013. Kokous oli uuden puhemies Jarmo Virmavirran ensimmäinen kokous sen jälkeen, kun hänet valittiin Suomi-Seuran puheenjohtajaksi huhtikuussa 2013. Suomi-Seuran puheenjohtaja toimii myös ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä.
Asialistalla oli tällä kertaa sekä tapaamisia ajankohtaisissa ulkosuomalaisasioissa että sisäistä pohdintaa ulkosuomalaisparlamentin työstä ja tulevaisuudesta.
Kirjeäänestysasiaa lähdettiin tällä kertaa edistämään eduskunnassa keskustelemalla eri eduskuntapuolueiden ryhmänjohtajien kanssa. Oikeusministeriön kanssa on pitkään käyty keskusteluja hallituksen esityksestä kirjeäänestyksen sallimisesta ulkosuomalaisille mutta viime kevään keskustelujen lopputulos oli, että vaikka tahtoa projektiin olisi, rahaa ei ole. Vaihtoehdoksi jäi ajaa asiaa eduskunnan kautta ja näistä mahdollisuksista keskusteltiin eduskuntapuolueiden kanssa torstaina. Ymmärrystä asiaan löytyi kautta linjan ja työtä jatketaan nyt ryhmäpuheenjohtajien avustuksella eduskunnassa syksyn aikana.
Ulkosuomalaisparlamentti haluaa myös pitää Suomeen takaisin muuttaneiden tai muuttoa harkitsevien puolta. Paluumuuttajien haasteista ja esteistä keskusteltiin Uudenmaan liitolle raportin tehneen Heli Halla-ahon kanssa. Vaikka paluumuuttaja törmää moneen byrokraattiseen käytäntöön kun hän palaa Suomeen, suurimmat esteet ovat kuitenkin asennepuolella. Vaikka juhlapuheissa puhutaan ulkomaankokemuksen tärkeydestä, moni paluumuuttaja saa liian usein kuulla ulkomaanoleskelunsa olleen haittana urallaan tai ulkomailla hankitun koulutuksensa peräti olevan hämärä. Suomalaisesta paluumuuttajasta tulee välinputoaja kun on ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen vieraantunut Suomesta mutta kuitenkin kieltä osaava ja ”suomalainen”.
Opetusministeri Krista Kiurulle annettiin lyhyen tapaamisen aikana tietoa Suomi-koulujen rahoitustilanteesta. Painotettiin myös, että kaikki ulkosuomalaislasten ja –nuorten parissa tekevät tahot joutuvat tahtomattaan kilpailutilanteeseen keskenään kun rahoitus on niukkaa ja epävarmaa.
Lokakuun lopussa astuu voimaan EU:n niin sanottu potilasdirektiivi. Suomessa direktiiviä aletaan soveltaa 1.1.2014. Se tuo EU-kansalaisille mahdollisuuden hakea terveyspalveluita myös toisesta EU-maasta ja saada korvauksia jälkeenpäin samoilla ehdoilla kuin omassa asuinmaassaan. Tästä ja muista Kelan vaikutuksesta ulkosuomalaisiin ja paluumuuttajiin, keskusteltiin Kansaneläkelaistoksen kanssa.
Suomi-Seuran johtokunta on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on miettiä seuran tulevaisuutta ja toimintaa. Tämän työn yhteydessä pohdittiin myös ulkosuomalaisparlamentin tulevaisuutta ja työtapoja pitkään ja hartaasti. Ulkosuomalaisparlamentin näkökulmasta erityisen tärkeänä pidettiin järjestöjen mukaan saaminen toimintaan.
Sihteeristö laatii kokouksesta pöytäkirjan. Yhteenveto julkaistaan piakkoin puhemiehistön omalla kotisivulla.



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 17.10.13 Webmaster