Ulkosuomalaisparlamentti

Etelä- Euroopan, Lähi- idän ja Afrikan alueen

RAPORTTI

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön
kokouksessa Helsingissä 10-11. 10. 2013.


Tämä raportti perustuu niihin saatuihin vastauksiin, jotka sain syksyllä 2013 alueen suomalaisyhteisölle lähettämäni Tiedotuskirjeen 2/2013 kysymyksiin jäsenyhteisöille.
Kirjeessä halusin uudelleen tarkistaa yhteisöjen yhteystiedot ja –henkilöt sekä jäsenmäärät. Samoin pyysin kuvaamaan yhteisön toimintaa ja mahdollisia esiin tulleita ongelmia.
Kysyin myös miten Ulkosuomalaisparlamentti parhaiten voisi olla tukena yhteisön toiminnassa.

Valitettavasti palaute oli odottamattoman vähäistä. Tämä raportti perustuu saatuihin vastauksiin, puhelin- ja sähköposti- yhteydenottoihin, sekä kokemukseeni ulkosuomalaisen yhdistyksen puheenjohtajana.

Lähetin Tiedotuskirjeen saamiini sähköpostiosoitteisiin. Muutama osoite osoittautui virheelliseksi ja palautui. Sain myös muutaman korjauksen osoitteisiin.

Suomalaisyhteisöjen toiminnassa oli merkittäviä eroja. Jäsenmäärä pienimmillään 15 oli ja suurimmillaan yli 1000. Monet yhteisöt eivät olleet rekisteröityjä, jotkut olivat suomalaisia yhdistyksiä ja toiset, kuten Algarven Suomi- Seura, olivat rekisteröityneet asemamaahansa.

Suurimpina ongelmina koettiin vetäjien puute, oli vaikea saada ihmisiä toimimaan yhteisten asioiden puolesta. Aina ei henkilökemiakaan ollut paras mahdollinen.

Asioina, joihin toivottiin USP:n apua, voitiin todeta muutama jo tutuksi tullut ongelma. Toivottiin edelleen nopeaa ja myönteistä päätöstä kirjeäänestykseen. YLE- veron epäoikeudenmukaisuus puhutti lähes kaikkia vastaajia. Usean alueemme suomalaisista maksaa veronsa Suomeen ja sen yhteydessä tästä vuodesta alkaen myös YLE- veron. Tälle verolle ulkosuomalainen ei saa haluamaansa YLE:n palvelua.
Suomi- koulujen rahoituksen turvaaminen oli huolena useissa vastauksissa.
Useissa vastauksissa korostettiin kahden suuntaisen tiedottamisen tärkeyttä.

Espanjan Aurinkorannikolta sain viestin, jossa esitettiin muutamia asioita USP:n puhemiehistölle:
- Espanjassa asuvien suomalaisten passipalveluita ei saa huonontaa
- Suomen ja Espanjan verosopimus palvelee nykyisellään sekä yksilön että valtion etuja, sitä ei saa muuttaa.
- Espanjassa asuvien suomalaisten oikeus lääkäripalveluihin ja KELA- korvauksiin tulee selvittää niin, että kaikissa KELAn paikallistoimistoissa osataan asia ratkaista samalla tavalla; mehän maksamme sairausvakuutusmaksun Suomeen, mutta kuulemamme mukaan yksittäisiä negatiivisia korvauspäätöksiä tehdään vaihtelevasti

Varmasti useimmissa alueemme suomalaisyhteisöissä on koettu KELAn päätösten epäyhtenäisyys.

Eurooppalainen Sairasvakuutuskortti toimii Suomessa kohtuullisesti hoidettaessa akuutteja sairaustapauksia. Tosin useissa apteekeissa ei tunneta em. kortin antamaa mahdollisuutta KALA- korvauksiin. Tästä voisi apteekkeja informoida.

Euroopan ja koko maailmaa koetteleva taloustilanne aiheuttaa liikehdintää alueemme suomalaisten keskuudessa. Erikoisesti Portugalin valtion 10- vuotta vanha laki maahan muuttavien eläkeläisten 10-vuoden verovapaudesta, aiheuttaa lukuisia yhteydenottoja meille Portugalissa asuville suomalaisille. Tiedusteluja on tullut koti-Suomesta, Marokosta ja Espanjasta.
Tietoomme ei ole tullut ainuttakaan myönnettyä varovapautta.
Alueemme valtioiden taloustilanne on aiheuttanut verojen ja maksujen korotuksia näissä maissa.
Ainakin moni Algarvessa asuva ja residenssin omaava suomalainen on siirtänyt kirjansa takaisin Suomeen ja nauttii entiseen tapaan asuinmaansa vielä edullisista elinkustannuksista ja ilmastosta.

Helsingissä 10.10.2013

Raimo Luokomaa
Etelä-Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan
alueen puhemies



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 20.11.13 Webmaster