Ulkosuomalaisparlamentti

USP Keski-Euroopan raportti 10.10.2013 – 8.5.2014

Toiminta alueella

USP:n toiminta Keski-Euroopan alueella on ollut talven aikana vilkasta. Edellisen puhemiesten kokouksen jälkeen alueen puheenjohtaja on vieraillut Varsovan Suomi-koulussa ja Varsovan suurlähetystössä, sekä Rotterdamin Suomi-koulussa. Vierailut ovat olleet antoisia ja poikineet mm. kutsun pitää seuraava aluekokous Varsovan suurlähetystön tiloissa.

Alueen aktiivien määrä on tällä hetkellä 70-80 henkilöä. Viimeisten parin vuoden aikana uusia aktiiveja on tullut mukaan lähes kaikista alueen maista, mainittakoon tässä Belgia, Saksa, Hollanti, Iso-Britannia ja Puola. Nuorempien, alle 30- ja alle 40 –vuotiaiden aktiivien osuus kaikista aktiiveista on niin ikään noussut. Moni suomalaisyhteisö ja Suomi-koulu on kuitenkin vielä täysin USP:n toiminnan ulkopuolella. Lisää tiedotustyötä tarvitaan näidenkin yhteisöjen saamiseksi USP:n toimintaan mukaan.

Keski-Euroopan alueelle on muodostunut noin 40 henkilön todella aktiivinen ydinporukka, joka osallistuu aina aluekokouksiin ja pitää niiden välillä yhteyttä sähköpostilla ja Facebookin välityksellä sekä toisiinsa, että alueen puheenjohtajaan ja varapuheenjohtajaan. He ovat todella kiinnostuneita USP:n toiminnan tulevaisuudesta ja kehityksestä, ja tekevät runsaasti töitä sen toiminnan hyväksi. Tämä on todella ilahduttavaa ja inspiroi myös puheenjohtajaa työskentelemään entistäkin ahkerammin. Alueen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan välit ovat lämpimät ja yhteistyö toimii oikein hyvin.

Aluekokous 2014

Vuoden 2014 aluekokous järjestettiin 4.-5. huhtikuuta Manchesterissä. Sen yhteydessä järjestettiin myös perinteinen Senioriseminaari ja kaikkien aikojen ensimmäinen Suomi-kouluseminaari. Yhteensä kokousviikonlopun tapahtumiin saapui noin 50 osallistujaa kuudesta eri maasta. Kaikki kokoukset sujuivat erittäin hyvin.

Senioriseminaarissa käytiin vilkasta keskustelua Keski-Euroopan alueen senioriverkostosta ja sen tulevaisuudesta. Seminaarissa päätettiin (ainakin tällä erää) jättää toiminnan tavoitteellisuus vähemmälle ja suhtautua Senioriseminaareihin enemmäkin keskustelutilaisuuksina, joissa vaihdetaan mielipiteitä, keskustellaan yhteisistä asioista ja tarjotaan vertaistukea puolin ja toisin ulkosuomalaisvanhusten parissa työskentelevien kesken. Yleinen mielipide oli, että Senioriseminaareja pidetään erittäin tärkeinä ja niiden järjestämistä halutaan ehdottomasti jatkaa.
Ensimmäinen Suomi-kouluseminaari sujui niin ikään erinomaisesti. Paikalle saapui noin parinkymmenen Suomi-koulujen toiminnasta kiinnostuneen innostunut joukko. Toisin kuin Senioriväki, Suomi-koulujen toimijat toivovat toiminnalta nimenomaan tavoitteellisuutta ja tuloksia. Seminaari aloitettiin Münchenin Suomi-koulun esityksellä, jossa he kertoivat toiminnastaan. Yhtenä suuremmista Suomi-kouluista Münchenin Suomi-koululla oli paljon neuvoja ja ideoita pienempien ja uudempien Suomi-koulujen toimintaan.

Suomi-kouluseminaarin toinen puhuja oli Klaus Ståhlberg Belgian Suomi-koulusta. Hän esitteli seminaariväelle Belgian Suomi-koululle kehittämäänsä interaktiivista nettiympäristöä. Olemme kiinnostuineita tutkimaan mahdollisuuksia kehittää tällaista nettiympäristöä pidemmälle ja niin, että samaa ympäristöä voisi käyttä useampi Suomi-koulu. Silloin lasten, vanhempien ja opettajien mahdollisuudet olla yhteydessä toisiinsa olisivat monenkertaiset ja näin voitaisiin saavuttaa uusia ulottuvuuksia Suomi-koulujen välisessä yhteistyössä. Klaus Ståhlberg kehittää lähitulevaisuudessa testiympäristön, jossa Suomi-kouluseminaarissa mukana ollut testiryhmä voi kokeilla sen käyttämistä. Palaute tästä ensimmäisestä Suomi-kouluseminaarista oli pelkästään positiivista ja niiden järjestämistä päätettiin jatkaa.

Tulevaisuus

USPKE:n seuraava aluekokous pidetään 6.-7.2. Varsovan Suomen suurlähetystön tiloissa. Tämän kokouksen yhteydessä ei järjestetä seminaareja, vaan sen tarkoitus on työstää yhdessä aloitteita vuoden 2015 täysistuntoon. Aloiteideat lähetetään etukäteen alueen puheenjohtajalle ja niiden perusteella osallistujat jaetaan ryhmiin työstämään eri aihealueiden aloitteita. Lopuksi aloitteet kootaan yhteen yhdessä.
Vuoden 2015 toinen aluekokous pidetään Helsingissä juuri ennen täysistuntoa. Siellä valitaan myös uudet/jatkavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja alueelle. Itse olen ilmoittanut halukkuudestani jatkaa puheenjohtajana toisen kauden, mutta myös toivottanut tervetulleeksi uudet ehdokkaat. Toistaiseksi kukaan muu ei ole ilmoittanut olevansa kiinnostunut tehtävästä. Alueen varapuheenjohtaja on ilmoittanut halukkuudestaan väistyä tehtävästään. Yksi henkilö on jo epävirallisesti ilmoittautunut varapuheenjohtajaehdokkaaksi.
Toukokuun 2015 aluekokouksen yhteydessä järjestetään Seniori- ja Suomi-kouluseminaarit.

Haasteet

Yhteisenä haasteena alueellamme on edelleen suomalaissenioreiden tulevaisuus (esim. pula suomenkielisistä hoitajista) ja Suomi-koulujen rahoituksen vähyys. Sisäisenä haasteena on viime aikoina tullut esiin porukkamme mahdollisesti liiallinenkin jakautuminen ”senioreihin” ja ”Suomi-koululaisiin”. Henkilökohtaisesti koen tärkeänä, että muistamme pysyä yhtenäisenä ryhmänä ja tiedostamme, että molemmilla ryhmillä on myös annettavaa toisilleen ja että molemmat ryhmät ovat yhtä tärkeitä. Puheenjohtajana tiedostan tämän haasteen ja suunnittelen tulevaisuuden toimintaa niin, ettei siitä muodostuisi ongelmaa.

Kaiken kaikkiaan olen ylpeä alueestamme ja sen aktiivisista toimijoista. Minun silmissäni USP:n toiminnan tulevaisuus sekä Keski-Euroopan alueella että maailmanlaajuisesti näyttää lupaavalta.


Kati Hognes (Belgia)
Varapuhemies/puheenjohtaja
USP Keski-Eurooppa



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 19.5.14 Webmaster