Ulkosuomalaisparlamentti

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI (USP)

- kaikkien ulkosuomalaisten yhteinen linkki suomalaiseen yhteiskuntaan

Ulkosuomalaiset ovat voimavara Suomelle. He tekevät Suomea ja suomalaisuutta tunnetuksi maailmalla, ja tuovat ulkomailla oppimiaan tietoja ja taitoja Suomeen. Suomelle on tärkeää tämä vuorovaikutus, että ulkosuomalaisten siteet kotimaahansa eivät katkea ja että yhteys suomalaiseen yhteiskuntaan säilyy.

Ulkosuomalaisparlamentti perustettiin vuonna 1997. Ulkosuomalaisparlamentti on maailmalla asuvien suomalaisten yhteistyöfoorumi jossa päätetään yhdessä tärkeäksi koetuista asioista. USP on myös kanava, jota kautta ulkosuomalaisten yhteiset päätökset välittyvät Suomen valtiolle ja järjestöille. USP on lisäksi vaikuttaja, joka huolehtii, että ulkosuomalaisten näkökulmat huomioidaan julkishallinnon päätöksiä tehtäessä.

USP:n 10. istunto kokoontuu 11.-12. kesäkuuta 2020 Finlandia-talossa Helsingissä. Lue tulevasta istunnosta TÄSTÄ.
Finlandia-talo Näkymä Töölönlahdelta, kuva: Katri Pyynönen


Edellinen USP:n istunto kesäkuussa 2017 oli 20-vuotisjuhlaistunto. Tuolloin USP:n sihteeristönä toimiva ulkosuomalaisten asiantuntija-, palvelu- ja neuvontajärjestö Suomi-Seura ry täytti 90 vuotta. Suomi-Seura on ulkosuomalaisten ainoa edustaja ja edunvalvoja Suomessa. Hallituksen ulkosuomalaispoliittinen ohjelma vuosiksi 2017-2021 linjaakin, että ulkosuomalaisparlamentin toiminta on turvattava. Suomi-Seuran ja USP:n Hallitusohjelmatavoitteet 2019 vetoavat, että tämä kirjataan hallitusohjelmaan ja resurssoidaan osaksi valtion talousarviota.

Ulkosuomalaisparlamentin toiminta perustuu ulkosuomalaisyhteisöjen tekemiin aloitteisiin ja ulkosuomalaisyhteisöjen edustajien täysistunnossa Helsingissä hyväksymiin päätöslauselmiin. Parlamentin istunto kokoontuu noin 2-3 vuoden välein. Parlamentin aloitteesta on saatu aikaan merkittäviä parannuksia, kuten kaksoiskansalaisuus (2003) ja kirjeäänestysoikeus ulkomailla oleskeleville ja asuville (2017, käyttössä 2019 lähtien).


Osallistua voivat kaikki maailmalla toimivat ulkosuomalaisyhteisöt vahvistamalla USP:n säännöt. Olet tervetullut mukaan riippumatta siitä, onko sinulla Suomen passia vai ei. Mukaan tuloon riittää toiminta parlamentin säännöt vahvistaneessa ulkosuomalaisyhteisössä. Toimintaan ei sisälly taloudellisia etuja tai velvoitteita. USP on poliittisesti sitoutumaton. Säännöt on vahvistanut 538 ulkosuomalaisyhteisöä 36 maasta.

Lataa tästä USP_haitariesite_2019 (pdf)  

USP:n puhemiehistö ja sihteeristö Suomi-Seura ry toivottavat suomalaisille ja Suomen ystäville kaikkialla maailmassa hyvää itsenäisyyden satavuotisjuhlaa!

100;_Suomen_lippua 100 lasta nostaa 100 lippua, Kauppatori, Helsinki 5.12.2017

Onnittelemme teitä kaikkia tuhansista juhlavuoden tapahtumista yli sadassa maassa kuudella mantereella, kirjoittaa Suomi-Seura ry.

Uudelle itsenäisyyden vuosisadalle siirtyessä käännämme katseet tulevaan. Itsenäisyyspäivän mediakirjoitus ehdottaa, että yhteys ulkosuomalaisiin tulisi vahvistaa lainsäädännöllä: Itsenäisyyspäivän kirjoitus 2017 (doc)  

Eduskunta hyväksyi kirjeäänestyksen ulkosuomalaisille!

Vaalilaki

Suomalainen demokratia kansainvälisessä maailmassa vahvistui tiistaina 21.11.2017, kun eduskunta antoi ulkosuomalaisille ja vaalien aikaan ulkomailla oleskeleville oikeuden äänestää kirjeitse. Suomen olosuhteissa historiallinen vaalilain muutos saattaa ulkosuomalaiset yhdenvertaiseen asemaan äänestystilanteessa. Kirjeäänestys helpottaa äänestysolosuhteita ja nostaa äänestysaktiivisuutta. Ulkosuomalaisparlamentti ja sen sihteeristö Suomi-Seura ry ovat kampanjoineet 17 vuotta kirjeäänestyksen puolesta. Laki astuu voimaan presidentin allekirjoituksella 1.11.2018 jolloin kirjeitse voi äänestää jo eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2019. Lisää kohdassa Ajankohtaista

Tasavallan presidentin juhlavuoden tervehdys ulkosuomalaisille Suomen 100-vuotisjuhlavuonna

2017;_TP_tervehdys

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tehnyt ulkosuomalaisille videotervehdyksen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden johdosta.

Video on julkaisuvapaa heti. Sen voi esittää esimerkiksi ulkosuomalaisten itsenäisyyspäivän juhlissa ja muissa juhlavuoden tapahtumissa. Videon voi myös jakaa tai ladata esimerkiksi ulkosuomalaisten omiin Facebook-ryhmiin tai upottaa verkkosivuille. Videosta on versio tekstitettynä sekä ruotsiksi että englanniksi, saksaksi tekstitys on tulossa. Alla latauslinkit Youtubesta ja Dropboxista.

Videotervehdys on Youtubessa ruotsiksi tekstitettynä (linkki jaettavaksi: https://youtu.be/EXOiCFmhWKw) ja englanniksi tekstitettynä (linkki: https://youtu.be/Gi1pvWWhxIw).

Videotervehdyksen voi myös ladata Dropboxista. Videon koko 383 MB, tiedostomuoto mp4. Jos video näytetään yleisölle, se kannattaa ensin ladata omalle koneelle.
- video, tekstitys ruotsiksi: text på svenska
- video, tekstitys englanniksi:
subtitles in English

Tasavallan presidentin tervehdys tekstinä (suomeksi): 2017_TPNiiniston_tervehdys (pdf)

Republikens presidents hälsning som text (på svenska): 2017_RPNiinistos_hälsning (pdf)

Greeting from the President of the Republic in text (English): 2017_PRNiinistos_greeting (pdf)  

Ulkosuomalaisparlamentin vuoden 2017 istunto menestys

USP:n 9. istunto 16.-17. kesäkuuta 2017 oli myös 20-vuotisjuhlaistunto. Istunto 2017 hyväksyi 56 päätöslauselmaa ulkosuomalaisille tärkeistä asioista. Istunnon käsiteltäväksi jätettiin 74 aloitetta. Samankaltaisen yhdistämisten jälkeen istunnon käsiteltäväksi meni 55 aloitetta. Lisäksi täysistunto lähetti yhden aloitteen kulttuurivaliokuntaan. Päätöslauselmat 2017 luovutetaan aina kolmella kielellä ja painettuina Suomen pääministerille, jonka kansliasta ne lähtevät lausuntokierrokselle valtioneuvostoon. Päätöslauselmat lähetetään sähköisesti kaikille USP-järjestöille.

Istuntoon ilmoittautui mukaan 193 ulkosuomalaisyhteisöä 21 maasta, lähettäen 186 edustajaa ja 74 tarkkailijaa, eli yhteensä 260 istunto-osallistujaa jolla istunnosta tuli USP:n historian kolmanneksi suurin. Tunnelmaa nostivat tasavallan presidentin tervehdys istunnolle, eduskunnan puhemiehen ja opetusministerin juhlapuheet, virkeä debatti täysistuntosalissa, kuin myös toisen päivän yllätys; Tuomiokirkon portaiden valloitus yhteistä kuorolaulua varten.

Tunnelmia ja kuvia istunnosta sihteeristömme Suomi-Seuran 14.6.2017 avautuneilla uusilla kotisivuilta tässä ja Suomi-Seuran lehden Suomen Sillan numerossa 4/2017 tässä. Istunnosta löytyy valokuvia Facebook-sivulla Ulkosuomalaisparlamentti.

Lisää: istunto lukuina, istunnon ohjelma, puheet, saapuneet aloitteet, Aloiteyhteenveto, hyväksytyt päätöslauselmat, istunnon oheisohjelmat ja pöytäkirja löytyvät 9. istunnon omalta sivulta (www.usp.fi > Toiminta > Istunto 2017). 

Puhemiehistö tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana Kultarannassa

Kultaranta_2017

Istuntoa edeltävänä päivänä tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui puhemiehistön edustajat Naantalin kesäasuntoonsa Kultarantaan. Presidentti olikin jo viitannut kutsuun Suomen Silta -lehden juhlanumeron 2-3/2017 erityishaastattelussaan. Kutsu oli hieno tunnustus
ulkosuomalaisten roolille Suomen edustajina maailmalla ja USP:n roolille sillanrakentajana heidän Suomen välillä.

Tilaisuudessa rouva Jenni Haukio luovutti Suomi-Seura ry:n vuosittain jakaman Vuoden ulkosuomalainen -tunnustuksen Suomi-kouluille. Vuoden ulkosuomalainen 2017 tunnustuksen vastaanotti Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-Idän alueen varapuhemies Katia Brunetto, itsekin Suomi-koulun opettaja. Tunnustusta juhlittiin Suomi-koulujen opettajien vuosittaisilla koulutuspäivillä Helsingissä 1.-2.8.2017 ja Suomi-kouluissa pitkin maailmaa. 

Suomi Finland 100 ja Suomi 100 Maailmalla!

Ulkosuomalaisparlamentti ja USP:n sihteeristö Suomi-Seura ry ovat mukana ulkosuomalaisten kanssa juhlimassa 100-vuotiasta Suomea ja kertomassa sen juhlinnasta meidän kaikkien yhteisen
Suomi 100 Maailmalla - Finland 100 i Världen - Finland 100 Worldwide -sivustomme kautta.

Katso, hyödynnä, tiedota: Suomi 100 Maailmalla kotisivut löytyvät tästä.

Suomi 100 Maailmalla on Suomi-Seura ry:n (ulkosuomalaisparlamentin sihteeristö), Kirkon ulkosuomalaistyön (Kirkkohallitus) ja Siirtolaisuusinstituutin yhteinen hanke. Hankettamme tukevat myös Ulkoasiainministeriö ja Merimieskirkko ry. Se osa valtiollista Suomi 100–ohjelmaa eli Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017 suomalaisille ja Suomen ystäville.

Suomi 100 Maailmalla tarkoitus on innostaa ja tukea ulkosuomalais-yhteisöjä järjestämään juhlavuoden tapahtumia ja viestimään Suomesta omissa maissaan. Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen liittyvät tapahtumat maailmalla (Suomen ulkopuolella) on myös koottu yhteiseen tapahtuma-kalenteriin. Lisäksi tarjotaan tukea ja vinkkejä ulkosuomalaisille juhlan viettoon. Hanke myös välittää Suomessa ja Suomen ulkopuolella asuville tietoa ja tunnelmia siitä, miten satavuotiasta Suomea juhlitaan maailmalla.
* Nähdään myös Suomi 100 Maailmalla omalla Facebook-sivulla.

SuomiFinland100
* Lisäksi Suomi 100 Maailmalla -hankkeemme joka on ikkuna ulkosuomalaiseen kulttuuriin, on hyväksytty osaksi valtion Suomi100-ohjelmaa jonka teema on "Yhdessä". Tälle valtion juhlavuoden Suomi 100 -toimikunnallekin kannattaa kertoa hankkeistanne koska siihen valitut hankkeet saavat oikeuden käyttää valtioneuvoston kanslian virallista Suomi 100 -tunnusta omassa viestinnässään graafisen ohjeistuksen mukaisesti. Ohessa malli heidän logostaan sinisellä pohjalla. Yksityishenkilöiden, työryhmien, yhdistysten, yritysten ja julkisen sektorin ohjelmahankkeet (kuten Suomi 100 Maailmalla) ovat osa juhlavuoden ohjelmakokonaisuuden esittelyä Suomi 100 -verkkosivuilla.  

Lippu korkealle!

- kysely ulkosuomalaisten liputuskäytännöistä

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden, Suomi-Seuran 90-vuotisjuhlavuoden ja ulkosuomalaisparlamentin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kartoitimme maailmalla asuvien suomalaisten liputuskäytäntöjä. Mitä Suomen lippu ja liputus teille merkitsee? Missä ja miten mieluiten liputatte? Kuinka tärkeäksi koette, että ulkosuomalaisuudelle olisi oma liputuspäivänsä? Kiitos kaikille 28.2.2017 mennessä sähköiseen
kyselyyn vastanneille.
Pitkäaikainen toive ulkosuomalaisten oma liputuspäivä esitettiin vuosien 2012 ja 2015 istuntojen päätöslauselmina. Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Tina Strandbergin mukaan Ruotsissa asuvilla suomalaisilla on jo oma merkkipäivänsä Ruotsin kalenterissa, mutta Suomessa ulkosuomalaisten merkitystä ei ole vastaavalla tavalla huomioitu. "Maailmalla asuvat suomalaiset tekevät suomalaisuutta tunnetuksi ja muokkaavat positiivista Suomi-kuvaa: he ovat ansainneet oman liputuspäivänsä. Liputuspäivä olisi kunnianosoitus ulkosuomalaisten tekemälle vapaaehtoistyölle sekä symboloisi kaikkien suomalaisten yhteenkuuluvuutta - asuinpaikasta riippumatta.” (Lisää kohdassa Ajankohtaista tässä.

Tiesitkö että: Suomen lippuja (pöytälippuja, eri mittaisia salkolippuja), isännänviirejä, pinssejä jne. voi tilata Suomi-Seuran tuotevälityksestä.

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

2016 Tervehdys ulkosuomalaisille yhteisöille Suomen 99. itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän 6.12.2016 juhlavastaanoton kuva: presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio 

Suomen ulkopuolella...

...asuu noin 300 000 Suomen kansalaista, joista äänioikeutettuja on 242 096 eli 5,4 % kaikista äänioikeutetuista. Ensimmäisen ja toisen polven ulkosuomalaisia jotka asuvat ulkomailla on noin 600 000. Kolmannen ja sitä useamman polven jälkeläiset mukaan lukien on ulkosuomalaisia runsaasti yli 1,6 miljoonaa.

Tämä varovainen eli varmuudella alimitoitettu arvio ulkomailla asuvien suomalaisten määrästä perustuu maakohtaisiin kansallisiin tilastoihin 28 esimerkkimaasta. Tilastot ovat pääosin vuosilta 2010-2014 ja eroavat toisistaan; esim. USA:n tilastoissa useamman polven suomalaiset voivat ilmoittaa etniseksi taustakseen suomalaisuuden(2011: 650 000), ja Ruotsin tilastoissa lasketaan 1.-3. polvi (2013: 711 000), mutta Iso-Britannian luvussa ovat mukana vain Suomen kansalaiset (2014: 14 000). Niinpä nämä luvut ovat turvallisia käyttää sillä ne perustuvat virallisiin tilastoihin. 

Täysistunto 2015 oli menestys!

Kiitos kaikille 125 ulkosuomalaisyhteisölle 21 maasta jotka osallistuivat ulkosuomalaisparlamentin 8. täysistuntoon 22.-23.5.2015 Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Mukana oli 140 näiden yhteisöjen edustajaa ja 47 virallista tarkkailijaa.

Istunnon hyväksymät 41 päätöslauselmaa luovutettiin 27.10.2015 pääpääministeri Juha Sipilää sijaistaneelle valtiosihteeri Paula Lehtomäelle, lähetettäväksi pääministerin kansliasta lausuntokierrokselle valtioneuvostoon eli ministeriöihin. Tämä päätöslauselmayhteenveto sisältää puhemiehistön johdannon ja voit lukea ja tulostaa sen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tästä: Istunto 2015 (linkki myös ylempänä vasemmassa palkissa). Sieltä voit lukea lisää istunnosta ja sieltä löytyy myös istunnon pöytäkirja joka sisältää juhlapuheet ja istunnon kulun, osallistujaluettelon ja hyväksyttyjen päätöslauselmien päätökset.

Tämän ja kaikkien aiempien istuntojen päätöslauselmat löytyvät tästä: Ulkosuomalaisparlamentin päätöslauselmat. Sihteeristö vastaa mielellään kysymyksiin (yhteystiedot alla).

Päätöslauselmat ovat vahva ulkosuomalaisten ääni Suomen päättäjille.  

Ulkosuomalaisparlamentin jäsenkysely

Miten USP palvelee nykytehtävässään, toiminnassa mukana olevien ulkosuomalaisyhteisöjen edunvalvonnassa? Mitä sen työltä toivotaan tulevaisuudessa? Mitä asioita ulkosuomalaiset pitävät tärkeinä? Miten ulkosuomalaisparlamentin täysistunnon järjestelyt sujuvat? Palautetta pyydettiin myös tiedottamisesta ja tiedonkulusta. Ajankohtaista-osio kertoo USP-järjestökyselyn 2014 tuloksista.




* Sivun alkuun

90_kotisivumerkki
Avainlippu_FI


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 10.9.19 Webmaster