Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö 2017-2020

Puhemiehisto_2017-2020

Puhemiehistö. Puuttuvat: Veli Niinimaa/Kanada ja Kati Hognes/Keski-Eurooppa, jonka varahenkilö Satu Oldendorff mukana. Mukana myös: Pohjois-Euroopan edustaja Seija Sjöstedtin varahenkilö Josefin Gustafsson. Kuva: Leena Isbom 28.9.2017.

Istuntojen välillä ulkosuomalaisten edunvalvontaa hoitaa USP:n puhemiehistö. Puhemiehistö kokoontuu kaksi kertaa vuodessa Helsinkiin. Kevät- ja syyskokoustiivistelmät alla.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä toimii 25.4.2019 alkaen Suomi-Seuran puheenjohtaja Markus Aaltonen. Hän seuraa Suomi-Seuran puheenjohtajana ja näin USP:n puhemiehenä 16.4.2013 - 25.4.2019 toiminutta Jarmo Virmavirtaa. Puhemiehistön kahdeksan varapuhemiestä edustavat maailman eri alueita siten, että koko maailma on edustettuna. Myös suomenruotsalaisilla on oma varapuhemiehensä.

Australian ja Aasian varapuhemies: Michael (Mikko) Pekkala (ACT, Australia)
Varahenkilö: Risto Söder (VIC, Australia)

Itä-Euroopan varapuhemies: Sakari Neuvonen (Viro)
Varahenkilö: Wladimir Kokko (Venäjä)

Keski-Euroopan varapuhemies: Kati Hognes (Belgia)
Varahenkilö: Kari Henrik Tumelius (Iso-Britannia) (varahenkilö 1-2019 asti: Satu Oldendorff, Saksa)

Pohjois-Euroopan varapuhemies: Seija Sjöstedt (Ruotsi)
Varahenkilö: Josefin Gustafsson (Ruotsi)

Maailmalla asuvien suomenruotsalaisten varapuhemies: Barbro Allardt Ljunggren (Ruotsi)
Varahenkilö: Alexandra Hibolin (Ruotsi)

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän varapuhemies: Katia Brunetto (Italia)
Varahenkilö: Marko Suomalainen (Kreikka)

Kanadan varapuhemies: Veli Niinimaa (AB, Kanada)
Varahenkilön sijaisena 2018 lähtien: Irina Ilmokari (ON, Kanada), varahenkilö: Maarit Koivunen (ON, Kanada)

USA:n ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies: Hanna Wagner (Washington DC, USA)
Varahenkilö: Teuvo Pulkkinen (CA, USA)

 

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö 2015-2017

Istuntojen välillä ulkosuomalaisten edunvalvontaa hoitaa USP:n puhemiehistö. Puhemiehistö kokoontuu kaksi kertaa vuodessa Helsinkiin. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä toimii 16.4.2013 alkaen Suomi-Seuran puheenjohtaja Jarmo Virmavirta. Puhemiehistön kahdeksan varapuhemiestä edustavat maailman eri alueita siten, että koko maailma on edustettuna. Myös suomenruotsalaisilla on oma varapuhemiehensä.

Australian ja Aasian varapuhemies: Risto Söder (VIC, Australia)
Varahenkilö: Michael (Mikko) Pekkala (ACT, Australia)

Itä-Euroopan varapuhemies: Wladimir Kokko (Venäjä)
Varahenkilö: Markku Lehtonen (Viro)

Keski-Euroopan varapuhemies: Kati Hognes (Belgia)
Varahenkilö: Satu Oldendorff (Saksa)

Pohjois-Euroopan varapuhemies: Seija Sjöstedt (Ruotsi)
Varahenkilö: Pirkko Karjalainen (Ruotsi)

Maailmalla asuvien suomenruotsalaisten varapuhemies: Barbro Allardt Ljunggren (Ruotsi)
Varahenkilö: Alexandra Hibolin (Ruotsi)

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän varapuhemies: Katia Brunetto (Italia)
Varahenkilö: Marko Suomalainen (Kreikka)

Kanadan varapuhemies: Veli Niinimaa (AB, Kanada)
Varahenkilö: Maarit Koivunen (ON, Kanada)

USA:n ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies: Satu Mikkola (WA, USA)
Varahenkilö: Marja Oksajärvi Snyder (MD, USA)

Puhemiehistö 2015-2017

Puhemiehistö 2015-2017: puhemies, 8 varapuhemiestä ja heidän
varahenkilönsä Helsingin yliopiston juhlasalissa, 22.5.2015.
Kuva: Suomi-Seura ry/Leena Isbom
 

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö 2012-2015

Australian ja Aasian varapuhemies: Risto Söder (VIC, Australia)
Varahenkilö:Mikko Pekkala (ACT, Australia)

Itä-Euroopan varapuhemies: Wladimir Kokko (Venäjä)
Varahenkilö: Markku Lehtonen (Viro)

Keski-Euroopan varapuhemies: Kati Hognes (Belgia)
Varahenkilö: Reino Ruusunen (Skotlanti)

Pohjois-Euroopan varapuhemies: Seija Sjöstedt (Ruotsi)
Varahenkilö: Pirkko Karjalainen (Ruotsi)

Maailmalla asuvien suomenruotsalaisten varapuhemies: Barbro Allardt-Ljunggren (Ruotsi)
Varahenkilö: Johannes Helander (Saksa, USA)

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän varapuhemies: Raimo Luokomaa (Portugal)
Varahenkilö: Timo Sainio (Espanja)

Kanadan varapuhemies: Veli Niinimaa (AB, Kanada)
Varahenkilö: Tuire Walsh (ON, Kanada)

USA:n ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies: Marita Cauthen (MA, USA)
Varahenkilö: Satu Mikkola (WA, USA)


Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kevätkokouksessaan 2013

 

Puhemiehistön kokoukset

Puhemiehistön syyskokous
Helsinki 7.-8.10.2019

Puhemiehistön tapaamisagendalla oleva aihe on Ylen ohjelmiston monipuolisuus ja näkyvyys maailmalla. Lisäksi kansallisen sähköisen tunnistautumisen tarpeisiin ja nykytilaan tutustutaan Väestörekisterikeskuksen johdon kanssa.

KUTSU:
Maanantaina 7.10. klo 13-14 puhemiehistö ja Suomi-Seura ry ovat eduskunnassa avoimessa tilaisuudessa "Siivet vievät, juuret Suomessa - välittääkö Suomi?" (Kansalaisinfo, Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3). Tilaisuuden järjestää edustaja Sari Sarkomaa/Kokoomuksen eduskuntaryhmä. Ulkosuomalaisia on noin 2 miljoonaa ja ulkokansalaisia on 300.000. Ulkosuomalaisten verkosto kasvaa, laajenee ja monimuotoistuu. "Mikä on ulkosuomalaisten rooli koulutuksen, innovaatioiden ja kansalaisosallistamisen Suomessa - ja onko Suomi tähän valmis?, kysyy Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja, USP:n puhemies Markus Aaltonen eduskuntaryhmiltä.

Tilaisuudessa julkistetaan Turun yliopiston tohtorikoulutettava Outi Arvolan Suomi-Seuralle tekemä ulkosuomalaisnuoria koskeva selvitys "Siivet vievät, juuret Suomessa". Mitä nuoret toivovat Suomelta? Millaisena Suomi näyttäytyy heidän vastauksissaan? Tilaisuus on yleisölle avoin. TERVETULOA!

Eduskunta_tilaisuus_07102019

Puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 24.-25.1.2019

Kevään kaksien vaalien takia aikaistetussa Kevätkokouksessa kysyttiin, kuinka korkealle kipuaa ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuus eduskunta- ja EU-vaaleissa? Kaikkien aikojen vaalikevät tekee totta USP:n ja sen sihteeristön Suomi-Seuran liki 20 vuotta ajamasta kirjeäänestysoikeudesta ulkosuomalaisille ja vaalien ajan ulkomailla oleskeleville. Kirjeäänestys on Suomen vaaliolosuhteissa historiallinen muutos. Mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon Suomen ulkomaanedustustoissa ja konsulaateissa säilyy myös jatkossa.

Kevätkokouksessa huipentui 8 kuukautta vuonna 2017 tehty viestintä-yhteistyö oikeusministeriön kanssa jolloin luotiin kirjeäänestysesite ja Suomi-Seura aloitti ulkosuomalaisille oikea-aikaisen, monikanavaisen kirjeäänestystiedotuksen. Maailmalla on 254 000 äänestäjää, noin 5,6 prosenttia äänioikeutetuista. Yhdessä Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston kanssa pidetyssä vaalikeskustelussa ”Kaikkien aikojen vaalikevät: 100 hyvää syytä äänestää” 25.1. klo 9:30 – 11:00 oli viesti puolueille ja vaaliehdokkaille, että nyt jos koskaan kannattaa olla aktiivinen ulkosuomalaisten suuntaan. Vaalipaneelin eduskuntavaali- ja MEP-ehdokkaat haastettiin ulkosuomalaisten 254.000 äänen keräystalkoisiin. Kirjeäänestys tuo äänestystapahtuman äänestäjän luo, mutta se edellyttää äänestäjän omaa aktiivisuutta ja oikea-aikaisuutta.

Lisää kirjeäänestyksestä: Vaalikeskustelu ja Kirjeäänestysesite

Lisäksi puhemiehistö kävi läpi sisäministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja Titta Andersson-Bohrenin kanssa joulukuussa 2018 julkaistua "Sisäministeriön selvitys USP:n aseman vakiinnuttamisen edellytyksistä" joka päätyi toteamaan ettei hyvin toimivasta USP:sta sillä hetkellä tarvinnut säätää lailla, kuitenkaan tarjoamatta ehdotuksia toiminnan turvaamiseksi (mikä politiikkatavoite ja toimenpide on kirjattu Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelmaan vuosiksi 2017-2021).

Ulkoministeriön kansalaispalvelujen koordinaatiotapaaminen viitekehyksenä USP:n päätöslauselmat käytiin kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuomisen, Konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkosen, Passiasioiden yp. Leena Ritolan ja virkamiessihteeri Miika Tomin kanssa. UM on myös vastuussa vaalien ennakkoäänestyksen toteuttamisen järjestelyistä ja koordinoinnista maailmalla. Aiheina olivat ulkosuomalaisten toive 10 vuoden passista (jota ei saada mm. nykyisin käytössä olevan sirun voimassaolon rajoitusten takia), passisalkkujen kierto, Venäjän inkerinsuomalaisten viisumit Suomeen, Brexit, uuden 1.1.2017 lähtien myönnetyn henkilökortin saanti nyt kaikkialta maailmasta ja alennettu hinta yhteismyönnössä passin kanssa, sekä toiminta matkustusasiakirjana Euroopassa (kortissa on myös siru jonka voi aktivoida kansalaisvarmenteeksi netissä asioidessa tehtävää vahvaa henkilön tunnistautumista varten).

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoisen ja ja kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärven tapaamisessa oli aiheena Suomi-Seuran ja USP:n pitkä yhteistyö ministeriön kanssa, johon kuuluu seuran kautta välitettävän kansainvälisen yhteistyön ja kulttuurisen ulkosuomalaistyön tuki ulkosuomalaisille yhteisöille, ulkosuomalaismedialle ja -nuorille, sekä seuran OKM:n ja OPH:n vuodesta 2009 lähtien päättämä Suomi-koulujen valtionavun jako Suomi-Seura ry:n kautta.

Puhemiehistö tutustui myös ulkosuomalaisten äänestämistä ja tiedotusta edistävään, tunnettujen politiikan ja vaalitutkijoiden perustamaan FinnVote - Ulkosuomalaiset vaaleissa -verkostoon, jota USP ja Suomi-Seura seuraavat. Verkostoa seuraavat myös OM:n Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö ja osa sen vaalitutkijoista on Vaalitutkimuskonsortiossa. Tutkimushanke-esittelyt olivat: EGO/ Elections GO! (2017-19) ja Politiskt beteende i den finlandssvenska diasporan (2019–2022).

Tutkija Outi Arvola Turun yliopistosta esitteli meneillään olevaa laajaa kyselytutkimusta ulkosuomalaisnuorista, jonka Suomi-Seura on tilannut. Kyselytutkimus julkaistaan Syyskokouksen 2019 yhteydessä.

Puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 12.-13.4.2018

Kevätkokouksessa puhemiehistö edisti USP:n istuntojen hyväksymiä ajankohtaisia päätöslauselmia: kirjeäänestyksen tiedotuskampanja kevään 2019 eduskuntavaaleja varten, ulkosuomalaiset Suomen Team Finland ja Business Finland -verkostoitumisen tukena, ja (Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman 2017-2021 mukaisesti) USP:n toiminnan turvaaminen selvittämällä sen aseman vakiinnuttamisen edellytykset, kuin myös YLE:n ohjelmiston näkyvyys maailmalla.
Mainittujen tapaamisten lisäksi kokouksen asialistalla olivat tilannepäivitykset Suomen kuuden ulkomaankoulun tilanteesta; vuoden 2017 alusta tilattavan uuden henkilökortin kansalaisvarmenteen käyttöönotto (jolla pankkitunnuksista mahdollisesti päästään joskus eroon); USP:n sääntöuudistus josta puhemiehistö luo sihteeristölle ensi vaiheen luonnospohjan kesän 2018 aikana; ja sihteeristössä valmisteilla oleva ulkosuomalaisnuorten ohjelma jota tukee tätä ennen Suomi-Seura ry ulkosuomalaisnuorten ohjelman luonti.
Perjantaina 13.4. Suomi-Seura ja USP järjestivät eduskunnassa yhteistyössä kansanedustaja, Suomi-Seuran johtokunnan varapuheenjohtaja Eva Biaudetin kanssa avoimen keskustelutilaisuuden Ulkosuomalaisten hallituksen politiikassa.

* Tarkempaa lisätietoa mainituista tapaamisista ja niissä löydetyistä ongelmanratkaisuista: www.usp.fi > Ajankohtaista (Puhemiehistön kevätkokous 2018) sekä: Facebook-sivu Ulkosuomalaisparlamentti

Puhemiehistön jäsenet kertovat lisää USP:n toiminnasta, yhteystiedot:
www.usp.fi >USP:n alueet.


Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 28.-29.9.2017

Kokous oli kesäkuun 2017 istunnon vahvistaman puhemiehistön ensimmäinen. Varapuhemiesten esittelyt löytyvät yltä ja myös alueiden omista osioista. Kokous edisti istunnon hyväksymiä ulkosuomalaisille keskeisiä päätöslauselmia. Sen aikana tavattiin ministereitä, virkamiehiä ja lainsäätäjiä sekä Suomi-Seuran johtokunta.
Istunnon 2017 hyväksymistä sääntö-päätöslauselmista todettiin tulevan käsittelyyn tarkkailijoiden statuksen selvitys (PL 51/2017) ja ulkosuomalaisnuorten ohjelma (PL 54/2017).
Vuoden 2015 istunnosta alkaen on pyritty USP:n aseman vakiinnuttamiseen. Kirjaus siitä vahvistui samaan aikaan Hallituksen hyväksyessä 28.9. Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelmaan vuosiksi 2017-2021. Tästä ja muista ajankohtaisista ulkosuomalaisasioista keskusteltiin pääministeri Juha Sipilän valtosihteeri Paula Lehtomäen kanssa. Kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho tavattiin aiheena Suomi-Seuran rooli USP:n sihteeristönä.
Eduskunnassa pidettiin 29.9. avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus Missä ovat ulkosuomalaiset valtion budjetissa?Järjestäjä oli kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok, Suomi-Seuran johtokunnan jäsen). USP:n toiminnan turvaamisen lisäksi puhutti 19.9. hallituksen eduskuntaan jättämä kirjeäänestys-lakiesitys, sekä lasten ja nuorten kielen ja kulttuurin opetus maailmalla Suomi-kouluissa ja suomalaista perusopetusta antavissa kouluissa. Näitä etsittiin valtion talousarviosta vuodelle 2018. Eduskuntaryhmät (kesk, kok, sd, ps, vihr, vas, r, KD - sininen estynyt) pitivät kommenttipuheenvuorot tärkeistä ulkosuomalaisasioista.
Merkittäville kirjoitetun ja sähköisen median edustajille isännöitiin Mediapäiväkahvit sen pohtimiseksi, miten saada kirjoittava media kiinnostumaan ulkosuomalaisista, mitä ulkosuomalaisuus merkitsee ja mitä meiltä toivottaisiin.

Ulksuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 14.6.2017

Puhemiehistön kokous oli USP:n 9. istunnon, 20-vuotisjuhlaistunnon 16.-17.6.2017 valmistava kokous. Asialista oli sen mukaisesti perinteinen, käsitellen varapuhemiesten istuntopuheenvuoroja, raporttia sihteeristön toiminnasta 2015-2017, istunto-osallistujia ja kutsuvieraita, valiokuntien ja aloitteiden sekä valiokuntatyöskentelyn kulkua, istunnon oheistapahtumia 15.6. (juhlajumalanpalvelus, kaksi seminaaria, Suomi 100 Maailmalla -konsertti, puhemiehistön edustajien vierailu tasavallan presidentin vieraina Kultarannassa), oheistapahtumia 16.6. (Helsingin kaupungin vastaanotto) ja 17.6. (Amerikan Suomi-kuoron kanssa yhteislaulutapahtuma Tuomiokirkon portailla), sekä istunnon medianäkyvyyttä.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 20.-21.10.2016

Puhemiehistö edisti kokouksessaan stuntojen hyväksymiä päätöslauselmia ja muita keskeisiä ulkosuomalaisille tärkeitä asioita eri tapaamisissa. Sisäministeri Paula Risikon kanssa keskusteltiin USP:n aseman vakiinnuttamisesta eli sen saattamisesta lainsäädännön piiriin ja toiveesta että ministeriö perustaa työryhmän asiaa tutkimaan. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa pohdittiin Suomi-koulujen valtionavun lisäämistä ja Suomi-Seura ry:n omaa, ulkosuomalaisten hyväksi tehdyn toiminnan valtionavustusta. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien kanssa käytiin läpi hyvin edistynyttä kirjeäänestysasiaa, varojen löydyttyä hallituksen kevään 2016 kehysriihessä. Ulkoasiainvaliokunnan uudelle puheenjohtajalle Matti Vanhaselle esiteltiin ajankohtaiset ulkosuomalaisille tärkeät asiat. Vanhanen asettui puoltamaan sitä, että ulkosuomalaisparlamentin asemasta säädettäisiin lailla. Lakivaliokunnan puheenjohtajan Kari Tolvasen ja varapuheenjohtaja Eva Biaudetin kanssa puhuttiin samoin hyvässä hengessä USP:n saattamisesta lainsäädännön piiriin sekä kirjeäänestysoikeuden mahdollisuudesta ulkosuomalaisille. Ulkoasiainministeriön Konsuliasioiden yksikön ja Passi- ja viisumiyksikön kanssa edistettiin moninaisia kansalaispalveluasioita yp. Juha Savolaisen toimiessa isäntänä. Asialistalla olivat lisäksi mm. kahdeksan varapuhemiehen Alueraportit, vuoden 2015 istunnon päätöslauselmien edistyminen, sekä 'Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman vuosille 2017-2021' etenemisen seuranta. Valmistelussa on jo ensi kesänä kansallisen itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuonna pidettävä USP:n 20-vuotisjuhlaistunto 16.-17.6.2017. Istuntoa edeltävänä päivänä 15.6.2017 pidetään Suomi 100 Maailmalla -konsertti. Parlamentin juhlaistunto järjestetään Helsingin yliopiston vanhan päärakennuksen juhlasalissa.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 21.-22.4.2016

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous pidettiin Helsingissä 21.-22.4.2016. Työtä väritti hallituksen uusi budjettiriihen päätös osoittaa varat kirjeäänestyksen käyttöönottoa varten eduskuntavaaleissa 2019. Asialistaan kuuluivat mm. keskustelut sisäministeriön maahanmuutto-osaston osasto-päällikön ja eduskunnan puhemiehen kanssa USP:n aseman vakiinnuttamisesta ja turvaamisesta saattamalla se lainsäädännön piiriin. Opetus- ja kulttuuriministeriössä edistettiin ulkosuomalaisten lasten ja nuorten kieli- ja kulttuuriasioista, ml. YKI-kielikokeet ja ulkomailla toimivien suomalaisten koulujen toimintaedellytykset. Toinen OKM-tapaaminen käsitteli Suomi-Seuran, ulkosuomalaisjärjestöjen ja ulkosuomalaislehdistön tilannetta ja rahoitusta. Ulkosuomalaiset PK-yritysten kansainvälistymisen voimavarana ja kulttuurisen asiantuntemuksen käytössä oli aiheena Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltosen kanssa. Tiedotus- ja viestintäasiat laajalla kaarella olivat työn keskiössä: Suomen 100-vuotisjuhlavuoden valmistelut; yhteistyöryhmä Suomi 100 Maailmalla; USP:n 20-vuotisjuhlaistunto 16.-17.6.2017; ja näyttävä läsnäolo kesän Porin SuomiAreenalla 11.-15.7.2016.
Lue lisää puhemiehistön kevätkokouksesta tästä.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 19.-20.10.2015

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous pidettiin Helsingissä 19. - 20.10.2015. Uusien istunnon päätöslauselmien edistämistyössä keskityttiin kiireellisimpiin asiakokonaisuuksiin. Neuvotteluja käytiin ministeri- ja valtiosihteeritasolla ja tavattiin neljä eduskunnan valiokuntapuheenjohtajaa. Esiin nousi varovainen optimismi 'Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman vuosille 2012-2016' päivityksen ja ulkosuomalaisparlamentin aseman uudelleenarvioinnin suhteen keskusteluissa sisäministeriön kansliapäällikön ja lakivaliokunnan puheenjohtajan kanssa. Kirjeäänestyksen osalta tapaamiset tahoillaan oikeusministerin ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan kanssa olivat molemminpuolisesti hyödyllisiä. Ulkosuomalaisten lasten ja nuorten kielen ja kulttuurin opetuksen turvaamisesta ja ulkomailla toimivien suomalaisten peruskoulujen (6) sekä suomea opettavien Suomi-koulujen (noin 140, noin 4 000 lasta) toimintaedellytyksistä puhuttiin valtiovarainvaliokunnan tiede- ja sivistysjaoston ja sivistysvaliokunnan puheenjohtajien kanssa. Lisäksi tavattiin valtiollisen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi100-komitean ulkoasiainministeriön ohjausryhmän vetäjä. Suomi-Seuran kanssa pidettiin eduskunnassa tiedotus- ja vaikutustilaisuus "Ulkosuomalaisten asialla, Suomen hyväksi".
Lue lisää puhemiehistön syyskokouksesta tästä.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 20.5.2015

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous 2015 oli kokous joka pidettiin 8. ulkosuomalaisparlamentin täysistunnon alla. Varapuhemiesten puheenvuorojen jälkeen siirryttiin istunnon valmisteluun. Puhemiehistö hyväksyi omalta osaltaan raportin sihteeristön toiminnasta vuosina 2012-2015 sekä tulevan täysistunnon (22.-23.5.2015) asialistan. Kokouksen asialistalla oli myös istunnon kulun, valiokuntien kokoonpanon ja työn kulun sekä päätöslauselmaesityksen käsittelyn kulun tarkistusta. Myös istunnon käytännön järjestelyjä ja oheisohjelmia selviteltiin. Samoin todettiin istuntoa edeltävät aluekokoukset. Puhemiehistön kokouksen perinteisenä tärkeänä osana kuultiin varapuhemiesten alueraportit.
Pöytäkirjan yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 23.-24.10.2014

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous 2014 kokoontui perinteiseen kaksi kertaa vuodessa pidettävään kokoukseensa Helsingissä torstaina ja perjantaina 23.-24.10.2014. He keskustelivat ulkosuomalaisille ajankohtaisista asioista ja tapasivat edunajotyöllemme keskeisiä poliittisia päättäjiä. Alueraporttien lisäksi asialistalla oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden 2017 toimenpidesuunnittelua alueiden näkökulmasta. Tulevien huhtikuun 2015 eduskuntavaalien alla haluttiin parlamentin työssä korostaa Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman 2012-2016 sisältöä ja voimassaoloa myös tulevana hallituskautena. Tässä hengessä Puhemiehistö tapasi kahdeksan suurimman eduskuntapuolueemme puheenjohtajat.
Pöytäkirjan yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 8.-9.5.2014

Puhemiehistön kevätkokous pidettiin 8.-9.5.2014 Helsingissä. Asialistalla oli tapaamisia sisä- ja ulkoasiainministeriön edustajien, Suomi 100 juhlavuoden komitean pääsihteerin, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikön kanssa, YLE:n ja ulkoasiainministeriön valtiosihteerin kanssa.
Pöytäkirjan yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 10.-11.10.2013

Ulkosuomalaisparlamentin syyskokous pidettiin 10.-11.10.2013 Helsingissä. Ohjelmassa oli mm. tapaamisia eduskunnassa ja opetusministeri Krista Kiurun kanssa.
Pöytäkirjan yhteenveto




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 3.9.19 Webmaster