Ulkosuomalaisparlamentti

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän (EAL) alueen ohjesääntö

Johdanto
Ulkosuomalaisparlamentin Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän (EAL) alueen ohjesääntö perustuu ulkosuomalaisparlamentin (USP) käsikirjaan, sääntöihin ja työjärjestykseen, jotka säätelevät EAL:n toimintaa. Tässä asiakirjassa määritellään EAL:n alueella sovellettavat tarkemmat säännöt.

EAL:n aluetoiminta
1. EAL koostuu Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän alueen maissa toimivista ulkosuomalaisparlamentin (USP) säännöt ratifioineista ulkosuomalaisyhteisöistä (myöhemmin jäsenyhteisöt).
2. EAL:n aluekokous pidetään kerran vuodessa. Niinä vuosina, jolloin USP kokoontuu täysistuntoon, aluekokous pidetään Suomessa täysistunnon yhteydessä. Muina vuosina se pidetään jossain Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän maassa. Alueen puhemies ja varahenkilö voivat tarvittaessa järjestää myös ylimääräisiä aluekokouksia.
3. Alueen puhemies ja aluekokouksen järjestävä jäsenyhteisö ilmoittavat aluekokouksen ajankohdan, kokouspaikan ja aluekokoukseen ilmoittautumisen määräajan kolme kuukautta ennen aluekokousta kaikille jäsenyhteisöille ja USP:n sihteeristölle tiedotuskirjeen, USP:n verkkosivuston ja alueen muiden tiedotuskanavien (esim. Facebook-ryhmä) kautta.
4. Alueen puhemies lähettää kaikille jäsenyhteisöille ja USP:n sihteeristölle aluekokouksen alustavan esityslistan, josta ilmenevät kokouksessa käsiteltävät asiat, kaksi viikkoa ennen aluekokouksen ilmoittautumisajan päättymistä.
5. Alueen puhemies tai varahenkilö lähettävät viimeistään kaksi viikkoa ennen aluekokousta kaikille aluekokoukseen ilmoittautuneille sekä muille jäsenyhteisöille ja USP:n sihteeristölle tiedoksi aluekokouksen lopullisen esityslistan mahdollisine liitteineen.
6. Jokainen EAL:n jäsenyhteisö voi lähettää aluekokoukseen niin monta edustajaa ja tarkkailijaa kuin se USP:n sääntöjen mukaisesti on oikeutettu lähettämään USP:n täysistuntoon. Aluekokoukseen voivat osallistua myös muut halukkaat alueella asuvat ulkosuomalaiset.
7. Jokaisella EAL:n jäsenyhteisöllä on oikeus tehdä aloitteita EAL:n aluekokouksen käsiteltäväksi tai saattaa alueen puhemiehen/varahenkilön tietoon asioita, joista olisi aiheellista tehdä aloite. Muut alueella asuvat ulkosuomalaiset voivat ilmoittaa mahdollisista aloitteiden aiheista omalla asuinpaikallaan toimivalle jäsenyhteisölle tai suoraan alueen puhemiehelle tai varahenkilölle. Aluekokouksen käsiteltäväksi ehdotetut aloitteet pitää toimittaa alueen puhemiehelle kokoukseen ilmoittautumisen määräaikaan mennessä.
8. Aluekokousta johtaa alueen puhemies tai hänen ollessaan estynyt varahenkilö.
9. Aluekokouksessa on äänioikeus vain aluekokoukseen määräaikaan mennessä ilmoittautuneilla jäsenyhteisöjen edustajilla. Tarkkailijoilla ja muilla osallistujilla on ainoastaan puheoikeus.
10. Aluekokous tekee päätöksensä yksinkertaisella enemmistöllä eli eniten ääniä saanut ehdotus voittaa. Käytäntönä on käsiäänestys, ellei yksi neljännes (25 %) edustajista vaadi suljettua lippuäänestystä. Jos kahden eniten ääniä saaneen ehdotuksen äänimäärä on sama, toimitetaan toinen äänestyskierros näistä kahdesta ehdotuksesta. Jos äänet menevät toisellakin äänestyskierroksella tasan, valinta tehdään arpomalla. Valtakirjalla äänestäminen ei ole sallittua. Poikkeuksen tässä kohdassa säädetystä muodostavat toimihenkilövaalit, joita koskevat säännöt on määritelty tarkemmin myöhemmin.
11. Ääntenlaskijoina toimivat aluekokouksessa tehtävään valitut edustajat. Toimihenkilövaaleissa ääntenlaskijoina eivät voi toimia toimihenkilöehdokkaat.
12. Aluekokoukset pidetään suomen kielellä. Aluekokouksessa tehtävään valittu sihteeri laatii kokouksesta pöytäkirjan, jonka alueen puhemies ja varahenkilö allekirjoittavat. Pöytäkirjan tarkistavat aluekokouksessa tehtävään valitut kaksi edustajaa. Alueen puhemies tai varahenkilö lähettää pöytäkirjan kahden kuukauden sisällä aluekokouksesta sähköpostitse kaikille alueen jäsenyhteisöille ja USP:n sihteeristölle. Pöytäkirja julkaistaan myös USP:n verkkosivustolla ja alueen muilla tiedotuskanavilla (mm. Facebook-sivu).

Alueen toimihenkilöiden valinta ja toimikaudet
13. Aluekokous valitsee USP:n täysistuntojen väliselle toimikaudelle alueen toimihenkilöt: alueen puhemiehen ja tämän varahenkilön.
14. Alueen puhemies ja varahenkilö valitaan USP:n täysistunnon yhteydessä Suomessa pidettävässä aluekokouksessa. Aluekokouksen valinnat vahvistetaan USP:n täysistunnossa.
15. Toimihenkilöiden toimikausi alkaa täysistunnon jälkeisenä päivänä klo 00.00 ja päättyy seuraavan täysistunnon viimeisenä päivänä klo 24.00.
16. Alueen puhemies ja varahenkilö voivat toimia tehtävissään yhtäjaksoisesti enintään kahden toimikauden ajan. Heidät voidaan valita kolmannelle peräkkäiselle toimikaudelle ainoastaan, mikäli kyseisiin vaaleihin ei ole määräaikaan mennessä asetettu muita ehdokkaita. Alueen puhemies ei voi kahden peräkkäisen toimikauden jälkeen olla ehdolla varahenkilön tehtävään. Suositeltavaa on, että alueen puhemies ja varahenkilö tulevat eri maista.
17. Vain EAL:n alueen jäsenyhteisöt voivat asettaa puhemies- ja varahenkilöehdokkaita.
18. Ehdokkaiden tulee olla USP:n täysistuntoon USP:n sääntöjen mukaisesti ilmoittautuneita jäsenyhteisöjen edustajia. Ehdokkaiden tulee olla henkilökohtaisesti paikalla Suomessa pidettävässä aluekokouksessa, jossa toimihenkilöt valitaan.
19. Jäsenyhteisöjen on ilmoitettava alueen puhemiehelle mahdollisista ehdokkaista ja ehdokkaiden on lähetettävä itsestään lyhyt, noin puolen sivun mittainen esittely viimeistään kuusi viikkoa ennen USP:n täysistuntoa.
20. Alueen puhemies tai varahenkilö lähettää viimeistään kuukautta ennen USP:n täysistunnon yhteydessä pidettävää aluekokousta sähköpostitse kaikille jäsenyhteisöille ja USP:n sihteeristölle ehdokasluettelon esittelyineen. Ehdokasluettelo ja esittelyt julkaistaan myös USP:n verkkosivustolla ja alueen muilla tiedotuskanavilla (mm. Facebook-ryhmässä).
21. Sekä alueen puhemies että varahenkilö valitaan aina suljetulla lippuäänestyksellä ehdottomalla enemmistöllä (yli 50 % äänistä). Mikäli kukaan ehdokkaista ei ensimmäisellä äänestyskierroksella saavuta ehdotonta enemmistöä, toimitetaan toinen äänestyskierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Mikäli toisen äänestyskierroksen äänet menevät tasan, valinta suoritetaan arpomalla.
22. Alueen varapuhemiehen valinnan jälkeen äänestetään erikseen varahenkilöstä kaikkien jäljellä olevien puhemiesehdokkaiden sekä varahenkilöehdokkaiden kesken. Äänestysmenettely on sama kuin edellä mainittu alueen puhemiehen valintamenettely.
23. Ohjesääntö hyväksytään ja se tulee voimaan EAL:n aluekokouksessa Zagrebissa Kroatiassa 9. huhtikuuta 2016. Ohjesääntöä voidaan muuttaa EAL:n aluekokouksessa, ja sen muuttamiseen tarvitaan kahden kolmasosan määräenemmistö kyseiseen aluekokoukseen määräaikaan mennessä ilmoittautuneista edustajista.




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 15.3.17 Webmaster