Ulkosuomalaisparlamentti

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI
YHDYSVALLAT & LATINALAINEN AMERIKKA
ALUERAPORTTI – LOKAKUU 2016

TIEDOTUS

Tiedotuksen lisääminen laajalla alueellamme on haastava tehtäväkenttä, johon olemme edelleen kiinnittäneet huomiota yhdessä alueemme varapuheenjohtajan Marja Synderin kanssa.

YHDYSVALLAT
Olemme kasvattaneet postituslistaamme saaduilla uusilla kontakteilla.
Marraskuun alussa, 4-5.11.2016 meillä on erinomainen tilaisuus esitellä Ulkosuomalaisparlamenttia Finlandia Foundation Nationalin (FFN) järjestämässä Joint Chapter Meetingissä Washington DC:ssa. Tähän kokoukseen on kutsuttu edustajia kaikista FFN:n 51 jäsenjärjestöstä ympäri Yhdysvaltoja keskustelemaan yhteisistä asioista. Kokouksen ajoitus on ideaalinen USP:n tiedotuksen kannalta. Meillä on tilaisuudessa puheenvuoro, jossa voimme esittäytyä, kertoa tulevasta istunnosta ja jakaa informaatiota toiminnastamme. Usea FFN-jäsenjärjestö on jo ennestään USP:n jäsen ja uskon, että tältä forumilta tulee löytymään lisää kiinnostusta USP:n toimintaan. Meillä on ilo saada Tina Strandberg Suomi-Seuran uutena puheenjohtajana tuoreeltaan kokoukseen esittäytymään ja tutustumaan amerikansuomalaisiin vaikuttajiin.
Olemme erittäin tyytyväisiä, että meillä on todella hyvä yhteistyö USP:n ja FFN:n kesken. Tulemme myös saamaan palstatilaa USP-tiedotustamme varten joulukuun alussa ilmestyvässä FFN uutislehdessä, joka jaetaan kaikille heidän 7800 jäsenelleen.


LATINALAINEN AMERIKKA
Lähetimme eri Latinalaisen Amerikan lähetystöihin sähköisesti kirjeen, jossa kerroimme lyhyesti Ulkosuomalaisparlamentin toiminnasta, ensi kesän 20-vuotis-täysistunnosta ja pyysimme saada lähetystöjen/konsulaattien mahdollisesti listaamien suomalaisjärjestöjen kontaktitietoja. Vaihtoehtona esitimme toivomuksen, että viestimme toimitettaisiin edelleen mahdollisille kontaktihenkilöille. Kerroimme, miten näemme tärkeänä, että Latinalaisen Amerikan ulkosuomalaiset olisivat myös tietoisia USP:n toiminnasta ja kanavasta, jonka kautta heillä olisi mahdollisuus vaikuttaa yhteisten, ulkosuomalaisia koskevien asioiden eteenpäin viemiseen.

Chile ja Argentiinaa lukuunottamatta saimme lähettämiimme viesteihin vastauksen. Meksikon lähetystö ei voinut valitettavasti välittää ulkopuolisille siirtokuntalistoilleen ilmoittautuneiden suomalaisten yhteystietoja, mutta kontaktihenkilömme tarjoutui ystävällisesti välittämään viestiä heidän yhteyksiensä kautta edelleen. Meksikosta löytyikin sitten varsin mielenkiintoinen kontakti, josta johtuen tulemme järjestämään Latinalaisen Amerikan alueemme ensimmäisen ”aluekokouksen”, kun Marja Snyder matkallaan Meksikossa lokakuussa tulee tapaamaan Mexico Cityn ulkosuomalaisia heidän lukupiirinsä kokouksessa. Tämä on hyvä askel eteenpäin Latinalaisen Amerikan alueemme tiedotuksessa. Muita saamiamme kontakteja tulemme informoivaan sähköpostitse sekä nettiryhmissä.

Olemme etsineet alueellamme erilaisia suomalaisten nettiryhmiä Facebookin kautta ja tarkoituksenamme on lisätä tiedotusta sekä Yhdysvalloissa että Latinalaisen Amerikan maissa juuri näiden ryhmien välityksellä.

NETTIRYHMÄT JÄSENIKSI?
• Viime aikoina on tullut useamman kerran esille keskustelua siitä, voitaisiinko antaa FaceBook- tai muille SoME-ryhmille pääsy USP:n jäseneksi ja näin laajentaa osallistumista parlamentin toimintaan. Tämä on tullut erityisesti esille maissa ja alueilla, joissa on harvalukuinen määrä suomalaisia, tapaaminen pitkien eäisyyksien ja erittäin vaikeiden liikennolosuhteiden vuoksi hankalaa ja joissa näistä syistä ei suomalaisorganisaatioiden toimintaa juurikaan ole. Kommunikaatio toisten suomalaisten kanssa hoituu etupäässä eri nettiryhmien välityksellä etenkin nuorempien suomalaisten kohdalla. Näemme, että tämä tulee olemaan tulevaisuuden tapa kommunikoida ja tähän meidän tulisi kiinnittää huomiota enenevässä määrin myöskin USP:ssa.

Ymmärrämme, että nettiryhmiä ja niihin osallistujia on useinkin vaikea rajata, mutta on olemassa lukuisia n.s. suljettuja ryhmiä, joihin kuuluvat ovat hyväksyttyjä ryhmän jäseniä.


PASSISALKKU
• Passisalkkuasia on ollut viime aikoina alueellamme jälleen puheenaiheena. Valituksia ja turhautuneisuutta on kuultu siitä, että vaikka USA:ssa on kaksi passikonetta käytettävissä, niitä on vaikea saada käytännössä toimintaan kentälle. Koska passisalkuilla ei ole mitään määrättyä aikataulua eikä sijoituspaikkaa, ne tuodaan paikalle tarpeen mukaan. Passisalkku-tapahtumia on ollut 2-4 kertaa vuodessa eri puolilla USA:ta.

Keskustelin myös New Yorkin pääkonsulaatin passisalkkuasiaa tuntevan virkailijan kanssa asiasta ja kuulin, että:
 tämä passisalkkuasia on Suomen kansalaisille ylimääräinen palvelu, johon laki ei mitenkään velvoita.
 se on kallista palvelua aikana, jona valtio vähentää määrärahoja pääkonsulaattien ja suurlähetystöjen kohdalla. Yhdysvaltojen länsirannikko on hieman paremmassa asemassa, koska yhteydet alueella Los Angelesista ovat helpommat ja passisalkku-tapahtuma vaatii vain yhden, korkeintaan kaksi virkailijatyöpäivää. Toisin on itärannikolla, jossa järjestelyihin kuluu vähintään 2-3 päivää pidempien etäisyyksien vuoksi.
 matkojen lisaksi tulevat kalliit majoituskulut.
 passisalkun mukana kulkevalla henkilöllä pitää olla lupa kirjoittaa passi ja myös siihen toimintaan tarvittava koulutus, joten kuka tahansa konsulaatistakaan ei voi lähteä passisalkun mukana passeja kirjoittamaan.
 passisalkun lähettämiseen tietylle paikkakunnalle vaaditaan ainakin 40 passin kirjoittamiseen varattua aikaa kahden päivän ajalle, jotta passisalkun järjestäminen paikalle on perusteltua.
 etta useat passinhakijoista ovat kaksoiskansalaisia, joille Suomen passin saannin ei katsota olevan primäärinen asia matkustamisen kannalta. Näissä tapauksissa harkitaan, kannattaako tätä ylimääräistä palvelua lähteä matkojen taakse tekemään.

FINLAND 100 USA:ssa
• Suomi 100 -juhlavuoden suunnittelu on intensiivisesti käynnissä ympäri Yhdysvaltoja Finlandia Foundation Nationalin(FFN) toimiessa pääasiallisena vetäjänä. FFN on aktivoinut kaikki 51 jäsenjärjestöään tapahtumien järjestämiseen. FFN kannustaa järjestöjään myöntämällä niille apurahoja Suomi 100 -tapahtumien organisoimiseen ja tarjoamalla järjestäjille monia eri korkeatasoisia esiiintyjä-vaihtoehtoja tukemalla esiintyjien matkakuluja. Esiintyjiin kuuluu muusikoita sekä Suomesta että USA:sta, aikaisempia FFN:n omia Performer of the Year –esiintyjiä ja Lecturer of the Year –luennoitsijoita. Monilla paikkakunnilla järjestetään useampia Suomi 100 –tapahtumia. Esimerkiksi Seattlen alueella on suunnitteilla huomattava suomalaistapahtuma lähes jokaiselle kuukaudelle vuoden 2017 aikana. Suomi tulee olemaan esillä ympäri Yhdysvaltoja näkyvämmin kuin koskaan aikaisemmin.


Seattle, WA, USA 10.10.2016
Satu Mikkola, alueen puheenjohtaja
Yhdysvallat & Latinalainen Amerikka




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 5.6.17 Webmaster