Ulkosuomalaisparlamentti

Utlandsfinländarparlamentets (UFPs) presidium har sammanträtt i Estland och Helsingfors den 8-11 maj 2004.

Till programmet har hört en träff med Finlands justitieminister Johannes Koskinen, samt flera tjänstemän vid olika ministerier. Vidare har presidiet varit med i en direktsändning i Radio Finland (utlandssändningarna) och fått information om den förestående pensionsreformen i Finland. I ett senare meddelande lovar jag återkomma med mera information om detta. Här följer undertecknads sk regionrapport, gällande Regionen finlandssvenskarna i världen

Helsingfors den 11 maj 2004
Barbro Allardt Ljunggren

UTLANDSFINLÄNDARPARLAMENTET (UFP) www.usp.fi
REGIONRAPPORT FÖR FINLANDSSVENSKARNA I VÄRLDEN
Avges muntligt på finska vid UFPs presidiums vårmöte 8-11 maj 2004
i Estland och Finland

Barbro Allardt Ljunggren

Nedan finns ett axplock av de viktigaste frågorna som berör utlandsfinlandssvenskarna/ den finlandssvenska regionen inom Utlandsfinländarparlamentet

Glädjande understöd från Svenska kulturfonden i Finland till regionens utvecklingsprojekt

Arbetsgruppen utlandsfinlandssvenskarna representerande UFPs finlandssvenska region under ledning av Barbro Allardt Ljunggren, ansvarig för regionen och därmed vice talman inom UFP (en av 8, de övriga regionerna är rent geografiska) har beviljats 10 000 euro av Svenska kulturfonden i Finland för ett utvecklingsprojekt. Under hösten fr o m augusti till årsskiftet kommer en projektmedarbetare att arbeta halvtid med projektet på FRIS’ (Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige) kansli i Stockholm. Projektet går bl a ut på att lokalisera finlandssvenskar i världen, uppmana dessa att delta i verksamheten, höra deras synpunkter och ideér mm. Finlandssvenskarna har utvandrat i högre grad än sina finskspråkiga landsmän men är svårare att lokalisera. Många är t ex verksamma i skandinaviska sammanhang på olika håll i världen av språkliga skäl men har också intressen att bevaka i Finland. Regionen hoppas också satsa på internetbaserad tjänster i form av en epostlista som man kan anmäla sig till och en utvecklad hemsida. Arbetsgruppen hoppas därmed kunna stimulera utlandsfinlandssvensk intressepolitisk verksamhet samt den finlandssvenska regionen inom parlamentet allmänt och inför dess fjärde egentliga session på våren 2005 i Helsingfors.

Till arbetsgruppen hör förutom Allardt Ljunggren dennas suppleant i Utlandsfinländarparlamentets presidium Carl-Gustav Store, vidare Norman Westerberg, likaså suppleant till en vice talman inom parlamentet, för regionen USA och Latinamerika, och slutligen FRIS’ förbundssekreterare Hanna Lindell.

Viktiga aktuella frågor

Många frågor som länge varit aktuella och drivs av parlamentet väntar ännu på sin lösning.
Det är alla frågor som väcker debatt och krav på aktivitet från statsmakten i Finland. En del berör samtliga utlandsfinländare och somliga mest utlandsfinlandssvenskarna:.

Efter genombrottet som möjliggjort ett dubbelt medborgarskap för många utlandsfinländare (dock inte alla eftersom systemet kräver ömsesidig lagstiftning) är en sänkning av den internationellt sett oskäligt höga (och flata, icke-progressiva)och 35 %iga källskatten på de flesta utlandsfinländares pensioner UFPs mest prioriterade fråga. Finland har mött kritik i EUsammanhang pga saken och UFP förväntar sig nu en snabb lösning av frågan

Det har också framkommit att det finns oroväckande hot främst gentemot de utlandsfinländska radiosändningarna inom ramen för Radio Finland. Sändningarna upplevs som synnerligen viktiga allmänt och inom den finlandssvenska regionen speciellt givetvis de svenskspråkiga sändningarna. Sändningarna bidrar bl a allmänt till att göra utlandsfinländarna till bättre informella ambassadörer för Finland .

Utlandsfinländarnas röstningsaktivitet vid val och röstningsmöjligheter behandlas i två resolutioner från UFPs 3. session hösten 2002, en bla som följd av en motion skriven av regionen. Regionen hoppas på att möjligheter till brev- och internetröstning skall kunna införas snarast för utlandsfinländare . Brevröstning finns i endel länder bl a Sverige och i Estland kommer det att vara möjligt att via internet med hjälp av en sk e-legitimation rösta nu vid det kommande Europaparlamentsvalet. Andra möjligheter är ambulerande röstningsbussar i utlandet.

Regionen fick vid parlamentets session stöd för sin idé om sk kultur- och språkpaket dels till finlandssvenska föräldrar i välrlden dels till sådana finskspråkiga som bor långt från sk Suomikoulur. Utbildningsstyrelsen svar på resolutionen är därför en besvikelse och regionen kommer likaså att fortsätta att driva frågan.

Avgiften för att genom ett anmälningsförfarande återfå ett finskt medborgarskap är hög, 300 euro om man inte är omyndig, pensionär mm. Avgiften är en ständig källa till förtrytelse.

Nya frågor inom EU

Frågor om dubbla EUmedborgares rösträtt i Europaparlamentsvalet har dykt upp bland sverigefinländare i Sverige efter att det visat sig Sverige inte sänder ut blanketter för anmälan till den svenska röstlängden till personer som förvärvat svensk medborgarskap men även bevarat sitt finländska dvs är dubbla medborgare. Sverige förfar däremot så gentemot finska medborgare som inte innehar svenskt medborgaarskap också. Sverige behandlar alla sina medborgare (i rätt ålder) som röstberättigade. Saken har lett till förvirring och det är att anta att en del dubbla medborgare i Sverige (t ex med såväl svenskt som finskt medborgarskap) antingen medvetet eller omedvetet kommer att rösta i båda valen trots att detta strider mot såväl EUdirektiv som finsk lag. Det är en svaghet att saken inte samrodnats mellan länderna.

Enkla och förmånliga betalningar över gränserna i EU , blev möjliga den 1 juli 2003 genom ett EUbeslut. Genom att ange mottagarens bankkontonummer i sk IBAN-version (International Bank Account Number; t ex www.ecbs.org ) och bankens sk BIC (Bank Identifier Code) är bankerna skyldiga att utföra både billiga och snabba EUbetalningar mellan länderna i syfte att underlätta den fria rörligheten av kapital. Det har visat sig att åtminstone en del finländska banker, däribland sådana som är populära bland finlandssvenskar, anser att IBANversionen av ett nationellt kontonummer sorterar under bankhemlighet dvs sådana ges inte ut fastän den som ställer frågan korrekt kan ange kontoinnehavaren till ifrågavarande konto . Detta motverkar givetvis syftet med EUbetalningarna när enskilda får använda mycket tid och möda för att få kännedom om denna IBANversion aav kontonumren. Många svenska banker har i stället IBANomvandlare på sina hemsidor. Det skall tilläggas att det på nätet finns allmänna omvandlare som det dock varnas för på nämnda www.ecbs.org
Det förefaller absurt att hemlighålla en version av ett känt bankkontonummer och
kan jämställas med att anse varianten Tukholma hemlig av staden Stockholms namn. Regionen föreslår att finländska banker skyndsamt omprövar denna inställning, alternativt att IBANversionen av kontonumren (som är exklusiva för varje konto inom EU) även börjar användas nationellt.

För kännedom

Susanne Österlund-Pötzsch’ doktorsavhandling American Plus. Etnisk identitet hos finlandssvenska ättlingar i Nordamerika som utkom 2003 rekommenderas för läsning.

Jan-Olof Källströms utredning (med stöd från Svenska kulturfonden i Finland) om äldre finlandssvenskar i Sverige beräknas utkomma i september och regionen hoppas att den även skall behandlas och begrundas inom ramen för Utlandsfinländarparlamentet och dess seniorverksamhet.

Den stora s k Kolbäcksfesten dvs den stora finlandssvensk sommar-och kulturfesten i Sverige firar i år sitt 50 årsjubileum söndagen den 30 maj. FRIS, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, firar också sitt 35 årsjubileum i år. Förbundet har ursprungligen uppkommit som ett resultat av olika lokala finlandssvenska föreningars samarbete kring festen. Festtalare i år är tidigare utrikesministern Pertti Paasio, tillika talman för Utlandsfinländarparlamentet .

Vicetalmannen för Nordeuropa Tuula Fomin och undertecknad är tacksamma för möjligheten att få bekanta oss med den östeuropeiska regionens verksamhet inom UFP, Estlaand och speciellt estlandsingermanländarnas verksamhet på plats i Estland (den 8-9 maj) under ledning av vice talmannen Toivo Kabanen. Det är vår förhoppning att kunna inbjuda till en motsvarande visit i Stockholm under parlamentets presidiums möte i höst för att ge de andra i parlamentets ledning en möjlighet att bekanta sig med våra regioner.

Stockholm och Helsingfors i maj 2004

Barbro Allardt Ljunggren
Vice talman i Utlandsfinländarparlamentet, UFP, www.usp.fi
Regionen för finlandssvenskar i utlandet
barbro.allardt@telia.com


* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 25.1.08 Webmaster