Ulkosuomalaisparlamentti

Suomalaisinstansseille ulkomailla

Tukholma, 29 syyskuuta 2004

Arvoisa vastaanottaja,

Onko toiminnassanne mukana suomenruotsalaisia? Tai kenties lähiympäristössänne tai tuttavapiirissänne on suomenruotsalaisia? Mikäli ei ole, voimme silti ehkä jatkossakin tehdä yhteistyötä, joten lukekaa kirje mielellään loppuun.

Ulkomailla asuu arviolta noin 600 000 ensimmäisen ja toisen sukupolven ulkosuomalaista. Suhteellisen suuri osa heistä on suomenruotsalaisia ja heidän jälkeläisiään. Me haluamme luoda yhteyden näihin ulkomailla asuviin suomenruotsalaisiin! Lisää tietoa suomenruotsalaisista löytyy Svenska Finlands folktingin kaksikielisiltä kotisivuilta www.folktinget.fi.

Ulkosuomalaisparlamentti (tästedes USP tai parlamentti) on vuonna 1997 perustettu ulkosuomalaisyhteisöjen avoin yhteistyö- ja edunvalvontafoorumi, jossa ulkomailla asuvat suomalaiset yhdessä päättävät heille tärkeistä asioista. USP:n tehtävänä on myös välittää yhteisöjen kannanotot ja toiveet Suomen valtionhallinnolle. Parlamentin pysyvä sihteeristö sijaitsee Suomi-Seura r.y:ssä Helsingissä ja USP:n sääntöjen mukaan USP:n puhemiehenä toimii Suomi-Seura r.y:n puheenjohtaja, tällä hetkellä entinen ulkoministeri Pertti Paasio. On tärkeää, että päättäjät Suomessa huomioivat ulkosuomalaisten tarpeet ja toiveet. Uskallamme väittää, että äänemme tulevat kuuluviin suomalaisessa valtionhallinnossa ja kiitos suomalaisten poliitikoiden.

USP kokoontuu kahden kolmen vuoden välein täysistuntoon, seuraavan kerran keväällä 2005. Jokaisella ulkosuomalaisyhteisöllä on oikeus lähettää ainakin yksi edustaja parlamentin istuntoon. Kaikki ulkosuomalaiset voivat näin ollen osallistua USP:n toimintaan – riippumatta siitä onko heillä Suomen passia tai ei. Suomalainen tausta sekä jäsenyys USP:n säännöt vahvistaneessa ulkosuomalaisyhteisössä riittävät osallistumisen ehdoiksi. Tällä hetkellä yli 400 ulkosuomalaisjärjestöä 32 maassa on vahvistanut USP:n säännöt. Myöskään mitään taloudellisia etuja taikka velvoitteita ei liity USP:n jäsenyyteen, mutta ikävä kyllä ei matkoja kyseisiin istuntoihin voida subventoida.

USP on maantieteellisesti jaettu kahdeksaan alueeseen. Yksi alueista on Maailmalla asuvat suomenruotsalaiset. Se kattaa kaikki muutkin alueet, mutta koskee eritoten suomenruotsalaisia ja heidän jälkeläisiään. Kullakin alueella on oma puheenjohtajansa, joka samanaikaisesti toimii varapuhemiehenä parlamentissa. Me allekirjoittaneet olemme muodostaneet nelihenkisen työryhmän. Työryhmän puheenjohtajana toimii Barbro Allardt Ljunggren. Barbro (fil. lis.) asuu Tukholmassa, jossa hän myös työskentelee valtionhallinnossa. Hän on ruotsalaisen miehen kanssa naimisissa oleva kolmenlapsen äiti ja hän on tehnyt työtä ruotsinsuomalaisten kysymysten parissa pian 20 vuotta. Carl-Gustav Store, opettaja Norasta Ruotsista, on puolestaan Barbron varamies USP:n puhemiehistössä. Carl-Gustav oli alueen ensimmäinen varapuhemies sekä pitkäaikainen liittopuheenjohtaja Suomenruotsalaisten keskusliitossa Ruotsissa (FRIS). Lisäksi tähän työryhmään kuuluu Norman Westerberg, Seattlesta USA:sta, joka on aiemmin ollut Yhdysvallat ja Latinalainen Amerikka -alueen varapuhemies ja on nykyisin varamiehenä kyseisen alueen varapuhemiehelle. Työryhmän neljäs jäsen on Hanna Lindell, vt. liittosihteeri, FRIS:stä. Työryhmämme on Svenska kulturfondenin (yksityinen rahasto Suomessa) antaman tuen ansioista voinut palkata projektiamme varten osa-aikaisen projektisihteerin, Anna Jakobssonin, vuoden 2004 loppuun saakka.

Projektin tarkoituksena on lisätä ja vahvistaa suomenruotsalaisten osallisuutta USP:n toiminnassa, jotta suomenruotsalaisten etuja voitaisiin näin ollen valvoa entistä paremmin suomalaisyhteiskunnassa. Pyrimme kehittämään entisestään ulkosuomenruotsalaisille tarkoitettua sähköpostiverkostoa. Verkosto toimii eräänlaisena tukena ulkosuomenruotsalaisille ja sen kautta voi jakaa vinkkejä ja ideoita sekä välittää tietoa suomenruotsalaisista instansseista Suomessa. Tarkoituksena on nyt kehittää sähköpostilistaa (ns. subscribe-unsubscribe -listaksi), jonka voisi myös mahdollisesti rekisteröidä erilliseksi USP-yhteisöksi, verkostoyhteisöksi.

Ulkosuomenruotsalaiset toimivat monesti suomalais- tai skandinaavisissa järjestöissä ulkomailla. Haluamme ensi kädessä luoda yhteyden ulkosuomenruotsalaisiin. Jo yksikin henkilö riittää! Mikäli järjestöissä sitä vastoin toimii suurempi joukko suomenruotsalaisia, näkisimme heidän mielellämme perustavan omia suomenruotsalaisia jaostoja näiden yhteisöjen alaisuuteen. Näin suomenruotsalaisten edustus USP:n istunnoissa ja valiokuntatyössä vahvistuisi. USP:n puhemiehistö on ollut myönteinen ajatukselle, että kyseiset jaostot luettaisiin USP:n toimintaan kuuluviksi yhteisöiksi.

Toivomme, että Te voisitte auttaa meitä tavoittamaan ulkosuomenruotsalaisia. Olemme hyvin kiitollisia, jos voisitte lähettää tämän kirjeen edelleen tuntemillenne suomenruotsalaisille lähiympäristössänne. Teemme jatkossakin mielellämme yhteistyötä kanssanne ulkosuomalaisille tärkeissä asioissa.

Kiitollisina kaikista vastauksista. Ystävällisin yhteistyöterveisin,

Ulkosuomalaisparlamentin työryhmä ulkosuomenruotsalaiset

Barbro Allardt Ljunggren Carl-Gustav Store
Norman Westerberg Hanna Lindell
___________________________________________________________________________
Ystävällisesti vastatkaa projektisihteeri Anna Jakobssonille.

Yhteystiedot:
anna@fris.nu
Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige/Anna Jakobsson
Bellmansgatan 15 nb, SE-118 47 Stockholm
Tel: + 46 (0)8 702 01 10
Tarkempia tietoja Ulkosuomalaisparlamentista, Suomi-Seura r.y:stä ja suomenruotsalaisista
osoitteissa: www.usp.fi, www.suomi-seura.fi ja www.folktinget.fi


* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 25.1.08 Webmaster