Ulkosuomalaisparlamentti

LEHDISTÖTIEDOTE 27.9.2004

Ulkosuomenruotsalaisten edunvalvontaa pyritään tehostamaan

Ulkosuomalaisparlamentin suomenruotsalaista aluetta edustava työryhmä on käynnistänyt hankkeen, jonka tarkoituksena on kehittää aluetta, saada yhteys maailmalla asuviin suomenruotsalaisiin, kuulla heidän mielipiteitään ja ehdotuksiaan, kehittää entisestään ulkosuomenruotsalaisten sähköpostiverkostoa sekä innoittaa lisää ulkosuomenruotsalaisia mukaan Ulkosuomalaisparlamentin toimintaan.

Lisätietoja antavat
varapuhemies Barbro Allardt Ljunggren
+46 (0)70 675 65 28
ja
projektisihteeri Anna Jakobsson
+ 46 (0)8 702 01 10, anna@fris.nu,
Bellmansgatan 15 nb, SE-118 47 Tukholma

Ulkomailla asuu arvioiden mukaan noin 600 000 ensimmäisen ja toisen sukupolven suomalaista. Näin ollen on tärkeää, että ulkosuomalaisten toiveet ja tarpeet huomioidaan päätöksenteossa Suomessa. Ulkosuomalaisparlamentti (tästedes USP, www.usp.fi) on vuonna 1997 perustettu ulkosuomalaisten yhteistyö- ja edunvalvontafoorumi. Se kokoontuu kahden kolmen vuoden välein täysistuntoon Helsinkiin, seuraavan kerran keväällä 2005. Parlamentin puhemies on Suomi-Seura r.y:n puheenjohtaja, tällä hetkellä entinen ulkoministeri Pertti Paasio. Kaksoiskansalaisuus, ulkosuomalaisten verotus ja paremmat äänestysmahdollisuudet ovat esimerkkejä asioista, joihin USP on pureutunut.

USP on jaettu kahdeksaan alueeseen, ja jokaisella alueella on oma varapuhemiehensä. Yksi alueista on Maailmalla asuvat suomenruotsalaiset. Sen varapuhemies on Barbro Allardt Ljunggren. Svenska kulturfonden (yksityinen rahasto Suomessa) on myöntänyt tämän alueen työryhmälle apurahan hankkeen toteuttamista varten. Hankkeen tavoitteena on siis saada yhteys ulkomailla asuviin suomenruotsalaisiin, tiedottaa heitä USP:n toiminnasta ja innoittaa heidät mukaan toimintaan. Apurahan ansioista työryhmä on voinut palkata osa-aikaisen projektisihteerin, valt.yo. Anna Jakobssonin, vuoden 2004 loppuun saakka. Jakobsson, joka aiemmin on työskennellyt mm. opiskelu- ja ystävyyskaupunkikysymysten parissa, viimeistelee valtiontieteen opintojaan Åbo Akademilla, mutta asuu nykyään Tukholmassa.

Tarkoituksena on kehittää entisestään maailmalla asuvien suomenruotsalaisten yhteysverkostoa, sähköpostiverkostoa. Verkoston kautta voi välittää mielipiteitä, ideoita ja vinkkejä muille ulkosuomenruotsalaisille. Suunnitelmissa on sähköpostilistan kokoaminen n s subscribe-unsubscribe- listaksi, joka tullaan todennäköisesti rekisteröimään viralliseksi USP-yhteisöksi. Näin ollen ulkosuomenruotsalaiset, jotka asuvat alueilla, joilla suomalaisyhteisöjä ei ole, saisivat paremmat mahdollisuudet osallistua USP:n edunvalvontatoimintaan.

On tärkeää, että päätöksentekijät Suomessa ottavat huomioon myös ulkosuomenruotsalaisten erityistarpeet ja -toiveet – kaikkien ulkosuomalaisten tarpeiden ohella. Tästä syystä on vahvistettava suomenruotsalaisten edustusta USP:n toiminnassa, istunnoissa ja valiokuntatyössä ja täten saada ulkosuomenruotsalaisten ääni paremmin kuuluviin suomalaisyhteiskunnassa. Yksi tapa lisätä ulkosuomenruotsalaisten panosta USP:n toiminnassa on kannustaa heitä perustamaan omia jaostoja jo olemassa olevien ulkosuomalais- tai ulkoskandinaavisten järjestöjen yhteyteen taikka perustamaan omia ulkosuomenruotsalaisyhteisöjä


* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 25.1.08 Webmaster