Ulkosuomalaisparlamentti

Utlandsfinlandssvenska barns och ungdomars möjlighet att lära sig finlandssvenska (och finska) och bekanta sig med Svenskfinland och Finland måste förbättras

Finland är ett officiellt tvåspråkigt land. I grundlagens 17 paragraf heter det bl a ”Det allmänna skall tillgodose landets finskspråkiga och svenskspråkiga befolknings kulturella och samhälleliga behov enligt lika grunder”

Det är viktigt att man inte heller glömmer bort finlandssvenskarna då man riktar åtgärder till finländare i utlandet. Finlandssvenskarna är av olika skäl relativt sett fler i utlandet än i Finland. Uppemot var femte utlandsfinländare är finlandssvensk. Detta faktum är viktigt att beakta i olika sammanhang, t ex då det gäller information och det utbud TV Finland och Radio Finland förmedlar. Det är också viktigt att Finland kommer ihåg finlandssvenskarna då man riktar stöd till finländska barn och ungdomar i utlandet med syfte att ge dessa en möjlighet att förvärva eller bevara båda eller en av sina föräldrars språk och kultur och lära om landet och samhället Finland av idag.

Finland ger idag statligt stöd till såväl finsk- som svenskspråkiga barn- och ungdomar i olika slags skolor världen över där ändamålet är att förmedla språk och kultur vidare. För de finlandssvenskarna barnens och ungdomarnas del är det dessvärre aldrig fråga om egna skolor som är specialdesignade för att förmedla finlandssvenskt språk och finlandssvensk och finländsk kultur tillsammans med kunskaper om Finland som samhälle idag utan barnen får lov att söka sig till skandinaviska/svenska skolor. Oftast faller det på föräldrarna att förmedla det specifikt finlandssvenska vidare.

Enligt uppgift från Undervisningsministeriet förmedlade Finland förra året stöd till ca 3 500 barn till finskspråkiga i s.k. Suomikoulur medan endast 23 st finlandssvenska barn åtnjöt sådant stöd i skandinaviska/svenska skolor. Andelen barn till finlandssvenskar som får stöd är således knappt 1 % av de finskspråkiga. Siffran visar på att det finns stora problem i att nå fram till de finlandssvenska familjerna i utlandet också om man bör beakta att en rätt stor andel bor i rikssvensk miljö. Förmodligen är det en stor andel finlandssvenskar som inte ens har en aning om att deras barn kunde få stöd att lära sig och upprätthålla svenskan i utlandet.

Vi tror att det finns behov av såväl en kartläggning av situationen för finlandssvenskarnas barn i utlandet ur ovannämnda utbildningssynpunkt som en informationskampanj riktad till finlandssvenskar i utlandet uppmärksammande dessa på möjligheten av finländskt statsbidrag i svenska ”Suomikoulur” dvs. i praktiken svenska/skandinaviska skolor. Mycket tyder på att informationen inte når fram. Kartläggningen kunde t ex skötas av Migrationsinstitutet i Åbo med representanter från UFPs finlandssvenska region i ledningsgruppen samtidigt som representanter för såväl Undervisningsministeriet, Utbildningsstyrelsens svenska avdelning som utlandsfinlandssvenskarna kunde bilda en arbetsgrupp med resurser och syfte att åstadkomma ett bättre informationsflöde till finlandssvenskar i utlandet gällande möjligheterna till statsbidrag. Kartläggningen i regi av Migrationsinstitutet borde även fundera på möjligheten att stödja/få in fler finländska/finlandssvenska inslag i undervisningen i svenska/skandinaviska skolor av olika slag där finlandssvenska elever ingår.

Med hänvisning till ovanstående yrkar vi på

att Migrationsinstitutet i Åbo eller annan lämplig instans ges i uppgift att åstadkomma en sådan studie/kartläggning av situationen för finlandssvenskars barn och ungdomar i utlandet som ovan angetts med sikte på att förbättra möjligheterna att förmedla det finlandssvenska språket och den finlandssvenska kulturen liksom kunskap om det finländsk samhället
vidare till en yngre generation

att Undervisningsministeriet, Utbildningsstyrelsens svenska avdelning och Utlandsfinländarparlamentets finlandssvenska region ges möjlighet och i uppgift att i samråd skapa bättre informationsgångar till finlandssvenskar i utlandet om de möjligheter som redan idag finns på det ovannämnda utbildningsområdet riktat till finlandssvenska barn och ungdomar i utlandet

För utlandsfinlandssvenskarna

FRIS
Hanna Lindell

Swedish Finn Historical Society
Norman Westerberg

Utlandsfinländarparlamentets finlandssvenska region
Barbro Allardt Ljunggren


* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 25.1.08 Webmaster