Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin (USP)
Keski-Euroopan alueen (USPKE) ohjesääntö

Johdanto

Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alueen (USPKE) ohjesääntö perustuu ulkosuomalaisparlamentin (USP) asiakirjoihin, joihin myös USPKE:n toiminta perustuu. Tässä annetaan sääntömääräiset toimintaohjeet USPKE:n alueen toimintaan osallistuvien yhteisöjen edustajille.
USP on vakiintunut tärkeäksi ja varteenotettavaksi tekijäksi ulkosuomalaisyhteisössä maailman eri puolilla samoin kuin koti-Suomessakin. Parlamenttityöskentely on johtanut ulkosuomalaisjärjestöt kiinteään ja toimivaan yhteistyöhön keskenään. Voidaksemme hoitaa hyvin ja monipuolisesti ulkosuomalaisten asioita tarvitsemme juuri näitä yhteistyön mahdollisuuksia niin ulkosuomalaisyhteisöjen kesken kuin suhteessa Suomen valtionhallintoon. USP onkin avannut yli tuhannelle maailmalla toimivalle ulkosuomalaisyhteisölle mahdollisuuden tuoda äänensä paremmin kuuluviin ja konkreettisella tavalla vaikuttaa päätösten tekoon Suomessa sellaisissa asioissa, jotka koskettavat ulkosuomalaisia.
USPKE:n aluetoiminta

1. USPKE koostuu alueella toimivien suomalaisyhteisöjen edustajista.

2. Jokainen USPKE:n alueella toimiva suomalaisyhteisö tai yksityishenkilö voi tehdä aloitteita USPKE:n käsiteltäväksi tai saattaa niitä puheenjohtajan/varapuheenjohtajan tietoon.

3. Jokainen USPKE:n yhteisö, joka on ratifioinut USP:n säännöt, on oikeutettu lähettämään edustajiaan oman alueensa aluekokouksiin sen määrän mikä on mahdollista lähettää USP:n sääntöjen mukaisesti myös yleiskokoukseen. Yhteisön puheenjohtajan tai hänen valtuuttamansa henkilön tulee ilmoittaa edustajien nimet viimeistään kuukausi ennen aluekokousta alueensa puheenjohtajalle ja järjestävän yhteisön kontaktihenkilölle.

Kokous on avoin kaikille muillekin ulkosuomalaisille, mutta ilman äänioikeutta.

4. USPKE:n aluekokous kokoontuu kerran vuodessa lukuun ottamatta vuosia, jolloin yleiskokous pidetään Helsingissä, sillä niinä vuosina aluekokous pidetään kaksi kertaa: yksi alueella ja yksi ennen yleiskokousta Helsingissä. Paikallisia kokouksia voidaan pitää puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan johdolla tarpeen mukaan.

5. Puheenjohtaja ilmoittaa yhdessä aluekokouksen järjestävän yhteisön kanssa kolme kuukautta ennen aluekokousta USP:n web-sivuilla (www.usp.fi) aluekokouksen päivämäärän ja paikan.

6. Puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja lähettää viimeistään kaksi viikkoa ennen aluekokousta kaikille ilmoittautuneille edustajille istunnon lopullisen esityslistan liitteineen.

7. Aluekokousta johtaa alueen puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

8. Ennen kokouksen alkua todetaan läsnä olevat edustajat. (Yleisissä aluekokouksissa kaikki läsnäolijat ovat "edustajia". Poikkeuksena on aluekokous täysistunnon aikana Helsingissä, kohdat 13. ja 14.)

9. Äänioikeus on vain kokoukseen ilmoitetuilla USPKE:n alueella toimivien suomalaisyhteisöjen edustajilla. Puheoikeus on kaikilla kokoukseen osallistuvilla.

10. Kaikki aluekokoukset pidetään suomen kielellä. Kokouksissa pidetään pöytäkirjaa, jonka puheenjohtaja/varapuheenjohtaja lähettää kokouksen osanottajille ja USP:lle ja/tai julkaisee sen verkkosivuilla.

USPKE:n toiminta USP:n täysistuntojen aikana

11. USP:n ollessa koolla Helsingissä Keski-Euroopan edustajat kokoontuvat täysistuntoihin ja osallistuvat valiokuntatyöhön.

12. Yleiskokouksen aikana Helsingissä alueen kokoukset johtaa alueen puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

13. Täysistunnon aikana pidettävän aluekokouksen alkaessa hyväksytään ilmoittautuneet yhteisöt, edustajaluettelo ja esityslista, joka sisältää kaikki kokouksessa käsiteltävät asiat. Todetaan myös kokousta seuraavat tarkkailijat. ("Tarkkailija" on henkilö, joka on ilmoittautunut yleiskokoukseen USP:n säännöt ratifioineesta yhteisöstä "tarkkailijana".)

14. Aluekokouksessa ovat puhe- ja äänioikeutettuja vain edustajat.

("Edustaja" on henkilö, joka on ilmoittautunut yleiskokoukseen USP:n säännöt ratifioineesta yhteisöstä "edustajana".)
Kokous voi kahden kolmasosan enemmistöllä myöntää tapauskohtaisesti puheoikeuden myös tarkkailijoille.

15. Aluekokous tekee päätöksensä äänestämällä. Käytäntönä on käsiäänestys, ellei yksi neljännes (25%) edustajista vaadi suljettua lippuäänestystä. Valtakirjalla äänestäminen ei ole mahdollista.

16. Henkilövalinnat tapahtuvat aina suljettuina lippuäänestyksinä. Valinnan ratkaisee äänten yksinkertainen enemmistö. Äänten mennessä tasan äänestetään uudestaan, kunnes syntyy yksinkertainen enemmistö. Ellei äänten enemmistöä saada aikaan äänestämällä, valinta tehdään arpomalla.

17. Ääntenlaskijoina toimivat kokouksessa valitut edustajat. Ääntenlaskijoina eivät voi toimia ne, joita voidaan moittia jääviydestä.

18. Varapuheenjohtaja laatii aluekokouksista suomenkielisen pöytäkirjan, jonka allekirjoittavat sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja.

19. Pöytäkirjan tarkistavat aluekokouksessa siihen valitut kaksi edustajaa. Tarkistettu pöytäkirja lähetetään jokaiselle kokouksessa olleelle edustajalle viimeistään kolme kuukautta istunnon jälkeen. Pöytäkirja lähetetään myös USP:n sihteeristölle.

20. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee huolehtia pöytäkirjojen ja niiden liitteiden asianmukaisesta arkistoinnista.

Alueen toimihenkilöiden valinta ja toimikaudet

21. Alue valitsee toimikaudeksi puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Varapuheenjohtajan toimenkuvaan kuuluvat sihteerin tehtävät.

22. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikausi on USP:n yleiskokousten välinen aika.

23. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta tapahtuu ennen USP:n yleiskokouksen alkamista pidettävässä aluekokouksessa Helsingissä. Täysistunto vahvistaa aluekokouksen valinnan.

24. Heidän toimikautensa alkaa yleiskokouksen jälkeisenä päivänä klo 00.00 ja päättyy seuraavan yleiskokouksen viimeisenä päivänä klo 24.00.

25. Ehdokkaiden tulee lähettää viimeistään kaksi kuukautta ennen yleiskokousta alueen puheenjohtajalle valokuvalla varustettu lyhyt (10-15-rivinen) esittely itsestään joko sähköpostitse, faksitse tai kirjeitse.

26. Jokaisen ehdokkaan on ilmoittauduttava yleiskokoukseen USP:n sääntöjen mukaisesti joko edustajana tai tarkkailijana ja hänen pitää olla läsnä vaalitilaisuudessa.

27. Puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja lähettää ehdokaslistan viimeistään kaksi viikkoa ennen yleiskokousta sinne ilmoittautuneille edustajille.

28. Puheenjohtaja voi olla toimessaan yhtäjaksoisesti korkeintaan kaksi toimikautta ja varapuheenjohtaja korkeintaan kolme toimikautta. Toimikausia voidaan lisätä, ellei toimikausimäärän täyttymisen jälkeiseen vaaliin ole muita ehdokkaita. Toimikausimäärän täyttymisen jälkeisessä vaalissa puheenjohtaja ei voi olla ehdokkaana varapuheenjohtajaksi.

29. Tämän ohjesäännön muuttamiseen tarvitaan kahden kolmasosan edustajaenemmistö Keski-Euroopan aluekokouksessa.

30. Tämä ohjesääntö on vahvistettu heti voimaan tulevana USPKE:n

Wienin aluekokouksessa 26. helmikuuta 2011



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 13.3.11 Webmaster