Ulkosuomalaisparlamentti

USP Keski-Euroopan raportti
28.10.2010-15.5.2011
USP Keski-Euroopan Senioriseminaari, Itävalta, Wien perjantai 25.2.2011

USP:n Keski-Euroopan ensimmäisen Senioriseminaarin kokous paikkana oli Itävallan pääkaupunki Wien missä Suomen Kirkon ulkosuomalaistyön sihteeri - Suomi-Seuran hallituksen jäsen Ilkka Mäkelä loi puheenvuorossaan katsauksen Suomen väestörakenteen muutoksiin korostaen sitä, miten radikaalisti huoltosuhde muuttuu lähitulevaisuudessa. Yhä pienemmän kansanosan tehtävänä on elättää yhä suurempaa joukkoa eläkeläisiä. Samaan aikaan maahanmuutto jatkuu ja monikulttuurisuus vahvistuu.

Haasteita kirkon näkökulmasta:
- pienet yhteisöt hajallaan maailmalla
- muutokset nopeita
- yksinäisyyden ja tilapäisyyden tunne
- ikääntyvät suomalaiset maailmalla

Kirkko haluaa ylläpitää suomalaisia yhteisöjä, jotta ikääntyvät ulkosuomalaiset voisivat auttaa ja tukea toisaan
(Ilkan viestin suomalaisyhteisöille voisi tiivistää varmasti tärkeään kehotukseen: pidetään huolta toisistamme!)

"Ulkosuomalaisten ikääntyminen kulttuurien välimaastossa – mistä hyvät puitteet elämälle?“
Gerontologi Johanna Myllymäki-Neuhoff Nürnbergistä Saksasta joka on tutkinut viimeiset 25 vuotta ”kuka on ikääntyvä ulkosuomalainen” piti tutkimustietoon ja omaan pitkään ulkosuomalaiskokemukseen perustuvan, paljon ajatuksia herättävän alustuksen, jossa hän pohti ulkosuomalaisten vanhenemisen erityispiirteitä sekä sitä, mistä löytyisi hyvät puitteet ”ikääntyvän ulkosuomalaisen” elämään.
Johanna Myllymäki-Neuhoff toi esiin myös ajatuksen suomalaisyhteisöjen ”sisäänlämpiävyydestä”! Mitä teemme toisille ihmisille (naisille) ryhmässä? Tiivis kuuluminen suomalaisten yhteisöön ja siihen liittyvät sosiaaliset paineet saattavat myös estää hyvää integraatiota. Meillä on ehkä taipumus monenlaiseen idealisointiin. Haavekuvissa voi olla esimerkiksi suomalainen vanhainkoti maailmalla – tähän ei Keski-Euroopan alueella ole mahdollisuuksia, eikä se käytännössä välttämättä edes vastaisi ihmisten tarpeita.

Ikääntymissuunnitelma
Helena Balash (Seniorineuvoja, Suomi-Seura)
Päivän kolmantena puhujana Helena Balash esitteli ikääntymissuunnitelmaa, jonka on kehittänyt Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton (valli.fi) Anne Virkkunen. Suunnitelman runkona olevat kysymykset auttavat hahmottamaan omaa elämää ja identiteettiä. Ulkomailla ikääntyvän ihmisen olo voi alkaa tuntua uudella tavalla väliaikaiselta ja paluu kotimaahan alkaa houkutella. Myös ikääntyneet, hoitoa tarvitsevat vanhemmat ovat monilla tärkeä paluumuuton motiivi.

Yleinen keskustelu
- Hoitotestamentti erittäin tärkeä, jos ei ole omaisia!
- Ikääntymissuunnitelma jo viisikymppisenä.
- Eri maiden hoitotestamentit tulisi hyväksyä eri maissa- EU-lait! Toimii jo joissakin maissa.
- Voitaisiin laatia yksi lomake monella kielellä -suomi, ruotsi, englanti, saksa- ja huolehtia että se on omaisten ja lääkärin tiedossa.


PÄÄTÖKSET
- Joka maassa on senioriyhteyshenkilö, joka levittää tietoa ja jolle Reino välittää tietoa
- SUSEMA alajärjestö Euroopan alueelle
- Aloitus USP:n seuraavaan yleiskokoukseen Ulkosuomalaisten senioreitten asemasta Euroopassa. (Aloituksen sisältö ja sanamuoto päätetään myöhemmin)

Suomalaiset Seniorit Maailmalla -työryhmä
Seurauksena Wienin Senioriseminaarista Elli Heikkilä, (Siirtolaisinstituutti) Helena Balash, (Suomi-Seura) Reino Ruusunen, Ilkka Mäkelä (Kirkko) ja Heikki Rantanen (Merimieskirkko) pitivät kokouksen Helsingissä 22.3.3011 missä päätettiin:

1. Yhteyshenkilö jokaisessa maassa (varahenkilö?)
2. Informaation tarjoaa: Suomi-Seura, kirkko, Merimieskirkko, USP, Siirtolaisuusinstituutti ja SuSeMa
3. Informaation jakaja paikallisella tasolla: yhdistykset, merimieskirkko, seurakunnat
4. Koulutus (yhteyshenkilölle tarjotaan koulutusta ja hän voi myös tarjota koulutusta)
5. Raportointi vuosittain SuSeMa-työryhmälle


(Senioriseminaarin muistiinpanot löytyvät kokonaisuudessaan USP Keski-Euroopan sivuilta)

USP Keski-Euroopan aluekokous Wienissä 26.2.2011

Ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan aluekokous pidettiin sääntöjenmukaisesti Wienissä marraskuussa 2011 ja paikalle oli saapunut lähes 50 edustajaa

Klo 09.30 Suomen Itävallan suurlähettiläs Marjatta Rasi avasi kokouksen

Kokouksen järjestäytyminen

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Reino Ruusunen ja sihteeriksi Mikko Fischer. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Laura Vesterinen-Maury ja Markku Nurminen.


Otteita aluekokouksesta.......

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) Keski-Euroopan alueen (USPKE) ohjesääntö

USP Keski-Euroopan kokouksessa Helsingissä päätettiin laatia ”Ohjesääntö” alueelle ja Wienin aluekokouksessa se hyväksyttiin alueen ”Ohjesäännöksi” (Ohjesäännön voi lukea USP Keski-Euroopan sivuilta konaisuudessaan.)

Suomi koulut

- Selvennettiin, että Saksassa Suomi-koulujen irrottaminen SKTK:n toiminnasta ei aiheuta taloudellista haittaa Suomi-kouluille.
- Ehdotettiin, että Suomen valtion tukirahoja voisi myös käyttää vakuutuksiin (tähän mennessä varoja saa ainoastaan käyttää tiloihin, opetusmateriaaliin ja opettajien palkkioihin)
- Pyydettiin, että Suomi-Seura selventää, miten käytännössä toteutetaan sääntö, että Suomi-koulu tulee olla paikallisen lain mukaan rekisteröity yhdistys.


Seniorit

- Pyydettiin, että seuraavassa täysistunnossa senioriseminaari ja seniorivaliokunta jaetaan EU-maiden ja muun maailman ryhmiin.
- Suomen liittyminen aikuisten suojelua koskevaan kansainvälisen sopimuksen piiriin antaa edunvalvojille kymmenestä EU maasta mahdollisuuden hoitaa päämiehensä asioita myös Suomessa.
- Perintötilanteen helpottamiseksi suositeltiin, että testamentit tulee kirjoittaa kaikkien niiden maiden kielillä, joissa omaisuutta on. Tässä kannattaa ottaa huomioon myös näiden maiden testamentteja koskevat lainsäädännöt.

Seuraavan kokouksen paikka
Päätettiin, että seuraava Keski-Euroopan aluekokous pidetään Budapestissa huhti- tai toukokuussa 2012. Ajankohdasta ilmoitetaan hyvissä ajoin.


USP:n tiedottaminen Keski-Euroopan alueella

Tiedotuskäytännön toimivuudesta keskusteltiin. Päädyttiin siihen, että muutoksen tarvetta tällä hetkellä ei ole.

Muut mahdolliset asiat

Ehdotetaan, että seuraavassa yleiskokouksessa tehdään aloitteita
- Perintöveron alarajan nostamiseksi Suomessa
- Passin voimassaoloajan pidentämiseksi
- Työharjoittelun mahdollistamiseksi ulkosuomalaisille opiskelijoille Suomen edustustoissa ulkomailla
- Ulkosuomalaisessa järjestössä toteutettavan työharjoittelun mahdollistamista työvoimatoimiston piiriin kuuluville suomalaisille

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 16:00
(Kokouksen Pöytäkirja löytyy USP Keski-Euroopan sivuilta kokonaisuudessaan)

Keski-Euroopan toiminta

USP Keski-Euroopan toiminta on ollut hyvin vilkasta ja kontaktihenkilöitten lukumäärä on noussut 38 henkilöön. Kiinnostus USP:n toimintaan on lisääntynyt entisestään ja varsinkin kirjeäänestyksen menestys on antanut jatkuvaa kyselyä. Yhteistyö USP Etelä-Euroopan kanssa on luonnollisesti myös osoittaunut hyödylliseksi ja on asia mikä toivottavasti huomattaisiin myös MEP puolesta Brysselissä?

Alueen tiedotustoiminta

Alueen tiedotustoiminta on parantunut ja varsinkin Saksan kohdalla entiset pulmat on nyt saatu hiukan selvitettyä ja toivon mukaan DFG:n vuosikokous ei tapahdu tulevaisuudessa samaan aikaan kun USP:n aluekokous? Ensi vuoden kokous Budapestissä on nostattanut Unkarissa asuvien suomalaisten kiinnostuksen USP:hen sieltä saamien tietojen mukaan ja toivottavasti tämä myös vaikuttaa muihin maihin Unkarin ympärillä kuten Slovenia, Romania jne.


USP Keski-Euroopan tiedotustilaisuudet

Tulevat USP vierailu kohteet tänä vuonna ovat vielä keskustelun alla, mutta potentiaaliset paikat syksyllä ovat:

- Freiburgh, Saksa
- Basel, Zurich, Sveitsi
- Bournemouth, UK

Reino Ruusunen
Varapuheenjohtaja
USP Keski-Eurooppa



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 1.6.11 Webmaster