Ulkosuomalaisparlamentti

II KANSALAISUUSASIOITA KOSKEVAT PÄÄTÖSLAUSELMAT


PL 5. Suomen pitkät viisumit myös ulkosuomalaisyhteisöjen suosittelukirjeellä

Ehdotetaan Suomen ulkoasiainministeriölle, että Suomen pitkän viisumin voisi saada Venäjällä ulkosuomalaisparlamentin säännöt ratifioineen ulkosuomalaisyhteisön suosittelukirjeen perusteella. Lisätietoja Venäjän kansalaisen viisumin hakemista Suomeen: http://visa.finland.eu

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö tulee keskustelemaan ulkoasiainministeriön kanssa Suomen ja Venäjän välisten pitkien viisumien myöntämisperusteista.


PL 6. Suomen kansalaisten lähisukulaisten ilmaiset ja pysyvät viisumit - Бесплатные и бессрочные визы для близких родственников гражданина Финляндии

Ehdotetaan, että Suomen kansalaisen lähisukulaiset (sisarukset) saisivat viisumin ilmaiseksi ja pysyvästi.

Venäjän kansalainen voi saada ilmaisen viisumin, jos matkan tarkoitus on esim. tieteellinen yhteistyö, omiin opiskeluihin liittyvä opintomatka, ystävyyskaupunkien viralliseen vaihto-ohjelmaan osallistuminen tai Suomessa asuvan lähisukulaisen luona vierailu. Matkan tarkoituksesta ja mahdollisesta sukulaisuussuhteesta on esitettävä kirjallisia todisteita. Euroopan yhteisön ja Venäjän federaation välisessä sopimuksessa viisumien myöntämisen helpottamisesta todetaan (Artikla 6): Seuraaviin ryhmiin kuuluvat henkilöt vapautetaan viisumihakemuksen käsittelymaksusta: a) Venäjän federaation tai jäsenvaltioiden alueella laillisesti oleskelevien Euroopan unionin tai Venäjän federaation kansalaisten luona vierailevat lähisukulaiset: puolisot, lapset tai adoptiolapset, vanhemmat tai huoltajat, isovanhemmat ja lapsenlapset.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö tulee keskustelemaan ulkoasiainministeriön kanssa Suomen ja Venäjän välisten pitkien viisumien myöntämisperusteista myös sisarusten suhteen.


PL 7. Suomen suurlähetystöjen ja ulkomaanedustustojen valtuuttaminen ja velvoittaminen ottamaan vastaan ja välittämään ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten siviilisäädyn, perhetapahtumien ja kansalaisuuden muutokset

Suomen maistraatin ohjeet ulkosuomalaisille: www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/ohjeita_ulkosuomalaisille/
Asuessaan ulkomailla Suomen kansalaisen henkilö- ja asumistiedot säilyvät ajantasaisina Suomessa vain, jos hän itse huolehtii muuttuneiden tietojensa ilmoittamisesta Suomeen. Ilmoitus muuttuneista tiedoistaan (mm. avioliitto, avioero, lasten syntymä) lähetetään Länsi-Suomen maistraatin Pietarsaaren yksikköön, PL 26, 68601 Pietarsaari, tai viimeisen kotikuntansa maistraattiin tai lähimpään Suomen edustustoon nykyisessä asuinmaassaan. Kyselyjä henkilötietomuutoksista voi lähettää osoitteeseen:
international@maistraatti.fi
international@magistraten.fi
Kun tiedot väestötietojärjestelmässä ovat ajantasaisia, on esimerkiksi passin saaminen nopeampaa.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti ehdottaa, että Suomen edustustot ja kunniakonsulaatit ulkomailla oikeutetaan ottamaan vastaan ja välittämään ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten siviilisäädyn, perhetapahtumien ja kansalaisuuden muutokset.


PL 8. Passisalkku Keski-Eurooppaan (Frankfurt)

[Päätöslauselmaan ei kuulu taustaa]

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Frankfurt-am-Mainiin tullaan sijoittamaan passisalkku, joten aloite ei aiheuta toimenpiteitä.


PL 9. Passisalkun käytön tehostaminen

Uudessa-Seelannissa ei ole Suomen suurlähetystöä eikä konsulaattia, missä passin uusiminen onnistuisi. Lähin paikka, jossa passiasioita voimme hoitaa, on Canberran suurlähetystö Australiassa. Koska passihakemus on jätettävä henkilökohtaisesti tämä tarkoittaa loman ottamista töistä ja Canberraan matkustamista usein koko perheen voimin. Olemme vuosien "taistelun" jälkeen onnistuneet saamaan nk. liikkuvan passisalkun vierailemaan Aucklandissa. Ilomme oli kuitenkin lyhyt, kun selvisi, että ko. passisalkku on Aucklandissa vain yhden päivän huhtikuussa.

Ymmärrämme, että emme voi saada passisalkkua Aucklandiin moneksi kuukaudeksi kerralla, mutta edes viikon kerralla olisi jo huomattavasti järkevämpi. Monet Uudessa-Seelannissa asuvat ulkosuomalaiset hankkivat kaksoiskansalaisuuden pelkästään sen takia, että Suomen passin uusiminen on tehty niin hankalaksi. Paikallisen passin saa huomattavasti helpommin, sähköisen hakemuksen avulla, käymättä henkilökohtaisesti missään. Passin uusiminen ulkomailla maksaa moninkertaisen hinnan verrattuna Suomessa uusittuun passiin. Passin uusiminen on yksi tärkeimmistä konsulipalveluista.
Passisalkun tulee jatkossakin kiertää vuosittain USA:n sisäosissa ja Suomen hallituksen aiemman päätöksen toteuttamista salkun kierrättämisestä tulee jatkaa. Myös pyydetään, että salkku kiertää maata tietyn aikataulun mukaisesti.

Australian suurlähetystössä on nyt passisalkku, jolla voi hoitaa passiasiat millä hyvänsä paikkakunnalla Australiassa tai Uudessa-Seelannissa. Salkku vierailee harvoin kummassakaan maassa.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti esittää, että Suomen edustustoille, joilla on käytössä passisalkut, myönnetään riittävät määrärahat niiden tehokasta käyttöä varten. Passisalkkujen tulee kiertää alueillaan säännöllisesti ja kattavasti eri paikkakunnilla/osavaltioissa/naapurimaissa. Passisalkun tulee olla käytössä yhdessä kohteessa pidempään kuin yhden päivän.


PL 10. Passin uusiminen ja siihen lisättävät vanhan passin käyttämättä jääneet kuukaudet

Suomen passi myönnetään viideksi vuodeksi. Monet valtiot vaativat maahantulijalta, että hänen passinsa on voimassa kaksi - kuusi kuukautta maahan tulon jälkeen. Passin uusiminen ulkomailla on hankalaa ja kallista. Tästä syystä monet ulkosuomalaiset uusivat passinsa loman aikana Suomessa jopa monia kuukausia ennen vanhan passin vanhenemista. Näin he menettävät vanhan passin jo maksetut kuukaudet.
Esimerkiksi Iso-Britanniassa on käytäntö, että vanhan passin käyttämättömät kuukaudet lisätään uuteen passiin aina kuuteen kuukauteen saakka.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti esittää, että passin uusimisen yhteydessä passin voimassaoloaikaa pidennetään sillä aikavälillä, joka jää käyttämättä vanhasta passista. Enimmäismääräksi voitaisiin määrätä kuusi kuukautta.


PL 11. Passin voimassaoloajan pidentäminen 10 vuodeksi

Aiheesta on tehty päätöslauselmat 4/2010, 9/2012 ja 12/2015.
Sisäasiainministeriön poliisiosasto vastaa biometristen passien valmistamisesta ja säännöstelystä. Syyt siihen, miksi kymmenen vuoden passia ei voida ottaa käyttöön, on kirjattu hallituksen esitykseen 85/2014, jotka ovat:
1) tunnistaminen: mitä vanhempi kuva on, sitä epäluotettavampaa on sekä silmämääräinen että koneellinen kasvontunnistus,
2) tietoturva: sirun tietoturva saattaisi vanhentua ennen elinkaaren loppua ja
3) väärinkäytösten estäminen: lyhyemmällä voimassaoloajalla varmistetaan uuden kehittyneen teknologian käyttöönotto passikirjojen fyysisten turvatekijöiden osalta. Sirun kestävyys ei ole tässä keskeinen kysymys. Jotkin maat myöntävät kymmenen vuoden sirullisia passeja.

Poliisiosaston lausunnon mukaan sirujen valmistaja takaa sirun toimivuuden viideksi vuodeksi. Asiantuntijoiden mukaan nykyisellä tekniikalla siru kestää enimmillään seitsemän vuotta. Passin voimassaolon pidennys otetaan harkittavaksi heti, kun sirujen tekniikka kehittyy ja valmistajat voivat taata pidemmän kestoajan. Monessa maassa, jossa biometrinen tekniikka on käytössä, passit ovat kuitenkin pysyneet kymmenvuotisina. Tällaisia maita ovat muun muassa Kanada, Ranska, Saksa, Unkari, Irlanti, Italia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Espanja, Tanska, Australia, Norja ja Yhdysvallat.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti kehottaa sisäministeriön poliisiosastoa jatkamaan aktiivisesti selvitystyötä, jotta Suomen passi voidaan myöntää kymmeneksi vuodeksi.


PL 12. Maksu kansalaisuuden määrittämisestä maahanmuuttovirastoon

Maahanmuuttovirasto määrittää viranomaisen tai asianosaisen pyynnöstä kansalaisuusaseman, jos asialla on merkitystä Suomen kansalaisuuden olemassaolon tai siihen liittyvän oikeuden tai velvollisuuden kannalta, viranomaisen henkilörekisterissä olevan merkinnän oikeellisuuden, ulkomaalaisen Suomessa oleskelun taikka muun näihin verrattavissa olevan syyn kannalta.

Kansalaisuusasemalla tarkoitetaan henkilön nykyistä ja entistä kansalaisuutta, kansalaisuudettomuutta ja tuntematonta kansalaisuutta. Kansalaisuusaseman määrittämistä voi pyytää henkilö itse tai viranomainen.

Voit pyytää Maahanmuuttovirastoa määrittämään kansalaisuusasemasi, jos esimerkiksi
• haluat selvittää, oletko Suomen kansalainen
• väestötietojärjestelmässä oleva kansalaisuustietosi ei ole oikein (kansalaisuutesi on muu kuin väestötietojärjestelmään rekisteröity tieto)
• haluat selvittää huollossasi olevan lapsen kansalaisuuden.
Kansalaisuuden määrittäminen on maksullinen.
Viranomaisen (poliisi, maistraatti, edustusto) tulee pyytää määrittämistä, jos henkilön kansalaisuustieto saattaa olla väestötietojärjestelmässä väärin tai se ei ole ajantasainen. Viranomaiselle määrittäminen on edellä mainitussa tapauksessa maksuton.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti ei ota kantaa aloitteeseen ja toteaa, että kyseessä on mahdollisesti yksittäistapaus. Maahanmuuttovirasto ilmoittaa sivuillaan, että viranomaisen (poliisi, maistraatti, edustusto) tulee pyytää kansalaisuuden määrittämistä, jos henkilön kansalaisuustieto saattaa olla väestötietojärjestelmässä väärin tai se ei ole ajan tasalla.


PL 13. Apostille

Yhdysvaltojen kansalaisuuden rekisteröiminen Suomen viranomaisille oli aiemmin sujuvampaa, kun Suomen edustustot, mukaan lukien kunniakonsulit saivat todistaa oikeaksi USAn viranomaisten hyväksymän todistuksen. Toivotaan oikeaksi todistamisen helpottamista.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti esittää, että Suomen edustustojen ja kunniakonsulaattien ulkomailla tulee saada oikeus todistaa alkuperäiset viralliset asiapaperit oikeiksi ja toimittaa ne eteenpäin Suomen viranomaisille.


PL 14. Ulkosuomalaisen Suomen kansalaisuuden ehdot

Suomen kansalaisuuden säilyttäminen 22-vuotiaana (nykyinen tilanne):
Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana.

Menetät Suomen kansalaisuuden automaattisesti, kun täytät 22 vuotta, jos
• sinulla on Suomen kansalaisuuden lisäksi jonkin toisen valtion kansalaisuus ja
• sinulla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen.
Jos menetät kansalaisuuden automaattisesti, lapsesi ei menetä samalla Suomen kansalaisuutta.

Riittävä yhteys Suomeen takaa Suomen kansalaisuutesi säilymisen. Yhteytesi Suomeen on riittävä, jos
• olet syntynyt Suomessa ja kotikuntasi on Suomessa, kun täytät 22 vuotta tai
• olet asunut Suomessa tai muussa Pohjoismaassa (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) yhteensä seitsemän vuotta ennen kuin täytät 22 vuotta tai
• olet 18–21-vuotiaana
o hakenut Suomen passia tai saanut Suomen passin tai
o suorittanut tai parhaillaan suoritat Suomessa varusmies- tai siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta tai
o saanut Suomen kansalaisuuden hakemuksesta tai ilmoituksesta tai
o ilmoittanut Suomen edustustolle ulkomailla tai maistraatille Suomessa, että haluat säilyttää kansalaisuutesi. Et voi tehdä ilmoitusta kunniakonsulaatille tai Maahanmuuttovirastolle. Ilmoitus on vapaamuotoinen ja se tulee tehdä kirjallisena.
Maahanmuuttovirasto ilmoittaa kansalaisuuden menettämisen uhasta ja mahdollisuudesta säilyttää kansalaisuus sellaisille Suomen kansalaisille, joilla on ollut kotikunta Suomessa alle seitsemän vuotta.

Ilmoitus lähetetään vuosittain sinä vuonna 18 vuotta täyttäville henkilöille, joiden osoite löytyy väestötietojärjestelmästä. Siksi on tärkeää, että tietosi ovat ajan tasalla väestötietojärjestelmässä. Voit tarkistaa tietosi viimeisen Suomessa olleen kotikuntasi maistraatista. Jos kotikuntasi ei ole tiedossa, voit pyytää tietojen tarkistusta Pietarsaaren maistraatista. Maistraatti merkitsee Suomen kansalaisuuden automaattisen säilyttämisen ja menettämisen väestötietojärjestelmään ja ilmoittaa merkinnästä sinulle.

Jos olet menettänyt Suomen kansalaisuuden 22-vuotiaana, koska sinulla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen, voit saada kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Ilmoituksen käsittelystä peritään käsittelymaksu.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti esittää, että kansalaisuuslakia muutetaan niin, että syntyperäinen Suomen kansalainen, joka on myös jonkin toisen valtion kansalainen, säilyttää automaattisesti Suomen kansalaisuuden. Tällöin hänen ei enää tarvitse todistaa riittävää yhteyttä Suomeen, eikä hänen tarvitse ilmoittaa Suomen viranomaisille 22 ikävuoteen mennessä, että hän haluaa säilyttää Suomen kansalaisuuden.


PL 15. Suomen kansalaisuus ilmoituksesta entisen Suomen kansalaisen lapsille ja näiden alaikäisille lapsille

Vuonna 2003 voimaan tulleessa kansalaisuuslain 60 §:ssä oli siirtymäsäännös entisen Suomen kansalaisen määräajassa tehtävästä kansalaisuusilmoituksesta. Säännöksen mukaan henkilö, joka oli menettänyt Suomen kansalaisuuden saadessaan jonkin toisen maan kansalaisuuden, saattoi hakea sitä takaisin ilmoitusmenettelyllä ilman Suomessa asumisen edellytystä. Mahdollisuus hakea uuden kansalaisuuden saamisen myötä menetettyä Suomen kansalaisuutta koski myös entisten ja nykyisten Suomen kansalaisten jälkeläisiä siinäkin tapauksessa, että heillä ei olisi Suomen kansalaisuutta koskaan ollut. Laissa määritelty siirtymäaika oli 1.6.2003 – 31.5.2008.

Siirtymäajan jälkeen entinen Suomen kansalainen voi saada Suomen kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Myös alaikäinen huollossasi oleva lapsi saa samalla Suomen kansalaisuuden, jos hän on ilmoituksessasi kanssahakijana. Jos Suomen kansalaisuutta haetaan ainoastaan alle 18-vuotiaalle lapselle (lapsi päähakija), hänen tulee olla entinen Suomen kansalainen. Lapsen ilmoituksen voi laittaa vireille ainoastaan lapsen huoltaja.
Et kuitenkaan voi saada Suomen kansalaisuutta takaisin ilmoituksella, jos olet menettänyt sen siksi, että olet antanut vääriä tietoja aikaisemmassa kansalaisuushakemuksessasi ja siten saanut kansalaisuutesi väärin perustein. Et voi saada Suomen kansalaisuutta takaisin ilmoituksella myöskään silloin, jos olet menettänyt sen isyyden kumoamisen perusteella. Et myöskään voi saada Suomen kansalaisuutta ilmoituksesta vain sillä perusteella, että olet entisen Suomen kansalaisen jälkeläinen. Jos haluat selvittää, oletko itse nykyinen tai entinen Suomen kansalainen, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta kansalaisuusasemasi määrittämistä.

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN PÄÄTÖSLAUSELMA:

Ulkosuomalaisparlamentti esittää, että kansalaisuuslakia muutetaan siten, että syntyperäisten entisten ja nykyisten Suomen kansalaisten aikuiset lapset (18 vuotta täyttäneet) sekä heidän alaikäiset lapsensa voivat saada ilmoitusmenettelyllä Suomen kansalaisuuden.



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 7.5.18 Webmaster