Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin kolmannessa varsinaisessa istunnossa 18.–19.11.2002 valiokunnissa käsiteltävät aloitteet

1. Opinto- ja koulutusvaliokunta

1. Suomi-koulujen opettajien maailmankonferensseja jatkettava ja kaikille Suomi-kouluille on annettava mahdollisuus lähettää säännöllisin väliajoin opettaja koulutustilaisuuksiin.
Finn-Guild ja Ison-Britannian Suomi-koulujen tukiryhmä

2. Suomalaisten kielikoulujen tasoa tulisi nostaa tarjoamalla mm. opettajille monipuolista jatko- ja täydennyskoulutusta ja lisäresursseja. Oppimateriaali tulisi säännöllisesti kartoittaa.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Iso-Britannia, Saksa, Sveitsi, Itävalta, Hollanti, Belgia )

3. Ulkomailla koulua käyneiden ja asuneiden lasten ja nuorten vieraiden kielten opetus ja ennen kaikkea opitun kielitaidon ylläpitäminen olisi turvattava paluumuuton jälkeen.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Belgia, Saksa)

4. Saksan kouluissa tulisi olla mahdollista korvata toinen vieraskieli suomen kielellä, saada koulutodistukseen merkintä osallistumisesta kielikoulun suomen kielen opetukseen ja kielikoulut tulisi vapauttaa koulutilojen vuokrista.
Saksan suomalaiset kielikoulut

5. Opetushallituksen tulisi subventoida maahanmuuttajalasten ja paluumuuttajien opetukseen suunniteltua AAMU- oppimateriaalia suomi-vieraana kielenä -opetuksen materiaaliksi.
Kanadan Suomen Kielen Opettajien Liitto

6. Kansanvalistusseuran alainen kotiperuskoulu olisi saatava Suomi-koulujen toiminnan osaksi ja tueksi, kotiperuskoulua käyviä suomalaislapsia olisi tuettava taloudellisesti.
Rooman Suomi-Seura

7. Tiedotusmateriaalia kaksi- ja/tai monikielisyydestä sekä kulttuurista tulisi tuottaa molemmilla kotimaisilla kielillä ulkosuomalaisille vanhemmille ja heidän lapsilleen.
Ruotsin Suomalainen Opettajaliitto Nätverket för finlandassvenskar i världen

8. Suomi- koulujen taloudellista tukea, oppimateriaaleja ja opettajien koulutusta tulee valtion taholta lisätä.
Finn-Guild ja Iso-Britannian Suomi-koulujen tukiryhmä

2. Nuorisovaliokunta

1. Opetusviranomaisten tulisi tarjota keinoja oppilashuollon kehittämiseksi ulkosuomalaiskouluissa, sillä niistä puuttuu tällä hetkellä suomalaisen yhteiskunnan tarjoama tukiverkosto.
Aurinkorannikon Suomalainen Koulu, Espanja

2. Ulkosuomalaisuuden professuurin viran perustaminen suomalaiseen yliopistoon.
Ruotisnsuomalaisten keskusliitto

3. Opiskelijatukea ja –lainaa tulisi myöntää myös nuorille, jotka ovat asuneet ulkomailla ennen kuin aloittavat opiskelunsa Suomessa.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Iso-Britannia)

4. Kaksoiskansalaisuuden mukanaan tuomista seurauksista nuorison opiskelu- ja työmahdollisuuksiin tulisi tiedottaa mahdollisimman tehokkaasti.
Kanadan Suomen Kielen Opettajien Liitto ja Pohjalaiset Kanadassa

5. Olisi kartoitettava, miten voitaisiin helpottaa (ulkosuomalais-)nuorten
kesä/väliaikaistyöpaikkojen löytämistä/saamista Suomesta
South Bay Suomi-koulu, USA

6. Kansainvälisten koulujen yo-tutkinnon suorittaneilla tulee olla mahdollisuus osallistua Suomen yliopistojen pääsykokeisiin väliaikaisella ylioppilastodistuksella.
Keski-Euroopan alueen järjestöt

7. Ulkosuomalaisnuoren tulee voida suorittaa opintonsa kohtuullisin resurssein ja tyydyttävissä oloissa. Suomen opetusviranomaiset voisivat ottaa Aurinkorannikon suomalaisen koulun lukiolaiset pilottiryhmäksi, joka kokeilisi uusia teknisiä menetelmiä käytännössä.
Aurinkorannikon Suomalainen Koulu, Espanja

8. Nuorille tilapäistä työtä etsiville tulisi perustaa oma netti-ilmoitustaulu.
Finnish Social Counselling Service of Toronto

3. Kulttuurivaliokunta

1. Itä-Euroopan ulkosuomalaisyhteisöt voisivat vapaaehtoisesti osallistua Suomen sotavankien hautausmaiden ja muistomerkkien hoitoon ja mahdollisuuksien mukaan myös luovutetussa Karjalassa.
Inkeri Liiton Nizhni Novgorodin osasto, Venäjä

2. Suomen hallitusta pyydetään jatkamaan Venäjällä ja Virossa asuvien Inkerinsuomalaisten tukihankkeita.
Inkerin Liitto, Venäjä

3. Kulttuurivaihdon tehostamiseksi Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö voisi koordinoida Suomen ja Yhdysvaltain välisen kulttuurivaihdon tukea olemassaoloevien amerikansuomalaisten lähteiden kanssa.
Finlandia Foundation, San Francisco

4. USP:tä kehotetaan tekemään tutkimus suomalaisten yritysten antamien avustusten nykyisestä tasosta sekä tunnistamaan esteet avustusten lisäämiseksi.
FinnFest USA

5. Cultural Lending Centerin perustaminen Suomeen tai USA:han palvelemaan ulkosuomalaisia, jotta nämä saisivat ajantasalla olevaa Suomi-tietoutta.
Finger Lakes Finns of the US

6. Kirjastoa pitäviä yhdistyksiä olisi tuettava esim. kirjastonhoidon peruskurssin muodossa.
Rooman Suomi-Seura

7. Suomenruotsalaisia ja heidän oikeuksiaan käyttää äidinkieltään ja harrastaa omakielistä kulttuuria tulisi tukea.
Tukholman Suomalainen Seura

8. Suomen kielen asemaa olisi vahvistettava pohjoismaisessa yhteistyössä.
Ruotsinsuomalaisten keskusliitto

9. Ulkosuomalaisyhteisöjen tekijänoikeusmaksujen maksamisen selvittäminen tilaisuuksissa, joissa esitetään suomalaista kulttuuria
Finn-Guild, Britannia

10. Ruotsinsuomalaisten ja suomen kielen vähemmistöaseman vahvistaminen Ruotsissa.
Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto

11. Vähemmistöjen ja vähemmistökielien asemaan EU:ssa kiinnitettävä huomiota.
Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto

4. Sosiaalivaliokunta

1. Lähdeveroa ei tule periä tiettyä minimitulorajaa pienemmistä tuloista.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Iso-Britannia, Saksa)

2. Kaikilla perheenjäsenillä tulee olla oikeus kuljettaa verovapaata autoa ja turistiautoa Suomessa.
Keski-Euroopan järjestöt
(Belgia, Saksa)

3. Ulkomailla elävien suomalaisperheiden ja kaksikulttuurisissa avioliitoissa elävien suomalaisilla tulisi olla mahdollisuus saada äidinkielisiä ammattipalveluja niin perheen ja yksilöiden kriisitilanteissa kuin myös avioerotilanteissa sekä muissa akuuteissa tilanteissa, kuten sairastumistapauksissa.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Belgia, Saksa)

4. Maittain olisi koottava eri ammattiryhmien, erityisesti terveydenhoitoalan ja oikeustieteen, suomen- ja ruotsinkielinen asiantuntijaluettelo.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Sveitsi, Saksa)

6. Vammaisia tulisi kohdella maasta riippumatta yhdenmukaisesti yleisissä kulkuneuvoissa.
DFG Bayern & München e.V.

7. Suomen valtion tulisi tukea FIDA International ry:n (Suomen Vapaa Ulkolähetys ry. Lähetyksen Kehitysapu) suomalaisten turistien keskuudessa tekemää käytännöllistä avustamistoimintaa.
Pohjois-Amerikan Mantereen Suomalaiset Helluntaiseurakunnat

8. Työryhmän perustaminen tutkimaan, minkälaisia tukimuotoja monikulttuurisille ja uusmuuttajaperheille tulisi kehittää, seminaarien järjestäminen kansainvälisiä avioliittoja tutkiville, perheneuvonnan piirissä työskenteleville ym. asiantuntijoille.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia

9. Diakoniatyöntekijän lähettäminen Suomesta Saksaan tehtävänä suomalaisen kotikäyntipalvelujen aloittaminen sovellettuna naapuriapu/tukihenkilöverkoston toimintaan.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Saksa)

10. Costa-Blancan Suomi-Seuran ja Porvoon terveydenhuolto-oppilaitoksen yhteistyön edelleen kehittäminen ja vastaavan yhteistyömallin laajentaminen koskemaan myös muita ulkosuomalaisia yhdistyksiä.
Costa-Blancan Suomi-seura

5. Sääntövaliokunta

1. Ulkosuomalaisparlamentin aluekokousten tehtävät tuli määritellä myös säännöissä ja varapuhemiesten valintamenettelyä olisi selkiytettävä
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Belgia)
DFG Bayern & München e.V.

2. Mikäli yhteisö ei ole osallistunut kolmeen USP:n istuntoon peräkkäin eikä niiden välisenä aikana ole osallistunut aluekokouksiin, tämän yhteisön ratifiointi olisi mitätöitävä.
Inkerin Liitto, Venäjä

3. USP:n työjärjestykseen lisättävä seuraava lause: Muutoksista parlamentin työjärjestykseen päättää puhemiehistö. Ulkosuomalaisyhteisöille tulee ilmoittaa muutoksista työjärjestykseen hyvissä ajoin ennen istuntoa.
Suomi-Seura

4. Ulkosuomalaisparlamentin parlamentti-istunnossa käsiteltävät aloitteet tulee toimittaa Suomi-Seuraan jo 6 kk ennen istuntoa.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Sveitsi, Saksa)
DFG Bayern & München e.V

5. USP:n tulisi kehittää oma ansiomerkki, joka luovutettaisiin aktiivisesti ulkosuomalaisten etujen hyväksi työtä tehneille.
St. Albansin Suomi-koulu

6. Seniorivaliokunta

1. Valtiovallan tulisi tukea vanhuksille suunnattua opetustoimintaa, joka helpottaa jokapäiväistä toimintaa ja estää syrjäytymistä.
Pro Amistad, Asociacion Finlandesa Costa Del Sol, Espanja

2. Ulkosuomalaisseniorien paluumuuttovaihtoehtoja tulee parantaa niin, että myös väliaikainen oleskelu suomalaisissa vanhusten palvelutaloissa ja muissa hoitoa ja palveluita tarjoavissa paikoissa olisi mahdollista. Samoin tulee selvittää mm. veteraanijärjestöjen laitos- ja hoitopaikkojen käyttämistä.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Saksa)

3. Suomesta käsin ohjattavaa tutkimusta ulkosuomalaisten todellisesta avun tarpeesta olisi tehostettava.
Suomi-Koti Toronto

4. Ikääntyvien siirtosuomalaisten keskuuteen tarvitaan yhä enemmän suomenkielisiä sairaanhoito- ja kotihoitoharjoittelijoita.
Pohjois-Amerikan Suomalainen Helluntaiherätys

5. Suomessa saatava kuntoutus tulisi myös koskea Ruotsissa ja Pohjoismaissa asuvia sotalapsia sotaveteraanien ja –invalidien tavoin.
Riksförbundet Finska Krigsbarn, Ruotsi

6. Ulkomailla asuville Suomen kansalaisille tulee maksaa kansaneläkettä samoin edellytyksin kuin Suomessa asuvalle maksetaan edellyttäen kuitenkin, että hän ei saa kansaneläkettä suurempaa eläkettä muun maan eläkejärjestelmän kautta.
Keski-Euroopan järjestöt
(Saksa)

7. Selvitettävä, minkälainen eläketurva Suomen lainsäädännön mukaan avioerotapauksissa on aviokumppanilla, jonka ei ole avioliiton aikana kartuttanut eläketiliään ja miten tämän asemaa voitaisiin parantaa.
DFG Bayern & München e.V.

8. Selvitettävä, millä perusteella Suomen kansaneläkelaitos vähentää Suomesta maksetusta kansaneläkkeestä Ruotsissa ansaitun työmarkkinasopimuseläkkeen tai virkaeläkkeen.
Kulttuuri –75
Ruotsi

7. Yhdistetty talous- ja kansalaisuusvaliokunta

1. Pienten ulkosuomalaisyhteisöjen edustajien kustannukset ulkosuomalaisparlamentin istuntoon tulisi korvata.
Finnish Saturday School in Manchester (Iso-Britannia)

2. USP:n budjetti olisi julkistava ja käsiteltävä parlamentin-istunnon yhteydessä.
Keski-Euroopan alueen järjestöt (Iso-Britannia)

3. Raha-automaattiavustuksia tulisi myöntää ruotsinsuomalaisille järjestöille.
Ruotsinsuomalaiset eläkeläiset

4. Ulkosuomalaisparlamentin tulee torjua yrityksiä laittaa inkerinsuomalaisten kuuluvuutta ulkosuomalaisten kyseenalaiseksi ja pitää heitä tasa-arvoisina ulkosuomalaisina.
Inkeri Liitto, Venäjä

5. Laadittava selvitys, miten kansalaisuuslakiesitys vaikuttaa Suomen kansalaisuuden menettäneiden ja nyt takaisin saavien henkilöiden rekisteröimiseen seurakuntaan ja virkatodistuksen saantiin.
Finn-Guild ja Ison-Britannian Suomi-koulujen tukiryhmä

6. Ulkosuomalaiset ja näiden jälkeläiset aina kolmanteen polveen asti ovat ”iu sanguinis”-periaatteeseen perustuen katsottava oikeutetuiksi saada Suomen kansalaisuus ilman yhteenkuuluvuuden näyttämistä ja ilman, että sen ehtona tai sen menettämiseen vaikuttaa jonkun toisen maan samanaikainen kansalaisuus.
Suomi Argentiina Tutkimuskeskus, Buenos Aires

7. Uuden Suomen kansalaisuuslain käsittelyä tulisi kiirehtiä niin, että se käsitellään tämän vaalikauden aikana ja neuvotteluja käytävä kaksoiskansalaisuuden vastavuoroisuuden sallimiseksi niiden maiden kanssa, jotka eivät vielä kaksoiskansalaisuutta hyväksy.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia

8. Tiedotusvaliokunta

1. Varojen käyttöön asettaminen sotalasten lastensiirtojen aikaisten ja sen jälkeisten tapahtumien ja kertomusten tallettamiseksi ja julkaisemiseksi.
Riksförbundet Finska Krigsbarn, Ruotsi

2. Lisää tukea ulkosuomalaisten lehdille ja Internet-sivustoille.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Iso-Britannia, Finn-Guild)

3. Eläke- ja perintöasioista tiedottamista lisättävä ja tehostettava.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Iso-Britannia, Saksa)

4. Suomi-Seuran ja ulkosuomalaisjärjestöjen tarjoamista palveluista ja toimintamahdollisuuksista tiedotettava tehokkaammin.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Saksa)

5. EU-kansalaisia koskevaa tiedotusta on määrätietoisesti lisättävä koskien erityisesti ei- EU-maissa asuvia EU-kansalaisia.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Sveitsi)

6. YLE:n lähettämää ulkosuomalaisalueille suunnattua radio ja TV ohjelmaa tulisi lisätä ja monipuolistaa.
Suomi-Koti, Toronto ja Pohjalaiset Kanadassa

7. Ulkosuomalaisten oikeuksista osallistua moniin eri vaaleihin niin asuinmaassa kuin Suomessa tulee tiedottaa paremmin ja kannustaa osanottoa niihin.
Keski-Euroopan järjestöt
(Belgia, Saksa)

8. Tiedotuskampanjan järjestäminen siitä, miten ulkosuomalaisten kuolemantapauksessa toimitaan ja miten se käsitellään.
Belgian Suomi-Klubi
(Belgia)

9. Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunta

1. Suomen ulkomaanedustustojen ja ulkosuomalaisten yhteisöjen yhteistyön syventäminen ja tehostaminen erityisesti kriisitilanteissa.
Zimbabwe-Finns Yhdistys, Zimbabwe

2. Ulkosuomalaisia kehotetaan kirjoittautumaan alueensa Suomen edustustoon matrikkeliin ja pitämään huolen siitä, että asuntoa vaihdettaessa edustustolle ilmoitetaan myös uusi osoite. Lisäksi ulkosuomalaisten tulee huolehtia siitä, että myös ulkomailla muuttuneet yhteystiedot ilmoitetaan joko Suomen väestörekisterikeskukseen tai maistraattiin.
Club de Leones, Torremolinos/Suomi

3. Sähköinen henkilökortti tulisi saada passin tavoin myös suurlähetystöstä.
Keski-Euroopan alueen järjestöt
(Itävalta)

4. Äänestyspaikkoja tulisi lisätä erityisesti alueilla, joissa etäisyydet äänestyspaikoille ovat kohtuuttoman pitkät. Ehdotetaan kirje- ja internetäänestyksen sallimista.
Suomi-Koti, Toronto ja Pohjalaiset Kanadassa

5. Kunniakonsulien palveluaikaa koskevia sääntöjä tulisi muuttaa niin, etteivät ne aiheuta ikään perustuvaa syrjintää.
Finnish Center at Saima Park, USA

6. Ulkomailla asuville suomalaisille tulisi perustaa oma vaalipiiri.
Finlandsvenskarnas riksförbund i Sverige,
Nätverket för finlandarssvenskar i världen

7. Ulkosuomalaisilla tulisi olla oma ministeri.
Tukholman Suomalainen Seura

8. Suomen kirkon ulkomaantyö tulisi panostaa enemmän varoja pappien lähettämiseen ulkomaille
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia

9. Suomesta ulkomaille lähetettävien pappien valintamenettelyä tulisi selventää ja kirkon työntekijöille järjestää perehdyttäminen työajan puitteissa.
Keski-Euroopan alueen järjestöt (Saksa)

10. Ulkosuomalaisseurakuntien todelliset tarpeet tulisi kartoittaa ja selvittää eri mahdollisuuksia, miten ulkosuomalaisseurakuntien varoja voitaisiin lisätä esim. suuntaamalla verovaroja suoraan ulkosuomalaisseurakuntiin.
Gran Canarian ev.lut. suomalainen seurakunta, Espanja



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 10.5.16 Webmaster