Ulkosuomalaisparlamentti

ULKOSUOMALAISPARLAMENTIN TOISESSA VARSINAISESSA ISTUNNOSSA 6-7.11.2000
VALIOKUNNISSA KÄSITELTÄVÄT ALOITTEET

YHTEENVETO


Seniorivaliokunta

Ikääntyvien ulkosuomalaisseniorien sosiaali- ja terveyspalvelut

1. Suomen ja uuden kotimaan viranomaisten pitäisi luoda yhteistyössä ulkosuomalais-järjestöjen kanssa kattava huoltojärjestelmä niille, jotka haluavat hoitoa suomalaisessa kulttuuriympäristössä.
Finn-Guild, Iso-Britannia

2. Ulkosuomalaisseniorien tilanteen tutkimus ja tarvittavat jatkotoimenpiteet.
(a) Ulkosuomalaisparlamentin tulisi selvittää rahoitusväylät ulkosuomalaisseniorien tilanteen kartoittamiseksi ja näiden hoidon kehittämiseksi.
Keski-Eurooppa
(b) Sosiaali- ja terveysministeriön tulisi jo aloitettua kartoitustyötä hyödyntäen ryhtyä johtamaan ulkosuomalaisseniorien tilanteen tutkimusta. Suomen valtion tulee rahoittaa ko. tutkimusta ja sen myötä ilmaantuvia avustuskohteita.
Suomi-Koti Toronto, Kanada

3. Suomen hallituksen tulisi asettaa määräraha jo perustetuille Suomi-kodeille suomenkielisten palveluiden tarjoamiseksi.
Sudburyn suomalainen lepokotiyhdistys, Kanada

4. Hoitokoteja tulisi perustaa paluumuuttajasenioreille.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Eläke- ja verotusasiat

5. Suomesta maksettavien eläkkeiden verotus.
(a) Ulkosuomalaisille Suomesta maksettavien eläkkeiden verotus EU:n alueella tulisi yhdenmukaistaa ja suhteuttaa Suomessa asuville maksettavien eläkkeiden verotukseen.
Finn-Guild, Iso-Britannia
(b) Suomesta Ruotsiin maksettavan työeläkkeen lähdeverotusta on kevennettävä. Suomessa tulisi palata aikaisempaan käytäntöön, jossa lähdeveroa ei peritty alle 1500 mk/kk suuruisista Ruotsiin maksetuista työeläkkeistä.
Ruotsinsuomalaiset eläkeläiset

6. Suomen ja Ruotsin työkyvyttömyyseläkkeiden myöntämisperusteet tulee yhdenmukaistaa.
Ruotsinsuomalaiset eläkeläiset

7. Eläkeasioita koskeva dokumentointi.
(a) Ulkosuomalaisten eläkkeitä koskeviin päätöksiin tulisi liittää englanninkieliset käännökset.
Keski-Eurooppa
(b) Eri maissa työskennelleen ulkosuomalaisen urakkaa eläketurvan selvittämisessä tarvittavien dokumenttien kokoamiseksi tulisi helpottaa.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Sosiaalivaliokunta

Ulkosuomalaisten sosiaaliturva Suomesta

8. Sosiaali- ja terveysministeriön tulee selvittää ulkomailla pitkään työskentelevien suomalaisten sosiaali- ja eläke-etuuksien nykytilanne sekä turvata ko. etuuksien jatkuvuus.
Suomi-Koti Toronto, Kanada

9. Pysyvä ulkosuomalaisasiamiehen virka tulisi perustaa ulkosuomalaisten avustamiseksi oikeus- ja sosiaaliturva-asioissa.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Sosiaalialan projektit ulkomailla

10. Sosiaali- ja terveydenhoidonalan työ- ja harjoittelumahdollisuuksien tukeminen
(a) Suomalaisten ammattikorkeakouluopiskelijoiden mahdollisuuksia suorittaa työharjoittelu ulkosuomalaisyhdistyksissä on parannettava.
Costa Blancan Suomi-Seura, Espanja
(b) Sosiaali- ja terveysministeriön tulisi taata tiedonkulku työmahdollisuuksista ja -ehdoista terveyshoidon alalla Pohjois-Amerikassa suomalaisille alan ammattilaisille.
Sudburyn suomalainen lepokotiyhdistys, Kanada

11. Tukihenkilötoiminnan kehittäminen.
(a) Ulkosuomalaisille tulee perustaa tehokas neuvontapalveluverkosto. Suomen valtion tulisi rahoittaa paikallisten ulkosuomalaisneuvojien koulutus.
Finn-Guild, Iso-Britannia
(b) Suomalaisten uusmuuttajaperheiden sopeutumisessa asuinmaan oloihin tarvitaan äidinkielellä saatavaa ammattiapua. Ulkosuomalaisparlamentin tulisi kartoittaa mahdollisuudet toiminnan aloittamiseen paikallisten projektien muodossa.
SKTK, Saksa
(c) Ulkosuomalaisparlamenttia pyydetään ulottamaan tukihenkilötoiminta Australiaan.
Australasian suomalaisten liitto

12. Suomen valtion tulisi yhteistyössä EU:n ja paikallisten viranomaisten kanssa perustaa asuntoloita muihin maihin auttamaan hätä- tai tilapäismajoitusta tarvitsevia.
Finn-Guild, Iso-Britannia

13. Ulkosuomalaisparlamenttia pyydetään neuvottelemaan Suomen valtion ja kuljetusalan tahojen kanssa suomalaisten rekkakuskien ja heidän perheidensä tukemiseksi Lyypekissä.
SKTK, Saksa

14. Seka-avioliittojen kariutumista ehkäisevää työtä on kehitettävä mm. tutkimustyön, perheneuvonnan ja avioliittoseminaarien puitteissa. Tarvitaan lisäksi käytännön toimia ulkosuomalaisten yksinhuoltajien tukemiseksi.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia

Paluumuuttajat

15. Paluumuuttajaneuvonnan täydentämiseksi ulkosuomalaisparlamenttia pyydetään selvittämään mahdollisuudet valtion rahoituksen saamiseksi ulkosuomalais- kysymyksiin erikoistuneen lakimiehen palkkaamiseksi.
Finn-Guild, Iso-Britannia

16. Ulkosuomalaisparlamentin on ryhdyttävä toimenpiteisiin paluumuuttajille tarkoitetun palvelukeskuksen perustamiseksi Suomeen. Tukholman suomalainen seurakunta


Opinto- ja koulutusvaliokunta

Suomi-koulut

17. Suomi-koulujen rahoitus.
(a) Suomen valtion on tuettava suomen kielen opiskelua maailmalla innostamalla ulkosuomalaisyhteisöjä perustamaan Suomi-kouluja ja varaamalla kasvavaan tarpeeseen riittävät määrärahat.
Ruotsinsuomalaisten keskusliitto
(b) Lisärahoitusta tarvitaan suomalaisille kielikouluille uusien, erityisesti uusmuuttajalapsiin ja -nuoriin keskittyvien opetusryhmien perustamiseksi.
Keski-Eurooppa
(c) Suomen valtion tulee lisätä taloudellista tukea Suomi-kouluille ja niiden opettajille. Tukea tulee saada myös työntekijöitään ulkomaille lähettäviltä suomalaisyrityksiltä.
Finn-Guild, Iso-Britannia
(d) Ulkosuomalaisyhteisöille on varattava riittävät määrärahat suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin vahvistamiseen tähtäävään toimintaan.
Ruotsinsuomalaisten keskusliitto
(e) Opetusministeriön tulisi ulottaa Suomi-kouluille myöntämänsä tuki myös Venäjällä toimiville Suomi-kouluille.
Inkerin liiton neuvosto

18. Opettajakoulutuksen kehittäminen.
(a) Opetushallituksen on jatkettava ja kehitettävä Suomi-koulujen alueellisia koulutustilaisuuksia myöntämällä niiden järjestämiseen määrärahat sekä lähettämällä tilaisuuksiin kouluttajia Suomesta.
Kanadan suomen kielen opettajien liitto
(b) Ulkosuomalaisparlamenttia pyydetään neuvottelemaan opetushallituksen ja muiden tahojen kanssa maakohtaisesti järjestetystä suomalaisten kielikoulujen opettajien koulutuksesta.
Keski-Eurooppa
(c) Pedagogista opetusta Suomi-koulujen opettajille tulisi lisätä.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Oppilasvaihto

19. Inkeriläisliittojen ja Suomen opetusministeriön tulisi sopia 30 suomea opiskelevan inkerinsuomalaisen koululaisen vuotuisesta opiskelusta Suomen kouluissa lukuvuoden tai -kauden mittaiseksi jaksoksi.
Inkerin liiton neuvosto

Aikuisopetus

20. Suomen valtion on tuettava suomea vieraana kielenä ulkomailla opiskelevia aikuisia.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Oppimateriaalit

21. Oppimateriaalin tuotanto.
(a) Opetushallituksen tulee tuottaa internetin kautta välitettävää suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria koskevaa, ulkosuomalaisolosuhteisiin sopeutettua opintomateriaalia.
Ruotsinsuomalaisten keskusliitto
(b) Suomen on tuettava oppimateriaalin ja muun oheismateriaalin tuottamista elävän, modernin ja toimivan kielen oppimiseen ulkomailla.
Ruotsinsuomalaisten nuorten liitto
(c) Niitä suomalaislapsia varten, jotka eivät puhu uuden kotimaansa kieltä, tulee kehittää kaksikielistä opiskelumateriaalia (esim. suomi-englanti-versiot samoista teksteistä) helpottamaan koulunkäyntiin sopeutumista.
Finn-Guild, Iso-Britannia

22. Suomi-kouluille ja ulkosuomalaisjärjestöille on saatava oikeus käyttää suomalaista tekijänoikeuslakien alaista materiaalia opetus- , kulttuuri- ja järjestötyössä ilman tekijänoikeuskorvauksia.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Kansainväliset koulukysymykset

23. Kansainvälisen liikkuvuuden helpottamiseksi eri maiden tutkinnot ja opintojaksot tulee yhdenmukaistaa, ja tietoa niistä tulee olla helpommin saatavilla.
Finn-Guild, Iso-Britannia

24. Suomen kieli tulee tunnustaa viralliseksi valinnaiseksi tutkintokieleksi lukiotasolla Euroopan unionin maissa.
Finn-Guild, Iso-Britannia


Nuorisovaliokunta

25. Leirikoulutoiminnan kehittäminen.
(a) Ulkosuomalaisnuorille tulisi taata hyvät mahdollisuudet osallistua leireille ja muihin tapahtumiin Suomessa.
Ruotsinsuomalaisten nuorten liitto
(b) Suomi-Seuralle on varattava määräraha vuosittaiseen ulkosuomalaislapsille ja -nuorille tarkoitettuun leirikouluun, aiheina suomen kieli sekä suomalainen lapsi- ja nuorisokulttuuri.
Ruotsinsuomalaisten keskusliitto

26. Ulkosuomalaisnuorille tulee järjestää nykyistä enemmän suomenkielisiä TV ohjelmia ja muuta mediatarjontaa esim. Internetin välityksellä.
Ruotsinsuomalaisten nuorten liitto

27. Kattava, yksityiskohtainen tietopaketti Suomen kansalaisen oikeuksista ja velvollisuuksista tulisi olla saatavilla jokaiselle 18 vuotta täyttävälle ulkosuomalaisnuorelle.
Keski-Eurooppa


Kulttuurivaliokunta

28. Ulkosuomalaisparlamentin tulisi organisoida ulkosuomalaisten ja sisäsuomalaisten kirjailijoiden ja kirjoittajien tapaaminen Suomessa. Ulkosuomalaisparlamentin tulisi myös selvittää tapaamisen rahoitus.
Ruotsinsuomalaisten kirjoittajien yhdistys

29. Ulkosuomalaisparlamentin tulisi organisoida maailmanlaajuinen kampanja siirtolaisten arvotavaroiden museoimiseksi Suomessa.
Wollongongin seudun Suomi-Seura, Australia

Kansalaisuusvaliokunta

30. Olettaen kaksoiskansalaisuuden sallivan lain toteutuvan Suomessa, Suomen valtion tulisi neuvotella vastavuoroisesta kaksoiskansalaisuuden sallimisesta niiden valtioiden kanssa, jotka eivät sitä vielä tunnusta.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia

31. Kaksoiskansalaisuuden edistäminen Suomen valtionhallinnossa on ensisijaisen tärkeä tehtävä.
Finnladies of Chicagoland, USA

32. Kaksoiskansalaisuuskysymyksessä Suomi on kaikista ulkosuomalaisryhmistä eniten velkaa Suomen kansalaisuuden aikoinaan menettäneille sotaveteraaneille.
Pyhän Mikaelin suomalainen evankelis-luterilainen seurakunta, Kanada


Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunta

Vaalijärjestelyt

33. Ulkosuomalaisten äänestysmahdollisuuksia on parannettava.
(a) Valtioneuvoston on selvitettävä millä toimenpiteillä ulkosuomalaisille voitaisiin taata nykyistä paremmat äänestysmahdollisuudet.
Riminin Suomi-Seura, Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia
(b) Kirjevaalien, vaaliavustajien lisäämisen, suurlähetystöjen äänestysaikojen laajentamisen sekä vaaliautojen mahdollisuutta on harkittava.
Keski-Eurooppa
(c) Mahdollisuus ennakkoäänestykseen postissa on taattava ulkosuomalaisille.
Madridin Suomi-Seura, Espanja

34. Ulkosuomalaisparlamentin on selvitettävä mahdollisuuksia vaalilain muuttamiseen niin, että ulkosuomalaiset voisivat äänestää missä tahansa vaalipiirissä tai Helsingin vaalipiirissä.
Keski-Eurooppa

35. Ulkosuomalaisyhteisöjen ja Suomen ulkomaan edustustojen yhteistyö(a) Ulkoasiainhallinnon olisi edistettävä Suomen ulkomaan edustustojen ja ulkosuomalaisyhteisöjen välistä yhteistyötä. Ulkosuomalaiset olisi huomioitava nykyistä paremmin kunniakonsuleja valittaessa.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia
(b) Suomen ulkomaan edustustojen tehtävien delegoimista paikallisille ulkosuomalaisille on tutkittava.
Deutsch-Finnische Gesellschaft München e.V., Saksa

Muut

36. Suomen valtion tulisi alentaa viisumimaksuja Suomeen suomalaista syntyperää oleville inkeriläisille.
Inkerin liiton neuvosto

37. Presidentti Martti Ahtisaaren todetaan tehneen merkittävää työtä Suomen maineen edistämiseksi maailmalla.
Deutsch-Finnische Gesellschaft München e.V., Saksa


Sääntövaliokunta

38. Termin "ulkosuomalainen" määritelmä tulee tarkentaa.
Finn-Guild, Iso-Britannia

39. Ulkosuomalaisyhteisöjen, jotka eivät voi lähettää edustajia parlamentti-istuntoon, tulisi voida äänestää postin tai sähköpostin välityksellä.
Pyhän Mikaelin suomalainen evankelis-luterilainen seurakunta, Kanada

40. Ehdot ulkosuomalaisyhteisöjen osallistumiselle parlamentin toimintaan.(a) Ulkosuomalaisparlamentin tulisi varmistaa, että jokainen sen toiminnassa mukana olevista yhteisöistä on laillinen ja demokraattinen järjestö asemamaassaan, vastuussa omasta jäsenistöstään ja ulkosuomalaisparlamentin sääntöjen noudattamisesta.
Finn-Guild, Iso-Britannia
(b) Yhteisöjen on lähetettävä Suomi-Seuralle perustamisasiakirjansa, todiste yhteyksistään Suomeen sekä kahden viimeisimmän kokouksensa pöytäkirjat.
Finn-Guild, Iso-Britannia
(c) Yhteisöjen jäsenmäärälle on määriteltävä minimiraja ehtona osallistumiselle parlamentin toimintaan. Parlamentti-istuntoon lähetettävien edustajien lukumääriä on suhteutettava tarkemmin yhteisöjen jäsenmääriin. Edustuskiintiöt tulisi suhteuttaa yhteisön asemamaan suomalaisväestön kokoon. Jokaisen parlamenttiedustajan on puhuttava suomea tai ruotsia.
Finn-Guild, Iso-Britannia

41. Latinalaisen Amerikan suomalaisten tilanne tulisi arvioida uudelleen ulkosuomalaisparlamentin toimintaa silmälläpitäen. Ulkosuomalaisparlamentin istuntoihin tulisi asettaa maa/maanosa/aluekohtaiseksi minimiosallistujamääräksi kaksi (2) edustajaa.
Suomi-Argentiina Tutkimuskeskus, Argentiina

42. Puhemiehistön ja valiokuntien koostumus sekä parlamentin äänestyskäytäntö on tarkistettava, jotta ne turvaisivat maakohtaisiin ulkosuomalaismääriin perustuvan edustuksen ulkosuomalaisparlamentin toiminnassa.
Finn-Guild, Iso-Britannia

43. Ulkosuomalaisparlamentin on tutkittava miten voitaisiin taata riittävä naisedustus parlamentin puhemiehistössä.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia

44. Ulkosuomalaisparlamentin istunnot esitetään pidettäväksi jatkossa toukokuussa.
Australasian suomalaisten liitto


Tiedotusvaliokunta

Ulkosuomalaisille suunnatun tiedotuksen kehittäminen

45. Koulutus- ja työmahdollisuuksista tiedottamisen kehittäminen.
(a) Ulkosuomalaisille tarkoitetut leirit, kurssit, vaihto- ja harjoitteluohjelmat on koottava vuosittain kirjallisesti ja Internetiin sekä välitettävä ulkosuomalaisjärjestöille.
Finn-Guild, Iso-Britannia
(b) Tulisi kehittää tiedosto kaikista sanomalehdistä, Internet-sivuista, virastoista, yrityksistä ja konsulaateista, joiden kautta nuoret voivat löytää uravalintojaan tukevia harjoittelukokemuksia. Tiedoston julkaisusta tulisi ilmoittaa asianmukaisissa tiedotusvälineissä.
Suomalainen sosiaalineuvontapalvelu, Toronto, Kanada
(c) Tulisi julkaista luettelo kaikista valtion tukea saavista Suomen ja Kanadan välisistä koulutusohjelmista. Luettelon julkaisusta tulisi ilmoittaa asianmukaisissa tiedotus- välineissä.
Suomalainen sosiaalineuvontapalvelu, Toronto, Kanada

46. Ulkosuomalaisten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevaa tiedotusta on edelleen tehostettava.
Finnladies of Chicagoland, USA

47. Ulkosuomalaisten tiedonsaanti Suomen sosiaaliturvasta, eläkkeistä, verotuksesta ja avioeroa koskevasta lainsäädännöstä sekä paluumuuttoon liittyvistä asioista on ensisijaisen tärkeää.
Finnladies of Chicagoland, USA

48. Ulkosuomalaisparlamentin istuntojen jälkeistä tiedotusta tulisi tehostaa erityisesti paikallistasolla parlamentin päämäärien tukemiseksi.
Finn-Guild, Iso-Britannia

49. Internetin kautta välitettävää tiedottamista ulkosuomalaisille on lisättävä ja monipuolistettava.
Ruotsinsuomalaisten keskusliitto

50. Ulkosuomalaisten, suomalaisten yritysten ja valtion yhteistyö
(a) Ulkosuomalaisparlamentin tulisi tukea yrityskontakteja omaavien ulkosuomalaisten verkoston perustamista, jotta Suomen valtio ja yritykset hyödyntäisivät paremmin ulkosuomalaisten erityistuntemusta.
Finn-Guild, Iso-Britannia
(b) Maailmalla toimivien suomalaisyritysten tulisi ottaa yhteyttä ulkosuomalais- yhteisöihin sekä Suomen ulkomaanedustustoihin ja huomioida ulkosuomalaiset potentiaaleina työntekijöinä.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia


Ulkosuomalaismedian tukeminen

51. Suomen valtion tukea ulkosuomalaislehdille tulisi lisätä.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Muut

52. Sisäsuomalaisilta toivotaan nykyistä positiivisempaa asennetta ulkosuomalaisien tärkeiksi kokemia asioita kohtaan.
Finnladies of Chicagoland, USA


Talousvaliokunta

Määrärahat ulkosuomalaisyhteisöille

53. Suomen valtion tulee taata rahallisen tuen jatkuminen ulkosuomalaisjärjestöille ja Suomi-kouluille.
Ruotsinsuomalaisten nuorten liitto

54. Tuki ”reuna-alueille”.
(a) Reuna-alueiden (Latinalainen Amerikka, Australasia, Välimeren alue, Lähi-Itä ja Afrikka) suomalaisten parlamenttiedustukseen ja tiedonkulkuun liittyviä ongelmia on käsiteltävä valiokuntatyössä. Työn pohjalta puhemiehistö ja sihteeristö tutkisivat taloudellisia keinoja todettujen ongelmien ratkaisemiseksi.
Club Suomi-Finlandia Ancona, Italia
(b) Latinalaisen Amerikan suomalaisten tilanne tulisi arvioida uudelleen ulkosuomalaisparlamentin toimintaa silmälläpitäen. Tukirahoja tulisi myöntää parlamenttiedustajien läsnäolon varmistamiseksi.
Suomi-Argentiina Tutkimuskeskus, Argentiina

55. Ulkosuomalaisparlamentin tulisi yhteistyössä paikallisten ulkosuomalaisyhteisöjen kanssa taata alhaisemmat matkakustannukset parlamentti-istuntojen osallistujille.
Finn-Guild, Iso-Britannia

Ulkosuomalaisparlamentin budjetti

56. Alueelliset kokoukset.
(a) Ulkosuomalaisparlamenttia pyydetään laatimaan oma budjettinsa. Määrärahoja pyydetään vuosittaisten alueellisten kokousten järjestämiseksi puhemiehistön varapuhemiesten johdolla.
Keski-Eurooppa
(b) Ulkosuomalaisparlamentin olisi budjetoitava varoja alueellisten kokousten järjestämiseksi parlamentti-istuntojen välillä ja puhemiehistön jäsenien säännöllisiä matkoja varten näiden edustamilla alueilla.
Finn-Guild, Iso-Britannia

57. Ulkosuomalaisparlamentin olisi budjetoitava varoja niiden kulujen kattamiseksi, joita puhemiehistölle parlamentin puolesta työskentelyssä kertyy.
Finn-Guild, Iso-Britannia

58. Talousvaliokunnan tulisi saada jokaiseen parlamentti-istuntoon mennessä tiedot ulkosuomalaisparlamentin aikaisempien vuosien tileistä sekä budjettisuunnitelman seuraavaksi istuntokaudeksi.
Finn-Guild, Iso-Britannia,

Keski-Eurooppa = DFG, kielikoulujen pedagoginen neuvosto, SKTK ja Finn-Guild, Iso-Britannia sekä ulkosuomalaisjärjestöjä Sveitsistä ja Alankomaista.



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 25.1.08 Webmaster