Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin kuudes varsinainen istunto
Helsingin yliopisto, 24.–25.5.2010

ALOITEYHTEENVETO

Ulkosuomalaisparlamentin istuntoon on saapunut kaiken kaikkiaan 80 aloitetta sekä USP:n tilien ja budjetin tarkistus. Kun samanaiheiset aloitteet yhdistettiin, jäi 67 eriaiheista aloitetta. Näihin sihteeristö tekee nyt taustoja ja selvityksiä sekä muotoilee niistä sihteeristön päätöslauselmaehdotuksia, joita käsitellään istunnon aikana eri valiokunnissa.

Tässä aloiteyhteenvedossa kerrotaan lyhyesti aloitteista, joita istunnossa käsitellään. Aloitteet on myös ryhmitelty niihin valiokuntiin, jossa niitä olisi tarkoitus käsitellä.
Otsikossa on lueteltu aloitteiden numerot ja aloitteen tekijät sekä lyhyt kuvaus aloitteen aiheesta.

Vuoden 2010 istunto tulee siis käsittelemään yhteensä 67 päätöslauselmaa. Istunnossa tulee olemaan sääntöjen mukaiset valiokunnat sekä ylimääräisenä valiokuntana Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunta. Muodollisesti valiokunnista päättää istunto ennen valiokuntatyön aloittamista.


Kansalaisuusvaliokunta
(sihteeri Tina Nordqvist)

Kansalaisuusvaliokuntaan on tullut vain kaksi suoraan kansalaisuusasioita käsittelevää aloitetta. Ensimmäisen aloitteen aihe sisältyy jo eduskuntaan keväällä tulevaan kansalaisuuslain tarkistukseen, eli ilmoitusmenettely pysyväksi menettelyksi ulkosuomalaisille. Toisessa aloitteessa on nimenomaan kyseessä nuorempien oikeus kansalaisuuteen ilmoitusmenettelyn kautta. Koska Poliittisten ja virallisten asioiden valiokuntaan on tullut 14 aloitetta, sihteeristö on esittänyt, että kansalaisuusvaliokunnassa käsitellään ne aloitteet Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunnasta, jotka ovat Suomen kansalaisuuteen sidotut. Samoin aloite jälkeläisten oikeudesta kansalaisuuteen siirrettäisiin nuorisovaliokuntaan.

1. Kansalaisuusilmoituksen hinta ja erikoisryhmien oikeus ilmaiseen Suomen kansalaisuuden takaisinsaamiseen
Aloitteen numero: 22/2010
Aloitteen tekijä: Riksförbundet finska krigsbarn
Suomen kansalaisuuslakiin tulee merkitä pysyvä mahdollisuus entisille kansalaisille saada kansalaisuutensa takaisin. Sotaveteraaneille, sotalapsille ja ulkomaille adoptoiduille entisille Suomen kansalaisille kansalaisuuden takaisinsaaminen tulee olla ilmainen.

2. Ulkosuomalaiset omaan vaalipiiriin
14/2010, 70/2010
Aloitteen tekijät: Tukholman Suomalainen Seura, Kölnin suomalainen seurakunta
Ehdotetaan, vaalipiirilakia muutettavaksi siten, että ulkosuomalaisille muodostetaan oma vaalipiiri tai että kaikki ulkosuomalaiset liitettäisiin johonkin jo olemassa olevaan vaalipiiriin. Yhtenä ehdotuksena on, että yli viisi vuotta ulkomailla asunut äänestyskelpoinen Suomen kansalainen äänestäisi eduskuntavaaleissa Helsingin vaalipiirissä.

3. Kirjeäänestyksen salliminen ulkosuomalaisille
48/2010, 56/2010
Aloitteen tekijät: DFG Stuttgart, Ranskan Suomi-Seura
Esitetään, että kirjeäänestys sallittaisiin ulkomailla asuville suomalaisille äänestäjille.

4. Suomen biometristen passien voimassaoloaika pidennettävä
19/2010, 31/2010, 44/2010
Aloitteen tekijät: Finlandia Foundation – Boston, Finnish American Chamber of Commerce of the Northwest, Club Finlandia Milano, Torinon Suomi-Seura, Firenzen Suomi-Seura, Napolin Suomi-Kerho
Suomen biometrinen passi myönnetään vain viideksi vuodeksi entisen kymmenen vuoden sijasta. Samalla passin uusiminen on hankaloitunut huomattavasti koska vain pääkonsulaatit sekä suurlähetystö voivat vastaanottaa passihakemuksia. Biometrisen passin voimassaoloaika tulisi pidentää kymmeneksi vuodeksi helpottamaan passinuudistuksesta aiheutuvia kustannuksia ja siihen liittyviä muita hankaluuksia.

5. Liikkuvat passinantoyksiköt Suomen passinhakua helpottamaan
47/2010, 59/2010
Aloitteen tekijät: DFG Stuttgart, DFG Bayern
Suomen passinantoviranomaisten tulisi laajentaa ja parantaa palvelujaan siten, ettei kenenkään tarvitsisi elää ilman voimassaolevia henkilöasiakirjoja. Esitetään, että ulkoasiainministeriölle myönnetään varat hankkia tarvittava määrä liikkuvia passinhakuyksiköitä ja että ulkoasiainministeriö yhdessä lähetystöjensä ja ulkosuomalaistahojen kanssa aktiivisesti kartoittavat mahdollisuuksia hyödyntää näitä yksiköitä helpottamaan ulkosuomalaisten passinhakua.

6. Helpotuksia Suomen viranomaisten passinhakumenetelmiin
60/2010, 61/2010
Aloitteen tekijä: DFG Bayern
Suomen passinantoviranomaisten tulisi laajentaa ja parantaa palvelujaan siten, ettei kenenkään tarvitsisi elää ilman voimassaolevia henkilöasiakirjoja. Lähetystöjen ja pääkonsulaattien asiakaspalvelua tulisi laajentaa mm. siten, että passinhakupisteet olisivat auki myös iltapäivisin. Lisäksi olisi pyrittävä ainakin EU-tasolla siihen, että Suomen kansalainen saisi anoa henkilötodistuksensa tai passinsa asuinpaikkavaltionsa viranomaisilta.

7. Henkilöllisyystodistuksen anominen ulkomailla
52/2010
Aloitteen tekijä: Hampurin suomalainen merimieskirkko
Henkilöllisyystodistuksen anominen ja haku konsulaatista pitäisi mahdollistaa. Nykyisellään henkilötodistuksen saa vain poliisiviranomaisilta ja se pitää henkilökohtaisesti anoa Suomessa. EU-maissa henkilöllisyystodistus kelpaa matkustaessa


Kulttuurivaliokunta
(sihteeri Anita Etholén)

1. Ulkosuomalaisparlamentin rooli ulkosuomalaisessa kulttuurityössä
24/2010
Aloitteen tekijä: Rockland Task Force of the Pine Mountain Music festival
Ulkosuomalaisparlamentti tulisi työnsä kautta tukea ja edistää ulkomailla pidettäviä ulkosuomalaisia kulttuuritapahtumia tiedottamalla näistä Suomessa.

2. Suomen valtion tuki ulkosuomalaisille tapahtumille
39/2010
Aloitteen tekijä: FinnFest USA
Suomen viranomaisten tulisi edistää ja tukea ulkosuomalaisten tapaamisia maastamuuton muistoksi niissä maissa, johon suomalainen maastamuutto on suuntaantunut.

3. Suomen muuttoliikkeen historiikin kääntäminen
65/2010
Aloitteen tekijä: Finnish Genealogy Group, Minneapolis
Esitetään, että saataisiin julkista rahoitusta kääntämään viisi Siirtolaisuusinstituutin maastamuutosta kertovaa kirjaa englanniksi.

4. Aurinkorannikon Suomi-Seurojen sivistystoiminnan tasa-arvoinen rahoittaminen
26/2010
Aloitteen tekijät: Asociacion Finlandia, Costa del Sol, Benalmadenan Suomalaiset, Asociacion Finlandia Suomela, Asociacion Cultural Kaleva
Suomen julkishallinnon ei pitäisi antaa rahoitusta pelkästään ulkomailla toimiville kansalaisopistotyyppisille yhdistyksille, vaan ulkosuomalaisten sivistystoimen määrärahojen riittävyys ja jakoperusteet pitää arvioida uudelleen ja määräraha jakaa kaikkien yksittäisellä alueella sivistystoimintaa tekevien yhdistysten kesken.

5. Ulkosuomalaiset taiteilijat valtionavun piiriin
12/2010
Aloitteen tekijä: Bremenin Suomalainen Seurakunta
Taiteen keskustoimikuntaan / Valtion taidetoimikuntaan tulisi saada ulkosuomalaisia taiteilijoita koskeva yhteishakukiintiö. Valtion taidetoimikunnissa olisi myös saatava ulkosuomalaisia taiteilijoita edustavia jäseniä.

6. Vuoden suomalaistaiteilija-palkinto Ruotsiin
49/2010
Aloitteen tekijä: SuomiArt
Kuvataiteilijapalkinto tulisi vakiinnuttaa ja myöntää vuosittain Ruotsissa asuvalle suomalaiselle kuvataiteilijalle. Palkinnon tulee sisältää taiteilijalle myönnettävä palkintosumma. Palkinto, sen määrän, luonteen ja rahoituksen vakiinnuttaminen, tulisi edistää ulkosuomalaisparlamentin yhteistyötasojen kautta.

7. Siirtolaisuusmuseo Peräseinäjoella
77/2010
Aloitteen tekijä: Australaasian suomalaisten liitto (ASL)
Esitetään, että Siirtolaisuusmuseon asema virallistettaisiin ja Suomen valtio ryhtyisi tukemaan sen toimintaa.


Nuorisovaliokunta
(sihteeri Liisa Oinonen)

1. Entisten Suomen kansalaiset ja niiden jälkeläiset tulee saada Suomen kansalaisuus takaisin ilman aikarajoitusta
22/2010, 35/2010
Aloitteen tekijät: Riksförbundet finska krigsbarn, Canadian Friends of Finland
Entisten Suomen kansalaisten lasten ja lastenlasten tulisi myös saada Suomen kansalaisuus takaisin (iso)vanhempiensa kansalaisuuden perusteella. Siirtymäajan säännösten pitäisi tulla pysyvästi voimaan.

2. Ulkosuomalaisnuorten kesätyöpaikat Suomessa
15/2010
Aloitteen tekijä: South Bay Suomi-Koulu
Ulkosuomalaisparlamentin sihteeristön yhdessä ulkosuomalaisjärjestöjen ja -yhteisöjen kanssa tulee kehittää toimintaa, joka auttaa ulkosuomalaisnuoria löytämään kesätöitä Suomesta. Suomalaisten työnantajien, organisaatioiden ja valtion toimistojen asenteita pitäisi muuttaa ystävällisemmäksi ja joustavammaksi ulkosuomalaisnuoria kohtaan.

3. Suomalaisia harjoittelijoita myös ulkosuomalaisiin järjestöihin
66/2010
Aloitteen tekijä: Ruotsinsuomalaisten keskusliitto
CIMO:n, yliopistojen, korkeakoulujen, työministeriön ja muiden vastaavien tahojen kautta ulkomaille lähtevät harjoittelijat voisivat valita harjoittelupaikan myös ulkosuomalaisessa järjestössä ja he saisivat harjoittelurahan vähintään samoilla ehdoilla kuin muut ulkomaille lähtevät harjoittelijat.

4. Euroopassa asuvan varusmiehen lomamatkat
72/2010
Aloitteen tekijä: Kölnin suomalainen seurakunta
Tällä hetkellä Euroopassa, Pohjoismaiden ulkopuolella asuvalle varusmiehelle myönnetään kaksi kotimatkaa 180 vuorokauden palvelusaikana ja kolme kotimatkaa 270 tai 362 vuorokauden palvelusaikana. Ehdotetaan, että myös Pohjoismaiden ulkopuolella asuvien varusmiesten, jotka palvelevat 362 vuorokautta, kotimatkojen määrää korotettaisiin neljään.

5. VR:än ja Matkahuollon opiskelija-alennuskäytännön palauttaminen myös niille ulkosuomalaisille, joille KELA ei myönnä opintotukea
73/2010
Aloitteen tekijä: Kölnin suomalainen seurakunta
Kehotetaan liikenneministeriötä varmistamaan, ettei ulkomailla opiskelevia suomalaisia opiskelijoita kohdella eriarvoisesti Suomen juna- ja bussiliikenteessä.

6. Opintotuki ulkosuomalaisille
74/2010
Aloitteen tekijä: Kölnin suomalainen seurakunta
Ehdotetaan, että ulkomailla opiskelevalle Suomen kansalaiselle myönnettäisiin opintorahaa ja asumistukea sillä ehdolla, että henkilö sitoutuu työsopimukseen Suomessa määrätyksi ajaksi.

7. Nuorisolle suunnattu ohjelma ulkosuomalaisparlamentin istunnon aikana
20/2010
Aloitteen tekijä: Sudburyn Suomalainen Lepokotiyhdistys
Ehdotetaan, että varsinkin suomen kieltä osaamattomille nuorille pitäisi varmistaa englanniksi käännettyä ohjelmaa ulkosuomalaisparlamentin istunnon aikana, jotta heidän osallistumisensa varmistettaisiin tulevaisuudessakin.


Opinto- ja koulutusvaliokunta
(sihteeri Maarit Hyvärinen)

1. Alle 3-vuotiaiden toiminta Suomi-kouluissa valtionavustuksen piiriin
3/2010, 33/2010,36/2010
Aloitteen tekijät: Club Finlandia Milano, Torinon Suomi-Seura, Firenzen Suomi-Seura, Napolin Suomi-Kerho, Bristolin suomalainen lauantaikoulu, Stuttgartin suomalainen kielikoulu
Lapsen ensimmäiset kielivuodet ovat kielenkehityksen kannalta hyvin ratkaisevat. Tuki ja rohkaisu oman kielen käyttöön perheessä on ensiarvoista vähemmistökieliselle vanhemmalle. Suomi-koulut voisivat olla suuri apu alle 3-vuotiaiden lasten perheille ja suomen kielen ylläpitämiselle. Sosiaali- ja terveysministeriö ja opetusministeriö tulisi ulottaa tuki alle 3-vuotiaiden lasten suomen- tai ruotsinkielisen opetukseen ja korottamaan Suomi-koulujen tukea vastaavasti.

2. Yli 18-vuotiaiden oppilaiden tukeminen Suomi-kouluissa
36/2010
Aloitteen tekijä: Bristolin suomalainen lauantaikoulu
Esitetään, että perustetaan stipendirahasto Suomi-kouluja varten, josta koulut voisivat vuosittain hakea stipendiä sellaisille avustusta tarvitseville opiskelu- tai työikäisille nuorille, jotka harkitsevat Suomeen muuttoa opiskelun tai työpaikan vuoksi.

3. Suomi-koulujen valtionavustuksen ryhmäkokojen laskentaperusteiden uudistaminen ja avustuksen tuntuva korottaminen
28/2010, 57/2010, 58/2010, 69/2010
Aloitteen tekijät: Winterthurin Suomi-koulu, Neuchâtelin Suomi-koulu, St. Gallenin Suomi-koulu, Aargaun Suomi-koulu, Zürichin Suomi-koulu, Geneven Suomi-koulu, Baselin Suomi-koulu, Lausannen Suomi-koulu, Hampurin suomalainen koulu, Saksan suomalaisten kielikoulujen pedagoginen neuvosto
Suomi-koulujen tulevaisuus on turvattava taloudellisesti ja lisättävä määrärahoja myös opettajien koulutuspäiville, koulujen organisaatiolle ja verkostoitumiselle sekä koulujen väliselle yhteistoiminnalle. Suomalaisten kielikoulujen valtionavun saamisen edellytyksenä oleva vähintään kuuden oppilaan ryhmäkoko esitetään muutettavaksi neljän oppilaan vähimmäismääräksi, jolloin se vastaa Suomessa voimassa olevaa käytäntöä. Suomi-koulujen saama valtionavustus opettajien palkkoihin pitäisi myöntää samoin perustein kuin opetusministeriön asetuksessa Suomessa annettavan täydentävän kielenopetukseen on määrätty.
Suomi-kouluille vuosittain myönnettävän valtiotuen laskentaperusteet uudistetaan ja vuosittain myönnettävää valtiontukea korotetaan niin, että se kattaa uusien kriteerien mukaisesti koulujen opetuksen järjestäminen ja opettajien palkkauksen nykyisen hintatason mukaan.

4. Tutkimus Suomi-koulutyön merkityksestä
30/2010
Aloitteen tekijä: Düsseldorfin Suomalainen Kielikoulu
Esitetään opetusministeriölle seurantatutkimuksen teettämistä ja rahoittamista siitä, miten Suomi-koulun opetukseen osallistuminen on vaikuttanut nuorten aikuisten identiteettiin ja suomen / ruotsin kielen taitoon. Selvitetään onko Suomi-koulu esimerkiksi motivoinut nuoria lähtemään opiskelemaan tai työhön Suomeen tai mitä mahdollisia muita vaikutuksia opetukseen osallistumisella on ollut.

5. Suomi-koulujen maakohtaiset koulutukset
29/2010
Aloitteen tekijät: Winterthurin Suomi-koulu, Neuchâtelin Suomi-koulu, St. Gallenin Suomi-koulu, Aargaun Suomi-koulu, Zürichin Suomi-koulu, Geneven Suomi-koulu, Baselin Suomi-koulu, Lausannen Suomi-koulu
Esitetään, että maakohtaisiin koulutuksiin tulisi saada vuosittain määräraha, jonka avulla voidaan taata säännöllinen, maakohtainen opettajien koulutus.

6. Erityis- ja tukiopetuksen sekä hyvien opiskeluolosuhteiden turvaaminen Eurooppa-kouluissa
25/2010
Aloitteen tekijä: Suomi-Klubi A.S.B.L.
Esitetään, että Suomi ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin Eurooppa-koululaisten opiskeluolosuhteiden parantamiseksi ja oppimisvaikeuksien hoidon tehostamiseksi sekä tähän tarvittavien virkojen saamiseksi opetusministeriön hallinnonalan budjettiin. Samalla tulisi taata Suomen kielen osastojen keskittäminen suomen kieltä ja kulttuurisiteitä vahvistaviin elinkelpoisiin yksiköihin. Koulujen tulisi lisäksi tarjota muunlainen, esim. peruskoulun päästötodistusta vastaava tutkinto niille oppilaille, jotka eivät suorita EB-tutkintoa.

7. Ulkomailla asuvien suomalaisten oppilaiden perusopetukseen liittyvä opetus- ja rahoituslainsäädäntö
32/2010
Aloitteen tekijä: Club Finlandia Milano, Torinon Suomi-Seura, Firenzen Suomi-Seura, Napolin Suomi-Kerho
Kotiperuskoulun laintasoisen säätelyn ja rahoituksen selkiyttämiseen ryhdytään toimenpiteisiin siten, että lainsäädännön epäselvät, puutteelliset ja osittain tulkinnanvaraiset säädökset saadaan ajantasalle vastaamaan asian nykytilaa.

8. Suomen kielen lehtoraatti Islannin yliopistossa säilytettävä
55/2010
Aloitteen tekijä: Suomi-féagið
Vuodesta 1966 toiminut Islannin yliopiston suomen kielen lehtoraatti uhataan lakkauttaa. Vuonna 2008 CIMO ilmoitti, ettei se voi enää lähettää lehtoria Islantiin ilman Islannin tuntuvaa taloudellista tukea kevään 2009 jälkeen. Näillä näkymin lehtoraatti loppuu tämän vuoden aikana.


Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunta
(sihteeri Johanna Peltoniemi)

Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunta ei ole sääntöjenmukainen pysyvä valiokunta. Se perustetaan tarvittaessa yleisistunnon alussa. Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunta on kuitenkin katsottu aiheelliseksi perustaa jokaisen varsinaisen istunnon ajaksi. Muodollisesti tästä päättää yleisistunto ennen valiokuntatyön alkamista. Tähän istuntoon on sääntövaliokuntaan tullut aloite poliittisten ja virallisten asioiden valiokunnan vakinaistamiseksi.

1. Inkerinsuomalaisten erikoisasema ulkosuomalaisten joukossa on säilytettävä
7/2010
Aloitteen tekijä: Pietarin Inkerin Liitto
Ehdotetaan, että mikäli inkerinsuomalaisten paluumuuttojonotusjärjestelmä lopetetaan, oikeus paluumuuttoon on säilytettävä Suomessa v. 1943–44 olleen siirtoväkeen kuuluville ja Neuvostoliitossa poliittisista syistä vainotuille.

2. Ulkosuomalaisten paluumuutto on oltava prioriteettina Suomen maahanmuuttopolitiikassa
8/2010
Aloitteen tekijä: Pietarin Inkerin Liitto
Suomen hallituksen tulisi muuttaa maahanmuuttopolitiikkansa siten, että ulkosuomalaisten Suomen työmarkkinoiden tarpeisiin perustuva paluumuutto olisi yksi sen prioriteeteista.

3. Suomalaisille naisille sotamuistomerkki
21/2010
Aloitteen tekijä: Riksförbundet finska krigsbarn
Suomen valtion tulisi pystyttää suomalaiselle naiselle muistomerkki keskeiselle paikalle Helsinkiin niistä urotöistä, jotka Suomen naiset sota-aikana tekivät maan itsenäisyyden puolesta.

4. Suomen kielen asema ja tilanne Ruotsissa
34/2010
Aloitteen tekijä: Suomi Keskus, Club 2000
Suomen hallitus tulisi pikaisesti ottaa suomen kielen aseman esille keskusteluissa Ruotsin hallituksen kanssa. Euroopan Neuvoston tulisi vaatia tarkempaa seurantaa suomen kielen tilanteesta Ruotsissa ja ulkosuomalaisparlamentin tulisi ottaa Ruotsissa toimivat suomenkieliset lauantaikerhot avustusjärjestelmänsä piiriin.

5. Väestörekisterin tilastotietoja ulkosuomalaisjärjestöjen käyttöön
71/2010
Aloitteen tekijä: Kölnin suomalainen seurakunta
Ehdotetaan, että Tilastokeskus tuottaisi ja julkaisisi tilastotietoja ulkosuomalaisista, jotka yksinkertaistaisivat ulkomailla toimivien järjestöjen, koulujen ja seurakuntien toiminnan suunnittelemista.

6. Suomalaisten oleskeluluvan saattaminen tasapuoliseen asemaan Turkissa muiden Euroopan valtioiden kansalaisten kanssa
4/2010
Aloitteen tekijä: Alanyan suomalaiset-yhdistys
Yhä useammat suomalaiset viettävät Turkissa yhä enemmän aikaa, jolloin on tarve joko lyhyt- tai pidempikestoiseen oleskelulupaan. Oleskelulupien hinnat ovat suomalaisille niin korkeat, että vain murto-osalla on oleskelulupa hankittuna. Nyt valtaosa suomalaisista tekee ulkomaanmatkoja Turkin naapurimaihin saadakseen jälleen oleskella turistina Turkissa seuraavat 90 päivää. Oleskeluluvan korkea hinta koetaan erityisen epäoikeudenmukaisena, koska monilla muilla Euroopan valtion kansalaisilla oleskelulupa on vain murto-osa suomalaisilta perittävästä.

7. Hangon merkitys Suomen maastamuuton historiassa
38/2010
Aloitteen tekijä: FinnFest USA
Ehdotetaan, että Suomen viranomaiset ryhtyvät toimenpiteisiin, jotta turvattaisiin Suomen maastamuuton historian vaaliminen ja tukeminen Hangossa.
.
8. ”Sauna”-sanan suojaaminen
45/2010
Aloitteen tekijä: DFG Stuttgart
Eteenkin Keski-Euroopassa "sauna"-sana käytetään väärin ilotalon synonyyminä ja käsite pitäisi suojata tarkoittamaan vain alkuperäistä tarkoitusta.


Seniorivaliokunta
(sihteeri Helena Balash)

1. Suomen ja Ruotsin perusturvaeläkkeisiin tehtävät vähennykset
13/2010
Aloitteen tekijä: Tukholman Suomalainen Seura
Ruotsin takuueläke ja Suomen kansaneläke ovat molemmat tarkoitettu turvaamaan heikkotuloisten eläketuloja. Joissakin tapauksissa henkilö voi olla ainoastaan näiden eläkkeiden varassa. Muu ansiotulo ja myös jommankumman näiden eläkkeen saaminen vaikuttavat eläkkeeseen vähentävästi. Näin ollen on olemassa henkilöitä, jotka saavat sekä takuueläkettä että kansaneläkettä ja näistä molemmista vähennetään osa, eli tapahtuu kaksinkertainen vähennys.

2. Ulkosuomalaisten eläkkeensaajien verotus
37/2010, 68/2010, 79/2010
Aloitteen tekijät: Bristolin suomalainen lauantaikoulu, York Finnish School, FinnGuild
Esitetään, että ulkosuomalaisten eläkeläisten verotusta Suomessa muutetaan siten, että Suomesta maksettavasta työeläkkeestä ei enää peritä verona Suomen keskimääräisen kunnallisveron kokoista osuutta; ulkosuomalaisten eläkeläisten Suomen verotus perustuisi yksinomaan valtion veroon, joka peritään samalla periaatteella kuin Suomessa asuvilta eläkeläisiltä.

3. Työeläkkeen karttuminen
62/2010, 63/2010
Aloitteen tekijä: Rooman Suomi-Seura
Myös vanhempi ansiotyö pitää olla eläkekertymässä mukana. Yli kahdeksan vuotta vanhan työsuhteen selvitys pitää saada nykyistä joustavammaksi jotta eläkkeeseen oikeuttavat ansiot voitaisiin ottaa huomioon eläkettä laskettaessa myös toisessa EU-maassa.

4. Keski-Euroopassa asuvien ikääntyvien ulkosuomalaisten tukiverkostotyön kehittäminen ja rahoitus
50/2010
Aloitteen tekijä: Hampurin suomalainen merimieskirkko
Rahoituksen järjestäminen ammattitaitoisen henkilökunnan palkkaamiseen ja koulutukseen ikääntyvien ja tukea tarvitsevien ulkosuomalaisten parissa tehtävää työtä varten.

5. Eläkeläisten hoitoketjun järjestäminen
53/2010
Aloitteen tekijä: Asociacion Finlandesa Costa Blanca
Ulkosuomalaisten eläkeläisten kotipalveluiden, kotisairaanhoidon, palveluasumisen ja terminaalihoidon järjestäminen sekä hoitoketjun loppuunsaattaminen.

6. Suomalaisten seniorien ja hoivakotien tukeminen maailmalla
76/2010
Aloitteen tekijä: Australaasian suomalaisten liitto (ASL)
Esitetään, että Suomen valtio ryhtyisi tukemaan ulkomailla toimivien suomalaisten vanhustenhuoltolaitosten investointeja - rakentamista, laajentamista ja perusparannuksia.


Sosiaalivaliokunta
(sihteeri Hanne Lehtonen)

1. Konsulikäytännöt henkilöpapereiden menetyksen yhteydessä
41/2010
Aloitteen tekijä: Marokon suomalaiset
Suomen kansalaisen menettäessään henkilöpaperinsa esimerkiksi ryöstön yhtydessä, konsulikäytännöt aiheuttavat suuria käytännön ongelmia. Näiden ongelmien välttämiseksi ehdotetaan Suomen lähetystöille ja konsulinvirastoille muita avustusmahdollisuuksia kuin rahanlainaaminen.

2. Sotaveteraanien hautapaikkaetuuksien tarkennus
40/2010
Aloitteen tekijä: Finnish Reivers
Ulkomailla asuvan sotaveteraanin tulisi saada ilmainen viimeinen leposija valitsemassaan kunnassa Suomessa, erityisesti jos on kyse sukuhaudasta.

3. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Suomen ja Espanjan välillä
54/2010
Aloitteen tekijä: Asociacion Finlandesa Costa Blanca

4. Suomen ja Kanadan välisen sairaanhoitosopimuksen laajentaminen koskemaan muitakin provinsseja kuin Québeciä
64/2010
Aloitteen tekijä: Vapaa Sana Press Ltd.
Esitetään, että neuvottelut sairaanhoitosopimuksesta Kanadan ja Suomen välillä aloitetaan uudelleen sillä pohjalla, että Québec-tyyppinen ratkaisu koskisi kaikkien Kanadan provinssien asukkaita, jotka kuuluvat sairaanhoitosopimuksessa rajattuihin henkilöryhmiin.

5. Suomen isyyslainsäädännön aikarajan muutos
23/2010
Aloitteen tekijä: Riksförbundet finska krigsbarn
Viiden vuoden aikarajoitus isyyden tunnustamiselle tulee muuttaa. Myös väestötietoviranomaisten mahdollisuutta rekisteröidä todistettu isyys isän vastustuksesta huolimatta tulee parantaa.

6. Kansainvälisten perintöverolainsäädäntöjen harmonisointi
17/2010
Aloitteen tekijä: Bremenin suomalainen seurakunta
Aloitteessa vaaditaan korjausta perintöveron eriarvoiseen kohteluun eri maissa asuvien sisarusten välillä.

7. Tiedottaminen YK:n yleissopimuksesta vammaisten oikeuksista
16/2010
Aloitteen tekijä: Ruotsin Suomenkielisten Näkövammaisten Liitto
Ulkosuomalaisparlamentti tulisi levittää tietoa YK:n yleissopimuksesta vammaisten oikeuksista, esim. laittamalla linkki USP:n kotisivulle. USP voisi myös esitteissä ja muissa painotuotteissa kertoa yleisestä saatavuudesta ja esteettömyydestä sekä tiedottaa Ruotsin Suomenkielisten Näkövammaisten Liitosta ulkosuomalaisena vammaisjärjestönä.


Sääntövaliokunta ja talousvaliokunta
(sihteeri Juha Rihto (talousvaliokunta: Paula Selenius))

Sääntövaliokunnassa käsitellään ulkosuomalaisparlamentin sääntöjen kehittämistä ja niihin tehtäviä muutoksia. Koska talousvaliokuntaan, joka käsittelee ulkosuomalaisparlamentin toimintaan liittyviä taloudellisia kysymyksiä, ei ole tullut kuin yksi aloite, sihteeristö ehdottaa, että nämä kaksi valiokuntaa yhdistetään.

1. Ulkosuomalaisparlamentin sääntöjen tarkistus
1/2010
Aloitteen tekijä: Suomi-Seura ry.
Vuoden 2007 istuntoon Pohjois-Kreikan Suomi-Seura jätti aloitteen ulkosuomalaisparlamentin sääntöjen tarkistuksesta. Sääntövaliokunta käsitteli aloitetta istunnossa ja siirsi sen päätöslauselmana 40 edelleen puhemiehistölle. Päätöslauselmassa pyydetään puhemiehistöä jättämään sääntöjen tarkennuksesta aloite vuoden 2010 istuntoon. Puhemiehistö käsitteli sääntöjen tarkennusehdotusta sihteeristön ehdotuksen pohjalta kevätkokouksessaan 17.4.2009. Suomi-Seura esittää aloitteessaan puhemiehistön ja sihteeristön ehdotuksen sääntöjen tarkennukseen.

2. Poliittisten ja virallisten asioiden valiokunnan vakinaistaminen
2/2010
Aloitteen tekijä: Suomi-Seura ry.
Ulkosuomalaisparlamentin säännöissä mainitaan pysyvinä valiokuntina kansalaisuusvaliokunta, kulttuurivaliokunta, nuorisovaliokunta, opinto ja koulutusvaliokunta, sosiaalivaliokunta, seniorivaliokunta, sääntövaliokunta, talousvaliokunta ja tiedotusvaliokunta. Muita valiokuntia perustetaan tarvittaessa. Vuodesta 1997 on joka istunnossa katsottu aiheelliseksi perustaa erillinen valiokunta käsittelemään poliittisia, järjestö- ja / tai virallisia asioita. Kehityssuunta on ollut, että poliittisten ja virallisten asioiden valiokunnan aloitteiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Vuonna 1998 sen osuus kaikista aloitteista oli 8 prosenttia ja vuonna 2007 jo viidennes, 20 %. Suomi-Seura ry. esittää, että poliittisten ja virallisten asioiden valiokunta vakinaistetaan ja sisällytetään ulkosuomalaisparlamentin sääntöihin pysyvänä valiokuntana seuraavasta istunnosta lähtien.

3. Tarkkailijoille puheoikeus USP:n istunnon valiokuntatyössä
10/2010
Aloitteen tekijä: South Bay Suomi-Koulu
Esitetään että, valiokunta voisi äänestyksen kautta antaa tarkkailijalle puheenvuoron valiokunnan sisäisessä kokouksessa jos edustajien enemmistö on sitä mieltä, että puheenvuori selventäisi aloitetta ja auttaisi valiokunnan työskentelyä.

4. Välimeren, Lähi-idän ja Afrikan alueen jakaminen
27/2010
Aloitteen tekijä: Asociacion Finlandia, Costa del Sol, Benalmadenan Suomalaiset, Asociacion Finlandia Suomela, Asociacion Cultural Kaleva
Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistöä ja sihteeristöä kehoitetaan selvittämään mahdollisuudet nykyisen Välimeren, Lähi-Idän ja Afrikan alueen jakamista kahdeksi alueeksi esim. siten, että pohjoisen Välimeren maat, saarivaltiot mukaan lukien, muodostaisivat Pohjoisen Välimeren alueen ja Lähi-Idän ja Afrikan maat oman alueensa.

5. Saksan kieli ulkosuomalaisparlamentin viralliseksi kieleksi
46/2010
Aloitteen tekijä: DFG Stuttgart
Saksassa, Itävallassa ja osassa Sveitsiä uusi sukupolvi ei osaa enää tarpeeksi hyvin suomea, joten osallistuminen ja mielenkiinto USP:tä kohtaan pitää varmistaa vahvistamalla saksa myös USP:n viralliseksi kieleksi.

6. Pienten ulkosuomalaisyhteisöjen edustajien kustannukset ulkosuomalaisparlamentin istuntoon tulisi korvata
81/2010
Aloitteen tekijä: Finnish Saturday School in Manchester
Ulkosuomalaisparlamentti kehottaa opetus-, työ-, ja ulkoministeriötä sekä eduskuntaa, Suomi-Seuraa ja Kirkkohallitusta tutkimaan mahdollisuutta pienten yhteisöjen matkakustannusten osittaiseen tukemiseen. Mikäli määrärahaa matkakustannuksiin myönnetään, velvoitetaan Suomi-Seuraa ja puhemiehistöä laatimaan säännöstö apurahojen anomiseen. Kriteereinä tulee olla esim. yhteisön pienuus ja toimivuus.

7. Yhteisöjen ilmoittautumiset ja aloitteiden jättämisen määräajat
67/2010
Aloitteen tekijä: Suomi-Seura ry.
Ulkosuomalaisparlamentin istuntoon määrätyt ilmoittautumisajat noudatetaan huonosti, joka vaikeuttaa sihteeristön työtä.

8. USP:n tilit ja budjetti
75/2010
Aloitteen tekijä: Suomi-Seura ry.


Tiedotusvaliokunta
(sihteeri Leena Isbom)

1. YLE:n nettilähetykset ulkomaille
51/2010
Aloitteen tekijä: Hampurin suomalainen merimieskirkko
YLEn nettisivujen palvelujen tulisi olla yhdenvertaiset kaikille ja ulkosuomalaisilla tulisi olla mahdollista nähdä myös Suomessa nähtävät ohjelmat.

2. Yleisradion ulkosuomalaisille suunnattu ohjelmatarjonta
43/2010
Aloitteen tekijä: Finnish Language School of Minnesota
Esitetään, että Yleisradio panostaa ulkosuomalaisille suunnatun ohjelmatarjontaan ja hyödyntää Internet-pohjaista tekniikkaa sen levityksessä.

3. Ulkosuomalaisen Internet-medialupamaksu
42/2010
Aloitteen tekijä: Finnish Language School of Minnesota
Esitetään, että Yleisradio asettaa ulkosuomalaisille, jotka haluavat seurata Yleisradion televisio-ohjelmatarjontaa, erityisen ulkosuomalaisten Internet-medialupamaksun.

4. Mahdollisuus katsoa Suomen televisiota reaaliaikaisesti ulkomailla
9/2010
Aloitteen tekijä: Rivieran Suomi-Seura
Ulkosuomalaisille ja muille Suomesta kiinnostuneille tulisi tarjota mahdollisuus vastaanottaa sekä TV- että radio-ohjelmia reaaliaikaisesti samoin ehdoin kuin Suomessa asuville. Lähetysten seuraaminen voi olla maksullista, mutta ei monopoliperustaista.

5. Suomalaisten televisio-ohjelmien katselumahdollisuuksien parantaminen Turkin Alanyassa
5/2010
Aloitteen tekijä: Alanyan suomalaiset-yhdistys
Yleisradion tulisi palauttaa noin vuosi sitten toteutetun satelliittivaihdoksen yhteydessä menetetyn näkyvyyden Turkkiin niin, että lähetykset ovat mahdollisia vastaanottaa tavallisen kokoisella ja hinnaltaan edullisella lautasella. Kanavat tulisi lähettää sellaisenaan ja reaaliaikaisina eikä nykyisen kaltaisena koosteena.

6. Ulkosuomalaisparlamentin nettisivuston alueelliset alasivustot
6/2010
Aloitteen tekijä: Pietarin Inkerin Liitto
Ulkosuomalaisparlamentin nettisivustoon on perustettava alueelliset alasivustot, joista saa tietoa ulkosuomalaisyhteisöjen toiminnasta eri puolella maailmaa. Alasivustojen sisällöstä vastaisivat USP:n aluekokouksessa valittu vastuuhenkilö.

7. Kanadan Suomen Sotaveteraanien ja Lottien historian tutkinta ja säilyttäminen jälkipolville
18/2010
Aloitteen tekijä: Suomen Sotaveteraanit Kanadassa
Veteraanikerhot Kanadassa ja heidän toimintansa päättyy seuraavien 10-15 vuoden kuluessa ja olisi tärkeää säilyttää tätä historiaa muistona jälkeläisille. Tähän työhön pitäisi saada Suomesta tukea.

8. Inkeriläisten historiallisten julkaisujen edistäminen
11/2010
Aloitteen tekijä: Venäjän Suomalainen Järjestö




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 1.10.10 Webmaster