Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin ja Suomi-Seuran lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle

Eduskunta käsittelee parhaillaan Suomen valtion talousarviota (budjettia) vuodelle 2011. Ulkosuomalaisparlamentti on jättänyt lausunnon eduskunnan sivistysvaliokunnalle opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan menoista (Pääluokka 29).


Helsinki 10.10.2010

Lausuntopyyntö valtionvarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle: HE 126/2010 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2011 / Pääluokka 29

Ulkosuomalaisparlamentti ja Suomi-Seura kiittävät tilaisuudesta antaa lausuntonsa hallituksen talousarvioesityksestä vuodelle 2011 ja haluavat kunnioittavasti esittää seuraavaa:

Pääluokassa 29 opetusministeriön määrärahoja jaetaan Suomi-Seuran ja ulkosuomalaisparlamentin toimintaan momenteilta 29.01.21.03 (Kansainvälinen yhteistyö / Kulttuuri- liikunta- ja nuorisotoimen toimialaan kansainväliset hankkeet) ja 29.10.51.02 (Valtionavustus järjestöille).

29.01.21.03 (Vuonna 2010: 29.01.21.02.02) Kansainvälinen yhteistyö / Kulttuuri- liikunta- ja nuorisotoimen toimialaan kansainväliset hankkeet
Suomi-Seura ry:lle myönnetään tältä momentilta valtionapua n. 275 000 euroa vuodessa. Sillä tuetaan Suomi-Seura ry:n ja ulkosuomalaisparlamentin toimintaa. USP:n osuus on n. 60 000 – 100 000 euroa riippuen siitä järjestetäänkö kyseisenä vuonna istuntoa. Lisäksi momentilta jaetaan Suomi-Seura ry:n kautta valtionapua kulttuuriseen ulkosuomalaistoimintaan noin 255 000 euroa mm. ulkosuomalaisjärjestöjen tukemiseen sekä ulkosuomalaisten tiedotusvälineiden tukemiseen.

Tämä määrä on pysynyt suunnilleen samana viimeiset 13 vuotta. Perinteisen edunvalvonta- ja etujärjestötoimintansa ohella Suomi-Seura yhä enenevässä määrin hoitaa myös puoli-julkisia tehtäviä, joista on valtio- ja muun hallinnon kanssa sovittu. Yleinen järjestöjen tilanne näkyy myös Suomi-Seurassa jäsenmäärän ja näin ollen rahoituksen jäsenmaksuosuuden laskussa. Jotta Suomi-Seura voisi tehokkaasti jatkaa ulkosuomalaisten asiantuntija- ja edunvalvontajärjestönä ja ulkosuomalaisparlamentin rahoittajana ja sihteeristönä, valtionavustusta tulisi nostaa. Hallituksen ulkopoliittisessa ohjelmassa sitoudutaan Suomi-Seuran ja ulkosuomalaisparlamentin toimintaedellytysten turvaamiseen ja ulkosuomalaisten järjestötoiminnan kehittämisen. Tämä tuki tulisi myös näkyä määrärahojen nostossa.

29.10.51.02 (Valtionavustus järjestöille)

Momentilta myönnetään järjestöille valtiontukea 1 346 000 euroa. Tästä n. 450.000 euroa on varattu Suomi-koulujen toimintaan ja Suomi-koulujen opettajien koulutukseen. Vuodesta 2009 Suomi-Seura ry. jakaa rahat avustuksina eteenpäin Suomi-kouluille. Koulut saavat tukea keskimäärin noin 100 euroa/oppilas/vuosi. Tuki jakautuu oppikirjoihin, koulun vuokriin, opettajien palkkioihin ja opettajien maakohtaisten jatkokoulutuspäiviin.

- Kirjojen laskennallinen hinta on vuodessa 20 euroa oppilasta kohden, johon OPH myöntää 2/3 tukea. Ajantasaisista ja tarkoituksenmukaisista oppimateriaaleista on puutetta.
- Harkinnan mukaan koulut voivat saada vuokratukea.
- Opettajien palkkatuki ei ole noussut kahteenkymmeneen vuoteen. Oletuspalkka on maan kustannustasosta riippuen joko 17 tai 22 euroa, johon voi saada 2/3 tukea. Vertailuna Kuntaliiton laskelman mukaan suomen kielen sivutoimisen, ei korkeakoulututkintoa omaavan, tuntiopettajan palkka on n. 24€/h. Arviolta puolella Suomi-koulujen opettajista on opettajan korkeakoulututkinto tai muu vastaava tutkinto.
Tämän hetkinen tilanne on, että vaikka laskentaperusteina olisivatkin oletuspalkat ja opetusmateriaalin laskennallinen hinta, ei määrärahoja kuitenkaan ole riittävästi, vaan avustuksia joudutaan yhä pienentämään. Avustusperusteita on myös tulevaisuudessa tiukennettava, jotta avustuksia pystyttäisiin jakamaan kaikille anoville.

Tämän momentin kautta tulleen rahoituksen lisäksi koulut voivat hakea vuosittain Suomi-Seuran opetusministeriön momentilta 29.01.21.03 jaettuja muutaman sadan euron apurahoja laitehankintoihin, tilojen korjauksiin yms.

Suomalaisyritysten kansainvälistyessä on Suomi-koulujen määrä kasvanut viime vuosina huomattavasti. Suomi-kouluja on tällä hetkellä noin 150 kaikkiaan 35 maassa. Yhteensä niissä on 3 - 18-vuotiaita oppilaita noin 3800. Muun muassa komennustyöläisten lisääntymisen myötä Suomea äidinkielenään puhuvien oppilaiden määrä on kasvanut nopeasti, niin että heitä on jo 1/3 kaikista Suomi-koulun oppilaista. Näiden oppilaiden äidinkielen säilyttäminen ja kehittäminen on Suomi-koulujen tärkeä ja vaativa tavoite. Kielitaidon ja kulttuurisen tuntemuksen opettamisen avulla Suomi-koulut tukevat perheiden paluumuuttoa Suomeen. Ulkomailla toimivat Suomi-koulut ylläpitävät myös Suomen koulutusjärjestelmän positiivista kansainvälistä mainetta.

Toiminnan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi Suomi-koulujen valtionavun nostaminen on välttämätöntä. Ulkosuomalaisparlamentti esittää tuen nostettavaksi 200 000€:lla, jotta vuoden 1989 jälkeen nostamatta jäänyt raha vastaisi tämänhetkistä tarvetta.
Lisätietoja annamme mielellämme kaikista yllä olevista aiheista. Olemme myös valmiita tulemaan valiokunnan kuultavaksi jos valiokunta katsoo tämän hyödylliseksi.

Kunnioittavasti,
Paula Selenius
toiminnanjohtaja, Suomi-Seura ry.
Tina Nordqvist
parlamenttisihteeri, ulkosuomalaisparlamentti

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2011 (Budjetti 2011)


* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 18.10.10 Webmaster