Ulkosuomalaisparlamentti

Hallitusohjelma 2011 – Katainen I

17.6.2011

Eduskuntavaaleissa 18.4. suurimmaksi puolueeksi nousseen Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen johdolla on päästy sopuun seuraavan hallituksen ohjelmasta. Hallituksen muut puolueet ovat Sosiaalidemokraatit, Vihreät, Ruotsalainen kansanpuolue, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit. Hallituksen ministerisalkkujaon voi nähdä valtioneuvoston Internet-sivulla. Eduskunta kokoontuu valitsemaan pääministerin keskiviikkona 22.6.2011 alkuiltapäivästä. Iltapäivällä uusi hallitus nimitetään presidentin esittelyssä.

Hallitusohjelma löytyy samasta valtioneuvoston osoitteesta tai suoraan pdf-versiona tästä.

Ponnistuksista huolimatta hallitusohjelmaan ei tullut kirjausta kirjeäänestyksen sallimisesta ulkosuomalaisille. Ulkosuomalaisparlamentti jatkaa työtään tämän asian saamiseksi uuden hallituksen ja oikeusministerin esityksestä pikimmiten.

Ulkosuomalaisia näkökulmia hallitusohjelmassa

s. 19:
” Jatkaessaan ja syventäessään liikkuvuutta ja kanssakäymistä edistävää Pohjoismaiden välistä rajaesteyhteistyötä hallitus kiinnittää erityistä huomiota yksityisten kansalaisten kohtaamiin puutteellisesta yhteensovittamisesta johtuviin ongelmiin, kuten ristiriitaisiin eläke- ja sosiaalipoliittisiin ratkaisuihin.”
”Hämeenlinnassa vuonna 2009 pidetyn hallitusten välisen yhteiskokouksen suositukset luovat vahvan pohjan Suomen ja Ruotsin läheisen yhteistyön kehittämiselle edelleen ja erityisesti suomen ja ruotsin kielen aseman turvaamiselle molemmissa maissa.”

s. 20
”Tavoitteena on hallituskauden aikana ratifioida (…) YK:n vammaisten oikeuksia koskeva yleissopimus.” ( PL 45/2010 )

s. 23
”Tehokas ja toimiva ulkoasiainhallinto on Suomelle tärkeä väline. Suomen ulkomaanedustustot muodostavat globaalisti kattavan toimipisteverkon, jonka toimintaedellytykset hallitus haluaa turvata. Voimavaroja keskitetään erityisesti maihin ja alueisiin, joiden poliittinen ja taloudellinen merkitys on Suomen kannalta kasvamassa. Edustustoverkon kehittämisessä otetaan huomioon yhteistyön tiivistäminen erityisesti Pohjoismaiden kesken. (…) Hallitus keskittää Suomen kansainvälisiä toimintoja Suomi-talon konseptin pohjalta.”

s. 24
”Äänestysaktiivisuutta ja kansalaisvaikuttamista kehitetään kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman, demokratian edistämistä koskevan periaatepäätöksen ja valmisteltavan demokratiapoliittisen selonteon pohjalta. Käynnistetään systemaattinen ja pitkäjänteinen demokratian ja kansalaisyhteiskunnan kehityksen seuranta.”
”Uudistetaan isyyslaki (…). ” (PL 51/2010)

s. 31
”Suomen koulutus- ja kulttuuripolitiikan tarkoituksena on taata kaikille, syntyperän, taustan ja varallisuuden rajoittamatta, yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeudet sivistykseen, laadukkaaseen maksuttomaan koulutukseen sekä täysivaltaisen kansalaisuuden edellytykset. Kaikessa koulutuksessa, tieteessä, kulttuurissa, liikunnassa ja nuorisotyössä on toteutettava yhdenvertaisuusperiaatetta. Palveluiden on oltava tasa-arvoisesti ja tasalaatuisesti kaikkien saatavilla.”

s. 32
”Osana valtionosuusjärjestelmän uudistamista selvitetään perusopetuksen valtionosuuden perusteet tavoitteena tasa-arvoisen ja tasalaatuisen perusopetuksen saatavuuden varmistaminen myös jatkossa. Uudistuksen tavoitteena on, että perusopetuksen rahoitus jatkossa perustuisi nykyistä enemmän perusopetuksen toimintaympäristöä kuvaaviin indikaattoreihin, esimerkiksi kunnan maahanmuuttajien väestöosuuteen, aikuisväestön koulutustasoon sekä työttömyysasteeseen.”

Sisäasiainministeriössä on tällä hetkellä valmisteilla jatkoa edellisen hallituksen ulkosuomalaispoliittiselle ohjelmalle. Tässä ohjelmassa kirjataan lähemmin hallituksen ulkosuomalaistavoitteita.




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 21.6.11 Webmaster