Ulkosuomalaisparlamentti

Hyvä ulkosuomalaisparlamentin jäsenjärjestö!

Vuoden 2013 lopulla 511 ulkosuomalaisyhteisöä 36 maasta on ratifioinut ulkosuomalaisparlamentin (USP) säännöt. Ulkosuomalaisparlamentin toiminta on jakautunut kahdeksaan eri alueeseen. Jokaisella alueella on oma puhemies ja alueella järjestetään mahdollisuuksien mukaan omaa toimintaa, mm. aluekokouksia. Jokaisella alueilla on omat kotisivut USP:n Internet-sivuilla, joilla tiedotetaan oman alueen tapahtumista.

Jos teillä on kysymyksiä tai ajatuksia parlamentin toiminnasta, päätöslauselmista tai muista ulkosuomalaisasioista, ottakaa yhteyttä joko alueenne puhemieheen, varahenkilöön tai sihteeriin Helsingissä. Ulkosuomalaisparlamentin alueiden kotisivuilta löytyvät kaikkien puhemiesten ja heidän varahenkilöiden yhteystiedot. Löydätte sihteerin yhteystiedottästä.

Ottakaa yhteyttä! Vastamme mielellämme!

Ulkosuomalaisparlamentin edunvalvontatyö

Ulkosuomalaisparlamentin edunvalvontatyö keskittyi kuluneen vuoden aikana vuoden 2012 istunnon päätöslauselmien edistämiseen. Näistä tärkeimpiä ovat olleet kirjeäänestys, Suomi-koulujen tulevaisuus ml. ulkosuomalaislasten äidinkielen ja kulttuurin tukeminen sekä ulkosuomalaisseniorien asiat. Myös erityisesti Yleisradion palvelut ja Yle-veron vaikutukset ulkosuomalaisiin sekä ulkoasiainministeriön ulkomailla asuville Suomen kansalaisille tarjoamat palvelut ovat olleet ajankohtaisia aiheita tänä vuonna.

Päätöslauselmat luovutettiin pääministeri Jyrki Kataiselle 8.4., joka lähetti ne edelleen lausuntokierrokselle valtiohallintoon. Kaikki ulkosuomalaisparlamentin vuoden 2012 päätöslauselmat löytyvät ulkosuomalaisparlamentin kotisivulta www.usp.fi.

Kirjeäänestyksen salliminen ulkosuomalaisille on ollut USP:n asialistalla vuodesta 2000. Kevätkokouksessaan puhemiehistö tapasi oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin. Pyrkimyksistä huolimatta oikeusministeriö ei ole saanut pyytämiä rahoja kirjeäänestyshankkeen aloittamiseksi. Hallituksen esitystä kirjeäänestyksestä ei siis tällä hetkellä lähdetä valmistelemaan ministeriössä. Sen sijaan olemme aloittaneet vuoropuheluun eduskunnassa olevien puolueiden ja kansanedustajien kanssa mm. puhemiehistön syyskokouksen aikana. Toivomme, että tämä tie avaisi mahdollisuuden saada lakialoite kirjeäänestyksestä.

Mielenkiintoista on myös, että oikeusministeriö on marraskuussa 2013 asettanut työryhmän pohtimaan Internet-äänestystä. Työryhmän määräaika on tammikuussa 2015.

Suomi-koulujen tulevaisuus on ulkosuomalaisparlamentin tärkeimpiä edunvalvontatehtäviä, etenkin kun opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus siirtyi Opetushallituksen valvonnan alaiseksi ja Suomi-Seuran hallinnoimaksi vuonna 2009.

Hallituksen esitys Suomi-koulujen valtionavustukseksi on pysynyt samana jo pitkään (450 000€). Samalla eduskunta on kolmena perättäisenä vuonna antanut lisärahaa Suomi-koulujen toimintaan. Eduskunta päättää ensi vuoden budjetista lopullisesti tällä viikolla ja tällä hetkellä näyttää onneksi siltä, että Suomi-koulut olisivat taas saamassa 150 000€ lisää eduskunnassa.

Tämä lisäys ei ole automaattinen vaan se pitää joka vuosi varmistaa erikseen. Koko vuoden aikana käytiin keskusteluja mm. opetusministerin, kansanedustajien ja opetusministeriön virkamiesten kanssa siitä, miten tukea voitaisiin pysyvästi nostaa ja miten kokonaistuki saataisiin pysymään edes samalla tasolla. Tavoitteena on edelleen, että ministeriö tekisi eduskunnan lisäyksen jo omassa esityksessään ja vakinaistaisi korotuksen.

Ulkoasiainministeriön säästöpaineet uhkaavat myös ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten palveluja, mistä USP on huolissaan. Lähetystöjä on lakkautusuhan alla ja henkilökuntaa vähennetään. Passinhaku on jo nyt kallista ja hankala operaatio monille ulkomailla asuvalle. Hyvänä kehityksenä voidaan pitää poliisihallinnon ja sisäasiainministeriön hankkeita helpottaa passinhakua. Toivottavasti nämä hankkeet tulevaisuudessa helpottavat myös ulkosuomalaisten passinhakuja. Samoin suunnitelmat pidentää passien voimassaoloaikoja heti kun passien ja erityisesti biometristen sirujen toimivuus voidaan taata.

Yleisradion uusi rahoitusmalli (Yle-vero) on aiheuttanut voimakkaita reaktioita ulkosuomalaisissa. Samalla kun Ylen ulkomaille tarjoamia palveluja on karsittu ja siirretty Internetiin, ulkomailla asuvat verovelvolliset maksavat palveluista uutta veroa. Erityisesti mahdollisuutta katsoa kotimaisia televisio-ohjelmia ulkomailla on parannettava.

Hallituksen ulkosuomalaispoliittinen ohjelma vuosiksi 2013–2015 hyväksyttiin syksyllä. Ohjelma ohjaa Suomen hallituksen työtä ja siihen on listattu ulkosuomalaisten keskeisiä periaatteita ja tavoitteita. Ohjelma perustuu pitkälti edellisen hallituksen ohjelman pohjalle. Ohjelma on luettavissa sisäministeriön kotisivulla.

Puhemiehistö

Puhemiehistö kokoontui Helsingissä vuonna 2013 kaksi kertaa. Kevätkokous pidettiin 15.–16.4. ja syyskokous pidettiin 10.–11.10. Kokousten lyhyet yhteenvedot sekä pöytäkirjat löytyvät USP:n Internet-sivulla.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemies vaihtui huhtikuussa kun Suomi-Seuralle valittiin uusi puheenjohtaja, Jarmo Virmavirta.

Puhemiehistö 2012-2015:
Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja Ville Itälä (1.1. – 16.4.2013)
Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja Jarmo Virmavirta (16.4. – )

Australia ja Aasia: Varapuhemies Risto Söder / Varahenkilö Mikko Pekkala
Itä-Eurooppa: Varapuhemies Wladimir Kokko / Varahenkilö Markku Lehtonen
Kanada: Varapuhemies Veli Niinimaa / Varahenkilö Tuire Walsh
Keski-Eurooppa: Varapuhemies Kati Hognes / Varahenkilö Reino Ruusunen
Maailmalla asuvat suomenruotsalaiset: Varapuhemies Barbro Allardt Ljunggren / Varahenkilö Johannes Helander
Pohjois-Eurooppa: Varapuhemies Seija Sjöstedt / Varahenkilö Pirkko Karjalainen
Välimeren alue, Lähi-itä ja Afrikka: Varapuhemies Raimo Luokomaa / Varahenkilö Timo Sainio
Yhdysvallat ja Latinalainen Amerikka: Varapuhemies Marita Cauthen / Varahenkilö Satu Mikkola

Tuleva vuosi 2014

Puhemiehistö on kuluvalle parlamenttikaudelle (2012–2015) asettanut erityisiksi päätavoitteiksi seuraavia asioita:

– kirjeäänestyksen toteutuminen ulkosuomalaisille
– Suomi-koulujen toiminnan turvaaminen ja ulkosuomalaisten lasten ja nuorten koulutuksen, äidinkielen ja kulttuurin tukeminen
– vanhenevien ulkosuomalaisten tukeminen
– ulkoasiainministeriön ulkomailla asuville Suomen kansalaisille tarjoamien palvelujen turvaaminen
– ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien hyvien suhteitten vaaliminen Suomeen ja integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan
– ulkosuomalaispoliittisen ohjelman laatiminen, hyväksyminen ja soveltaminen kaikilla hallinnonaloilla sekä
– paikallisen ulkosuomalaistoiminnan sekä -yhdistysten tulevaisuuden ja elinvoimaisuuden tukeminen

Lisäksi vuonna 2014 alkavat jo vuoden 2015 istunnon valmistelut ja toivonkin, että mahdollisimman moni seura saisi edustajan lähetettyä Helsinkiin istuntoon 22. - 23. toukokuuta 2015.

Ensi vuoden keväänä toteutetaan ulkosuomalaisparlamentin oma kysely. Kyselyn tarkoituksena on selvittää odotuksianne ja tarpeenne. Mitä teemme oikein, mitä voisi tehdä paremmin ja miten jäsenjärjestöt ja järjestöjen jäsenet haluavat, että USP tulevaisuudessa pitäisi toimia heidän hyväkseen. Mutta siitä enemmän keväällä 2014!

Kiitos kaikille seuroille ja vastuuhenkilöille kuluneesta vuodesta!

Tina Nordqvist
parlamenttisihteeri


* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 19.12.13 Webmaster