Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) puhemiehistön syyskokous pidettiin 23. - 24. lokakuuta 2014

Puhemiehistön työtä johtaa puhemies joka on Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja. Puhemiehistö koostuu seitsemästä eri maantieteellisiä alueita edustavasta varapuhemiehestä. Kahdeksas alue on Suomenruotsalaiset maailmalla jolla on oma edustajansa.

Puhemiehistö keskusteli ulkosuomalaisille ajankohtaisista asioista ja tapasi ulkosuomalaisten edunajotyölle keskeisiä päättäjiä, tällä kertaa kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat. Puolueiden ensi hallituskauden ulkosuomalaistavoitteita (huhtikuun 2015 eduskuntavaalien jälkeen) tiedusteltiin näiltä puolueilta (tapaamisjärjestyksessä, mukaan lukien tavattu edustaja): Kansallinen kokoomus (kok): varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen; Vasemmisto (vas): puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki; Perussuomalaiset (ps): puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Soini; Vihreä liitto (vihr): puheenjohtaja, vastikään ympäristöministeristä kansanedustajaksi siirtynyt Ville Niinistö; Sosiaalidemokraatit (sd): puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne; Kristillisdemokraattinen puolue (sd): puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen; Ruotsalainen kansanpuolue - Svenska Folkpartiet (r): puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund; ja Suomen keskusta (kesk): puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Sipilä.

Aina odotettujen ja tärkeiden Alueraporttien ansiosta puhemiehistö ja ulkosuomalaisparlamentin sihteeristö perehtyivät alueiden uutisiin.

Asialistalla olivat myös alueiden näkemykset ja toiveet Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden suhteen vuonna 2017: millaisia järjestelyjä ja suurempia tapahtumia odotetaan alueilla; millaisia toivomuksia on Suomeen päin ja yhteistyöpartnereista; ja mitä Suomen ulkosuomalaisille suunnattavilta tapahtumilta odotetaan. Dialogi on alkanut ja jatkuu, myös USP:n kevään 2015 istunnon ohessa.

Puhemiehistö halusi korostaa puolueiden puheenjohtajille huhtikuun 2015 eduskuntavaalien alla Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman 2012 - 2016 sisältöä ja toimeenpanoa myös tulevana hallituskautena. Se sisältää laajalla kaarella ulkosuomalaisille relevantit aiheet kulttuurista kieleen, järjestötoiminnasta demokraattiseen osallistumiseen, kansalaisasioista taloudellisiin kysymyksiin. Puolueiden puheenjohtajilta löytyi uutta vahvaa tukea keskeiselle USP:n asialle, ulkosuomalaisten kirjeäänestyksen toteuttamiselle. Suomi-koulujen tuen korotus ja pysyvä järjestäminen oli puhemiehistön eduskunta-tapaamisissa vahvasti taustoittama keskustelunaihe. Tapaamisissa painotettiin, että tuki ei ole hyväntahtoisuutta vaan investointi tulevaisuuteen. Ulkosuomalaisia resurssina asuinmaissaan ja kielitaitoisina Suomeen muuttajina pidettiin äärimmäisen tärkeänä.

Myös USP:n saaminen lainsäädännön piiriin oli puheenaiheena. Esille otettiin myös Suomi-Seuran omat resurssit suhteessa seuran tekemään arvokkaaseen työhön. Sekä ulkosuomalaisparlamentin että Suomi-Seuran järjestö-toiminnan turvaaminen ovat vahva osa kuluvan kuusivuotiskauden ulkosuomalaispoliittista ohjelmaa, kuten edellisenäkin kautena joka oli ensimmäinen ohjelmakausi.




* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 4.5.16 Webmaster