Ulkosuomalaisparlamentti

Kansalaisuusilmoituksista vielä käsittelemättä noin 2500

Vuoden 2010 alussa Maahanmuuttovirastossa oli ratkaisematta vielä noin 1650 entisten Suomen kansalaisten ja heidän jälkeläistensä tekemää kansalaisuusilmoitusta. Lisätietoja käsittelyn etenemisestä löytyy Maahanmuuttoviraston nettisivuilta taulukosta, joka päivitetään joka kuukauden alussa aina siihen saakka, kun ilmoituksia on käsittelemättä.

Maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksikössä keskitytään helmi–toukokuussa 2010 entisten Suomen kansalaisten ja heidän jälkeläistensä kansalaisuusilmoitusten ratkaisemiseen. Tavoitteena on, että kaikki loput ilmoitukset saadaan käsittelyyn maaliskuun loppuun mennessä. Tuohon mennessä pyritään lähettämään vaadittavat lisäselvityspyynnöt kaikista ilmoituksista, joihin sellainen on tarpeen saada.

Kaikki kansalaisuusilmoitukset, joihin on toimitettu pyydetyt lisäselvitykset ajoissa, pyritään ratkaisemaan 1.6.2010 mennessä.

Yhteensä noin 21 500 entistä Suomen kansalaista tai heidän jälkeläistään haki menetettyä kansalaisuutta takaisin viiden vuoden määräaikana, jonka nykyinen kansalaisuuslaki heille tarjosi. Ilmoituksista lähes puolet, 9 100, pantiin vireille viiden viimeisen kuukauden aikana.

Ilmoitustulva 2008 alkuvuodesta ruuhkautti Maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksikön sen verran pahoin, että ilmoitusten kirjaaminen rekisteriin venyi pitkään. Tämän vuoksi myös käsittelyajat ovat venyneet.

Osa ilmoitusmenettelyllä Suomen kansalaisuutta takaisin hakeneista entisistä kansalaisista ja heidän jälkeläisistään on saanut päätöksen, jossa heidän nimekseen on kirjattu jo käytöstä poistunut nimi.

Ulkomailla asuva Suomen kansalainen tai kansalaisuusilmoituksella kansalaisuuden palauttamista hakenut voi päivittää muuttuneet henkilötietonsa joko lähimpään Suomen edustustoon tai viimeisen kotikuntansa maistraattiin Suomessa.

Lisäksi, kun hakija, esimerkiksi entinen Suomen kansalainen tai hänen jälkeläisensä, saa ilmoituksesta Suomen kansalaisuuden, kansalaisuus tulee voimaan takautuvasti siitä päivästä, jolloin ilmoitus laitettiin vireille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kansalaisuuspäätöksen saadessaan henkilö on jo jonkin aikaa ollut Suomen kansalainen. Suomen passin hän voi kuitenkin saada vasta sen jälkeen, kun tieto kansalaisuudesta näkyy Suomen väestötietojärjestelmässä.

Jos kansalaisuuden saaneella on jo ennestään suomalainen henkilötunnus, tieto kansalaisuuden saamisesta voidaan lähettää väestötietojärjestelmään sähköisesti, jolloin tieto näkyy järjestelmässä seuraavana päivänä. Tietoja järjestelmään lähetetään 3–5 kertaa viikossa.

Jos kansalaisuuden saaneella ei ole suomalaista henkilötunnusta, tiedot lähetetään paperilla ja tietojen siirtäminen väestötietojärjestelmään kestää neljästä vuorokaudesta kahteen viikkoon. Passia hakiessa kannattaa ottaa huomioon tiedonsiirron vaatima aika.

Kansalaisuuslain siirtymäsäännös oli voimassa 1.6.2003–31.5.2008. Sen mukaan henkilö, joka oli menettänyt Suomen kansalaisuuden esimerkiksi saadessaan jonkin toisen maan kansalaisuuden, pystyi hakemaan sitä takaisin ilmoitusmenettelyllä ilman, että hänen täytyi muuttaa Suomeen. Mahdollisuus tarjottiin myös entisten ja nykyisten Suomen kansalaisten jälkeläisille, vaikka heillä ei kansalaisuutta olisi koskaan ollut.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön tavatessa ministeri Astrid Thorsin kevätkokouksensa aikana, ministeri totesi, että kansalaisuuslain tarkistamisehdotuksessa tulee pysyvä ratkaisu myös ulkosuomalasten kansalaisuuden takaisinsaamiseen. Lakiesitys tullee eduskunnan käsittelyyn keväällä 2010.

Maahanmuuttoviraston kansalaisuussivut
Maistraatit
Sisäasiainministeriön kansalaisuuslain tarkistamishanke
Lue lisää kaksois- tai monikansalaisuudesta USP:n sivulla



* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 19.11.10 Webmaster